Ηχολόγιο – echologium – ɯnıƃoloɥɔǝ – οιγόλοχΗ
Ηχητικό ιστολόγιο του Δημήτρη Σαρρή, Εκπαιδευτικού (ΠΕ 16), ΒΑ Οικονομίας, ΒΑ, ΜΑ Πολιτισμούεκπαιδευτική φωτογραφία (educational photogpaphy)
Τι είναι εκπαιδευτική φωτογραφία – μια πρόταση…
Χρησιμοποιώ τον όρο “εκπαιδευτική φωτογραφία” ως μια ανάγκη για να περιγράψω κάθε μορφής φωτογραφία που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική φωτογραφία διαφέρει από τις άλλες γιατί θέτει ως κύριο προορισμό της την εξυπηρέτηση ποικίλων εκπαιδευτικών αναγκών, όπως, να δείξει ένα θέμα, να περιγράψει μια διαδικασία, να αποτυπώσει μια πληροφορία, ή ακόμη να διεγείρει τη μαθησιακή και δημιουργική φαντασία των μανθανόντων, την δυνατότητα δηλαδή να διευρύνεται κατά τη μάθηση το βιωματικό ερέθισμα δια μέσου της φαντασίας και της νοερής σύλληψης της εικόνας. Την πρώτη συστηματική με την “εκπαιδευτική φωτογραφία” είχα όταν σχεδίασα και φωτογράφησα την “Ανακυκλωμένη Μουσική”. Τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά, έχουν διαμορφωθεί στη θεωρία και την πράξη μου κάποια στοιχεία αυτού που ονομάζω “εκπαιδευτική φωτογραφία”. Σας τα καταθέτω εδώ, αναμένοντας τις όποιες ιδέες και παρατηρήσεις…
Η χρησιμότητα της εκπαιδευτικής φωτογραφίας
Κατανοώντας τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της εκπαιδευτικής φωτογραφίας οδηγούμαστε σε πιο εύστοχες φωτογραφίες, είτε τις επιλέγουμε είτε τις δημιουργούμε (φωτογραφική λήψη) ώστε το εκπαιδευτικό μας υλικό να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα, μπορούμε με τα κατάλληλα κριτικά εργαλεία να αναλύσουμε και να συνθέσουμε το υλικό μιας εικόνας με βάση τους εκπαιδευτικούς μας στόχους. Σε πιο πρακτικά ζητήματα, μπορούμε π.χ. να ρυθμίσουμε κατάλληλα τη φωτογραφική μηχανή, να ελέγξουμε και να διαμορφώσουμε το κάδρο μας, τις στιγμές φωτογράφησης, την αλληλουχία των λήψεων, το βαθμό εστίασης, το φωτισμό, τη γενικότερη σκηνοθεσία του περιεχομένου κ.λπ.
Η φιλοσοφία της εκπαιδευτικής φωτογραφίας
Οι συνθήκες δημιουργίας της εκπαιδευτικής φωτογραφίας προκύπτουν από τις πρακτικές ανάγκες κατά τη διδασκαλία. Συχνά εστιάζουμε σε ένα σημείο μιας φωτογραφίας. Ίσως αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμασταν ένα κοντινότερο κάδρο σε εκείνο το σημείο, παράλληλα με το γενικό κάδρο. Άλλες φορές παρατηρούμε κάτι που δεν είναι του άμεσου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Ίσως αυτό σημαίνει ότι μπορούσε να “σκηνοθετηθεί” καλύτερα η σκηνή, να αφαιρεθούν στοιχεία που αποπροσανατολίζουν τον μανθάνοντα ή να προστεθούν στοιχεία που δίνουν πληρότητα στο περιεχόμενο. Συχνά μια φωτογραφία απλά “εικονογραφεί” το κείμενο ή παρεμβάλλεται απλά, διακόπτωντας την “μονοτονία” των τυπωμένων στοιχείων. Έτσι ο βαθμός που η φωτογραφία υποστηρίζει ή διασπά τη συγκέντρωση της προσοχής μπορεί να ελεγχθεί.
Σε άλλες περιπτώσεις η εκπαιδευτική φωτογραφία δίνει αναντικατάστατες πληροφορίες, καθώς οι “χίλιες λέξεις” που είναι “μια εικόνα” μπορεί στην πραγματικότητα να μην την αντικαθιστούν ως μορφή πληροφόρησης.
Εκπαιδευτική φωτογραφία και άλλα εκπαιδευτικά οπτικά μέσα
Αν ασχοληθεί κανείς με την εκπαιδευτική φωτογραφία, σύντομα θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με την “εκπαιδευτική ταινία” (educational film), που συχνά είναι συνώνυμη με την “ταινία τεκμηρίωσης” (ντοκυμαντέρ). Επίσης τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα (eduacational media) χρησιμοποιούν πολλούς τύπους εκπαιδευτικής εικόνας, φωτογραφίας, σκίτσων, κόμικ κ.λπ. στα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν “εκπαιδευτικά”. Για παράδειγμα μπορεί να δίνουν έμφαση σε διατάξεις, ολοκληρωμένες ή αποσπασματικές απεικονίσεις συστημάτων, αλληλουχιών, μέρη ενός συνόλου που περιγράφουν, να είναι αναφορικά, περιγραφικά, αφαιρετικά ή συνθετικά κ.λπ.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής φωτογραφίας
Επειδή η εκπαιδευτική φωτογραφια είναι κατά κανόνα μια μορφή τεκμηρίωσης, στηρίζεται στην βασική παραδοχή ότι παρουσιάζει κάτι πραγματικό. Γι’ αυτό ακόμη κι αν μια απεικόνιση είναι κατασκευασμένη για να αποτυπωθεί στη φωτογραφία, ενέχει την ρεαλιστικότητα του πειράματος, που είναι επίσης προκλητό – και όχι αυθόρμητο – αλλά τελείται σε πραγματικές και ελέγξιμες συνθήκες. Συχνά η εκπαιδευτική φωτογραφία περιέχει συνθήκες που σε καμία άλλη περίπτωση δε θα ήταν αποδεκτές, όπως π.χ. το ανθρώπινο σώμα να “κόβεται” ώστε να φαίνονται μόνο χέρια, που όμως τελούν κάποια εκπαιδευτική – πειραματική δραστηριότητα, ή κρατούν κάποιο εύρημα ώστε να τεκμηριωθεί. ‘Αλλες φορές οι συνθήλες λήψεις υποβιβάζουν το αισθητικό αποτέλεσμα, π.χ. υπάρχει κακός φωτισμός, μεγάλη αντίθεση (contrast), ίσως κάποια αστάθεια στη λήψη (“κουνημένη” φωτογραφία), η φωτογραφια είναι παλιάς τεχνολογίας, καταπονημένη από τον καιρό και τις συνθήκες κ.λπ., στοιχεία όμως που είναι αποδεκτά λόγω της εκπαιδετικής χρησιμότητας της υπόλοιπης πληροφορίες που περιέχει η εκπαιδευτική φωτογραφία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε φωτογραφία με ελλειπή τεχνική αρτιότητα είναι αποδεκτή επειδή προορίζεται για εκπαιδευτική χρήση. Το αντίθετο μάλιστα, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα για άρτιες τεχνικά φωτογραφίες, η δυνατότητα της “σκηνοθεσίας” μας επιτρέπει μεγάλη ελαστικότητα στη διαμόρφωση του κάδρου (π.χ. διαμορφώνουμε το φόντο μας, “στήνουμε” τα στοιχεία για εικονογράφηση κ.λπ.), ώστε τελικά να έχουμε εκπαιδευτικά οπτικά έργα υψηλής αισθητικής, που μνημονεύονται μαζί με όλα τα άλλα δημιουργήματα της φωτογραφίας στις σύγχρονες τέχνες. Ειδικά η ασπρόμαυρη φωτογραφία, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εκπαιδευτική φωτογραφία, καθώς μεταφέρει την οπτική πληροφορία χωρίς ουσιαστικές απώλειες όταν δεν υπάρχει χρώμα. Έτσι σχεδόν όλα τα εκτυπούμενα εγχειρίδια των ημερών μας εξακολουθούν να έχουν ασπρόμαυρη φωτογραφία, όχι μόνο για την απλοποίηση της τεχνικής αναπαραγωγής – αφού δεν απαιτούνται περαιτέρω μελάνια πέραν του μαύρου – αλλά και γιατί η μακροχρόνια σύνδεση της ασπρομαυρης εικονογράφησης – γραβούρας – σχεδίου κ.λπ. συνάδει με το μαθησιακό χαρακτήρα του εγχειριδίου και τον υποστηρίζει αδιατάρακτα αιώνες τώρα.
Το χρώμα είναι πολύ πιο χρήσιμο σε οπτικοποιήσεις που απευθύνονται στις μικρές ηλικίες, οπότε οι μικροί μαθητές μπορεί να μαθαίνουν τα πράγματα και σε σχέση με τη χρωματική τους διάσταση, να μαθαίνουν τα χρώματα και να έχουν ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης στο να μαθαίνουν και να αναγνωρίζουν το ορατό περιβάλλον μας.
Ο “εκπαιδευτικός φωτογράφος” ή ο δημιουργός εκπαιδευτικής φωτογραφίας
Για την σύλληψη της εκπαιδευτικής φωτογραφίας χρειάζεται ετοιμότητα σχεδόν κάθε στιγμή, ώστε το θέμα να φωτογραφηθεί “εν τη δράση”, ρεαλιστικά σε όσα στάδια χρειαστεί. Πολλές φορές πρέπει να διακόψουμε μια δυναμική διαδικασία, μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, προκειμένου να έχουμε μια σταθερή εικόνα, ξεκάθαρη και περιεκτική. Μπορεί να πρέπει να εισέλθουμε σε ένα πεδίο για να εστιάσουμε σε ένα σημείο δυσπρόσιτο, δύσβατο κ.λπ. Μπορεί να πρέπει να έχουμε υπομονή να καταγράψουμε τα στάδια μιας διαδικασία που εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου. Να χρειάζεται η σταθερή τήρηση κάποιου ωρολόγιου προγράμματος προκειμένου να αποτυπωθούν οι αλληλουχίες με συνέπεια κ.λπ. Ο “εκπαιδευτικός φωτογράφος” βρίσκεται με τη φωτογραφική μηχανή σε ετοιμότητα όταν θέλει να έχει το θέμα του έγκαιρα και ρεαλιστικά. Χρειάζεται να έχει κατά νου το “πρότζεκτ” ή τα “πρότζεκτ” που θέλει να φέρει εις πέρας, ώστε όταν κάτσει στον υπολογιστή για το “μοντάζ” των – στατικών – πλάνων του να μπορεσει από την ακατάστατη αλληλουχία των φωτογραφιών να απομονώσει τις αναγκαίες, να “κροπάρει” αν χρειαστεί, με ακρίβεια στο θέμα του και να συνθέσει τελικά τις φωτογραφίες του εκπαιδευτικού του υλικού. Είναι μια διαδικασία σε διαρκή εξέλιξη, την οποία ίσως κι εσείς ζείτε, ή πρόκειται να ζήσετε. Σας εύχομαι καλές δημιουργίες, με την ελπίδα όσα κατέγραψα να σας φάνηκαν χρήσιμα!
Μουσικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Είναι γνωστό ότι πολλοί γονείς συνδέουν τα όνειρά τους να μάθουν τα παιδιά τους μουσική, με τη δική τους παιδική ηλικία. Ένας γονιός που δεν κατάφερε να μάθει ένα μουσικό όργανο, ίσως θέλει να μάθει το παιδί του. Ο ίδιος, μητέρα ή πατέρας, θεωρεί ότι γι’ αυτόν η ευκαιρία πια χάθηκε, ότι δεν πρόκειται ποτέ πια να μάθει έστω και ένα τραγούδι. Οπότε οι ελπίδες του πηγαίνουν… στα παιδιά του τα οποία δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τη δική του “αποτυχημένη πορεία”, απορρίπτοντας την δυνατότητα εκμάθησης. Πόσο μάλιστα όταν έχουν στη διάθεσή τους δασκάλους, όργανα και – γιατί όχι – και χρόνο!
Η κατάσταση αυτή κρύβει πολλά ατοπήματα. Κατ΄ αρχάς, η μουσική πλέον δεν είναι ό,τι ήταν στην εποχή των γονιών. Μουσική φτιάχνεται και με έναν υπολογιστή, ένα “Player”, με το σώμα, το στόμα, τα αντικείμενα, τα υλικά, τις λέξεις, τους ήχους, ό,τι τέλος πάντων βάζει ο νους του ανθρώπου. Γνωρίζετε εσείς να μαθαίνει κάποιο παιδί “beatboxing”, ή έστω “body percussion”; Κι όμως τα μουσικά αυτά είδη είναι ευρέως διαδεδομένα, δημοφιλή στα παιδία, με διαγωνισμούς, φεστιβάλ, ρεπερτόριο και μεγάλο εύρος τεχνικών. Γιατί λοιπόν το παιδί πρέπει “σώνει και καλά” να μάθει ένα από τα μουσικά όργανα που ήταν διαθέσιμα τον καιρό που οι γονείς του γνώριζαν τη “μουσική”;
Ένα δεύτερο μεγάλο ατόπημα είναι η σύγχυση ανάμεσα στο “ταλέντο” και τη “μεθοδικότητα”. Οι μεγάλοι δημιουργοί μελετούν τακτικά, επίμονα και αδιάλειπτα. Αλλιώς το “ταλέντο”, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, μπορεί να οδηγήσει το μαθητή στην αδράνεια, το γρήγορο “κάψιμο”, είτε γιατί χάρη στο “ταλέντο” του “βαριέται”, αδιαφορεί και δεν τον έλκουν απλά καθημερινά ζητήματα μάθησης, είτε γιατί το “ταλέντο”, τον απομακρύνει από τη ζωογόνο άσκηση. Η άσκηση και η υπομονετική μελέτη ανοίγει δρόμους και δυνατότητες υπερ-πολλαπλάσια ευχάριστες από τη λίγη δυσφορία που δημιουργείται λόγω της αναγκαστικής (στην αρχή) σπουδής. Το ταλέντο χωρίς την σύνεση της άσκησης αποσυντονίζει, αποπροσανατολίζει, “καίει” το θύμα του, και εσωτερικά, με κακή ψυχολογία και εξωτερικά, με καταπόνηση του σώματος.
Και φτάνουμε τώρα στους αρχικούς μας αποδέκτες, τους ενήλικες που δοκίμασαν μια φορά να “μάθουν” μουσική, και καθώς δεν τα κατάφεραν, παραιτήθηκαν. Ισχύουν όλα τα προηγούμενα και γι’ αυτούς. Αφενός, μουσική έκφραση δεν είναι ό,τι νόμιζαν στα παιδικά τους χρόνια. Είναι πολύ πιθανόν, πολλές – πολλές παραδρομές να τους έδωσαν λάθος εντύπωση για τις μουσικές τους ικανότητες. Αν π.χ. η επιμονή στις “νότες” και την “παρτιτούρα” τους αποθάρρυναν ίσως ξεχνούν ότι στη μεγάλους πλειονότητα οι λαϊκοί μας μουσικοί διέσωσαν την τέχνη τους προφορικά, από στήθους, μέσα από την τριβή με τα ακούσματα και το ζωντανό παίξιμο. Αφετέρου, όλα όσα αναφέρθηκαν περί μεθοδικότητας, που υπερσκελίζει πιθανή έλλειψη “ταλέντου” ισχύουν σε κάθε ηλικία. Δηλαδή κάθε στιγμή και καθένας μπορεί να ασκήσει τη μουσική του έκφραση (“να μάθει μουσική” που λέγαμε λοιπόν παλιά). Απλά η ηλικία, η φυσική και πνευματική κατάσταση, διαμορφώνουν κάθε φορά τον τρόπο της άσκησης.
Ας φανταστούμε ένα μουσικό σχολείο, για όσους είτε δεν διάπρεψαν την πρώτη φορά στη μουσική, είτε δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα σαν παιδιά να έρθουν πιο συστηματικά σε επαφή με τρόπους μουσικής έκφρασης. Όποιος περνά το κατώφλι του σχολείου αυτού, θα πρέπει να έχει κατανοήσει ότι βρίσκεται πραγματικά μπροστά στη δυνατότητα να μάθει, και δεν κάνει κάποιας μορφής πείραμα. Σε αυτό το σχολείο:
>>υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν διάσπαρτες γνώσεις, ακούσματα, δεξιότητες, που ο μαθητής έχει λόγω της ηλικίας του και δε θα είχε αν ήταν παιδί.
>> υπάρχει η ωριμότητα να μοιραστεί δίκαια ο χρόνος που αφορά στην “από στήθους” μάθηση και στην εγγράμματη ανάγνωση. Οι αβλεψίες της παιδαγωγικής μεθόδου στην παιδική ηλικία, που αποθάρρυναν το παιδί και δεν απέδωσαν γενικά τα μέγιστα, τώρα μπορούν να ελεγχθούν για να έχουμε το καταλληλότερο “μίγμα μεθόδων”, προκειμένου να διδαχτεί ο ενήλικας.
>> η μουσική έκφραση μέσα από τη διαδικασία της μάθησης θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο, ακόμη περισσότερο, γιατί για τον ενήλικα «δεν υπάρχει χρόνος». Φυσικά ο ενήλικας μπορεί καλύτερα να εκτιμήσει την ανάγκη της μεθοδικότητας και της υπομονής. Υπάρχει όμως πάντα και η «εναλλακτική», να είναι οι ασκήσεις άμεσα αποδοτικές σαν «τραγούδια». Είναι απίθανο με τόσο μουσικό πλούτο γύρω μας να μην μπορεί κάθε φορά να επινοηθεί μια “άσκηση” που να μην μοιάζει “άσκηση” για το μαθητή, αλλά και να βελτιώνει κάποια δεξιότητά του. Η δημιουργικότητα κατά το σχεδιασμό του μαθήματος θα μπορούσε να είναι βασικό χαρακτηριστικό σε αυτό το μουσικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.
