ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΚΕΝΟ (Α΄Γυμνασίου)

Μαρ 202111
anastasi-christou.1

Με βάση την εικόνα που βλέπαμε την ημέρα της Ανάστασης πριν την επιδημία, και θα συνεχίσουμε φυσικά να βλέπουμε μετά την λήξη της,(στις 11:45 πολύ κόσμο στην Εκκλησία, και στις 00:15 ελάχιστοι οι παραμένοντας στο ναό)Απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα: 1)Ποια είναι η σημασία και το νόημα της Πίστης και της ανάστασης του Χριστού για το 95% των  Ελλήνων Χριστιανών; 2) Ποιο παράδειγμα δίνουν για την πίστη και την Εκκλησία σε σας τα παιδιά οι ενήλικες χριστιανοί την ημέρα της ανάστασης με την συμπεριφορά τους αυτή; Ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή;(παπάδες, θεολόγοι, μουσουλμάνοι μετανάστες, εβραίοι, πολιτικοί, κτλ.)

 

Η σημασία και το νόημα της Πίστης και της Ανάστασης του Χριστού δυστυχώς έχει χαθεί. Στη σημερινή εποχή αποτελεί πλέον μια φιέστα λίγων λεπτών.
Οι μέρες του Πάσχα για τους περισσοτέρους Έλληνες είναι ευκαιρία ξεκούρασης και διασκέδασης, γη αυτό όσοι έχουν χωριό προτιμούν να περνούν εκεί τισί διακοπές του Πάσχα.
Η μέρα της Ανάστασης για τις νοικοκυρές είναι μια μέρα ετοιμασιών, μαγειρέματος και μαγειρέματος στα χωριά που περιμένουν να καλωσορίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την πόλη.
Η Αναστάσιμη λειτουργία για τους ηλικιωμένους είναι πολύ σημαντική γη αυτό και θα τους δούμε να έχουν πιάσει κάθισμα από πολύ νωρίς στην εκκλησιά μπροστά. Αντίθετα για τα μικρά παιδιά είναι βασανιστήριο αφού πεινάνε και νυστάζουν καθώς έχει προηγηθεί μια μέρα ξεσαλώματος και παιχνιδιού. Για τους γονείς είναι μια αναγκαστική υποχρέωση μάλλον και αρκετά κουραστική καθώς πρέπει να ανεχτούν την γκρίνια των παιδιών τους και την ταλαιπωρία του κόσμου και της ορθοστασίας.
Για τους νέους η Αναστάσιμη λειτουργία είναι μια μάζωξη με φίλους στο προαύλιο της εκκλησίας. Τα αγόρια επιδίδονται σε πόλεμο βεγγαλικών, ενώ τα κορίτσια σε διαγωνισμό ομορφιάς.
Στα χωριά η νύχτα της Ανάστασης είναι ακόμα πιο συναρπαστική, γιατί συνήθως αποτελεί επίσημη παρουσίαση γαμπρού, νύφης ή δεσμού κυρίως για τους Αθηναίους που κάνουν Πάσχα στα χωριά. Για τους άντρες είναι μια ευκαιρία να συναντήσουν τους φίλους τους και να διαγωνιστούν στην ρίψη πυροτεχνημάτων, ενώ για τις γυναίκες είναι πολύ πιο πολύ, επίδειξη ενδυμάτων και υποδημάτων της νέας κολεξιόν και διαγωνισμός χτενίσματος και βαψίματος.
Για τους ντόπιους είναι η καλύτερη ευκαιρία κουτσομπολιού και συζήτησης.
Δυστυχώς αυτή είναι η Ανάσταση για τους πιο πολλούς Έλληνες.

Ποιο παράδειγμα δίνουν για την πίστη και την Εκκλησία σε σας τα παιδιά οι ενήλικες χριστιανοί την ημέρα της ανάστασης με την συμπεριφορά τους αυτή; Ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή;(παπάδες, θεολόγοι, μουσουλμάνοι μετανάστες, Εβραίοι, πολιτικοί, κτλ.)

Το μήνυμα που μας περνάνε οι μεγάλοι ίσως εν αγνοία τους είναι ότι τα υλικά αγαθά, η εξωτερική εμφάνιση και ο κόσμος είναι πιο σημαντικά από την πιστή μας. Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες μας και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η ρουτίνα και ο ρυθμός της ζωής μας.
Έχει αλλάξει πολύ η ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρονιά και αυτός είναι ένας λόγος που έχουμε απομακρυνθεί από την εκκλησία πιο παλιά χρονιά στην οικογένεια εργαζόταν μόνο ο πατέρας και η μητέρα φρόντιζε το σπίτι και τα σπίτι δουλεύουν και οι δυο γονείς στις περισσότερες περιπτώσεις και με τις υποχρεώσεις ο ρυθμός της ζωής τους είναι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες και Σαββατοκύριακα και αργίες και γιορτές και δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για την θρησκεία μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν την πιστή τους όταν τους βρει κάποια συμφορά, γιατί ρίχνουν την ευθύνη στο Θεό για το κακό που τους συνέβη. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που τότε βρίσκουν την πιστή τους.
Ένας σημαντικός λόγος που πολλοί έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησιά και τη θρησκεία είναι οι ιερείς. Δυστυχώς πολλοί ακολουθούν τον δρόμο του θεού όχι γιατί πραγματικά πιστεύουν και το θέλουν, αλλά για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να έχουν εάν σταθερό εισόδημα. Γίνονται δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι αντί να ασκούν λειτούργημα. Δεν ισχύει για όλους αυτό, όμως εξαιτίας αυτού πολλών χριστιανών η πιστή έχει κλονιστεί. Μερίδιο ευθύνης φέρνουν και οι πολιτικοί όμως που με την συμπεριφορά τους παραγκωνίζουν τη θρησκεία μας. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε πολίτικους που δηλώνουν άθεοι και μάλιστα επιλέγουν τον πολιτικό όρκο αντί τον θρησκευτικό στην ορκωμοσία τους. Κάποιοι κι κόλας από αυτούς έχουν επιλέξει να μην παντρευτούν και να μην βαφτίσουν τα παιδιά τους στην εκκλησιά.
Τέλος αντιλαμβανόμαστε με όσα συμβαίνουν στην χωρά μας με την πανδημία τον τελευταίο χρόνο την απαξίωση της θρησκείας μας από τους από επιτρέπονται οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν οι πιστοί την λειτουργία στην εκκλησιά, ούτε καν την Αναστάσιμη λειτουργία με περιορισμούς και μετρά πολλοί ακόμη λόγοι που μας έχουν φτάσει στην σημερινή κατάσταση, πιστεύω όμως ότι αυτοί είναι η σημαντικότεροι.
Εκτός από την πιστή μας είναι πολλά αυτά που έχουμε χάσει στην προσπάθεια μας να προλάβουμε τους ρυθμούς της ζωής.

ΣΤΑΡΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

Για κάποιους το να πηγαίνουν στην εκκλησία είναι απλά μια συνήθεια ή μια απλή παράδοση και έτσι ο κόσμος δεν πάει επειδή το θέλει, αλλά επειδή οι μεγαλύτεροι τους έμαθαν να πηγαίνουν Οι ενήλικες, επειδή τους πήγαιναν οι γονείς τους στην εκκλησία έμαθαν απλά να πηγαίνουν και τα παιδιά τους, χωρίς να το θέλουν από μόνα τους κι έτσι ο σημερινός κόσμος δεν πιστεύει έτσι όπως κάποτε πίστευε. Για αυτή την κατάσταση δε φταίει κανένας άλλος, παρά οι γονείς. Έπρεπε να μάθουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν επειδή το θέλουν και όχι επειδή τους είπαν απλά να πάνε.

ΜΙΧΕΛΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

Το  95% την Ελλήνων χριστιανών την ημέρα της Ανάστασης όταν η ώρα πάει 12:15 έχουν φύγει όλοι από την εκκλησία .Αυτό συμβαίνει ,όχι επειδή δεν είναι πιστοί αλλά λόγω της έλλειψης γνώσεων για τον χριστιανισμό .Αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους νεοέλληνες .Με όλη αυτή τη συμπροφορά την ημέρα της Ανάστασης οι ενήλικοι χριστιανοί δεν δίνουν σε εμάς τους νεότερους  να καταλάβουμε .Τέλος, για αυτό το φαινόμενο οι παπάδες στην εκκλησία μιλούν μια διάλεκτο όπου οι νεοέλληνες δεν καταλαβαίνουν επειδή δεν έχουν διδαχτεί όμως οι παπάδες δεν φταίνε για αυτήν την κατάσταση αλλά η παιδιά.

 ΜΗΤΣΙΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

Το 95% των Ελλήνων Χριστιανών μετά το Χριστός Ανέστη βιάζεται να φύγει από την εκκλησία θεωρεί ότι έχει κάνει το καθήκον του σαν καλός Χριστιανός πηγαίνοντας ένα τέταρτο πριν την Ανάσταση και φεύγοντας ένα τέταρτο μετά δεν είναι καθόλου προσηλωμένοι στα λόγια του Ιερέα και στο βαθύτερο νόημα της Ανάστασης αλλά μιλάνε μεταξύ τους βγάζουν selphie φωτογραφίες για να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πάρουν likes.Με τη συμπεριφορά τους αυτή οι μεγάλοι αποτελούν κακό παράδειγμα για εμάς τα παιδιά γιατί νομίζουν ότι η Ανάσταση είναι ένα μισάωρο που θα πάνε να ανάψουμε τη λαμπάδα που μας έφερε ο νονός μας και θα ανταγωνιζόμαστε για το ποιος έχει τη καλύτερη. Για τη συμπεριφορά μας αυτή ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι επειδή είναι επιλογή μας να μην κάτσουμε στην εκκλησία και να βιαστούμε να φύγουμε σε 10 λεπτά για να προλάβουμε να φάμε τη μαγειρίτσα.

ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

Το νόημα της Πίστης και της Ανάστασης του Χριστού για το 95% των Ελλήνων Χριστιανών είναι το εξής. Τα αντιλαμβάνονται σαν κάτι τυπικό. Αφού αυτοί πιστεύουν γιατί έτσι δηλώνουν οι περισσότεροι, πως πιστεύουν και πως είναι χριστιανοί. Χωρίς να γνωρίζουν οι ίδιοι τη πραγματικά είναι ο Χριστός και σε τι πιστεύουν έχουν ήδη σχηματίσει άποψη για αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο. Επίσης, πατάν το πόδι τους στην εκκλησία μόνο στην ανάσταση ή στη γέννηση του Χριστού χωρίς να γνωρίζουν για ποιο λόγο το κάνουν αυτό. Η απάντηση τους στην ερώτηση για ποιο λόγο ήρθες στην ανάσταση του Χριστού είναι ε, αφού αναστήθηκε ο Χριστός. Ανάσταση και να λείπω. Έτσι και το νόημα της ανάστασης για αυτούς είναι ότι είναι πολύ σημαντική μέρα άρα δε γίνεται να λείπω, είναι σαν μια παράδοση. Για αυτό ετοιμάζονται 2 ώρες, βάζουν τα καλά και τελικά κάθονται για 10 λεπτά στην εκκλησία.Με την συμπεριφορά τους αυτή, οι ενήλικες, περνούν ακριβώς την ίδια αντίληψη σε εμάς τα παιδιά για αυτό το θέμα. Με αποτέλεσμα όταν μεγαλώσουμε να κάνουμε ακριβώς τα ίδια και να πιστεύουμε τα ίδια. Επίσης, το παιδιά βλέποντας αυτή την εικόνα αρχίζουν να αδιαφορούν για τη θρησκεία αυτή με αποτέλεσμα να μην έρθουν ποτέ κοντά της. Για τη κατάσταση αυτή πιστεύω πως ευθύνονται καθαρά αυτοί που δηλώνουν υποτιθέμενοι χριστιανοί. Οι οποίοι όπως και οι Φαρισαίοι τροποποιούν την θρησκεία αλλά δεν εμποδίζουν τους υπόλοιπους να βρουν το Θεό αλλά με το τρόπο που την μορφοποιούν κάνουν τον άλλο να μη θέλει να ασχοληθεί.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!Ένα ποιήμα για την Ανάσταση