>> ένα μέρος της εκπαίδευσης θα μπορούσε να αφιερωθεί στην αυτοκριτική αυτής της ίδιας της εκπαίδευσης: πως φτάσαμε να διαμορφώνουμε ένα “μουσικό σχολείο”; μια μουσική; ποιος ορίζει τις έννοιες του “οργανοπαίχτη”, του μουσικού, του επιτυχημένου, το αποτυχημένου, της δόκιμης και της αδόκιμης μουσικής πρακτικής; Η επίγνωση του μαθητή, τι είναι αυτό που κάνει και γιατί το κάνει, σε μια τέτοια ηλικία ενδυναμώνει κατάλληλα τα εσωτερικά κίνητρα για μάθηση.
Και δύο παρατηρήσεις πριν την ολοκλήρωση της σημερινής καταγραφής στο ηχολόγιο: Το μουσικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας πρεσβεύει όλες εκείνες τις διάσπαρτες αξιώσεις για “αναδιαρθρώσεις” στη μουσική εκπαίδευση, που επισήμαναν μια κρίση σε αυτή, πολλά χρόνια πριν οποιαδήποτε άλλη “κρίση”. Τέλος, η λέξη “ταλέντο” έμπαινε διαρκώς σε εισαγωγικά, αφενός, γιατί δεν έχει κανένα πραγματικό νόημα στη συλλογιστική αυτού του κειμένου, αφετέρου γιατί διεθνώς τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ απομυθοποιούμε την έννοια αυτή, και επισημαίνουμε πότε την αξία της μεθοδικότητας, πότε τις παθολογικές αποκλίσεις, όπου συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά, κυρίως στον εγκέφαλο, μπορεί να προσδώσουν ακραίες δυνατότητες σε έναν άνθρωπο. Μήπως έχετε ακόμη την απορία αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «ταλέντο»; Τι ζήτημα δεν είναι να πούμε ένα «ναι» ή ένα «όχι», για μια έννοια που δεν έχει – όπως προσπάθησα να δείξω – την ίδια έννοια για όλους, και δεν έχει αποδομηθεί (απομυθοποιηθεί αν προτιμάτε) επαρκώς στη μουσική εκπαίδευση.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26/8/2011
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Η Ακουστική Οικολογία είναι ένας διεπιστημονικός τομέας που ξεκίνησε στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγό R. Murray Schafer. Εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του (και κατά συνέπεια με τη φύση και τον πολιτισμό) μέσω του ήχου. Η διερεύνηση αυτής της σχέσης γίνεται μέσα από τη συνεργασία διαφόρων επιστημών και τεχνών όπως π.χ. η ακουστική, η βιολογία, η βιοακουστική, η ανθρωπολογία του ήχου, η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, η ψυχολογία, η μουσική και οι τέχνες του ήχου γενικότερα. Βασικός στόχος της Ακουστικής Οικολογίας είναι το βέλτιστο ηχητικό περιβάλλον για τον άνθρωπο της σημερινής εποχής.
Η Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας (μη-κερδοσκοπικό σωματείο) συστάθηκε το 2005 στην Κέρκυρα με έδρα το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής ‘Ερευνας και Εφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συνδέεται στενά ως προς την προσέγγιση και τους στόχους της με τις ιδέες του R. Murray Schafer και των συνεργατών του και από το 2007 είναι μέλος του World Forum for Acoustic Ecology (WFAE, Διεθνές Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία). Η ΕΕΑΟ δραστηριοποιείται ισομερώς: α) στην Έρευνα και Σύνθεση Ηχοτοπίων β) στην Εκπαίδευση Ατόμων και Ομάδων για την Ακρόαση του Περιβάλλοντος και γ) στη Δράση για την Προστασία του ηχητικού περιβάλλοντος. Από την ίδρυσή της, έχει υλοποιήσει σεμινάρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχει αναπτύξει σχετική ιστοσελίδα: www.akouse.gr και για την επικοινωνία του καλλιτεχνικού και επιστημονικού έργου των μελών της και της ευρύτερης κοινότητας έχει διοργανώσει δύο πανελλήνια συνέδρια. Το πρώτο της συνέδριο με θέμα: “Η Ακουστική Οικολογία στην Ελλάδα Σήμερα” πραγματοποιήθηκε το 2007 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (http://www.ionio.gr/~esseam/acoueco/) ενώ το δεύτερο, με θέμα: “Η Ποιητική του Ηχοτοπίου” οργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το 2010 (http://www.teicrete.gr/mta/cml/acoueco2010/).
Το προσεχές φθινόπωρο (3-7 Οκτωβρίου 2011) το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φόρουμ για την Ακουστική Οικολογία και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας, με την υποστήριξη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, οργανώνει Διεθνές Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας με θέμα: “Crossing Listening Paths” το οποίο αναφέρεται στο ‘διάλογο’ ανάμεσα στους διαφορετικούς τρόπους ακρόασης και έρευνας του ηχητικού περιβάλλοντος.
Στο συνέδριο θα γίνουν παρουσιάσεις από τους διεθνούς φήμης καλεσμένους: R. Murray Schafer, Hildegard Westerkamp, Katharine Norman, Christopher W. Clark και Allen S. Weiss, αλλά και παρουσιάσεις ερευνητικών και εκπαιδευτικών εργασιών, στρογγυλά τραπέζια, συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, σεμινάρια, κλπ. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο και τα σχετικά σεμινάρια, μπορούν να βρουν πληροφορίες στον ιστότοπο: http://www.akouse.gr/wfae 2011/ .
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,
Ιωάννα Ετμεκτσόγλου
Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας
Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το 4΄ 33΄΄ του John Cage ξανά…
Το 4΄ 33΄΄ είναι ίσως το πιο συζητημένο κομμάτι, αν και είναι το μόνο που καταγράφεται ιστορικά να έχει τον μουσικό σχεδόν σε πλήρη απλαξία. Διαβάστε γι’ αυτό το πασίγνωστο εγχείρημα του John Cage στη wikipedia…
http://en.wikipedia.org/wiki/4%E2%80%B233%E2%80%B3
Το κομμάτι παίχτηκε από την συμφωνική ορχήστρα του BBC ( BBC Symphony Orchestra) το 2004 και αναμεταδόθηκε ζωντανά.
Επιτρέψτε μου να παραθέσω μια αυτοσχέδια ίδια εκδοχή που επιχείρησα πριν χρόνια σε ένα μαγαζί για τσάι. Το χρονόμετρο που χρησιμοποιείται είναι για να ειδοποιεί πότε πρέπει να βγάλουμε το τσάι από την κούπα.
Καλή ακρόαση
|ΕΠΙΣΤΗΜΟΥΠΟΛΗ|
1. Οι Η – – – Όλες «Επιστημούπολη: Η χαρά της γνώσης». Δημιουργώντας την Επιστημούπολη, οργανώθηκαν – τρεις (3) θεματικές εκθέσεις, – δύο (2) εργαστήρια, – μία (1) διάλεξη και – μια (1) δραστηριότητα αξιολόγησης, προορισμένες να μας παρέχουν τη «χαρά της γνώσης». Και Η
1.1. Οι Σε Οι
επιστημονικές δράσεις χωρίζονται στην επιστημονική ημερίδα, στις αξιολογήσεις (βιοκινητικές μετρήσεις) και στη «χαρά της γνώσης» Το Οι επιστημονικές δράσεις συνοπτικά είναι: – – – – – – – 1.1.1. Αμφιθέατρο Κυριακή
1.1.3. Σχολικό Σάββατο Κυριακή 09 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30 Τρίτη 11 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30 & 18:30 – 21:30 Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30
1.1.4. Παιδαγωγική: «Ιδεολόγιο: Σχολικό Παρασκευή Σάββατο Κυριακή Τρίτη Τετάρτη
1.1.5. Ψυχολογία: Σχολικό Παρασκευή Σάββατο Κυριακή Τρίτη 11 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30 & 18:30 – 21:30 Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30
1.1.6. Σχολικό Παρασκευή Σάββατο Κυριακή 09 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30 Τρίτη 11 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30 & 18:30 – 21:30 Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 09:30 – 13:30
1.1.7. Βιοκινητική: Ταξίδι Αυλή Σάββατο Κυριακή Τρίτη Τετάρτη
|
|η Ατσαλοσφουγγαρομαχία|
η ατσαλοσφουγγαρομαχία
Κυκλοφορεί το ηχοπαραμύθι
“η ατσαλοσφουγγαρομαχία”
μαζί με το περιοδικό
Λόγια Παιδαγωγών
τεύχος Φθινόπωρο 2010.
Πληροφορίες στον
Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών
|ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤ/ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ|
Μουσείο
Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων
ΣΤΟΧΟΙ
Το μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων (Μουσείο Α.Μ.Ο) δημιουργήθηκε για να προάγει την πολιτισμική και παιδαγωγική διάσταση των μουσικών οργάνων, καθώς και τη σχετική έρευνα. Απορρέει από τις έρευνες στα πλαίσια του project των μεταήχων και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού της «Μαθητιάδας» στην Πρώτη Σερρών.
Στοχεύει να αποτελέσει θεματοφύλακα του σημαντικού κομματιού των αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πόλο σύνδεσης των σχετικών μουσικών κουλτουρών.
Παράλληλα στόχος του είναι η παραγωγή παιδαγωγικού έργου, τόσο με τις επισκέψεις των μαθητών όσο και με την διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας προς την εκπαίδευση. Το Μουσείο Α.Μ.Ο έχει πολλές δυνατότητες προέκτασης των στόχων του προς πολιτισμικούς, παιδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς μέσα από την διεύρυνση των εκθέσεών του, των μουσειοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων και των τρόπων διάχυσης γνώσης που οι σύγχρονες τεχνολογίες παρέχουν.
ΔΟΜΗ
Το Μουσείο Α.Μ.Ο. στεγάζεται στους χώρους της διοργάνωσης «Μαθητιάδα», φιλοξενείται στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τους κύκλους εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικού χαρακτήρα.
Η δομή των εκθέσεων δημιουργείται με βάση την επιστήμη της Οργανολογίας, ενώ άμεση σχέση αποκτά το Μουσείο με τον κλάδο της Πολιτισμικής Οργανολογίας. Θεωρητικά το Μουσείο Μελετήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Εργαστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού) κατά το έτος δημιουργίας του, 2008 – 2009.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Μουσείο Α.Μ.Ο. εντάσσεται στις δραστηριότητες Πολιτισμού της Μαθητιάδας, και η επιστημονική του επιμέλεια γίνεται από ειδικούς επιστήμονες και τον Τομέα Επιστημών της Μαθητιάδας. Με βάση αυτά ανακοινώνεται το πρόγραμμα λειτουργίας του στο διαδίκτυο και τα άλλα σχετικά επικοινωνιακά μέσα καθώς και όλες οι σχετικές δράσεις.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Πάνκου, Α.(2010). Μουσείο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων: Μια δυνατότητα για την τέχνη και την εκπαίδευση. Στο περιοδικό “Τα νέα της Ε.Ε.Μ.Ε.” τ. Χειμώνας 2010. σ.σ. 11. Θεσσαλονίκη: Επιστημονική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο <http://www.eeme.gr/downloads/Ta_Nea_38.pdf>
Προεπισκόπιση κειμένου [jpg]
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδίκτυο: metasound.gr/museum/
Μαθητιάδα: www.mathitiada.gr
Facebook: facebook.com/homemadeinstruments
Email: cultural.organology[παπάκι]gmail.com
BANNER GALERY
Η ΑΦΙΣΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟ 2009 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων Γνωρίστε πώς να φτιάξετε μουσική με καθημερινά αντικείμενα. Ποτήρια, πιάτα, κουβάδες, σκουπόξυλα και απλώστρες μετατρέπονται σε μουσικά όργανα με πλούσιους και μελωδικούς ήχους. Πρόκειται για ένα «μουσείο αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων» Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Μουσικολογική Επιμέλεια Αγαθή Πάνκου |
Βιβλιογραφία Οργανολογίας
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΡΓΑΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (DCC: 784)
τελευταία ενημέρωση 14/03/10
(υπό σύνταξη, δεν περιλαμβάνονται εγκυκλοπαίδειες και λεξικά,
η αρθρογραφία είναι υπό μερική κατασκευή)
σε περίπτωση που βρείτε μη ορθά ή ελλειπή στοιχεία,
παρακαλούμε ενημερώστε μας
A
Αβέρωφ, Ε. (1992). Εισαγωγή στην οργανογνωσία. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας.
Αγγελίδου, Σ. – Διονυσίου, Ζ. (2005). Τα όργανα της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσα από αναπαραστάσεις θεών σε αρχαιοελληνικά αγγεία. Θεσσαλονίκη: Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.
Διαθέσιμο διαδικτυακά στο: < http://www.musgradthes.gr/Arthra%20-%20Aggelidou-OrganaArxaia.pdf >
Αγραφιώτη, Ε. (2010). Μουσικό ταξίδι… στα μουσεία μουσικών οργάνων. Στο περιοδικό TAR. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο:
< http://www.tar.gr/29/Museums_Musical_Instruments(Agrafioti-tar).pdf >. Προσπελάστηκε: 12/11/2010.
Αγγέλου, Μ. – Αναστασοπούλου, Ν. (1990). Κατασκευή μουσικών οργάνων για παιδιά. Αθήνα.
Αικατερινίδης, Ν. Γ. (2007). Ηχητικά αντικείμενα. Από την Κρύα Βρύση Ρεθύμνου. Στο περιοδικό Κρητικό Πανόραμα. τ. 20. Μάρτιος – Απρίλιος. σσ. 136-152.
Άλκιστις. (1990). Τα μουσικά όργανα – Τετράδιο Εργασίας. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Αλμπανάκης, Ε. (2005). Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη των ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Θεσσαλονίκη: Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο: < http://www.musgradthes.gr/Arthra-Albanakis.htm >
Άνθης, Σ. (2008). Η ιστορία της τρομπέτας. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας.
Αποστολόπουλος, Θ. (2001). Εποπτικά Μουσικά Όργανα για τη διδασκαλία Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Εισήγηση Συνεδρίου “Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα”. Καστοριά, 2-4/6. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο <http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/Epoptika_mousika_organa.doc>
Ardley, N. (1988). Μουσικά όργανα. Μτφρ. Καραμεσίνη, Α. Αθήνα: Αστέρης Δεληθανάσης.
Ardley, N. (1996). Μουσική. Μτφρ. Τσαλίκη, Ε. Αθήνα: Ερευνητές.
Ανωγειανάκης, Φ. (1996). Νεοελληνικά Ιδιόφωνα: Το κουδούνι. Αποτρεπτικό στοιχείο – Ηχητικό αντικείμενο – Μουσικό όργανο. Αθήνα: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.
Ανωγειανάκης, Φ. (1990). Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα. Αθήνα: Μέλισσα.
Ανωγειανάκης, Φ. (επ). (1965). ‘Εκθεσις Ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων. Αθήνα: Ίκαρος · Στέγη καλών τεχνών και γραμμάτων.
Αρύβας, Δ. (1993). Έλληνες και Όργανον. Από τπν ύδραυλον του κτησίβιου έως το (εκκλησιαστικόν) όργανον. Αθήνα.
Aspley, B. (2002). Ας παίξουμε μουσική. Μτφρ. Γραμμένου, Κ. Αθήνα: Σαββάλας.
B
Βαληνδράς, Α. (). Στοιχειώδης Οργανογνωσία. Αθήνα. Νάκας
Βασιλειάδης, Γ., Σ. (1978). Διακόσια χρόνια μουσικής δημιουργίας 1762-1962. Οργανολογία. Αθήνα: Δρυμός.
Binns, T. (1998). Μουσικές δημιουργίες. Μτφρ. Χούνος, Ν. Αθήνα: Σαββάλας
Γ
Γεωργίου, Μ. (2007). Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα. Λευκωσία: Εν τύποις.
Γιάννου, Δ. (1999). Μουσικά όργανα. Στην εκπαιδευτική ελληνική εγκυκλοπαίδεια. Τόμος 28. Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών
Γκίκας, Γ. (1975). Μουσικά όργανα και λαικοί οργανοπαίχτες στην Ελλάδα. Αθήνα.
Γουλάκη-Βουτυρά, Α. (1999). Μουσική, Χορός και Εικόνα: Η απεικόνιση της ελληνικής μουσικής και του χορού από τους Ευρωπαίους περιηγητές του 18ου και του 19ου αιώνα. Αθήνα:Σύλλογος προς διάδοσιν των Ωφελίμων Βιβλίων.
Δ
.
Δέλλιος, Β. (1976). Μορφολογία και στοιχεία οργανογνωσίας. Αθήνα.
Daly, R. (1994). Παραδοσιακά μουσικά Όργανα. Μουσικά όργανα από την Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Βόσεια Αφρική, Κεντρική Ασία και Ινδία. Δήμος Πατρέων: Πάτρα.
De Wouwer, V. B. (2000). Μουσικά όργανα. Κατασκευές για μικρά παιδιά. Μτφρ. Αποστολόπουλος, Χ. Αθήνα: Ντουντούμης
Δράκος, Γ. (2003). Τα μουσικά όργανα. Αθήνα: Σμυρνιωτάκης.
Drew, H. (1993). Tο Πρώτο Bιβλίο Mουσικής. Μτφρ. (). Aθήνα: Mαργαρίτα.
Ε
Εκμετσόγλου, Χ. (1982). Ιστορία της κιθάρας: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αθήνα.
Ζ
Ζερβάκου, A. (χ.χ.). Οργανολογία. Αθήνα: ‘Ηβος
Η
Ηλιάδης, Ι., Δ. (1980), Οργανολογία. Θεωρία και πρακτική της. Χωρίς Δάσκαλο. Θεσσαλονίκη: Τσιάτα.
Θ
Θέμελης, Δ. (1975). Το “κανονάκι” ένα λαϊκό μουσικό όργανο. Έρευνα για την προέλευσή του. Θεσσαλονίκη.
Θέμελης, Δ. (1996). Το κανονάκι. Προέλευση, ιστορία. Αθήνα: University Studio Press.
Ι
Ιωαννίδης, Π. (2008). Λατέρνα, η αρχόντισσα του δρόμου. Αθήνα: Music Corner.