 

 

Στις μέρες μας δεν είναι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ασχολούνται με το πνευματικό/θεολογικό κομμάτι της ζωής τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σχεδόν ποτέ στην εκκλησία ή πηγαίνουν στις γιορτές. Στην Ανάσταση όλοι βάζουν τα καλά τους πηγαίνουν για λίγο μόνο για να πάρουν το Άγιο Φως και φεύγουν για να φάνε. Λίγοι όμως είναι αυτοί που κάθονται και στην λειτουργία. Κατά την γνώμη μου ο μέσος Χριστιανός σκέφτεται πως θα πάει για να πάρει το Άγιο Φως και ότι θα ξενυχτήσει για να φάει σπίτι του αλλά ούτε που του περνάει από το μυαλό πως θα μπορούσε να μείνει στην λειτουργία και να ξενυχτήσει για να κοινωνήσει στο τέλος της.

Εγώ προσωπικά έχω μεγαλώσει με καλή εικόνα γιατί από μικρή πάντα πήγαινα στην εκκλησία και έκανα και κάποια χρόνια κατηχητικό. Από την άλλη όμως με βάση το περιβάλλον γύρω μου γενικώς, είναι αρκετοί άνθρωποι που έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την Θρησκεία μας. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να πιστεύει πως έστω να πάει στο τέλος της λειτουργίας να κοινωνήσει είναι ευλογία ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μην συμφωνούν με αυτό. Σε εμένα δίνουν την εντύπωση πως η εκκλησία είναι ασήμαντη, πως δεν έχει κανένα σχεδόν ρόλο στην ζωή τους και απλά δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε. Πιστεύω πως οι ίδιοι οι άνθρωποι φταίνε σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί στην τελική είναι δική τους επιλογή. Αλλά υπάρχουν και φορές που μικρά παιδιά μαθαίνουν έτσι να μην ασχολούνται με την θρησκεία από τους γύρω τους.

 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

Το μεγαλύτερο μέρος των πιστών πηγαίνει αργά και αποχωρεί από την εκκλησία λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση είτε ίσως γιατί νομίζει ότι τότε τελειώνει η λειτουργία και δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει περισσότερο είτε γιατί σκέφτεται το φαγητό που ακολουθεί. Γενικά ο κόσμος το Πάσχα σκέφτεται αρκετά τις προετοιμασίες για το τραπέζι και λιγότερο το νόημα της γιορτής. Επίσης παρατηρώ πόσο καλά είναι ντυμένοι περισσότεροι άνθρωποι. Ίσως να τους  ενδιαφέρει η εντύπωση που θα κάνουν στους υπόλοιπους. Σίγουρα το παράδειγμα δεν είναι καλό για εμάς τα παιδιά αφού μένει μία επιφανειακή και λανθασμένη εντύπωση για την Ανάσταση. Δεν ξέρω ποιος φταίει αυτή την κατάσταση ίσως όμως θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι,παπάδες, θεολόγοι και πιστοί έτσι ώστε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το νόημα της Ανάστασης.

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΝΕΦΕΛΗ-ΡΑΦΑΗΛΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

 

Στον κόσμο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν το νόημα της αληθινής πίστεως, παραμόνο, τις περισσότερες φορές κάνουν τα πάντα μηχανικά(παρουσία στην εκκλησία, προσευχή κ.τ.λ.). Η Ανάσταση του Χριστού συμβολίζει την ελπίδα για τους περισσότερους από εμάς, ενώ για τους υπόλοιπους ίσως δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν είναι ικανοί ή δεν θέλουν να καταλάβουν την έννοια της αληθινής πίστεως, απλώς θέλουν τα τελειώνουν για να γυρίσουν στα σπίτια τους. Όταν φτάνει η μέρα της Ανάστασης οι γονείς αρχίζουν να ετοιμάζονται από της 19:00 για να πάνε στην εκκλησία 23:40, να πάρουνε το Άγιο Φως και να φύγουνε. Προσωπικά πιστεύω ότι από το να γίνεται κάτι τέτοιο, είναι καλύτερο να μην πηγαίνουμε καθόλου, διότι αυτό το παράδειγμα περνά στα παιδιά και μετά αυτό στις επόμενες γενιές. Για αυτήν την κατάσταση φταίει το πως το αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος και βέβαια πόσο τον ενδιαφέρει να αναζητήσει το πραγματικό νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου.

ΜΠΡΙΛΑΚΗ – ΑΡΑΚΑ ΜΑΡΙΕΤΑ- ΡΑΦΑΕΛΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

Ανάσταση του Χριστού!!!Τα καλά νέα!

 

 

 

Πιστεύω ότι η σημασία και το νόημα της πίστης και της ανάστασης του Χριστού για το 95% των Ελλήνων χριστιανών  είναι να πάνε στην εκκλησία να πουν το Χριστός Ανέστη να πάρουν το άγιο φως και να πάνε στα σπίτια τους για να φάνε την μαγειρίτσα και να τσουγκρίσουν τα αυγά. Για έμενα αυτό που κάνουν είναι απιστία και ασέβεια προς τον θεό.

Οι ενήλικες κατά την γνώμη μου δίνουν σε μας τα παιδιά το κακό παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους αυτή. Θα έπρεπε να μας μιλήσουν για την σημασία της ημέρας αυτής  για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι για την χριστιανική μας πίστη. Δεν μπορώ να πω ποιος φταίει αλλά θα ήθελα να βρεθεί ένας τρόπος να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά των ενηλίκων

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε όλες τις γλώσσες!!

 

 

Η πίστη και η θρησκεία στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τα έθιμα του Πάσχα ο χριστιανός πρέπει να ακούσει στην εκκλησία το Χριστός Ανέστη και να δει τα πυροτεχνήματα. Μόλις τελειώσει αυτό το θέμα πάει σπίτι του. Όταν τα παιδιά βλέπουν αυτή την στάση από τους μεγαλύτερους προσεγγίζουν επιφανειακά την πίστη και δεν κατανοούν την ουσία της. Την ημέρα της Ανάστασης του Χριστού γιορτάζουμε την νίκη του θανάτου, κάτι που τα περισσότερα παιδιά αγνοούν. για αυτήν την κατάσταση φταίνε οι γονείς που δεν διδάσκουν τα παιδιά με την συμπεριφορά τους.

ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

Ανάσταση πριν το κορωνοϊό. Ο λαός μας στην παράδοση και στον πολιτισμό!

 

Για το 95%των Ελλήνων χριστιανών η σημασία και το νόημα  της Πίστης και Ανάστασης του Χριστού είναι να πηγαίνουν στην Εκκλησία τα τελευταία λεπτά, καλοντυμένοι περιποιημένοι και στολισμένοι ώστε να ανάψουν το κεράκι τους, να πάρουν το φως το αληθινό για το σπίτι τους χωρίς να νιώθουν την απαραίτητη ευλάβεια, και ανάγκη λόγω της συγκεκριμένης ημέρας να παραστούν στη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Αυτό δείχνει ασέβεια προς τον ίδιο το Χριστό και την Εκκλησία διότι ως καλοί Χριστιανοί θα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο  για την πνευματική μας καλλιέργεια μέσω της Εκκλησίας μας και συγκεκριμένα του θελήματος του Θεού. Είναι ένα κακό

 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

Την ανάσταση, την οποία στην πληρότητά της, προορίστε ο άνθρωπος να γνωρίσει και να απολαύσει την ένδοξη αιωνιότητα.
Όμως  ζούμε σε μια εποχή σε μια χώρα που η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικά προβλήματα όπως το πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας, της φτώχειας, του έιτζ, της ανεργίας, της οικονομικής κρίσης, της καταστροφής του Περιβάλλοντος και τόσα άλλα προβλήματα που συνδέονται με την προτεραιότητα που δίνει ο σύγχρονος αμαρτωλός άνθρωπος στις υλικές αξίες παραβλέποντας τις πνευματικές, τις ηθικές, τις ανθρωπιστικές, τη φιλανθρωπία, το πατριωτισμό, την αγάπη για την οικογένεια, την ελεημοσύνη, την ανθρώπινη ευαισθησία μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικράτηση της ειρήνης στο κόσμο. Έχει κυριαρχήσει παντού ο ατομισμός, ο εγωϊσμός, ο υλισμός, η απρέπεια προς το σεβασμό προς το Περιβάλλον της Δημιουργίας του Θεού. Η διαφθορά και η απάτη κυριαρχούν παντού. Πολλοί άνθρωποι παντρεύονται για να χωρίζουν ή είναι μπλεγμένοι σε παράνομες σχέσεις. Δεν ντρέπονται κανένα. Έγιναν ξεδιάντροποι, ελεεινοί και τρισάθλιοι, καταστρέφοντας πνευματικά και τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους, κάνοντας τους γονείς τους να παθαίνουν καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά από τη στενοχώρια τους. Το αγαθόν της ελευθερίας εκλαμβάνεται και συγχύζεται από πολλούς ως ασυδοσία. Η ασέβεια που υπάρχει στην τοπική κοινωνία είναι απαράδεκτη. Πολλοί κλέβουν και πολλοί σκοτώνουν ανελέητα. Μίσος και κακία. Η βίαιη εγκληματικότητα που παρατηρείται στη τοπική κοινωνία σημαίνει απόρριψη της Αναστάσεως του Χριστού. Σημαίνει ότι αυτοί οι φονιάδες και οι εγκληματίες δεν πιστεύουν ότι η ζωή είναι δώρο του Θεού κι ότι πρέπει να προστατεύεται από όλους μας. Επίσης ατύχημα είναι ότι στην υλιστική εποχή μας οι άνθρωποι, κατά μεγάλο ποσοστό, αν δεν αρνήθηκαν την πίστη, την έχουν πάντως περιορίσει σε μια άγονη τυπικότητα, η οποία αφήνει ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη την καρδιά τους.Οι γονείς  την ημέρα τις ανάστασης δίνουν ένα  παράδειγμα τυπολατρίας  δηλαδή επικεντρώνονται σε ανούσια πράγματα και δεν κατανοούν το αληθινό νόημα της ανάστασης. Φταίει ο ίδιος επειδή  νομίζει ότι είναι πιστός χωρίς να έχει αναζήτηση για την θρησκεία στην οποία πιστεύει.

ΚΑΤΣΙΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ με Μολότωφ!!

 

 