Κ
Καϊμάκης, Γ. (). Αρχαίος Ελληνικός Δίαυλος. Θεσσαλονίκη
Καλογερόπουλος, Τ. (2004). Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Προϊστορία & Ιστορία. Αθήνα: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Καλομοίρης, Μ. (1957). Οργανογνωσία και στοιχεία από την ενορχήστρωση. Αθήνα: Γαιτάνος
Καλυβιώτης, Α. (2007). Παιχνίδια – Ηχητικά αντικείμενα. Σάμος: Απόπλους.
Καμπύλης, Π. – Σπετσιώτης, Ι. (2000). Το εργαστήρι της μουσικής. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Καρακάσης, Σ. (1970). Ελληνικά μουσικά όργανα, Αθήνα: Δίρφος.
Κοτσιφάκος , Ιωάν. Πρόδρομος. (2005). Προληπτική συντήρηση για την έκθεση – αποθήκευση έγχορδων κλασικών μουσικών οργάνων: βιολιών. Μεταπτυχιακή εργασία. Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κοφτερός, Δ. (1998). Μυτηλινιό Σαντούρι. Σκοποί και χοροί από τη Λέσβο. Αθήνα: Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης
Κοφτερός, Β., Δ. (1991). Δοκίμιο για το Ελληνικό σαντούρι. Αθήνα: Δωδώνη.
Κουμαρτζής, Α. (2008). Το Σκαφτό μπαγλαμαδάκι. Άσσος Κούπα: Θεσσαλονίκη.
Κοψαχείλης, Σ. (1993). Παραδοσιακά Λαϊκά Όργανα και λαϊκοί οργανοπαίκτες της Μακεδονίας. Θεσσαλονίκη. Φίλοι του Λαοργαφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας.
Κυνηγού-Φλάμπουρα, Μ. (χχχχ). Κρουστά. Αθήνα: Νάκας.
Κυνηγού-Φλάμπουρα, Μ. (1998). Λαϊκά μουσικά όργανα του κόσμου. Αθήνα: Ακρίτας.
Λ
Laber, G. (χ.χ.). Κρουστά: Όργανα και ρυθμοί. Αθήνα: Νάσος.
Λιάβας, Λ. (1998). Εκθεση Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Οργανα : Τριήμερη Συνάντηση Ελληνική Μουσική. Αρχαιότητα – Βυζάντιο – Νεώτεροι Χρόνοι. Λάρισα: Δήμος Λάρισας- Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας- Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.
Μ
Μαζαράκη, Δ. (1976). Το καλάμι: μια πανελλήνια φλογέρα. Θεσσαλονίκη : Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Μαζαράκη, Δ. (1984). Το λαϊκό κλαρίνο. Αθήνα: Κέδρος.
Μαλιάρας, Ν. (2007). Βυζαντινά Μουσικά Όργανα. Αθήνα: Παπαγρηγορίου – Νάκας.
Μονεμβασίτης, Γ. (2008). Τα μουσικά όργανα, παλιά και νέα. Αθήνα: Συλλογή.
Μανωλάς, Μ.(ανώλης) (1985). Λαϊκοί οργανοπαίκτες και λαϊκά όργανα στην Κόρωνο. Στο περιοδικό Ναξιακά, τ. 2. Αθήνα: Ομοσπονδία Ναξιακών Σωματείων. σσ. 34-37.
Μανιουδάκης, Ι. (1967). Εγκυκλοπαίδεια της μουσικής: μουσικά όργανα, μουσικαί μορφαί, μουσική ιστορία. Αθήνα.
Μάρκου, Δ. (ημήτριος) (1979). Τα μουσικά οργανάκια του Αγίου Πέτρου. Αθήνα.
Μηλιατζίδου – Ιωάννου, Ε.(υδοκία) (1972). Τα κουδούνια και η τέχνη τους. Γιάννινα. (Ανάτυπον από την “Ηπειρώτικη Εστίαν”)
Μόσχος, Κ. (επ). (1994). Ο ήχος της μουσικής: κατασκευές απλών μουσικών οργάνων. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ – Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ. <Διαθέσιμο διαδικτυακά στο:http://www.iema.gr/data/EducationalProjects/Melina/KataskevesMO.pdf >
Μπίμπεργκ, Γκουίντο. (1985). Ο Θαυμαστός ήχος. Μτφρ. Μάρακα, Καίτη. Βερολίνο. Altberliner Verlag – Σύγχρονη Εποχή.
Μπότσος, Γ. (χ.χ.) Τα μουσικά όργανα. Αθήνα: Λιβάνης.
Ν
Νικολακάκης, Δ. (2007). Χανιώτικη μουσική παράδοση. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Ξ
Ξηροτύρης Ζ. (άχος) (1992). Λαϊκά όργανα και χοροί της Ρούμελης. Αθήνα.
Ο
Οικονομίδης, Δ. Β. (1985). Λαϊκά μουσικά όργανα και χοροί των Ναξίων. Στο περιοδικό Ναξιακά, τ. 2. Αθήνα: Ομοσπονδία Ναξιακών Σωματείων. σσ. 29-33.
Π
Παναγιώτου, Π. (1996). Μια ηχητική ζεύξη. Αθήνα.
απαδάκης, Κ. (1989). Κρητική Λύρα, ένας μύθος: η αλήθεια για την γνήσια κρητική παράδοση. Χανιά.
Παπασπήλιος, Κ. (2005). Αρχαίων ήχων άρμοσις. Αθήνα: Κέδρος
Περιστέρης , Σπυρίδωνας Δ. (1961). Ο άσκαυλος (τσαμπούνα) εις την νησιωτικήν Ελλάδα. Εν Αθήναις: Ακαδημία Αθηνών.
Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (χ.χ.). Μουσείο Αρχαίων και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων. Θεσσαλονίκη: Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς. (Έγχρωμο Φυλλάδιο 28 σελίδων).
Πολύζος, Γ. (1989). Αρχαία Ελληνικά Όργανα κατασκευασμένα για το “Ευρετήριο”. Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ρ
Ριζόπουλος, Γ. (1987). Γνωριμία με τα μουσικά όργανα. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας.
Romanell, Ν. (2003). Μουσικά Όργανα. Μτφρ. Morenu, M. Αθήνα: Φλούδας.
Ξ
Ξηροτύρης, Ζ. (1992). Λαϊκά όργανα και χοροί της Ρούμελης. Αθήνα.
Π
Παυλίδης, Γ. (2004). Τα μουσικά όργανα και οι διασκεδάσεις στην Όλυμπο της Καρπάθου. Ρόδος.
Σ
Σαφελά, Ε. (1996). Τα όργανα. Αθήνα: Καμπανάς.
Συλλογικό. (1965). Έκθεσις ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων, Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων. Αθήνα: Ίκαρος.
Συλλογικό. (1996). Λαϊκά μουσικά όργανα του κόσμου. Αθήνα: Fagotto.
Συλλογικό. (2000). Ελληνικά Λαικά Μουσικά όργανα – Greek folk musical instruments. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού.
Stockmal, S. (1998). Στροφολογία. Η ολοκληρωμένη μέθοδος κινήσεων και περιστροφών για μπαγκέτες. Μτφρ. Gabby, G. Αθήνα: Νάκας.
Τ
Τάτσης, Τ. (1986). Θέματα μουσικής μορφολογίας σε συνάρτηση με τη φυσική και τα μαθηματικά. Αθήνα: Κ. Παπαγρηγορίου – Χ. Νάκας.
Τάτσης, Τ. (2004). Οργανογνωσία: Ακουστική, μουσικά συστήματα και σκάλες. Αθήνα: Παπαγρηγορίου-Νάκας.
Τράιου, Ε. (Επ.) (1998). Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα. Ένθετο Καθημερινή Επτά Ημέρες 18/1/1998. Αθήνα: Καθημερινή. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο <http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1998/01/18011998.pdf>
Writer Τριανταφύλλου, Π. (1981). Οργανογνωσία. Αθήνα.
Τσαμουρτζής, Ε. (1936). Το πολύχορδον. Αθήνα.
Τσαρδάκας, Α. (2008). Το κανονάκι στις 78 στροφές. Αθήνα: Fagotto.
Τσαφταρίδης, Ν. (1995). Αυτοσχέδια Μουσικά Όργανα. Αθήνα: Νικολαΐδης.
Τσιάρας, Α. (1987). ΛαΪκές Κομπανίες – ΛαΪκά Όργανα και Λαϊκοί Μουσικοί οργανοπαίχτες. Ιωάννινα.
Χ
Χαιρόπουλος, Π. (1994). Η λύρα. Η εξέλιξή της από την αρχαία εποχή ως σήμερα σ όλο τον κόσμο. Αθήνα: Κυριακίδη.
Χαραλαμπόπουλος, Γ. – Ψαρουδάκης, Σ. (1994). Η ανακατασκευή της υδραυλίδος: η αρχαιομετρία και η πειραματική αρχαιολογία στην ανασύσταση των ήχων του παρελθόντος. Αθήνα.
(Ανάτυπο από το περιοδικό Ήχος & Hi-Fi, τχ. 254, Μάιος 1994).
Λοιπή Ελληνική βιβλιογραφία κοινωνικών επιστημών
για τα μουσικά όργανα (υπό ενημέρωση)
Ράπτης, Χ. (2009). Διδασκαλία Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων: Θεωρητική Προσέγγιση και πρακτικές εφαρμογές. Στο Μουσική Εκπαίδευση, τ. 19. Θεσσαλονίκη: Ε.Ε.Μ.Ε. σσ. 74-80.
με αφορμή μια spam παράδοση: κατανοώντας την “postcreation” φτάνουμε στη “metacreation”;
“I meet very interesting people here :-)” Γράφει αγαπημένη φίλη και fb φίλη στο προφίλ της! “And very interesting ideas too” θα προσθέσω εγώ! Σε fb φίλου τις εικόνες είδα εικόνα με την εξής σημείωση, που και ο φίλος όπως δείχνει η διαδικασία ανέλαβε από φίλο κλπ κλπ:
1 – Go to Wikipedia. Hit “random” or clickhttp://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random The first random wikipaedic article you get is the name of your band.
2 – Go to “Random quotations” or clickhttp://www.quotationspage.com/random.php3 The last four or five words of the very last quote of the page is the title of your first album.
3 – Go to Flickr and click on “explore the last seven days” or clickhttp://www.flickr.com/explore/interesting/7days Third picture, no matter what it is, will be your album cover.
4 – Use Photoshop or similar to put it all together.
5 – Post it to Facebook with this text in the “caption” and tag the friends you want to join in. (you can untag yourself if you don’t want this photo up.
Έτσι και έκανα (και τα μετέτρεψα σε σημείωση χωρίς tags…) (τα credits κάτω κάτω)
Να το αποτέλεσμα:
Τους προβληματισμούς στους οποίους οδηγεί η επινόηση αυτή τους έχω κατα καιρούς αναπτύξει άλλοτε δίπλα στους γραφίστες που έτυχε να συνεργαστώ, άλλοτε μπροστά στον υπολογιστή με το μικρόφωνο στο πλάι… Αλλά και στο πανεπιστήμιο ως φοιτητής και έπειτα, κλπ κλπ. Όταν χρειάστηκε να σχεδιάσω ένα εξώφυλλο για το πρότζεκτ των μεταήχων προέκυψε αυτό…
και αν δεν ήταν αυτό δεν θα ήταν άλλο. Έτσι νομίζω… πάντως όλο αυτό είναι ένα θέμα…
Στον τίτλο της σύντομης αυτής σημείωσης απλά αναρρωτιέμαι, αν αυτό είναι ένα στοιχείο μεταμοντερνικότητας (“postmodernism” – εξ ου και το “post-“), η κατανόησή του οποίου μας οδηγεί – έπειτα από την συνειδητή επιλογή μας – σε μια “δημιουργία που (αυτο)αναφέρεται στη φύση της δημιουργίας”, άρα μια μεταδημιουργία (το “meta-” είναι συνώνυμο της αυτοαναφορικότητας…) … και ξεκινάμε βέβαια από τα εξώφυλλα δίσκων για να φτάσουμε ίσως σε πολλές άλλες εκφάνσεις δημιουργίας. Οπωσδήποτε όλο αυτό δεν είναι spam – το αναρτά κανείς στις φωτό του με τη θέλησή του… ως σύλληψη όμως και ως σύνταξη/φόρμα, δεν μοιάζει με μήνυμα spam; (αυτό σχετικά με το πρώτο μέρος του τίτλου…)
Τα κρέντιτς…
Το wiki με έβγαλε στο:
http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Stars, με την δεύτερη φορά, ομολογώ! Την πρώτη την έχασα κάπου στο ξεφύλλισμα.
Το quotationspage με έβγαλε σε σελίδα με τελευταίο ρητό το:
We should be taught not to wait for inspiration to start a thing. Action always generates inspiration. Inspiration seldom generates action.
του Frank Tibolt
και το flickr με έβγαλε σε μια σελίδα από την οποία προέκυψε το:
http://www.flickr.com/photos/deniscollette/3833388526/ με φωτογραφία του
Denis Collette, όπως λέει.
metasound.gr/SJ
I suggest that a Sound Jockey is a person who selects and plays with sounds for an audience. That’s also the project that I develop these days! A Sound Jockey (SJ) could play on the Radio, in a bar or club, also at live performances. The hearable result comes out from speakers as it happens with all kind of Jockeying activities (Disk Jockeying, Video Jockeying, Media Jockeying e.t.c).
About Sound Jockey on Metasound Project
A Sound Jockey creates music and sound by expressing his musicality. A Sound Jockey could be an instrument player that practices on homemade instrument playing, maybe a percussionist, or any person that practices on musical expression via to objects and instruments. Sound Jockeying arises from a continuous exploration on sounds and techniques. Related terms could be the Soundscape, sounds from the environment, extended performance techniques on instruments, or any organized sound making.
Sound Jockey on stage
A Sound Jockey has to expand his material on stage. Sound objects and Instruments must be set on stage ergonomically. Microphones for sound capturing have to be set properly. A Sound Jockey prepares his stuff according to a practical “stage plan”. Technical equipment and sound sources have to be set in a harmony in stage’s space. It looks very similar to a band’s stage plan but it’s all about one person, the Sound Jockey. It’s not exactly an One-Man-Band, but it’s something very close to that. It’s also an One-Man-Show.
Sound Jockeying and Genres
As every kind of Jockey, Sound Jockey can play any kind of music. Even if this arrangement looks progressive, alternative or experimental, the result could be pop, rock, jazz, classical, electro, modern, other, any kind of music. There are no limits on this sounding action.
SJ Activities
There ware two presentations of Sound Jockeying by SJ Dimitris Sarris, during August ’09 in the region of Aitoloacarnania (Amfilochia and Thermo). What’s next in Autumn and Winter of 09-10, will be announced onhttp://facebook.com/metasound and http://metasound.gr/ . It would be very helpful for the project to read-hear your questions, views and hearings!!! Your fb comments, messages and other fb communication utilities are welcome…
Wishes for sound moments
D.S.