Οι πρωτόπλαστοι ένιωθαν φόβο, ντροπή, αγωνία και αμηχανία αφότου παράκουσαν την εντολή του Κυρίου, και ταυτόχρονα έχασαν το θείο δώρο της αιώνιας ζωής. Τότε ο Κύριος τους υποσχέθηκε ότι θα φέρει στην Γη τον υιό Του τον Ιησού, να υποστεί πολλά κακά και να πληρώσει για τις αμαρτίες όλου του κόσμου, για να πεθάνει και ν’ αναστηθεί, ενώνοντας τον παλιό κόσμο με τον καινούριο. Ο Χριστός με την ολοκλήρωση της Ανάστασης, δηλαδή την ολοκλήρωση του σκοπού του οποίου ήρθε στον κόσμο, δίνει την ελπίδα στους ανθρώπους ότι η αγάπη δεν πεθαίνει, ότι ο θάνατος δεν έρχεται στον άνθρωπο όσο υπάρχει ο Χριστός και ο Θεός, όσο δύσκολος και μακρύς αν είναι ο αγώνας και ο δρόμος του για τον Παράδεισο. Έτσι η Ανάσταση καταργεί το νόημα του πνευματικού θανάτου. Επίσης, η συνάντηση του Θεού και της Μαρίας της Μαγδαληνής, στον ίδιο κήπο στον οποίο οι πρωτόπλαστοι πρόδωσαν τον Θεό, ήταν η αφορμή για να δοθεί στον άνθρωπο η ελπίδα, η ειρήνη και η χαρά και ύστερα η νίκη του πνευματικού αυτού θανάτου, χαρίζοντας στον κόσμο αισθήματα τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε νιώσει, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στον Κήπο της Εδέμ και τα συναισθήματα που προκλήθηκαν τότε. Συμπερασματικά, όταν λέμε Ανάσταση εννοούμε, όπως ανέφερα, την νίκη του Ιησού επί του πνευματικού θανάτου. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενήλικοι, στις σημερινές μέρες, με αυτήν τους την συμπεριφορά, το να φεύγουν από τον χώρο της εκκλησίας, πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία, δίνουν ένα κακό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Ο λόγος είναι ότι έτσι δηλώνουν ότι ακολουθούν ένα τυπικό έθιμο που έχει καθιερωθεί, και γι’ αυτό φταίει η κοινωνία που έχει εξαπλώσει αυτό το έθιμο. Δηλαδή αφότου πηγαίνουμε στην εκκλησία στολισμένοι και ντυμένοι επίσημα, το οποίο δεν μας το αναγκάζει κανείς και είναι άλλη μία κακή συνήθεια που έχει καθιερωθεί, και πάρουμε το Άγιο Φως, μετά φεύγουμε για να πάμε να φάμε το πλούσιο γεύμα που ακολουθεί. Έτσι όμως δεν παραμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας και της Ανάστασης, άρα αποδεικνύουμε με την πράξη μας αυτή ότι πιστεύουμε στα υλικά αγαθά και όχι στην Ανάσταση του πνεύματος και της ψυχής. Πιστεύοντας σε μία τυπική χριστιανοσύνη δεν δείχνουμε την πραγματική μας πίστη και απλά ακολουθούμε ένα έθιμο, καθιερωμένο από την κοινωνία, δίνοντας έτσι πολύ κακό παράδειγμα που θα μιμηθούν τα παιδιά μας και γενικότερα τα παιδιά του χριστιανισμού. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή αυτής της συνήθειας, αλλά και οι παππάδες πρέπει να γίνουν πιο πιστικοί, δηλαδή να πείσουν τον καθένα από εμάς για την σημαντικότητα της σημαντικής Ανάστασης.

ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΛΥΔΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ από Ρώσους σε heavy metal

 

 

 

 

 



Λήψη αρχείου

ΣΙΜΙΓΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 



Λήψη αρχείου

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 



Λήψη αρχείου

ΔΗΜΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 



Λήψη αρχείου

ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΧΙΛΙ ΜΟΥΪΜ – ΝΤΑΒΙΝΤ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΕΝΗ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου

 

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε 5 γλώσσες!

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΚΕΝΟ (Α΄Γυμνασίου)    

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ(Β΄Λυκείου)

Μαρ 20217
iphone-addiction

Μπορεί ένας άνθρωπος που είναι δέσμιος και εξαρτημένος από τις καταχρήσεις( video games, διαδίκτυο, αλκοόλ κτλ) να επικοινωνήσει και να καταλάβει το τι του ζητά ο Θεός; Δικαιολογήστε την απάντησή σας .

 

Σίγουρα ένας άνθρωπος που έχει πρόβλημα με εξαρτήσεις κάθε είδους, είναι αποκομμένος από τον έξω κόσμο, τις κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν και έχουν ανάγκη. Προφανώς οι λόγοι που οδηγούν τον κάθε άνθρωπο σε μια τέτοια εμμονική συνήθεια, είναι διαφορετικοί και σχετίζονται με την ψυχολογία ή την οικονομική, κοινωνική, εργασιακή και οικογενειακή του κατάσταση. Στην πραγματικότητα είναι  άνθρωπο που είναι αποκομμένοι από τη ζωή, χωρίς αυτό όμως να συνδέεται με την πίστη τους. Είναι πιθανό μάλιστα η σχέση αυτή και η ανάγκη για επικοινωνία και άντληση δύναμης από τον Θεό να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια που το άτομο προσπαθεί να απαλλαχθεί από αυτή τη συνήθεια και να ενισχυθεί ύστερα, αφού πλέον το άτομο θα προσδιορίσει και πάλι το νόημα της ζωής και θα επανέλθει στην πραγματικότητα. Άρα όσο ζει στον δικό του κόσμο, είναι δύσκολο να έχει μια ουσιαστική σχέση με τον Θεό, αλλά πολύ πιθανό να την αναζητήσει στη συνέχεια.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αποκτούν εξαρτήσεις. Άλλοι εξαρτώνται από το τσιγάρο, άλλοι από το διαδίκτυο, άλλοι από το αλκοόλ, από τα ναρκωτικά, από τα video games κ.α. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, καθώς συχνά απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους. Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως ένας άνθρωπος που είναι εξαρτημένος δε μπορεί να επικοινωνήσει με τον Θεό, αλλά ούτε να καταλάβει τι του ζητάει εκείνος. Αυτό, πιστεύω, συμβαίνει γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος είναι εξαρτημένος έχει συνέχεια στο μυαλό του μόνο πόσες ώρες, για παράδειγμα, θα προλάβει να παίξει video games σε μία ημέρα. Ως συνέπεια αυτού, δεν έχει χρόνο για να επικοινωνήσει με τον Θεό, αλλά ούτε και να σκεφτεί με τον εαυτό του αν κάνει λάθος ή όχι. Δηλαδή, ένας εξαρτημένος άνθρωπος είναι αποσιωπημένος και δε σκέφτεται τίποτα άλλο εκτός από την εξάρτησή του.