24-08-2009
Photo Album
metatropoia: Aqua Cultures
Thessaloniki 21/03/2010
Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Δέσποινα Καπουλίτσα
Βασίλης Πετρογιάννης
Δημήτρης Σαρρής
Από τη λαϊκή παράδοση των σπαμ μέιλ: τα τραγούδια των media…
1. ** 3-Bit // Dragostea Din Dei – O-Zone
2. ** ActionAid // Le Spot – Zagori ActionAid
3. ** Alpha Dream Show // Dreams & Passion – Σία Κοσκινά, Βασίλης Αξιώτης & Bo
4. ** ARMANI Code (γυναικείο άρωμα) // Scandalous – Miss Teeq
5. ** Becel Pro-Activ // Put Little Love In Your Heart (η σύνθεση διαμορφώθηκε αποκλειστικά για το σποτ)
6. ** Chivas Regal // Sarah Khider – Mermaid Song
7. ** Cif Power Cream (με το σκύλο που κάνει μπάνιο μόνος του) // Who Let The Dogs Out – Baha Men
8. ** Citroen C1 // Riviera Rendezvous – Ursula 1000
9. ** Citroen C2 X-ite // Shock To The System – Billy Idol
10. ** Cosmote – Whats Up! // La La Mac – Sid
11. ** Cosmote – Whats Up! (δωρεάν SMS) // Fedde Le Grande – Put Your Hands Up For Detroit
12. ** Cosmote (2007) // Επαφή – Άμμος
13. ** Dove (Campain For Real Beauty) // True Colors – Eva Cassidy
14. ** Fiat Grande Punto // Don’t You Forget About Me – Simple Minds
15. ** Ford Focus (2006) // Shake Break Bounce – Chemical Brothers
16. ** Ford Focus ST // Daydream In Blue – I Monster
17. ** Ford S-Max (2006-2007) // Shake Break Bounce – Chemical Brothers
18. ** Ford Transit (2006) // Disseminated – Soul Coughing
19. ** Forthnet (2007) // Dreams – The Cranberries
20. ** Frog Mobile // ManaMana – The Muppets
21. ** Gin Gordons 2007(This Is The Spirit) // The Charlatans – The Only One I Know
22. ** Goody’s (H παρέα μας ενώνει) (Με τα χωρισμένα σώματα της παρέας που ενώνονται στα Goody’s) // She – Sugarplum Fairy
23. ** Goody’s (με τον Νίνο) // Είμαι ένας άλλος-Νίνο
24. ** Guerlain Insolence (το άρωμα με την Hilary Swank) // Histereia – Muse
25. ** Heineken (με την πρόσκληση για πάρτυ στις 3 στα διαμερίσματα) // Disco Inferno – Trammps
26. ** Heineken To πάρτυ των γειτόνων που άφηναν μια μπύρα σε κάθε πόρτα 2006 // Gonzalez – I Haven’t Stopped Dancing Yet (extended)
27. ** Ice Smoothie ΔΩΔΩΝΗ // Ice Ice Baby – Vanilla Ice
28. ** In Time Kids Gear // Block Rocking Beats – The Chemical Brothers
29. ** Jacobs καφές φίλτρου (χριστουγεννιάτικο σποτ) 2006 // Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow – Dean Martin
30. ** Jacobs καφές φίλτρου ΕΚΛΕΚΤΟΣ // Return To Sender – Elvis Presley
31. ** Jameson gia th diafhmish me to yaponezo drummer // Pepe Deluxe – Before You Leave
32. ** Johnny Walker Black Label // Supreme Beings Of Leisure – Never the Same
33. ** Johnny Walker Red Label // Which Side Are You On – A Bomb feat. Rachel Kelly
34. ** Kenzo – Amour // Coco Rosie – Good Friday
35. ** Lipton Tea (το τσάι με το φακελάκι-πυραμίδα) // Maroon 5 – This Love
36. ** Marks & Spencer (Χριστούγεννα 2006) // Get the Party Started – Shirley Bassey
37. ** Mars chocolate // New Order – Blue Monday
38. ** Mega 50-50 // Adam and Eve – Paul Anka
39. ** MEGA s1ngles // closer – single
40. ** Mega Survivor Ελλάδα – Τουρκία (spot) // Panama – Van Halen
41. ** moMAD // Stereophonics – Have A Nice Day
42. ** moMad (Κινητή Τηλεφωνία της ΤΙΜ) // Na Na Na Na Naa – Kaiser Chiefs
43. ** Motorola KRZR // The Icicles – Sugar Sweet
44. ** Nike (με τα στιγμιότυπα από αγώνες δρόμου) // Johhny Cash – Hurt
45. ** Opel (που κάνει surfing στην θάλασσα) // Rock Island Line – Lonnie Donegan
46. ** Opel Corsa C’mon // Send It On – Sean Paul
47. ** Organics Colour Collection // Love Is In The Air – John Paul Young
48. ** Pantene Pro V 2007 // Natasha Bedingfield – Feel the rain on your skin
49. ** Petit Beure Παπαδοπούλου (με την σοκολάτα) // Henna – Cheb Khaled feat. Cameron Cartio
50. ** Peugeot 207 (με τις πασχαλίτσες) // Heartaches – The Marcels
51. ** Playboy – Playmate 2003 // Dj Raw Vs. Gee & Lighter – Naked
52. ** Prive – Katritsi // Barry Adamson – Saturn In The Summertime
53. ** Puma & Glu Stores 2007 // Mazarin – For Energy Infinite
54. ** Ruffles Line Crunch // You Can Leave Your Hat On – Joe Cocker
55. ** Saab Suv 97x // Ready Steady Go – Paul Oakenfold
56. ** Shape (Περιοδικό) // Push The Button – Sugababes
57. ** Skoda Roomster // KR!S – Room For More
58. ** Sony Bravia LCD (τηλεόραση’ η διαφήμιση με τα πολύχρωμα μπαλάκια που κυλάνε στους δρόμους) // Heartbeats – Jose Gonzalez
59. ** Southern Comfort // You Something Started – Crazy Penis
60. ** Sprite Tv Add 2007 // Sprite Tv Add 2007
61. ** Suzuki Grant Vitara // What A Wonderful World – Joey Ramone
62. ** Tim Θέλατο (χριστουγεννιάτικο σποτ-2006) // Κάλαντα – Δέσποινα Βανδή
63. ** Toi & Moi // Twisted Nerve – Bernard Herrmann
64. ** Ursus Rotter (Tonight, 2006) // Frequency Of Passion (Ursus Theme) – Sundayman
65. ** Village World // Σε Τροχιά – Μίκρο
66. ** Visa Card 2007 // Obi – Somewhere Nicer
67. ** Vodafone (Now’ Πάθος για την κάθε στιγμή) (αυτή με την πεταλούδα που ζει για μια μέρα) // The Love Song – K-Os
68. ** Vodafone Live! (Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός) 2006 // Under The Tree – The Waterbabies
69. ** Vodafone now // Τied Up Too High – Hard Fi
70. ** Volkswagen Jetta // Love Generation – Bob Sinclar
71. ** Volkswagen Polo // Lovestruck – Hush
72. ** WV Jetta // Bob Sinclar – Love Generation
73. ** Young (Περιοδικό) // I Like The Way You Move – The Bodyrockers
74. ** Zagori // Le Spot – Zagori ActionAid
75. ** Αttr@ttivo // Μιχαλης Ζεης – Αttrattivo Μusic
76. ** ΑΝΤ1 Καλιστεία 2006 // Just The Way You Are – Milky
77. ** ΑΝΤ1 Καλιστεία 2006 “Αυτή τη χρονιά…” // One Sign – Galleon
78. ** Βιταμ (Δύναμη Ζωής) // Loreena McKennitt & Dead Can Dance – Saltarello
79. ** Γάλα ΔΕΛΤΑ // In My Life – Chip
80. ** Γεμιστά Παπαδοπούλου (αυτή με το ντεσεβό και την παρέα) // Pleasure Ground – Carolina Marquez
81. ** ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Σκύλος & Γάτα) 2007 // Σερενάτα – Αρλέτα
82. ** Γιαουρτι Silouet 2007 // Marsheaux – Pure
83. ** ΓΙΩΤΗΣ Φαρίν Λακτέ // Τάμαλο – Σταμάτης Σπανουδάκης
84. ** ΕΒΓΑ για το καλοκαίρι 2007 // Cassius – Toop Toop
85. ** ΕΒΓΑ Παγωτά // I Breathe – Vacuum
86. ** ΕΡΤ digital // Goldfrapp – Let’s get physical (Olivia Newton John cover)
87. ** Ήρθε και έδεσε Μπέζοs // Brigitte Bardot – Moi je joue
88. ** Λητώ (ρούχα εγκυμοσύνης) // Loving You – Minnie Riperton
89. ** Μadam Figaro // Ξέρω Ποια Είμαι – Νάνσυ Αλεξιάδη
90. ** Νescafe Hot Shots // I Believed In Roses – Malia
91. ** ΝΟΥΝΟΥ // Jason Mraz – Life Is Wonderful
92. ** ΟΤΕ (2006) // Όλα ή Τίποτα – Μιχάλης Χατζηγιάννης
93. ** Τράπεζα Κύπρου (με την σοβαρή κυρία που χορεύει) // Roop Suhana Lagta Hai – Gentleman
94. ** Τράπεζα Πειραιώς // I’m Gonna Be 500 Miles – The Proclaimers
95. ** ΦΑΓΕ (Προϊόντα – 50 Χρόνια) (Όπου τα παιδιά μιας τάξης δίνουν στην δασκάλα το… φυτώριο τους, στα κεσεδάκια) // Τι έπαιξα στο Λαύριο – Διονύσης Σαββόπουλος
96. **Adidas (Imposimple Is Nothing) // Eanie Meany – Jim Noir
97. **Adidas (Με τα πιτσιρίκια που επιλέγουν τους …επώνυμους παίκτες) // De L’alouette – Rjd2
98. **All Bran Δημητριακά (η διαφήμιση που ο οργανισμός του Γιάννη Μπέζου κι άλλοι οργανισμοί κάνουν πάρτυ) // Y.M.C.A. – Village People
99. **Axe Effect Sthn terastia paralia me tis polles gynaikes // Karl Jenkins – Dies Irae
100. **Blue Star Ferries // Στην Θάλασσα – Θεοδωσία Τσάτσου
101. **BMW Σειρά 1 (με τον Κέρμιτ) // Limbo Rock – Chubby Checker
102. **TIM 2006 // Ivy – Thinking about you
103. **Toμάτα Μπάρμπα-Στάθης // I Wanna Be Loved By You – Marilyn Monroe
104. **Vodafone C U a lot! 2007 // DinoSau – Paerris
105. 3-Bit // Jay jay Johanson – EvenIn The Darkest Hour
106. 3-Bit // Giant Sand – Shiver
107. Absolutracks (Η διαφήμιση με τα καλώδια-βίσματα που απλώνονται για να μπουν στην πρίζα): // My Absolute Track – Wally Lopez
108. Adidas // Kirsty Maccall – In These Shoes?
109. Adidas // Ella Fitzgerald – Too Darn Hot
110. Adidas Climacool // The Stranglers – Peaches
111. Adidas Και Σε Άλλες // Kirsty Maccoll – In These Shoes
112. Adidas Παλιότερη Με Τα Παπούτσια Που Τρέχουν Άδεια Αλλά Μέσα Έχουν Σαλιγκάρια // Ursula 1000 – Mambo 1000
113. Alfa Romeo 156 Sportwagon Με Την Catherine Zeta Jones // EMF – Unbelievable
114. Alfa Romeo 159 // Road – Portishead
115. Alfa Romeo GT // Lamb – one
116. Algida // Darude – Sandstorm
117. Algida // Safri Duo – Played ALive
118. Algida Cornetto Mini // Buddy Holly – Every Day
119. Algida Cornetto Με Τα Ρομπότ // Dusty Springfield – You Don’t HaveToSayYouLoveMe
120. Algida Cornetto Με Το Αγγελάκι Του Έρωτα // Tom Jones – Help Yourself
121. Algida Ice-Creams (Tv spot 2005) // Supergrass – All Right
122. Algida Magic Με Το Studio Ηχογράφησης // Spandau Ballet – TRUE
123. Algida Solero Με Το Γαμπρό Και Τη Νύφη // Touch And Go – Straight To Number One
124. Algida Ξυλάκι // Kinobe – Slip Into Something More Comfortable
125. Alldays Σερβιετάκι // Spandau Ballet – Gold
126. Allianz // Clannad – I Will Find You
127. Alpha 98,9 // Clap Your Hands – Clap Your Hands Say Yeah!
128. Alpha Bank 1,2,3 // Ονειροπαγίδα – Κάπου αλλού
129. Alpha Oλα ΙI’ Με Το Θέμο Αναστασιάδη // Amr Diab – Tamally Maak
130. Alpha seira toy me ti matsoyka (Ξεχασέ με) // Ελένη Πέτα – Ξέχασε με
131. Alpha Spot Με Τα Αποτελεσματα Του Στοιχηματος // Fluke – Absurd ‘Whitewash’
132. Alpha TV Spot (ekeino me ta matia) // U2 – Beautiful day (live for BBC)
133. Alpha Μπύρα // Νίκος Κουρκούλης – Τόσα Δειλινά
134. Alpha:Ένας Τρελός-Τρελός Πλανήτης // Prodigy – Funky Shit
135. Alter “Μητσι-Χώστα”: η υπόκρουση των σκετς με τον Μαμαλάκη (“Στην Κουζίνα Ολοπαχώς”). Επίσης έχει ακουστεί στην ταινία “Η συμμορία των έντεκα” στο κατάστημα που αγοράζουν ένα φορτηγάκι. // Herb Alpert And The Tijuana Brass – Spanish Flea
136. Alter, Alpha Κίτρινος Τύπος – Μάκης Τριανταφυλλόπουλος // Art Of Noise – Dragnet ’88
137. Always Σερβιετάκι Για Tanga, Με Την Κοπέλα Που Χορεύει Και Το Κοινό Μιμείται Τις Φιγούρες Της // Bob Sinclar – I Feel For
138. Amita // Lightning Seeds – Marvellous
139. Amita // Listen to your heart-Roxette
140. Amita (2-2005) // Raining Pleasure – Love me, love me, love me
141. Amita Motion // Republica – Ready To Go
142. Amita Motion (TV Spot 5-2005) // Amita Motion – Get your energy in motion
143. Amita Χριστουγεννιάτικη // Madonna – Santa Baby
144. Amstel // Loreena Mckennit – Marrakesh Night Market
145. Amstel // OneT – The Magic Key
146. Amstel // Amanda Lear – Enigma’GiveABitOfHmmToMe’
147. Amstel // Roxy Music – Jealous Guy
148. Amstel // Don’t call me baby-Madison Avenue
149. Amstel Bock // Jaydee – Plastic Dreams
150. Amstel Με Τη Συνάντηση 3 Παλιών Φίλων Από Το Στρατό // Adamski – One Of The People
151. Amstel Που Κάθεται Πάνω Στα Γυαλία Του Και Τα Σπάει // WillSmith – Miami
152. Amstel, 2 Μπλούζες Που Σχηματίζουν Καρδιά Τρυπημένη Από Βέλος // Loreena Mckennit – Marrakesh Night Market
153. Anais Anais // Lisa Ekdahl – It’s Oh So Quiet
154. Ariel // In Grid – Tu Es Foutu
155. Ariston Πλυντήρια // Vaya Con Dios – Ney Nah Nah Nah
156. Artic Vodka 2001 // Lina – Playa No Mo’
157. Artisti Italiani // Mo’Horizons – Flying Away
158. Artisti Italiani // Toto Cutugno – L’italiano
159. Attica (χριστουγεννιάτικο σποτ) // Where Is F… Magic – Foivos feat. Victoria
160. AXE Click (με τον Βen Afleck) // Gangster Of Love – Johnny ”Guitar” Watson
161. Axe Dimenssion // Royksopp – Eple
162. Axe Dry // BeastieBoys – Girls ‘Outrageous Remix’
163. Axe Pulse // Room5 – Make Love
164. Axe Touch // Reactor – Feeling The Love
165. Bacardi // Marascia – Shake It
166. Bacardi // Groove Connection – Ipping On Bacardi Rum
167. Bacardi Breezer // Espiritu – Los Americanos
168. Bacardi Rum // Ray Barreto – Acid
169. Bacardi Rum Με Το Πάρτυ Στο Σπίτι // Daft Punk – Raphael Sullie
170. Bacardi Με Τον Τύπο Που Φεύγει Από Την Έπαυλη Και Πάει Να Παίξει Τρομπέτα // Bacardi – Tatoo
171. Badedas 1999 // Billie Myers – Kiss The Rain
172. Bailey’s // Blondie – One Way Or Another
173. Bailey’s με το bar χωρις βαρύτητα 2004 // 4 Hero – Les Fleurs
174. Bailey’s Με Το Μπιλιάρδο // Morcheeba – Let Me See
175. Ballantines // Boston – More Than A Feeling
176. Baloo Καραμέλες // Gene Vincent – Be Bop A Lula
177. BCA Από τη διαφήμιση της σχολής 2004 // D:Ream – Things Can Only Get Better
178. BCA Ιδιωτική Σχολή // The Flying Pickets – Only You
179. Beauty Shop // Tom Jones – What’s New Pussycat
180. Beauty Shop // Yasushiro Kobayasi – Sara
181. Best 92.6 FM (Mπαρ Αργώ) // Elvis Costello – I want you
182. Beyond Paradise by Estee Lauder // Caribbean Blue – Enya
183. BMW serie 1 (11-2004) // thom. – principal of joy
184. Bolt 2 in 1 (2004) // Next – Officine Meccaniche di Mauro Pagani Musica originale
185. Boss // Hooverphonic – Mad About You
186. BRAVO καφές // I?ve had the time of my life-Bill Medley – Jennifer Warnes
187. BREIL // Katy Rose – Overdrive
188. British Gas // Blur – The Universal
189. Budweiser // Wise Guys – Ooh La La
190. Budweiser Με Τα Μυρμήγκια // Beegees – Disco Inferno
191. Burn “The energy drink” // Jose Battaglio – Burn your life
192. Cacharel Perfum (2005) // Ilya – Bellissimo
193. Cair σαμπάνια // Don?t let the stars get in your eyes – Perry Como
194. California Τeens ποιο ειναι το τραγουδι απο την σειρα 2004 // Phantom Planet – California
195. Calve Mayonnaise // Caruso-Lucio Dalla
196. Campari // Amii Stewart – It’s Fantasy
197. Campari // Gotan Project – El Capitalismo Foraneo
198. Campari // Klaus Nomi – Total Eclipse
199. Campari “Mε τους δύο αντρες που ξιφομαχούν για μια κοπέλα που βρίσκεται μέσα σε λιμουζίνα” // Jam spoon – Right in the night
200. Caprice (Πουράκια) // Delta Goodrem – Lost Without You
201. Caprice Παπαδοπούλου // Beautiful – Moby
202. Carling // Sneaker Pimps – 6 Underground
203. Carling Premier // Gary Numan – Cars
204. Castlemaine // Glen Campbell – Your Cheatin Heart
205. Certs // Cameo – Word Up
206. Channel No5 // Dany Elfman – Edward Scissorhands’ Theme
207. Chevas Regal (αυτή με τους ψαράδες στην λίμνη και στα παγώβουνα) // Mermaid Song – Sarah Khider
208. Chic (Κορμί σικ στα Chic) // Somewhere down the crazy river-Robbie Robertson
209. Chipita 7days Κρουασάν // Aura – Gotta Find You
210. Chrysler // Celin Dion – Love Is All We Need
211. Chrysler // Fine Young Cannibals – Good Thing
212. Citroen // Iggy Pop – The Passenger
213. Citroen [ καλοκαίρι 2004 ] “Φέτος όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Citroen…” // Boogie Pimps – Somebody To Love [ Pimps Club Mix ]
214. Citroen C3 // French Affair – Comme Ci Comme Ca
215. Citroen C3 X-ite (αυτή με τα αυτοκίνητα που αναποδογυρίζουν) // Welcome to my Life – Simple Plan
216. Citroen C3 Με Το Μαχητικό Αεροπλάνο Ανάποδα Πάνω Από Το C3 // Free – All Right Now
217. Citroen C3 Με Τους Σωσίες Marilyn, Gandhi Και Einstein // Las Ketchup – The Ketchup Song ‘Asereje’
218. Citroen C4 // The Clash – The Magnificent Seven
219. Citroen C4 (με τον Sebastian Loeb (παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι 2004-2005) και τα ζώα-άνθρωποι) // Baila Morena – Zucchero
220. Citroen C5 Με Τους Σκύλους // Louis Armstrong – C’est Si Bon
221. Citroen Xsara Picasso // Pink Martini – Sympathique
222. Citroen Xsara Με Claudia Schiffer // Dinah Washington – Mad About The Boy
223. Clairol final net // You are the girl-Cars
224. Clinique Happy // Judy Garland – Get Happy
225. Coca Cola // Fun Lovin’ Criminals – Smoke’em
226. Coca Cola // Lords Of Acid – Am I Sexy
227. Coca Cola // Freeway of love-Aretha Franklin
228. Coca Cola // I’d like to teach the world to sing-New Seekers
229. Coca Cola (με το ζευγάρι στο μπαλκόνι που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο) // Like A Rolling Stone – Bob Dylan
230. Coca Cola 1989 // Robin Beck – First Time
231. Coca Cola 2003 Summer ”Enter” // Cornershop – Brimful Of Asha
232. Coca Cola Athens 2004 // Despoina Vandi – Come Along Now!
233. Coca Cola Enter // Cornershop – Brimful Of Asha
234. Coca Cola Light // Gipsy Kings – Recuerdo Apacionado
235. Coca Cola Light // Etta James – I Just Wanna Make Love To You
236. Coca Cola Light “Desire , Oct 2004 , παραλία με την γκόμενα” // Dulex Inc – Tango Forte
237. Coca Cola Light ”Desire” Στο Κατάστημα Με Τα Ρούχα Που Ο Τύπος Ζητάει Βοήθεια Απ’ Την Κοπέλα Απ’ Έξω Για Να Διαλέξει // Diana Ross & The
238. Coca Cola Light Με Τον Τυπά Που Παίζει Κιθάρα Για Να Μαζέψει Κέρματα Για Το Μηχάνημα // Gipsy Kings – Recuerdo Apacionado
239. Coca Cola Light Με Τον Τύπο Που Έπλενε Τα Τζάμια // Nina Simone – I Put A Spell On You
240. Coca Cola Light: Η καινούρια διαφήμιση με την ταξιτζου! // Supremes – Babylove
241. Coca Cola Summer 2002 // Shaft – SwayMuchoMambo
242. Coca Cola Για Mundial 2002 // Blondie – Atomic
243. Compaq // Apollo 440 – Carrera Rapida
244. Cornetto Algida // Dusty Springfield – You Don’t Have To Say You Love Me
245. Cosmote // Όνειρο Ζω – Μιχάλης Χατζηγιάννης
246. Cosmote // Raining Pleasure – Capricorn
247. Cosmote – Whats Up! // Ursula 1000 – Kinda Kinky
248. Cosmote (Summer 2005 “Μου δίνεις το κινητό σου?”) // Twoface – Fire in your eyes
249. Cosmote Video Mms 2003 // Μίκρο – Η Σειρά Σου
250. Cosmote ‘Έχουμε Πολλά Να Πούμε’ // Raining Pleasure – Fake
251. Cu // Bloodlock – Sasha Από Το Airdrawndagger
252. Cutty Sark // Tereza – Fly Me To The Moon
253. Cutty Sark (YES OR NOT) // Summerlove – Remember
254. Cutty Sark 2000, Do You Believe In Love At First Sight // Kernkraft400 – Zombie Nation
255. Cutty Sark Make It Simple Που Κόβεται Η Μετάδοση Αγώνα Και Παίζουν Μπάλα Στο Δρόμο // Iio – Rapture
256. Cutty Sark Με Τη Νύφη Που Το Σκάει Από Το Γάμο // Λία Βίσση – Follow Your Heart
257. Cutty Shark (αυτή που ο μάνατζερ δίνει το τηλέφωνο στον τραγουδιστή κάποιου συγκροτήματος σε κλαμπ) // Now Or Never – Eden James
258. Daewoo // Crustation – Purple
259. Danette February 2003 // Vanessa Amorosi – Absolutely Everybody
260. Dare Με Το Ασανσέρ // James Brown – The Boss
261. Dentyne Ice // Papas Fritas – Way You Walk
262. Dentyne Ice (2005) // Μίκρο – Δε σε φοβάμαι
263. Dewar’s (αυτή με την αστυνομικό που αποφασίζει να γίνει χορεύτρια σε κλαμπ μέσα σε κλουβί) // Date With The Night – Yeah Yeah Yeahs
264. Dewar’s Με Το Τραίνο ‘How Far Are You Going’ // Tom Tykwer – Supermarket ‘Ost Run Lola Run’
265. Diafhmish Toy “Men” Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εξώφυλλο // Dublex Inc – Tango Forte
266. Dimple Με Το Ιστιοφορο // Massive Attack – Inertia Creeps
267. Dinners // In Grid – In Tango
268. Disaronno // Gary Tarn – Be Original
269. DKNY Apple // Starshine – Honeyroot
270. Donna mode σερβιέτα // Donna-10 cc
271. Duo // White Town – Your Woman
272. Echo ‘Made By Davidoff’, Ξέρετε Αυτή Που Ένα “Παλικαράκι” Κοιτά Σαν Χάνος Και “Σκεφτικός” Το Μπουκαλάκι // Arthur – In The Sun
273. Effect shampoo // The look of love-ABC
274. EINAI periodiko (diafimisi 07-2004) // Anagnwstopoulou – Straight
275. Elite // Doing Time – I Was A Ye Ye Girl
276. Elite Παπούτσια // Sophie Ellis Bextor – Murder On The Dance Floor
277. Elle Περιοδικό // The Clan – Dear Madonna
278. Emporio Armani “Night” // Goldfrapp – Strict Machine
279. ENA περιοδικό // Domino dancing-Pet Shop Boys
280. Esquire // White Stripes – Fell In Love With A Girl
281. Estee Lauder για το άρωμα Beyond Paradise // Madonna – Love Profusion
282. Eurobank // Morcheeba – Undress Me Now
283. Eurobank – Euroline // Emma Bunton – What Took You So Long
284. Eurobank-Ergasias // What the world needs now is love-Jackie DeShannon
285. Expert // Fire In Your Eyes – Twoface
286. Extra 3 ‘Μυλωνάς για την εκπομπή “Late Night”‘ // Iggy Pop – TV Screen
287. Extra5 // Tolis Boskpoulos – Aderfia Mou Alites Poulia
288. Fa Dousch // Omega Vibes – The Heart And The Soul
289. Fame All Star // Sarah Vaughan – Fever (adam freeland remix)
290. Fanta // Fatboy Slim – Soul Surfing
291. Fanta // Full Devil Jacket – Cardboard Believer
292. Fanta // Full Devil Jacket – If I Could Run Away
293. Fanta Με Τους Τυπαδες Που Φτύνουν Καρπουζοκούκουτσα // Μίκρο – Λάθος Κωδικός
294. Fiat // The last to know-Johnny Hates Jazz
295. Fiat 2002 // Feel Good Production – The Feel Good Vibe
296. Fiat Doblo Με Τους Τζαμαϊκανούς Που Κάνουν Bobsleigh // The Specials – A Message To You Rudy
297. Fiat Idea // Iggy Pop – The Passenger
298. Fiat Panda 2003 Don’t Call Me Baby // Mina – Can’t Take My Eyes Off You ‘SpotCut1′
299. Fiat Punto // Sweet Dreams – Marylin Manson
300. Fiat Punto // Andy Williams – Music To Watch The Girls By
301. Fiat Stilo // Eddie Bo – Walk That Walk
302. Fiat Stilo: (Νοέμβριος 2001. Οδηγήστε το) // Groove is in the heart-Deee-Lite
303. Filmnet (Lost Trailer 2005) // Twoface – Fire in your eyes
304. Filmnet promo gia tis tainies pou 8a dei3ei (1-2005) // Nightwish-Ghost Love Score’
305. Filmnet Ταινίες Του Μήνα // Κωνσταντίνος Β – Κυριακή
306. Ford (O καιρός στον ΑΝΤ1) // Driven by you-Bryan May
307. Ford Escort (1996) // I can see clearly now-Johnny Nash
308. Ford Fiesta // Smash Mouth – Walk Ιn On The Sun
309. Ford Fiesta // Naked in the rain-Blue Pearl
310. Ford Fiesta Sto Feggari: // Le Tone – Discute
311. Ford Focus // Des’ree – You Gotta Be
312. Ford Focus Η Κοπέλα Οδηγεί Στο Φάρο Που Έχει Βλάβη Και Σώζει Τον Ναυτικό 2003 // James Brown – This Is A Man’s World
313. Ford Puma // Lalo Schifrin – Bullitt
314. Ford, Destination Football // Dario G – Carneval De Paris
315. Formula 1 (Alpha) // Formula – DJ Visage
316. Forthnet Telephony // Call Me – Blondie
317. Fructis // Big Soul – Hippy Hippy Shake
318. Fructis 2004 // Transplants – Diamonds And Guns
319. Gap // Blow Up & James Clarke – Blow Up A Go Go
320. Gap // Donovan – Mellow Yellow
321. Germanos Απο τη νεα του Διαφημιστική καμπάνια // Mates – Lovin’U
322. Gillette Venus // Bananarama – Venus
323. Gillette Venus // Hanna Alethea – Venus
324. Glamour // Kelis – Good Staff
325. Go’ Πιστωτική κάρτα εθνικής τράπεζας // Blitzkrieg Bop – Ramones
326. Goal Εφημερίδα Με Τους Α.Μ.Α.Ν. // Blues Brothers – Theme From Rawhide
327. Goody’s Μεσογειακά // Πεντοζάλι – Ωmega Vibes
328. Grant?s Με Τους Σκωτσέζους Που Χορεύουν Πάνω Στη Μπάρα // Hevia – Busindre Reel
329. Grant’s // FcKahuna – Hayling
330. Grant’s // Hevia – Busindre Reel
331. Grant’s // Madredeus – O Pastor
332. Grant’s // Tuxedomoon – Music NumberTwo(Reprise)
333. Grant’s Με Τα Σπαθιά Που Ανεβαίνουν Πάνω Στο Τραπέζι Και Χορεύουν // Runrig – Skye
334. Grant’s Με Τα Στάχυα // Babybird – Atomic Soda
335. Grazia (περιοδικό) // I Like It – Narcotic Thrust
336. Greenpeace // R.E.M. – It’s The End Of The World
337. Greenpeace // James – Greenpeace
338. Greenpeace // Eurythmics – I save the world today
339. Grolsch // Iggy Pop – Im Bored
340. Guiness // Leftfield – Original
341. Habitat Christmas 2002 Party Στη Φάτνη // Boney M – Ma Baker
342. Hansaplast Band // Elvis Presley – Fever
343. Havana Club // Buena Vista Social Club – Candela
344. Heineken // John Farnham – You’re The Voice
345. Heineken // Leftfield – Afroleft
346. Heineken // Lightning Seeds – Lucky You
347. Heineken // Shadrack-Louis Armstrong
348. Heineken (Ασανσέρ: Ποιός ήπιε τη μπύρα ) // Swing-Yello
349. Heineken (με τον Brad Pitt) // Gimme Shelter – The Rolling Stones
350. Heineken (με τους πελάτες στα ταμεία του super market) // Un Homme et une Femme» (A Man and A Woman) – Francis Lai
351. Heineken Beer (GreenSpace 2005) // Teddybears ft. Mad Cobra – Cobrastyle
352. Heineken Dec 2002 Με Τους Τύπους Στο Που Φτιάξουν Χιόνι Και Το Πετάνε Απ Το Παράθυρο // Frank Sinatra – Let It Snow
353. Heineken Mε Jennifer Aniston // Turtles – Happy Together
354. Heineken Νέα εμφάνιση // 3Degrees – When Will I See You Again
355. Heineken Που αδειάζουν ένα ψηγείο και το γεμίζουν με μπύρες // Waldeck – Get Up… Carmen
356. Heinz // Ladysmith Black Mambazo – Inkanyezi Nezazi
357. Hellenic Seaways (Tv Spot 2005) // Θεοδωσία Τσάτσου – Στη Θάλλασα
358. Henninger – Οτι Κοτι Κοτι // Perez Prado – Tico Tico
359. Honda // The Animals – We ‘ve Gotta Get Out Of This Place
360. Huyndai Accent “Με τους εξεταστές για δίπλωμα οδήγησης και οι εξεταστές λένε δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ θα το πάρω” // Original soulboy –
361. Huyndai Coupe // Takkyu Ishino – Ghost In The Shell
362. Huyndai Getz 2003 Με Την Αθηνά Και Τον Φοίβο Στο Πίσω Κάθισμα Να Χορεύουν Hip Hop // Akwid – Starsky And Hutch
363. Huyndai σχετικά με τους ολυμπιακους // Bryan Ferry – Let’s Stick Together
364. Impulse // Space – Female Of The Species
365. J&B whisky // Sketches of Spain-Nits
366. Jacobs Frape // Ishtar Ft Bouga – C’est La Vie
367. Jaguar X-Type 2001 // Chris Isaak – Wicked Game
368. Joe Wider 2004 [Gymnastiria, Radio Spot] // 4Tune 500 – Dancing in the Dark
369. Johnnie Walker Για Το Www.Itsabigworld.Net Με Τα Υou Could Be An Actor Κλπ Κλπ…. 2003 // Lunatic Calm – Leave You Far Behind
370. Johnnie Walker Με Τον Γλύπτη // Black Steel – Tricky
371. Johnny Walker Fish // Kennyatta – House Of Mischief
372. Johnny Walker Με τον ηθοποιό κασκαντέρ που πέφτει απο την ταράτσα // Wide Open Cage – Dogman
373. Kaiser Henninger // You’re the voice-John Farnham
374. Kaiser Στην Κέρκυρα Με Την Καντάδα // Dr John – Litanie Des Saints
375. Kerrygold // The Turtles – Happy Together
376. KFC // Kc & The Sunshine Band – That’s The Way I Like It
377. KINDER galaktofetes // Sasha – If you believe
378. Kinder Happy Hipo // The Lion Sleeps Tonight – Tight Fit
379. Kinder Paradiso // A New Day Has Come – Celine Dion
380. Kinder Paradiso – Sept 2004 // Celine Dion – A New Day Has Come
381. Kinder Έκπληξη // Happy – Alexia
382. Klik On Capital Radio Εκπομπή του Τάσου Καλατζή // David Edmunds – The Claw
383. Klinex Χλωρίνη Η Διαφήμιση Με Την Κοπέλα Που Καθαρίζει Το Σπίτι Στα Σημεία Που Η Μητέρα Της Έχει Γράψει Εδω Με Την Χλωρίνη // Presidents Of The United States Of America – Lump
384. Knorr μπαχαρικά // La habanera-Yello
385. Kri Kri Παγωτά // Mitsou – Le Yaya
386. Kronenbourg // Kinobe – Slip Into Something More Comfortable
387. Kronenbourg // Night Ark – Homecoming
388. L?oreal Βαφή Μαλλιών // Texas – Summer Sun
389. La Meloise // Jacqueline Francois – A Paris
390. La Tipa perfume // In Jeopardy-Roger Hodgson
391. Lac De Roches Boutari // Betty Blue – La Poubelle Cuisine
392. Lac De Roches Butari // Without you-Nilsson
393. Lacoste “Touch of Pink” (2005) // Natasha Thomas – Let me show you (The Way)
394. Lacoste (Ανδρικό Άρωμα) // Feist – Mushaboom
395. Lacoste (Γυναικείο Άρωμα) // Let Me Show You The Way – Natasha Thomas
396. Lacoste For Women // Bumcello – Beautiful You
397. Lacta // Μαζί Θεός – Ανδριάννα Μπάμπαλη
398. Lacta // Μπλέ – Κόκκινο Φιλί
399. Lacta Love it (TV spot 2004) // C:Real – Θα περιμένω
400. Lacta Spot 03-2004 // C:Real – Θα περιμένω
401. Lacta Παλιά // Στέφανος Κορκολής – Το Πιο Γλυκό Κομμάτι Της Ζωής Μας
402. Lancia Lybra Με Τον Harrison Ford // Freddie Mercury & Montserrat Caballe – Guide Me Home
403. Lancia mussa 2005 // bang gang – find what you get
404. Lancia Y -Δείτε Τον Κόσμο Αφ’ύψιλον Και Παλιά British Airways // Delibes – Flower Duet
405. Lancia Y Με Την Eva Herzigova Που Ξυρίζεται // Yuyu – Mon Petit Garcon
406. Lancia Ypsilon // Time is running out – Muse
407. Lancia Ypsilon // Muse – Time is running out
408. Latour Κολόνια ‘Latour Madamme, Latour Monsieur’ // EnricoMacias – IlEstCommeLeSoleil
409. LEE Jeans // Robbie Bond – Naked in the sun
410. Levi’s // Shaggy – Boombastic
411. Levi’s Engineered Jeans // Pepe Deluxe – Before
412. Levi?s Πολύ Παλιά // Muddy Waters – Mannish Boy
413. Levi?s Που Περνάνε Μέσα Από Τους Τοίχους // Georg Friedrich Handel – Sarabande
414. Levi’s // Death In Vegas – Dirge
415. Levi’s // Pepe Deluxe – Before You Leave
416. Levi’s // Smoke City – Underwater Love
417. Levi’s // Babylon Zoo – Spaceman
418. Levi’s // Ben E King – Stand By Me
419. Levi’s // Denim Project – Freedom To Move ‘GalleonRemix’
420. Levi’s // Johhny Cash – Ring Of Fire
421. Levi’s // Mr.Oizo – Flat Beat
422. Levi’s // Shaggy – Bombastic
423. Levi’s // Steppenwolf – Born To Be Wild
424. Levi’s // Steve Miller Band – The Joker
425. Levi’s // The Clash – Should I Stay Or Should I Go
426. Levi’s 501 // Marvin Gaye – I Heard It Through The Grapevine
427. Levi’s 501 & Citroen Xsara Claudia Schiffer // Dinah Washington – Mad About The Boy
428. Levi’s 501 Η Πιο Παλιά // Sam Cooke – Wonderful World
429. Levi’s 501 Με Τις Γοργόνες // Smoke City – Underwater Love
430. Levi’s Και Vw Golf Ii // Bluebells – Young At Heart
431. Levi’s Με Τα Ζόμπι // Stilskin – Inside
432. Levi’s Με Την Κηδεία Βουντού // Screamin Jay Hawkins – Heart Attack And Vine
433. Levi’s Με Το Ταξί // Freak Power – Turn On,Tune In,Cop Out
434. Levi’s Παλιά // Joe Fagin – That’s Livin’ Alright
435. Libero Πανες Με Το Μωρο Στο Αυτοκινηto // Missy Elliot – I Can’t Stand The Rain
436. Life & Style magazine // Music to watch girls by-Andy Williams
437. Life Καρότο Με Μαμά-Παιδί- Λαγουδάκι // Dusty Springfield – The Look Of Love
438. Life Πορτοκάλι // Chris Rea – Let’s Dance
439. Life Χυμός // Junior Senior – Move Your Feet
440. Lipton // J Walk – Soul Vibration
441. Listerine Active March 2003 // Richard Wagner – The Ride Of The Valkyries
442. Loreal // Inxs – New Sensation
443. Love Radio 2003, Αυτή Τη Στιγμή 534,235 Έλληνες Ερωτεύονται Με Την Ίδια Συχνότητα… // Carlos Gardel – Por Una Cabeza
444. Love Radio Με Το Κομμένο Καρπούζι Που Έχει Μέσα Μια Καρδιά // Νάμα – Μια Αγάπη Για Το Καλοκαίρι
445. Lux // 411 – Dumb
446. MAD “Street Beat” titloi enarxis // 50cent feat. Jay-Z – If I Cant
447. Magic Algida // Spandau Ballet – TRUE
448. Maison Figaro // Albarn Damon – Closet Romantic
449. Marks & Spencer // Make Me Smile (Come Up And See Me) – Steve Harley
450. Martini “No Martini , No Party” [ Clooney ] (( old one )) // Boozoo Bajou – Night Over Manaus
451. Martini Blade // Dj Pippi – Fatal Fatal
452. Martini Με Τον George Clooney No Martini, No Party! // Boozoo Bajou – Night Over Manaus
453. Martini Με Τον Τύπο Με Τα Γυαλιά // Pete Nashell – La Bella Vita
454. Master Card // All right-Supergrass
455. Matrix Reloaded Trailer // Don Davis – Neodammerung
456. Matrix Reloaded Trailer // Rage Against The Machine – Wake Up
457. Maxim Περιοδικό // Portishead – All Mine
458. Mazda Mx 5 2002 // Capoeira Song – Zoom Zoom Zoom
459. Mcdonald’s The Dog Brothers Campaign 2002 // Baha Men – Who Let The Dogs Out
460. Mega ” Κλείσε τα μάτια: Το τραγούδι των τίτλων της σειράς ” // Άλκιστης Πρωτοψάλτη – Τράβα Σκανδάλη
461. Mega “I LOVE TV” ‘sto club pou einai o tipos sthn “porta” kai anoigei se diafora atoma!’ // Beyonce – Naughty Girl
462. Mega “Singles” Τίτλοι τέλους // Placebo featuring David Bowie – Without u i’m nothing
463. Mega “Ti Psixi Tha Paradwseis Mwri” // Caterina Caselli – Nessuno Mi Puo Giudicare
464. Mega “Επιφάνεια” σειρά με την Πέμη Ζούνη και Αρη Λεμπεσόπουλο // Muse – Space Dimentia
465. Mega “Λένη” // Φωτεινή Δάρρα – Τρέχει Το
Δεν επιτρέπονται Σχόλια
τι σημαίνει ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι ;;;;
1. Ρε! μη φας σολα “sido”!
(του γράφοντος)
2. O λατίνος στρατιώτης λέει (λατινικά: fa), δίνοντας όρκο στον Βασιλιά του (λατινικά: “re”) Do, ότι όσο ο ήλιος (Sol) βρίσκεται ψηλά (άρθρο la) ναι! (si) του είναι πιστός:
Do re! Mi Fa, SOL la! Si!!!
παραδοσιακό
3. “Εγώ ξέρω για μια άλλη ιστορία με δύο αδέλφια, τον Ντορέ και τον Γιαννάκη… Ο Ντορέ έτρωγε όλο το φαί του και μετά έτρωγε και το φαί του Γιαννάκη που ήταν ο κακόμοιρος ασθενικός… Η μαμά τους θύμωγνε και φώναζε στον Ντορέ:
“Ντορέ μη φας όλα συ! Άφησε και λίγα για τον Γιαννάκη!”
μαρτυρία: Θανάσης Μαριολόπουλος
4.” Εμεις που παιζουμε κυριως με τα μικρα παιδακια εχουμε παντα κοντα μας για βοηθους και συνεργατες δυο απο τα παιδια της κυριας Μουσικης:τον Ντορεμη και τον Φασολαση.
Αυτοι οι δυο, απο την αρχη της γνωριμιας μας, μας αποκαλυπτουν πως υπαρχει μια μαγικη Πυλη για να μπει κανεις στον Κοσμο της Μουσικης και για να την ξεκλειδωσεις πρεπει οπωσδηποτε να γνωριζεις την μαγικη λεξη-κωδικο! Αυτη προκυπτει (πλησιασε να σου πω στο αυτι) αν ενωσεις τα ονοματα των βοηθων μας : ντορεμι φασολασι! Ωπ! Μπήκες!”
Μαριέτα Μαργαρίτη
Η “αγωνία” του προγραμματιστή
Όποτε μίλησα σε ανθρώπους της πληροφορικής για την ομορφιά που βλέπω στο έργο τους, για την μυστική πληροφορική λογοτεχνία που βρίσκω π.χ. στις κρυφές οδηγίες που δίνει ο ένας στον άλλο σε ειδικές αράδες μέσα στην καρδιά των λογισμικών, σα μια βαθιά όμορφη παράδοση μιας φυλής που διαιωνίζεται σιωπηλά, με κοιτούσαν με εξ ίσου βαθιά… απορία.
Η φιλοσοφική διάσταση του 0 και του 1, το υπαρξιακό νόημα της αφαίρεσης στην οποία προβαίνει ο προγραμματιστής, κατά το τελετουργικό της ψηφιοποίησης, αν και κοινοί τόποι στις κοινωνικές επιστήμες, αποτελούν συχνά “απροσπέλαστα κείμενα” για τους αξιοσέβαστους εργάτες του ψηφιοποιείν.
Μόνο εκεί, εκεί στο MIT βλέπω καμιά φορά κάτι κομψούς παραμυθάδες πληροφορικάριους, αλλά δεν γνωρίζω τι απήχηση έχει αυτή η όψη του πληροφορικού νομίσματος στους συναδέλφους των. Στο παιδαγωγικό όραμα του Papert, τις εκλαϊευτικές αναλύσης του Νεγρεπόντη, τον ουμανισμό – ας τον ονομάσω έτσι – του Δερτούζου και την ευφάνταση φιλοσοφία του Levy (ευρωπαίος αυτός) η πληροφορική μεταμορφώνεται σε πρωταρχική “ανθρωπιστική σπουδή”. Βέβαια βρέθηκαν και αγαπημένοι δάσκαλοι να μου τα μάθουν κι εμένα. Αλλοιώς πως…
Αν υπάρχει ένας χώρος που ενσκύπτει με σύνεση πάνω στα προβήματα της ανθρωπότητας, κατανοώντας τα σε βάθος, με την αποστασιοποίηση ενός επιστήμονα αλλά και την υπευθυνότητα ενός ηγέτη, με τη αφάνεια ενός φιλανθρώπου αλλά και την αποτελεσματικότητα ενός διοικητή, αυτός είναι ο χώρος του προγραμματισμού. Και εξηγούμαι:
Σχεδόν όλη μας η πραγματικότητα έχει μεταφραστεί σε αλγορίθμους – τι είναι άραγε το second life – τα βιντεοπαιχνίδια έχουν ενσωματώσσει την (άλλοτε) άρρητη μυθολογία, πλάι στο λαϊκό της μοντέρνας εποχής. Τέτοιες αναλύσεις και συνθέσεις της πραγματικότητας, του συνειδητού και του ασυνειδήτου, ούτε στα ωραιότερα όνειρα των λογοτεχνών του κειμένου, θα μπορούσε να πει κανείς.
Όμως το κυρίως θέμα μου σ’ αυτή τη σημείωση είναι άλλο. Είναι ό,τι όλα αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο άνθρωπος της πληροφορικής τα δι-αισθάνεται. Σκυμμένος πάνω στον κώδικά του, νοιώθει το βάρος των επιλογών του για κάτι που όλοι γύρω του θεωρούν απλό εργαλείο. Όταν ένας προγραμματιστής φτιάχνει μια “γλώσσα” πιστεύω ότι τον βαραίνει όλη η σημασία που έχει η έννοια της “γλώσσας”. Το βάρος να χτίζεις μια κουλτούρα, μια κοινότητα, μια συνέχεια στο χρόνο.
Κι αν υπάρχουν αδικημένοι επιστήμονες που αναφώνησαν ευτυχισμένοι “εύρηκα” στο εργαστήριό τους, χωρίς να μπορούν να μοιραστούν τη χαρά τους με την υπόλοιπη κοινωνία, καταδικασμένοι σε μια παράξενη μοναξιά, σε ένα ενδεχόμενο στίγμα για τον μονομερή τρόπο που έβαζαν τη δουλειά τους στη ζωή τους, αυτοί πρέπει να ήταν επιστήμονες της πληροφορικής… Οι γλώσσες της πληροφορικής είναι σπάνιες διάλεκτοι, λίγοι τις μιλούν και ελάχιστοι είναι οι φιλόλογοί τους, άγνωστα τα ποιήματά τους… Σε μια ποιο λυρική έκφραση, μιλάμε για την… μοναξιά του προγραμματιστή, αλλά επί της ουσίας για μια διαρκή αγωνία για το έργο που δημιουργείται! Την αγωνία του προγραμματιστή.
Και ο εκπαιδευτικός; θα μου πείτε. Που κολλάει αυτή η παρένθεση στον τίτλο; Να, προχθές εν μέσω ενός καφέ σχεδόν… διεθνούς, ήρθε στην κουβέντα το ζήτημα της σύγχρονης εκπαίδευσης. Σεβαστός συνάδελφος ανάφερε ότι η δυνητική πραγματικότητα θα αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό.
Εντάξει, θα μου πείτε ότι την ανάγκη της εκπαίδευσης δεν τη δημιούργησε η γνώση, αλλά η ίδια η ανθρώπινη φύση – ίσως του διέφυγε προς στιγμήν αυτή η διάσταση. Δεν είχα χρόνο να εξηγήσω στο συνάδελφο ότι το “σχολείο γνώσεων” είναι ένα μοντέλο υπό αμφισβήτηση σχεδόν από τις αρχές του 20ου αιώνα, αφού μάλλον σε αυτό αναφερόταν.
Μάλιστα σκεφτόμουν, ότι η δυνητικοποίηση του σχολείου αυτού (των γνώσεων κατά κάποιο τρόπο – άντε και των μεταγνώσεων) όχι απλά δεν παραγκωνίζει τον εκπαιδευτικό, αλλά επιφορτίζει με γεωμετρικούς ρυθμούς το έργο του. Γιατί, αν πριν πενήντα χρόνια ο δάσκαλος είχε στα χέρια του το αριθμητήριο στα χέρια του για να φιλοσοφήσει, να δημιουργήσει, να επικοινωνήσει, να συμπράξει με τον διδασκόμενο στην “μυσταγωγία της αγωγίας”, σήμερα έχει στα χέρια του το διαδίκτυο.
Δεν είναι η εξέλιξη αυτή αποκαλυπτική για τον σύγχρονο ρόλο του εκπαιδευτικού; Οι εξελίξεις δεν βαραίνουν πια μόνο τον προγραμματιστή, αλλά και τον εκπαιδευτικό… Γιατί ο πρώτος συναισθάνεται τον εκπαιδευτικό του ρόλο και ο δεύτερος τον προγραμμματιστικό… αυτό πάλι; απίστευτη σύμφυση αρμοδιοτήτων σε σχήμα… χιαστί!!!
Αγωνία! Απίστευτος όγκος έργου, ανάγκη σπουδής, σύνεσης, αναστοχασμού, ώρα λήψεως αποφάσεων, για τους λειτουργούς αυτούς. Μόνο οι εφαρμοστές των δύο κλάδων γλιτώνουν λίγο από αυτό το άχθος…
(c) 2009 ένας εκπαιδευτικός που βιώνει τον προγραμματισμό
Το ασώματο γέλιο, το νοερό…
“Λιώνω πάνω στο κομπιούτερ, πεθαίνω”, μου γράφεις από την άλλη πλευρά, και φαντάζομαι ότι όντως ξεκαρδίζεσαι από τα γέλια γιατί έχει αποσυντονιστεί ο ρυθμός του chat…
Μέσα σ’ όλα αυτά εισπράττω και ένα: “aaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxax”…Υπάρχει η αναγκαιότητα να μεταφερθεί το γέλιο στο chat… είναι στους κώδικές του…
Δεν ξέρω αν το τελευταίο “x”πρέπει να το προφέρω αλλά έχω συνδέσει τα γέλια του chat που τελειώνουν σε “x” ή “χ” με ξέφρενο γέλιο, τόσο που όταν ακούω “αχ” μου φαίνεται γλυκό γελάκι δυσλεξίας και όχι αναστεναγμός…
Το γέλιο είναι μέσο θεραπείας και οι γελιοθεραπευτές συστήνουν γκρουπ θεραπείας γέλιου για να τονοθούν οι μύες, να ισορροπήσει το κυκλοφορικό, να εκκριθούν ντοπαμίνες ευεξίας. Και τώρα που γελάμε μέσα στη σιωπή, νοερά, στο chat και τα comments τι γίνεται; χάνεται η ευεξία;
Τον τελευταίο καιρό – οι φίλοι μου το έχουν προσέξει – διανθίζω τον φεισμπουκικό μου λόγο με γέλια… Έχει άραγε επηρρεάσει την ψυχολυγεία ® “μου” και “μας” αυτό;
Μια γενικότερη ευφορία υπό την επίδραση της γελίας (ε, όχι γελοίας) διάθεσης; Πείραμα….
Στο ασώματο γέλιο του κυβερνοχώρου το γέλιο φέρνει υγεία; Δεν ξέρω, το ψάχνω (εξ’ ού και η πειραματική συμμείωση) αλλά είναι σίγουρα επικοινωνία:
χα: κάτι σαν το “στην έφερα” αλλά με αγαπητική διάθεση…
χαχα: μετρημένο γέλιο, έχουμε ακόμη τον έλεγχο…
χαχαχ: το γέλιο φεύγει λίγο εκτός ορίων…
χαχαχαχ: πολύ γέλιο, με καρδιά…
ααααααααχαχαχαχαχαχα: μου ‘φυγε πλέον η καρδιά, ξεκαρδίζομαι!
Όμως και το φωνήεν matters:
χιχι: είναι άλλο από το
χεχε: και συνηθίζονται αυτά τα δύο, ενώ το
χοχο: ανήκει αποκλειστικά στον κόκκινο Άγιο Βασίλη. Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει το
χουχου: ίσως ουχουχουου…
Ένας φίλος φίλου – στο fb πάντα – γελούσε xaxoxaoxoaxoaxoaox και ένας άλλος xa00xa ή κάπως έτσι… πέσαν και μηδενικά δηλαδή… ας με συγχωρέσουν που κάνω copy-paste στα γέλια τους…
Η γενεαλογία του γέλιου έχει παπούδες και γιαγιάδες από την Αγγλία (Humor), την Πλάκα (πλάκα), την Επίδαυρο (κωμικό και τραγικό), και έναν “μεγάλο έλληνα”, από αυτούς στο τοπ τεν ενός καναλιού (Ειρωνία). Τώρα το γέλιο έγινε (και) νοερό, άηχο (εκτός αν “λιώνεις στο pc”…), έγινε emoticon
😀
(η Google έχει ολόκληρο εργαστηριακό project για τα καινούργια αυτά ιδεογράμματα:
( http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=34056 ) ).
Και βέβαια διαζώσεται το παραδοσιακό lol που θυμίζει κειμενικό περιβάλλον και αρχαία chat…
lol, lol lol, και με φευγάτη καρδιά looooooool.
Το γέλιο έγινε άηχο (όχι σιωπηλό, χωρίς κίνηση) αλλά μάλλον παραμένει πάντα θεραπευτικό…
© 2009 χιχι…
Music/Sound – Motion/Body: το μυαλό όταν ακούει, βλέπει (σώματα) ;
Τι σχέση έχει ο ήχος με την κινούμενη εικόνα και ειδικά με το ηχογόνο (ανθρώπινο) σώμα;
Κάποια media μας παρέχουν ήχο χωρίς εικόνα, αλλά οι σύγχρονες τεχνολογίες το απαρνηθήκαν τελείως αυτό Όλα τα players έχουν visualization…. και βάση της θεωρίας κάθε κίνηση είναι ήχος ακόμη κι αν δε φτάνει στα αυτιά…
Παραθέτω λοιπόν μερικές περιπτώσεις όπου ο ήχος συναρτάται με το θέαμα που τον παράγει. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι άχρηστα οπτικά εφφε… Το Σώμα, η υποψία του σώματος που παίζει το μουσικό όργανο παίζει και κάποιο ρόλο… Έχει διαφορά να ακούς απ’το να παρακ(ου)ολουθείς….
Παράδειγμα πρώτο: ένα δοκίμιο σε ταμπούρο. Κολπάκια με τις μπαγκέτες… είναι απλά κόλπα; Μήπως το βίωμα της κινούμενης μπαγκέτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι;
http://www.youtube.com/watch?v=KkqsXWg9Gao&feature=fvst
Παράδειγμα δεύτερο: τα γνωστά δημιουργήματα της Animusic…. διαλέγω ένα με πολλά “μηχανικά” και αόρατα χέρια. Μήπως αυτό το παιχνίδι με τα “χέρια που δεν είναι χέρια” μαγεύει, αγγίζει κάτι της φύσης μας;
http://www.youtube.com/watch?v=toXNVbvFXyk
Δέστε το στην High Quality…
Γιατί όλος αυτός ο προβληματισμός; φυσικά γιατί τα αυτοσχέδια που παίζω είναι και θέμα παραστατικότητας και γιατί τελικά το μυαλό όταν ακούει βλέπει… Το πιστεύω όλο και πιο πολύ…
Μια συνηθισμένη κουβέντα στις παραστάσεις μας είναι “τι ρόλο παίζει να βλέπει κανείς πως παράγετε τον ήχο;”. Στο μέλλον σκέφτομαι να ζητάω από το κοινό να ακούει ένα μέρος της παράστασης με κλειστά μάτια… και μετά να λέμε τις απόψεις μας…
Επίσης, αν το μυαλό κάθε ήχο που ακούει τον μεταφράζει ασυναίσθητα στην εικόνα της πηγής που τον παράγει, οι περιβαλλοντικοί ήχοι στη μουσική δεν φέρνουν σώματα (που παίζουν μουσική) στο μυαλο, αλλά υλικά και τοπία…
Πολύ αρχικές σκέψεις αυτές…
| ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ |
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΡΓΑΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (DCC: 784)
A
Αβέρωφ, Ε. (1992). Εισαγωγή στην οργανογνωσία. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας.
Αγγελίδου, Σ. – Διονυσίου, Ζ. (2005). Τα όργανα της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσα από αναπαραστάσεις θεών σε αρχαιοελληνικά αγγεία. Θεσσαλονίκη: Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.
Διαθέσιμο διαδικτυακά στο: < http://www.musgradthes.gr/Arthra%20-%20Aggelidou-OrganaArxaia.pdf >
Αγραφιώτη, Ε. (2010). Μουσικό ταξίδι… στα μουσεία μουσικών οργάνων. Στο περιοδικό TAR. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο:
< http://www.tar.gr/29/Museums_Musical_Instruments(Agrafioti-tar).pdf >. Προσπελάστηκε: 12/11/2010.
Αγγέλου, Μ. – Αναστασοπούλου, Ν. (1990). Κατασκευή μουσικών οργάνων για παιδιά. Αθήνα.
Αικατερινίδης, Ν. Γ. (2007). Ηχητικά αντικείμενα. Από την Κρύα Βρύση Ρεθύμνου. Στο περιοδικό Κρητικό Πανόραμα. τ. 20. Μάρτιος – Απρίλιος. σσ. 136-152.
Άλκιστις. (1990). Τα μουσικά όργανα – Τετράδιο Εργασίας. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Αλμπανάκης, Ε. (2005). Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη των ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Θεσσαλονίκη: Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο: < http://www.musgradthes.gr/Arthra-Albanakis.htm >
Άνθης, Σ. (2008). Η ιστορία της τρομπέτας. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας.
Αποστολόπουλος, Θ. (2001). Εποπτικά Μουσικά Όργανα για τη διδασκαλία Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Εισήγηση Συνεδρίου “Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα”. Καστοριά, 2-4/6. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο <http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/Epoptika_mousika_organa.doc>
Ardley, N. (1988). Μουσικά όργανα. Μτφρ. Καραμεσίνη, Α. Αθήνα: Αστέρης Δεληθανάσης.
Ardley, N. (1996). Μουσική. Μτφρ. Τσαλίκη, Ε. Αθήνα: Ερευνητές.
Ανωγειανάκης, Φ. (1996). Νεοελληνικά Ιδιόφωνα: Το κουδούνι. Αποτρεπτικό στοιχείο – Ηχητικό αντικείμενο – Μουσικό όργανο. Αθήνα: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.
Ανωγειανάκης, Φ. (1990). Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα. Αθήνα: Μέλισσα.
Ανωγειανάκης, Φ. (επ). (1965). ‘Εκθεσις Ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων. Αθήνα: Ίκαρος · Στέγη καλών τεχνών και γραμμάτων.
Αρύβας, Δ. (1993). Έλληνες και Όργανον. Από τπν ύδραυλον του κτησίβιου έως το (εκκλησιαστικόν) όργανον. Αθήνα.
Aspley, B. (2002). Ας παίξουμε μουσική. Μτφρ. Γραμμένου, Κ. Αθήνα: Σαββάλας.
B
Βαληνδράς, Α. (). Στοιχειώδης Οργανογνωσία. Αθήνα. Νάκας
Βασιλειάδης, Γ., Σ. (1978). Διακόσια χρόνια μουσικής δημιουργίας 1762-1962. Οργανολογία. Αθήνα: Δρυμός.
Binns, T. (1998). Μουσικές δημιουργίες. Μτφρ. Χούνος, Ν. Αθήνα: Σαββάλας
Γ
Γεωργίου, Μ. (2007). Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα. Λευκωσία: Εν τύποις.
Γιάννου, Δ. (1999). Μουσικά όργανα. Στην εκπαιδευτική ελληνική εγκυκλοπαίδεια. Τόμος 28. Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών
Γκίκας, Γ. (1975). Μουσικά όργανα και λαικοί οργανοπαίχτες στην Ελλάδα. Αθήνα.
Γουλάκη-Βουτυρά, Α. (1999). Μουσική, Χορός και Εικόνα: Η απεικόνιση της ελληνικής μουσικής και του χορού από τους Ευρωπαίους περιηγητές του 18ου και του 19ου αιώνα. Αθήνα:Σύλλογος προς διάδοσιν των Ωφελίμων Βιβλίων.
Δ
.
Δέλλιος, Β. (1976). Μορφολογία και στοιχεία οργανογνωσίας. Αθήνα.
Daly, R. (1994). Παραδοσιακά μουσικά Όργανα. Μουσικά όργανα από την Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Βόσεια Αφρική, Κεντρική Ασία και Ινδία. Δήμος Πατρέων: Πάτρα.
De Wouwer, V. B. (2000). Μουσικά όργανα. Κατασκευές για μικρά παιδιά. Μτφρ. Αποστολόπουλος, Χ. Αθήνα: Ντουντούμης
Δράκος, Γ. (2003). Τα μουσικά όργανα. Αθήνα: Σμυρνιωτάκης.
Drew, H. (1993). Tο Πρώτο Bιβλίο Mουσικής. Μτφρ. (). Aθήνα: Mαργαρίτα.
Ε
Εκμετσόγλου, Χ. (1982). Ιστορία της κιθάρας: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αθήνα.
Ζ
Ζερβάκου, A. (χ.χ.). Οργανολογία. Αθήνα: ‘Ηβος
Η
Ηλιάδης, Ι., Δ. (1980), Οργανολογία. Θεωρία και πρακτική της. Χωρίς Δάσκαλο. Θεσσαλονίκη: Τσιάτα.
Θ
Θέμελης, Δ. (1975). Το “κανονάκι” ένα λαϊκό μουσικό όργανο. Έρευνα για την προέλευσή του. Θεσσαλονίκη.
Θέμελης, Δ. (1996). Το κανονάκι. Προέλευση, ιστορία. Αθήνα: University Studio Press.
Ι
Ιωαννίδης, Π. (2008). Λατέρνα, η αρχόντισσα του δρόμου. Αθήνα: Music Corner.
Κ
Καϊμάκης, Γ. (). Αρχαίος Ελληνικός Δίαυλος. Θεσσαλονίκη
Καλογερόπουλος, Τ. (2004). Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Προϊστορία & Ιστορία. Αθήνα: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Καλομοίρης, Μ. (1957). Οργανογνωσία και στοιχεία από την ενορχήστρωση. Αθήνα: Γαιτάνος
Καλυβιώτης, Α. (2007). Παιχνίδια – Ηχητικά αντικείμενα. Σάμος: Απόπλους.
Καμπύλης, Π. – Σπετσιώτης, Ι. (2000). Το εργαστήρι της μουσικής. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Καρακάσης, Σ. (1970). Ελληνικά μουσικά όργανα, Αθήνα: Δίρφος.
Κοτσιφάκος , Ιωάν. Πρόδρομος. (2005). Προληπτική συντήρηση για την έκθεση – αποθήκευση έγχορδων κλασικών μουσικών οργάνων: βιολιών. Μεταπτυχιακή εργασία. Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κοφτερός, Δ. (1998). Μυτηλινιό Σαντούρι. Σκοποί και χοροί από τη Λέσβο. Αθήνα: Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης
Κοφτερός, Β., Δ. (1991). Δοκίμιο για το Ελληνικό σαντούρι. Αθήνα: Δωδώνη.
Κουμαρτζής, Α. (2008). Το Σκαφτό μπαγλαμαδάκι. Άσσος Κούπα: Θεσσαλονίκη.
Κοψαχείλης, Σ. (1993). Παραδοσιακά Λαϊκά Όργανα και λαϊκοί οργανοπαίκτες της Μακεδονίας. Θεσσαλονίκη. Φίλοι του Λαοργαφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας.
Κυνηγού-Φλάμπουρα, Μ. (χχχχ). Κρουστά. Αθήνα: Νάκας.
Κυνηγού-Φλάμπουρα, Μ. (1998). Λαϊκά μουσικά όργανα του κόσμου. Αθήνα: Ακρίτας.
Λ
Laber, G. (χ.χ.). Κρουστά: Όργανα και ρυθμοί. Αθήνα: Νάσος.
Λιάβας, Λ. (1998). Εκθεση Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Οργανα : Τριήμερη Συνάντηση Ελληνική Μουσική. Αρχαιότητα – Βυζάντιο – Νεώτεροι Χρόνοι. Λάρισα: Δήμος Λάρισας- Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας- Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.
Μ
Μαζαράκη, Δ. (1976). Το καλάμι: μια πανελλήνια φλογέρα. Θεσσαλονίκη : Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Μαζαράκη, Δ. (1984). Το λαϊκό κλαρίνο. Αθήνα: Κέδρος.
Μαλιάρας, Ν. (2007). Βυζαντινά Μουσικά Όργανα. Αθήνα: Παπαγρηγορίου – Νάκας.
Μονεμβασίτης, Γ. (2008). Τα μουσικά όργανα, παλιά και νέα. Αθήνα: Συλλογή.
Μανωλάς, Μ.(ανώλης) (1985). Λαϊκοί οργανοπαίκτες και λαϊκά όργανα στην Κόρωνο. Στο περιοδικό Ναξιακά, τ. 2. Αθήνα: Ομοσπονδία Ναξιακών Σωματείων. σσ. 34-37.
Μανιουδάκης, Ι. (1967). Εγκυκλοπαίδεια της μουσικής: μουσικά όργανα, μουσικαί μορφαί, μουσική ιστορία. Αθήνα.
Μάρκου, Δ. (ημήτριος) (1979). Τα μουσικά οργανάκια του Αγίου Πέτρου. Αθήνα.
Μηλιατζίδου – Ιωάννου, Ε.(υδοκία) (1972). Τα κουδούνια και η τέχνη τους. Γιάννινα. (Ανάτυπον από την “Ηπειρώτικη Εστίαν”)
Μόσχος, Κ. (επ). (1994). Ο ήχος της μουσικής: κατασκευές απλών μουσικών οργάνων. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ – Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ. <Διαθέσιμο διαδικτυακά στο:http://www.iema.gr/data/EducationalProjects/Melina/KataskevesMO.pdf >
Μπίμπεργκ, Γκουίντο. (1985). Ο Θαυμαστός ήχος. Μτφρ. Μάρακα, Καίτη. Βερολίνο. Altberliner Verlag – Σύγχρονη Εποχή.
Μπότσος, Γ. (χ.χ.) Τα μουσικά όργανα. Αθήνα: Λιβάνης.
Ν
Νικολακάκης, Δ. (2007). Χανιώτικη μουσική παράδοση. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Ξ
Ξηροτύρης Ζ. (άχος) (1992). Λαϊκά όργανα και χοροί της Ρούμελης. Αθήνα.
Ο
Οικονομίδης, Δ. Β. (1985). Λαϊκά μουσικά όργανα και χοροί των Ναξίων. Στο περιοδικό Ναξιακά, τ. 2. Αθήνα: Ομοσπονδία Ναξιακών Σωματείων. σσ. 29-33.
Π
Παναγιώτου, Π. (1996). Μια ηχητική ζεύξη. Αθήνα.
απαδάκης, Κ. (1989). Κρητική Λύρα, ένας μύθος: η αλήθεια για την γνήσια κρητική παράδοση. Χανιά.
Παπασπήλιος, Κ. (2005). Αρχαίων ήχων άρμοσις. Αθήνα: Κέδρος
Περιστέρης , Σπυρίδωνας Δ. (1961). Ο άσκαυλος (τσαμπούνα) εις την νησιωτικήν Ελλάδα. Εν Αθήναις: Ακαδημία Αθηνών.
Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (χ.χ.). Μουσείο Αρχαίων και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων. Θεσσαλονίκη: Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς. (Έγχρωμο Φυλλάδιο 28 σελίδων).
Πολύζος, Γ. (1989). Αρχαία Ελληνικά Όργανα κατασκευασμένα για το “Ευρετήριο”. Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ρ
Ριζόπουλος, Γ. (1987). Γνωριμία με τα μουσικά όργανα. Αθήνα: Φίλιππος Νάκας.
Romanell, Ν. (2003). Μουσικά Όργανα. Μτφρ. Morenu, M. Αθήνα: Φλούδας.
Ξ
Ξηροτύρης, Ζ. (1992). Λαϊκά όργανα και χοροί της Ρούμελης. Αθήνα.
Π
Παυλίδης, Γ. (2004). Τα μουσικά όργανα και οι διασκεδάσεις στην Όλυμπο της Καρπάθου. Ρόδος.
Σ
Σαφελά, Ε. (1996). Τα όργανα. Αθήνα: Καμπανάς.
Συλλογικό. (1965). Έκθεσις ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων, Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων. Αθήνα: Ίκαρος.
Συλλογικό. (1996). Λαϊκά μουσικά όργανα του κόσμου. Αθήνα: Fagotto.
Συλλογικό. (2000). Ελληνικά Λαικά Μουσικά όργανα – Greek folk musical instruments. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού.
Stockmal, S. (1998). Στροφολογία. Η ολοκληρωμένη μέθοδος κινήσεων και περιστροφών για μπαγκέτες. Μτφρ. Gabby, G. Αθήνα: Νάκας.
Τ
Τάτσης, Τ. (1986). Θέματα μουσικής μορφολογίας σε συνάρτηση με τη φυσική και τα μαθηματικά. Αθήνα: Κ. Παπαγρηγορίου – Χ. Νάκας.
Τάτσης, Τ. (2004). Οργανογνωσία: Ακουστική, μουσικά συστήματα και σκάλες. Αθήνα: Παπαγρηγορίου-Νάκας.
Τράιου, Ε. (Επ.) (1998). Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα. Ένθετο Καθημερινή Επτά Ημέρες 18/1/1998. Αθήνα: Καθημερινή. Διαθέσιμο διαδικτυακά στο <http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1998/01/18011998.pdf>
Writer Τριανταφύλλου, Π. (1981). Οργανογνωσία. Αθήνα.
Τσαμουρτζής, Ε. (1936). Το πολύχορδον. Αθήνα.
Τσαρδάκας, Α. (2008). Το κανονάκι στις 78 στροφές. Αθήνα: Fagotto.
Τσαφταρίδης, Ν. (1995). Αυτοσχέδια Μουσικά Όργανα. Αθήνα: Νικολαΐδης.
Τσιάρας, Α. (1987). ΛαΪκές Κομπανίες – ΛαΪκά Όργανα και Λαϊκοί Μουσικοί οργανοπαίχτες. Ιωάννινα.
Χ
Χαιρόπουλος, Π. (1994). Η λύρα. Η εξέλιξή της από την αρχαία εποχή ως σήμερα σ όλο τον κόσμο. Αθήνα: Κυριακίδη.
Χαραλαμπόπουλος, Γ. – Ψαρουδάκης, Σ. (1994). Η ανακατασκευή της υδραυλίδος: η αρχαιομετρία και η πειραματική αρχαιολογία στην ανασύσταση των ήχων του παρελθόντος. Αθήνα.
(Ανάτυπο από το περιοδικό Ήχος & Hi-Fi, τχ. 254, Μάιος 1994).
| ΕΡΕΥΝΑ |
Ηχητικός Πολιτισμός,
Ακουστική Οικολογία
και Εκπαίδευση
Τα ηχοτοπία της καθημερινότητας είναι μέρος της πολιτισμικής μας ζωής. Η ήχος είναι μεν ενέργεια που διαχέεται στον αέρα, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένα σύνολο πολιτισμικών και αισθητικών μηνυμάτων. Η διάδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον περιβαλλοντικό ήχο είναι ένα σημαντικό αλλά και σύνθετο ζήτημα. Αυτό ακριβώς μελετά η Ακουστική Οικολογία.
Καθώς η Ακουστική Οικολογία συμβάλλει στην κατανόηση του ηχητικού και κατ’ επέκταση του ευρύτερου περιβάλλοντος, καθώς στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ακουσματικής διαδικασίας, πως μπορεί να συσχετιστεί με την εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιο πλαίσιο μπορεί να δημιουργηθεί γενικότερα, αλλά και στην μουσική εκπαίδευση ειδικότερα;
Auditory Culture,
Acoustic Ecology
and Education
Everyday soundscapes are part of our cultural life. Sound is energy diffusing in the air, but at the same time contributes with , cultural and aesthetic meanings in our life. Acoustic Ecology introduces us practices in order to sensitize hearing…
How can Acoustic Ecology affect activities in classroom? What educational and didactic chances gives to a teacher – especially a music teacher?
Κόμικς
και Εκπαίδευση
Τα κόμικς δημιουργούν την δική τους “φαντασιακή” πραγματικότητα, αντλώντας τις “πρώτες ύλες” από τη δική μας πραγματικότητα. Είναι ένα “μοντέρνο” μέσο, με πολλές δυνατότητες απεικόνισης. Γι’ αυτό και είναι πρόσφορο στη μαθησιακή διαδικασία. Για ποιο άλλον λόγο θα χρησιμοποιούσαμε τόσες εικόνες και σκίτσα στα σχολικά βιβλία;
Ωστόσο, τα κόμικς, ως μέσο κατακλύζουν την καθημερινότητα των παιδιών. Τι πρέπει να κατανοήσουμε για την πραγματικότητα αυτή; Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα κόμικς; Τι από αυτά που διδάσκουμε στο σχολείο μπορούν να μάθουν με τα κόμικς, και με ποιο τρόπο; Τι θα πρέπει να έχει κατά νου ο εκπαιδευτικός για τα κόμικς της καθημερινότητας, πριν σχεδιάσει το μάθημά του; Σχετικά κείμενα:
Comics
and Education
Comics create their own “imaginary” reality, by drawing materials from our reality. As “modern” media, give us many picturing abilities. Also with comics we can have facilities during teaching procedures.
Althought, comics as media exist plenty in children everyday life. What should we know about this situation? What do children learn from comics? What knowledge could children have from comics, and which part of it belongs to school knowledge? What should teachers and educators know about comics before scheduling their courses?
Μουσειακή Κουλτούρα
και Εκπαίδευση
Το σύγχρονο μουσείο αποκτά εκπαιδευτικές λειτουργίες την ίδια στιγμή που και το σχολείο, υιοθετεί τις συλλεκτικές, εκθεσιακές και αφηγηματικές μεθόδους του μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν καίρια δραστηριότητα του μουσείο, αλλά και οι συλλογές και οι κατασκευές εκθεματικών αντικειμένων ήταν ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι στην σχολική διδακτική. Πως επιδρά η αμοιβαία και διαδραστική αυτή σχέση στην εκπαίδευση; Πως η “μουσειακή κουλτούρα” επιδρά στην διδακτική, στην διαμόρφωση δραστηριοτήτων και τελικά στον τρόπο που γίνεται το μάθημα; Ποιά δεδομένα της σύγχρονης σπουδής του πολιτισμού συνεισφέρουν σ’ αυτό; Ποιός είναι ο ρόλςο των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου; Ειδικότερα με την συμβολή των τεχνολογιών στην δημιουργία άυλων πολιτισμικών αγαθών, πως η μουσειακή κουλτούρα επιδρά στην μελέτη και κατανόηση των πολιτισμικών αυτών στοιχείων μέσα στην τάξη;
Museum Culture
and Education
Contemporary museum acquires educational functions and also, school always used to develop its knowledge by collecting and representing elements from reality like a museum. In this mutual relationship, new technologies, come to accent this interchange of roles. New cultural elements arise in a more and more dematerialized civilization. New meanings and symbols come to enrich, museum “texts.” How this relationship affects education? What new practices can be developed according to the potential relations between museum and school? What is the role of information technology in these possibilities?
Μουσική και
Πληροφορικός Πολιτισμός
Ο εικοστός αιώνας ήταν ο κατ’ εξοχήν αιώνας που ανέδειξε τη σχέση πληροφορικής και μουσικής. Οι μουσικοί εμπνεύστηκαν από την επιστήμη, αλλά και οι επιστήμες όλο και περισσότερο ανέδειξαν τις κοινές τους ρίζες με τη μουσική. Οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις της μουσικής είναι διεπιστημονικές – το ίδιο το φαινόμενο της μουσικής δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί διεπιστημονικά. Άλλωστε η μουσική ανέκαθεν εκφραζόταν με αναλογικούς, ή ψηφιακούς υπολογιστές, τα εκάστοτε μουσικά όργανα. Η τάση αυτή δεν θα μπορούσε να μην επιδράσει στην εκπαίδευση, που συνδέεται άμεσα με την επιστημονική γνώση. Ποιες πτυχές της σχέσης πληροφορικής επιστήμης και μουσικής μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση του μουσικού φαινομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιες δυνατότητες διανοίγονται στην διδακτική πράξη από τους θεωρητικούς και πρακτικούς συσχετισμούς Πληροφορικής και Μουσικής; Σχετικά κείμενα:
Music and
Computing Culture
Relations between Music and Computing were developed especially in the twentieth century. Musicians were inspired from science and sciences found their common roots with music. After this evolution, based in a interdisciplinary view of cultural and natural phenomena, education seems to acquire new theoretical and practical trends too. These trends have to do with a cross-thematic and interdisciplinary approach of knowledge about music and sound and also the ability for reflective thoughts…
research fields
Ηχητικός Πολιτισμός,
Ακουστική Οικολογία
και Εκπαίδευση
Τα ηχοτοπία της καθημερινότητας είναι μέρος της πολιτισμικής μας ζωής. Η ήχος είναι μεν ενέργεια που διαχέεται στον αέρα, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένα σύνολο πολιτισμικών και αισθητικών μηνυμάτων. Η διάδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον περιβαλλοντικό ήχο είναι ένα σημαντικό αλλά και σύνθετο ζήτημα. Αυτό ακριβώς μελετά η Ακουστική Οικολογία.
Καθώς η Ακουστική Οικολογία συμβάλλει στην κατανόηση του ηχητικού και κατ’ επέκταση του ευρύτερου περιβάλλοντος, καθώς στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ακουσματικής διαδικασίας, πως μπορεί να συσχετιστεί με την εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιο πλαίσιο μπορεί να δημιουργηθεί γενικότερα, αλλά και στην μουσική εκπαίδευση ειδικότερα;
Auditory Culture,
Acoustic Ecology
and Education
Everyday soundscapes are part of our cultural life. Sound is energy diffusing in the air, but at the same time contributes with , cultural and aesthetic meanings in our life. Acoustic Ecology introduces us practices in order to sensitize hearing…
How can Acoustic Ecology affect activities in classroom? What educational and didactic chances gives to a teacher – especially a music teacher?
Κόμικς
και Εκπαίδευση
Τα κόμικς δημιουργούν την δική τους “φαντασιακή” πραγματικότητα, αντλώντας τις “πρώτες ύλες” από τη δική μας πραγματικότητα. Είναι ένα “μοντέρνο” μέσο, με πολλές δυνατότητες απεικόνισης. Γι’ αυτό και είναι πρόσφορο στη μαθησιακή διαδικασία. Για ποιο άλλον λόγο θα χρησιμοποιούσαμε τόσες εικόνες και σκίτσα στα σχολικά βιβλία;
Ωστόσο, τα κόμικς, ως μέσο κατακλύζουν την καθημερινότητα των παιδιών. Τι πρέπει να κατανοήσουμε για την πραγματικότητα αυτή; Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα κόμικς; Τι από αυτά που διδάσκουμε στο σχολείο μπορούν να μάθουν με τα κόμικς, και με ποιο τρόπο; Τι θα πρέπει να έχει κατά νου ο εκπαιδευτικός για τα κόμικς της καθημερινότητας, πριν σχεδιάσει το μάθημά του; Σχετικά κείμενα:
Comics
and Education
Comics create their own “imaginary” reality, by drawing materials from our reality. As “modern” media, give us many picturing abilities. Also with comics we can have facilities during teaching procedures.
Althought, comics as media exist plenty in children everyday life. What should we know about this situation? What do children learn from comics? What knowledge could children have from comics, and which part of it belongs to school knowledge? What should teachers and educators know about comics before scheduling their courses?
Μουσειακή Κουλτούρα
και Εκπαίδευση
Το σύγχρονο μουσείο αποκτά εκπαιδευτικές λειτουργίες την ίδια στιγμή που και το σχολείο, υιοθετεί τις συλλεκτικές, εκθεσιακές και αφηγηματικές μεθόδους του μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν καίρια δραστηριότητα του μουσείο, αλλά και οι συλλογές και οι κατασκευές εκθεματικών αντικειμένων ήταν ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι στην σχολική διδακτική. Πως επιδρά η αμοιβαία και διαδραστική αυτή σχέση στην εκπαίδευση; Πως η “μουσειακή κουλτούρα” επιδρά στην διδακτική, στην διαμόρφωση δραστηριοτήτων και τελικά στον τρόπο που γίνεται το μάθημα; Ποιά δεδομένα της σύγχρονης σπουδής του πολιτισμού συνεισφέρουν σ’ αυτό; Ποιός είναι ο ρόλςο των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου; Ειδικότερα με την συμβολή των τεχνολογιών στην δημιουργία άυλων πολιτισμικών αγαθών, πως η μουσειακή κουλτούρα επιδρά στην μελέτη και κατανόηση των πολιτισμικών αυτών στοιχείων μέσα στην τάξη;
Museum Culture
and Education
Contemporary museum acquires educational functions and also, school always used to develop its knowledge by collecting and representing elements from reality like a museum. In this mutual relationship, new technologies, come to accent this interchange of roles. New cultural elements arise in a more and more dematerialized civilization. New meanings and symbols come to enrich, museum “texts.” How this relationship affects education? What new practices can be developed according to the potential relations between museum and school? What is the role of information technology in these possibilities?
Μουσική και
Πληροφορικός Πολιτισμός
Ο εικοστός αιώνας ήταν ο κατ’ εξοχήν αιώνας που ανέδειξε τη σχέση πληροφορικής και μουσικής. Οι μουσικοί εμπνεύστηκαν από την επιστήμη, αλλά και οι επιστήμες όλο και περισσότερο ανέδειξαν τις κοινές τους ρίζες με τη μουσική. Οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις της μουσικής είναι διεπιστημονικές – το ίδιο το φαινόμενο της μουσικής δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί διεπιστημονικά. Άλλωστε η μουσική ανέκαθεν εκφραζόταν με αναλογικούς, ή ψηφιακούς υπολογιστές, τα εκάστοτε μουσικά όργανα. Η τάση αυτή δεν θα μπορούσε να μην επιδράσει στην εκπαίδευση, που συνδέεται άμεσα με την επιστημονική γνώση. Ποιες πτυχές της σχέσης πληροφορικής επιστήμης και μουσικής μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση του μουσικού φαινομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιες δυνατότητες διανοίγονται στην διδακτική πράξη από τους θεωρητικούς και πρακτικούς συσχετισμούς Πληροφορικής και Μουσικής; Σχετικά κείμενα:
Music and
Computing Culture
Relations between Music and Computing were developed especially in the twentieth century. Musicians were inspired from science and sciences found their common roots with music. After this evolution, based in a interdisciplinary view of cultural and natural phenomena, education seems to acquire new theoretical and practical trends too. These trends have to do with a cross-thematic and interdisciplinary approach of knowledge about music and sound and also the ability for reflective thoughts…
metasound.gr/PERCULTURE
1. Τι είναι
Για κάποιον που παίζει κρουστά, είναι η καθημερινότητά του. Για όλους μας είναι μια φυσική ανάγκη, είναι εγγενής έκφραση, δυνατότητα, δημιουργία. Μεγαλώνουμε μέσα στους σωματικούς, φυσικούς, οργανικούς και ανόργανους ρυθμούς. Και όλα αυτά θέλουμε να τα μελετήσουμε και να τα απολαύσουμε συνειδητά.
Η σύγχρονη εκπαίδευσης επισημαίνει ότι δεν πρέπει να μας παραπλανά η στιγμιαία (μόλις λίγων δεκαετιών) αποκοπή μας από την καθημερινή μουσικότητα, που έφερε η βιομηχανική εξειδίκευση. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργούν το ρυθμό με το σώμα (body percussion), το στόμα (beat boxing), αντικείμενα (recycle music), οτιδήποτε (avant garde του 21ου αιώνα).
Σε ένα project με την ονομασία “κουλτούρα των κρουστών – κρουλτούρα” (percussion culture – perculture), μελετούμε και ενδυναμώνουμε την ιδέα αυτή.
2. Βασικές Αρχές
– Τα κρουστά μουσικά όργανα “βρίσκονται” παντού
– Η μουσική των κρουστών είναι πρωτίστως εξαρτάται από τη δυνατότητα έκφρασης
– Τα κρουστά είναι θεμελιώδες κομμάτι της μουσικής και ηχητικής εκπαίδευσης
– Η μουσική των κρουστών ενισχύει την ομαδικότητα και την κοινωνικότητα
– Ο ρυθμός και η κίνηση είναι ευρείες και αυτόνομες καταστάσεις
– Ισχύουν τα παραπάνω; και πως μας ωφελούν στη δημιουργία, την τέχνη την εκπαίδευση;
3. Εργαστήρια
Η κουλτούρα των κρουστών αναπτύσσεται σε εργαστήρια θεσμικών φορέων και απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά. Για τους ενήλικες αποτελεί κατάρτιση στα πλαίσια της δια βίου μάθησής τους, γι’ αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (σεμινάρια σχολικών συμβούλων, πανεπιστημιακές επιμορφώσεις) και δημιουργούς, ανθρώπους των παραστατικών τεχνών και συναφών λειτουργημάτων και επαγγελμάτων. Για τα παιδιά, τα εργαστήρια έχουν τη μορφή εγκύκλιων εκπαιδευτικών ωρών (στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα) και θεσμικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, ερευνητικοί πολιτισμικοί οργανισμοί).
3.1. Τα κρουστά του κόσμου
Το 2010 προγραμματίστηκε το εργαστήριο “τα κρουστά του κόσμου” στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης”. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά κατασκευάζουν κρουστά και στη συνέχεια δημιουργούν μια “ορχήστρα κρουστών” στην οποία παίζουν και αυτοσχεδιάζουν.
3.2. Ορχήστρα των σωλήνων
Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff, στα πλαίσια ερευνητικών – δημιουργικών διημερίδων για την εφαρμογή των σωλήνων στη μουσική και κινητική αγωγή σχεδιάστηκε το εργαστήριο δημιουργίας μιας “ορχήστρας σωλήνων”. Σε αυτό αναπτύσσεται παράλληλα η αναστοχαστική εκμάθηση της μουσικής κουλτούρας με την “Ομορρυθμία” που συνιστά μια ξεχωριστή εκπαιδευτική μεθοδολογία δημοσιευμένη και αναπτυγμένη σε πανεπιστημιακές δραστηριότητες από το 2004.
4. Εκδόσεις
4.1. Βιβλίο “γνωριμία με τα λαϊκά κρουστά”
Από τις εκδόσεις fagotto books κυκλοφορεί το βιβλίο “γνωριμία με τα λαϊκά κρουστά”, αφιερωμένο στα κρουστά του κόσμου, το θεωρητικό και πρακτικό μέρος της κατανόησης και εκμάθησής τους.
4.2. Δημοσιεύσεις
Άρθρα με θεωρητικές και πρακτικές “οδηγίες χρήσεως” της κρούσης και των κρουστών, καθώς και πρωτότυπες κατασκευές για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από όλες τις ηλικίες έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό καθημερινό και επιστημονικό τύπο. Παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές επιλογές:
2010. “Ομορρυθμίστε” στην τάξη και την ζωή: μια μεθοδική (επανα)γνωριμία με τη μουσικότητά μας. Στο περιοδικό «Λόγια Παιδαγωγών», Αθήνα: ΠΑΣΥΒΝ. τ. 19. σσ. 22-29.
ISSN: 1790-4749
2010 Σωληνολογία: γίνε επιστήμονας των μουσικών σωλήνων
Στο περιοδικό Παράθυρο. τ. 64. (Στήλη Οργανοτοπία)
ISSN: 1108-5495
2010 Τα ιδιόφωνα τύμπανα
Στο περιοδικό Παράθυρο. τ. 63. (Στήλη Οργανοτοπία)
ISSN: 1108-5495
2010 Κρουστά των δέντρων : κατασκευή και τεχνικές
Στο περιοδικό Παράθυρο. τ. 61. (Στήλη Οργανοτοπία)
ISSN: 1108-5495
2009 To τρίγωνο: σύμβολο, όργανο, έθιμο
Στο περιοδικό Παράθυρο. τ. 60. (Στήλη Οργανοτοπία)
ISSN: 1108-5495
2009 Τα κρουστά του νερού
Στο Περιοδικό Παράθυρο Junior. τ. 5. (Σειρά: ο κύριος Αλεπουδάκης στον πλανήτης της μουσικής) σ.σ. 44-49
ISSN: 1971-7786
2006. «Σώμα – Ηχογόνο Σώμα»: ρυθμοκινητική αγωγή και μουσικότητα με επίκεντρο την κρούση. Στο Γιαννούλη, Μ., Γκόβας, Ν., μερκούρη, Α. (επ.) Το Θέατρο στην Εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα. πρακτικά της 5ης Διεθνούς συνδιάσκεψης για το Θέατρο/Δράμα και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση. Αθήνα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. σ.σ. 245-254.
ISBN: 960-88760-2-8.
διαθέσιμο από τον εκδότη
5. Επικοινωνία
5.1. Αν έχετε ιστοσελίδα
το λογότυπο του project για τη χρονιά 2010-2011 είναι το perculture. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως “banner” παραπομπής
ο σύνδεσμος στον οποίο μπορείτε να παραπέμψετε σταθερά (εδώ που βρίσκεστε τώρα) είναι:
https://blogs.sch.gr/dsarris/perculture/
5.2. Αν διδάσκετε ή έχετε κάποιο ενδιαφέρον
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για ό,τι σχετικό νομίζετε – η κοινωνία είναι ένα σύνολο επικοινωνιών, όπως θα μας έλεγε ο Luckmann – στα στοιχεία που βρίσκετε στην πρώτη σελίδα. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Ευχαριστίες
Για την ενασχόλησή μου με τα κρουστά διδάχτηκα αρχικά από τον Αντώνη Γαρίνη για πολλά χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Περιστερίου). Ο Αντώνης Γαρίνης με εξαιρετική μεθοδικότητα και δημιουργική – επιστημονική συγκρότηση μας μίλησε για τη ρυθμολογία, εκδίδοντας μάλιστα αργότερα το βιβλίο του “Ρυθμολογία και Ανάλυση” (1993), ένα βιβλίο μνημειώδες εγχειρίδιο για τη κατανόηση και την εκμάθηση των ρυθμών. Τον ευχαριστώ θερμά που μου ενέπνευσε αυτή την πρώτη αγάπη που δεν έσβησε ποτέ.
Έκτοτε επί σκηνής συναντήθηκα με πολλούς φίλους και συναδέλφους από το χώρο των κρουστών, που από διακριτικότητα και μόνο δε θα αναφέρω εδώ. Όμως θα αναφερθώ στους νέους και εξαιρετικά ταλαντούχους (αλφαβητικά) Θωμά Κωστούλα και Μιχάλη Μπακάλη, με τους οποίους είχα την χαρά να συνεργαστώ στην Ομάδα Μεταήχων.
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια τέτοιου εύρους, βασισμένη στην αγάπη και το μεράκι ανθρώπων και θεσμικών προσώπων, θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους φιλοξενούν με τις ευγενικές τους προσκλήσεις τις ιδέες και τις πράξεις αυτές, εκδότες, πολιτισμικά στελέχη, οργανωτικούς υπεύθυνους και ειδικούς επιστήμονες, που – επίσης με την ευγένειά τους – δρουν δυναμικά αλλά και διακριτικά στο χώρο της κουλτούρας, αν και γίνονται καμιά φορά αναπόφευκτα φανεροί μέσα από τα κείμενα και τα προγράμματα που ανακοινώνω σε αυτό το blog και τα άλλα σημεία επικοινωνίας.