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Ένας άνθρωπος εξαρτημένος απ όλα αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση, κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να καταλάβει τι του ζητά ο Θεός αλλά κ να επικοινωνήσει μαζί του διότι όταν ένας άνθρωπος επηρεάζεται ή θεωρείται εξαρτημένος από κάτι, αυτομάτως είναι σαν να κλείνει όλα τα “παράθυρα” κ δεν ακούει κανέναν παρά μόνο αυτό που τον επηρεάζει. Όλο αυτό γίνεται γιατί δεν μπορεί να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί λογικά κ να διακρίνει τι είναι σωστό κ τι όχι. Για παράδειγμα, ένας αλκοολικός το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το να πίνει οπότε δεν ασχολείται με το αν θα μπορεί να επικοινωνήσει με τον Θεό ή με το να καταλάβει τι του ζητάει.

ΖΟΥΠΑΗ ΡΑΦΑΕΛΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Πλέον στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εξαρτημένοι από κάτι, είτε αυτό λέγεται διαδίκτυο, είτε αυτό λέγεται αλκοόλ, κτλ. Μερικοί είναι εθισμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό και άλλοι το ελέγχουν περισσότερο. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι δεν είναι απαλλαγμένοι από τα πάθη τους, πιστεύω πως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να καταλάβουν τον Θεό, καθώς δεν βλέπουν τίποτα άλλο στη ζωή τους πέρα από τον εθισμό τους. Πρέπει να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό που τους συμβαίνει και να “αγκαλιάσουν” την ελευθερία που προσφέρει ο Χριστιανισμός. Οι άνθρωποι που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, πιστεύω πως είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον Θεό αλλά όχι ουσιαστικά παρά μόνο επιφανειακά, διότι και εκείνοι είναι εγκλωβισμένοι στο πάθος τους και δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική ελευθερία που η θρησκεία επιθυμεί να τους δώσει. Επομένως καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κανένας άνθρωπος ο οποίος είναι εθισμένος σε κάτι δεν είναι σε θέση να καταλάβει τον Θεό.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Ο άνθρωπος που είναι δέσμιος και εξαρτημένος από τις καταχρήσεις για να επικοινωνήσει με το Θεό πρέπει αρχικά να απελευθερωθεί από τον ίδιο του τον εαυτό,  από τα πάθη του. Όταν το καταφέρει αυτό, όταν καταφέρει να παιδαγωγήσει τα πάθη του, ελεύθερος πλέον  και κυρίαρχος του εαυτού του θα μπορέσει να επικοινωνήσει με το Θεό και να τον καταλάβει.

ΓΚΑΝΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι εξαρτημένος από τις καταχρήσεις όπως το αλκοόλ, το διαδίκτυο κτλ, πιστεύω πως δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την Θεό ,από την στιγμή που ο Θεός δεν είναι προτεραιότητα του, αλλά το αντικείμενο από το οποίο είναι εξαρτημένος. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος είναι εθισμένος σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, την Κυριακή του θα προτιμούσε να την αφιερώσει στο βιντεοπαιχνίδι του, παρά στο να πάει στην εκκλησία και να επικοινωνήσει με το Θεό. Γενικά, έχω την άποψη ότι κάποιος ο όποιος είναι εξαρτημένος από καταχρήσεις, δυσκολεύεται να διατηρήσει οποιαδήποτε σχέση, ανεξάρτητα από το αν είναι προσωπικές σχέσεις ή  η σχέση του με τον Θεό.

ΜΠΙΜΠΑ ΡΕΤΖΙΝΑ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Κατά την γνώμη μου ναι, καθώς όπως έχουμε δει και στο παρελθόν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πολλά άτομα απ εξαρτήθηκαν από κάποια εξάρτηση που είχαν παλαιότερα το οποίο δεν οφείλεται απαραίτητα σε δική τους βούληση , αλλά σε κάτι διαφορετικό από μέσα τους το οποίο τους βοήθησε και τους έκανε να αλλάξουν και να ξανασκεφτούν το πως θέλουν να περνάνε τον χρόνο τους στην δική τους ζωή.

Επομένως ναι θεωρώ, άνθρωποι σαν αυτούς που ανέφερα παραπάνω, πως μπορούν να καταλάβουν το τι τους ζητάει ο Θεός καθώς ο θεός θέλει το καλό τον παραπάνω ανθρώπων.

ΠΑΝΑΓΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η εξάπλωση των ναρκωτικών ουσιών και ο εθισμός σε κάθε είδους επιβλαβείς συνήθειες . Άνθρωποι ψυχικά ανικανοποίητοι , που ζουν μέσα σε υλική αφθονία που δεν τους καλύπτει, άνθρωποι που έχουν βιώσει οικογενειακά δράματα,  εσωτερικές συγκρούσεις,  άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία ,  βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές  βρίσκουν καταφύγιο και ανακούφιση από την εσωτερική ένταση , το δυσάρεστο συναίσθημα  της ανίας, της ανασφάλειας , του φόβου ή και της αναξιότητας στο αλκοόλ , στα τυχερά παιχνίδια , στην εξάρτηση από το  διαδίκτυο και τα  video games  και στη χρήση τοξικών ουσιών.

Οι άνθρωποι που είναι δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις καταχρήσεις οδηγούνται συχνά σε καταστάσεις εξαθλίωσης οι οποίες μπορούν να φτάσουν και μέχρι τον θάνατο. Στη διάρκεια της αρρώστιας τους βλάπτουν  την υγεία τους  χάνουν  την ελευθερία τους, την αυτοεκτίμησή τους, καταστρέφονται οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα εξαρτημένο άτομο μπορεί πολύ δύσκολα να πιστεύει και να αντιληφθεί τον Θεό. Η  μονόπλευρη  ζωή που κάνει  οδηγεί  στην αλλοτρίωση  του συναισθήματος του , στο πνευματικό κενό και στην υποταγή των ψυχικών δυνάμεων και του σώματος στο ανεξέλεγκτο πάθος. Οι ηθικές αξίες, τα συναισθήματα της αγάπης ,της αλληλοβοήθειας και του αλληλοσεβασμού μπορούν δύσκολα να διαπεράσουν τον τοίχο της εξάρτησης με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να χάνουν την ανθρωπιά τους , να οδηγούνται σε αδιέξοδο και δυστυχώς να καταλήγουν συχνά στην αυτοκαταστροφή.

ΡΙΜΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι ακόμα και οι εξαρτημένοι να καταλάβουνε τι τους ζητάει ο Θεός. Αρχικά πιστεύω πως όπως ο εξαρτημένος στις ουσίες κάποια στιγμή που είναι “ νυμφαλιος ” καταλαβαίνει έτσι και όλοι οι εξαρτημένοι καταλαβαίνουν βέβαια όταν είναι το αντίστοιχα νυμφαλιοι. Κιόλας αν τους δοθεί η κατάλληλη βοήθεια να απεξαρτηθούν μπορεί να έρθουν πιο κοντά στον Θεό και να καταλάβουνε τι τους ζητάει ο Θεός.

ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΕΦΡΑΙΜΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ(Β΄Λυκείου)    

ΕΞΙΛΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ(Β΄Γυμνασίου)

Μαρ 20217
e438b2f6e0684733d65aa1a21e89a355

Για να αναδυθούν κοινωνικά και οικονομικά μερικοί Χριστιανοί στην τουρκοκρατία ασπαζόντουσαν το ισλάμ αλλά παρέμειναν κρυφά χριστιανοί(κρυπτοχριστιανοί). Στην ανακάλυψή τους οι Τούρκοι τους βασάνιζαν και τους επέφεραν την θανατική ποινή. Στα κουμουνιστικά καθεστώτα δήλωναν άθεοι και ήταν κρυφά χριστιανοί πιστοί με κρυμμένες εικόνες στα σπίτια τους(Αλβανία). Στην ανακάλυψή τους το καθεστώς τους βασάνιζαν τους φυλάκιζαν και τους επέφεραν μερικές φορές και την θανατική ποινή. Με βάση αυτά τα παραδείγματα ποια είναι η γνώμη σας για την θρησκευτική πίστη; Ποιο το παράδειγμα αυτών των μαρτύρων για την σημερινή εποχή;

 

 

 

 

H δύναμη της θρησκευτική πίστης είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να υπερνικήσει ακόμα και το φόβο του θανάτου ή τον πόνο των βασανιστηρίων. Οι Νεομάρτυρες αντιμετώπισαν όλα αυτά τα βασανιστήρια, γιατί βρήκαν τη δύναμη μέσα από τη χάρη του Θεού.

Το παράδειγμα τους στη σημερινή εποχή είναι ότι με χριστιανική αρετή, σεμνότητα, σωφροσύνη, ευλάβεια, εγκράτεια και πίστη θερμή θα πρέπει να προχωράμε και να αντιστεκόμαστε σε ότι θέλει να καταστρέψει τη θρησκεία μας και την πίστη μας. Όσο κι αν υποφέρουμε και ταλαιπωρούμαστε, θα πρέπει να υπομένουμε και να μην χάνουμε την πίστη μας και τη ελπίδα μας στον Θεό.

ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

Οι μάρτυρες μαρτύρησαν ,δέχτηκαν βασανιστήρια και  έφτασαν ως τον θάνατο επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή δεν απαρνήθηκαν την πιστή τους, πιστεύω το θάρρος τους ήταν πολύ μεγάλο γιατί άλλοι στην θέση τους προδώσαν την πιστή τους για να κερδίσουν την ζωή τους ή να κερδίσουν αξιώματα

Στην σημερινή εποχή πολλοί δεν θα πούνε αυτό που πιστεύουν γιατί φοβούνται να μην κριθούν ,αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να λεμέ αυτό που πιστεύομαι ανεξάρτητα από αυτό που θα μας κρίνουν.

 

ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

Μερικές φόρες οι καταστάσεις κάνουν τους ανθρώπους να μην μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν την πίστη τους. Μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους ή η ζωή των δικών τους. Έτσι αναγκάζονται να κρύβουν την πίστη τους αν και στην ψυχή τους αυτή είναι δυνατή. Ουσιαστικά η στάση τους αυτή δείχνει ότι με το ζόρι δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να αλλάξει την πίστη του. Από την άλλη θαυμάζω όλους αυτούς που είχαν την τόλμη να αντιδράσουν και να εκφράσουν την πίστης τους ακόμη και αν έχασαν τη ζωή τους.

ΚΑΤΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

Η γνώμη μου για την  θρησκευτική πίστη είναι ότι είναι μια  βασική ανάγκη του ανθρώπου.

Είναι πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας. Η θρησκευτική πίστη μας γεμίζει με ένα αίσθημα ανακούφισης και παρηγοριάς. Μας παρέχει μια προστασία και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.

Ο άνθρωπος μέσα από την θρησκεία αντλεί αυτοεκτίμηση, δεν αισθάνεται μοναξιά, με την θετική στάση απέναντι στην ζωή ξεπερνά εμπόδια και δυσκολίες και πάνω από όλα μαθαίνει να συγχωρεί.

Το παράδειγμα των μαρτύρων για την σημερινή εποχή πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, γιατί ανεξάρτητα για το λόγο που κάποιος δήλωνε «άθεος» ή «πίστη στο ισλάμ», εξακολουθούσε να πιστεύει στο χριστιανισμό με την απειλή του θανάτου. Και τελικά η δύναμη που αντλεί ο άνθρωπος μέσα από την θρησκεία δεν κλονίζεται ακόμα και από αυτή την απειλή.

ΚΑΤΡΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Πιστεύω πως η θρησκευτική πιστή είναι κάτι προσωπικό του καθενός και δεν θα έπρεπε να τιμωρούταν για κάτι τέτοιο, μιας και το που πιστεύει κάποιος δεν καθορίζει ούτε τον χαρακτήρα του ούτε το πω φέρεται στους συνανθρώπους του. Στα παλαιότερα χρόνια  ‘κρύβανε’ την πίστη τους ώστε να μην τιμωρηθούν από τους αλλόθρησκους, στην σημερινή εποχή πολλοί άνθρωποι όπως και εγώ πιστεύουν πως ο καθένας πρέπει να πιστεύει σε ότι του αρέσει και τον κάνει χαρούμενο  και να μην επηρεάζεται από τα λόγια των άλλων.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

 

Η γνώμη μου για την θρησκευτική πίστη είναι πως θα ήταν ποιο καλό να μιλούσαν για τα πιστεύω τους με όλο τον κόσμο χωρίς να κρύβουν την θρησκεία τους ακόμα κι αν η ποινή είναι θάνατος. Το παράδειγμα αυτών των μαρτύρων για τη σημερινή εποχή είναι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να δείξουν στην κοινωνία την θρησκεία τους γιατί ντρέπονται να το αναφέρουν ή αντίστοιχα που βρίσκονται σε μία χώρα που θα είχε επιπτώσεις αν το έλεγαν.

ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

Οι πιστοί ,όπως βλέπουμε και στο παράδειγμα, δεν παράταγαν την θρησκεία τους εύκολα και παρόλο που ήταν οι Τούρκοι ήταν Μουσουλμάνοι και δεν αναγνώριζαν τι πίστευαν οι Έλληνες έμεναν Χριστιανοί μυστικά  (Κρυπτοχριστιανοι) και οι περισσότεροι δήλωναν ότι ήταν Μουσουλμάνοι για να ξεφύγουν τα βασανιστήρια, αλλά πραγματικά παρέμεναν Χριστιανοί.

ΣΟΡΟΒΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Το παράδειγμα των κρυπτοχριστιανών και των βασανισμών τους δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τα θρησκευτικά πιστεύω. Κατά τη γνώμη μου κανείς δεν πρέπει να αναγκάζεται να λατρεύει κάτι που δεν πιστεύει, ούτε να κρύβει την πίστη του όταν κάποιος δε συμφωνεί με αυτή.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

 

 

Η γνώμη για την πίστη σε μια θρησκεία είναι ότι οι  άνθρωποι σχεδόν από πάντα ήθελαν να πιστέψουν σε κάτι ανώτερο δηλαδή στον ίδιο  τους των δημιουργό(Με λίγα λόγια). Το παράδειγμα των τότε μαρτύρων για την εποχή μας είναι πολύ προσδόκιμο διότι μας θυμίζει μέχρι και σήμερα πόσο σημαντική είναι η θρησκεία που έχουμε εμείς οι άνθρωποι και λεγόμαστε χριστιανοί. Επίσης ένα άλλο παράδειγμα των μαρτύρων για την εποχή μας σήμερα είναι η σημασία της πίστης μας και η σοβαρότητα της θρησκείας διότι τότε οι άνθρωποι πέθαιναν για την χριστιανική πίστη .

ΝΤΕΛΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Β3, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

Η θρησκευτική πίστη υπάρχει στον άνθρωπο είτε κρυφής  είτε εμφανής . Ο άνθρωπος πολλές φόρες μπορεί να αποκρύψει την πίστη και του τα πιστεύω του για να μην στοχοποιηθεί και να μπορέσει να εξελιχτεί κοινωνικά και οικονομικά . Στην σημερινή εποχή έχει εδραιωθεί  η ιδέα της ανεξιθρησκίας .Ο κάθε άνθρωπος   είναι ελεύθερος να εκφράζει την θρησκεία του η της πεποιθήσεις του χωρίς να γίνεται θύμα και χωρίς αυτό να στέκεται εμπόδιο για την εξέλιξη του

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣIΟΣ

Β2, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Κατά καιρούς οι χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους με πολύ σκληρό τρόπο. Πολλές φορές αναγκάζονταν να λένε ψέματα για την πίστη τους για να γλυτώσουν τον θάνατο, όπως συνέβαινε συχνά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και στα κομμουνιστικά καθεστώτα. Η θρησκευτική πίστη είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο και είναι πολύ σπουδαίο να μπορεί ο καθένας να λατρεύει όποιον θεό επιθυμεί και με όποιον τρόπο θέλει. Το παράδειγμα των μαρτύρων δείχνει την αφοσίωση των ανθρώπων αυτών στην πίστη τους και μας δείχνουν τον δρόμο ακόμα και σήμερα για το πως πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ακόμα και τη ζωή μας για τα ιδανικά που έχουμε και για όσα αγαπάμε.

ΓΚΙΟΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Το παράδειγμα στην σημερινή εποχή είναι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουνε κάτι που δεν τους αρέσει για τα λεφτά αλλά και για να ανεβούνε κοινωνικά.Η γνώμη μου για την χριστιανική πίστη είναι ότι πολύ πιστεύουνε αλλά την απαρνιούνται για να ανέβουνε κοινωνικά.

ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

 

Για να αναδυθούν κοινωνικά και οικονομικά μερικοί Χριστιανοί στην τουρκοκρατία ασπαζόντουσαν το ισλάμ αλλά παρέμειναν κρυφά χριστιανοί(κρυπτοχριστιανοί). Στην ανακάλυψή τους οι Τούρκοι τους βασάνιζαν και τους επέφεραν την θανατική ποινή. Στα κουμουνιστικά καθεστώτα δήλωναν άθεοι και ήταν κρυφά χριστιανοί πιστοί με κρυμμένες εικόνες στα σπίτια τους(Αλβανία).  Στην ανακάλυψή τους το καθεστώς τους βασάνιζαν τους φυλάκιζαν και τους επέφεραν μερικές φορές και την θανατική ποινή. Με βάση αυτά τα παραδείγματα ποια είναι η γνώμη σας για την θρησκευτική πίστη; Ποιο το παράδειγμα αυτών των μαρτύρων για την σημερινή εποχή;Η θρησκευτική πίστη είναι αυτή που μέσα στους αιώνες ο χριστιανισμός έμεινε αναλλοίωτος . Όπως ο Χριστός      μαρτύρησε  για το καλό της ανθρωπότητας έτσι και οι νεομάρτυρες  πίστευαν στον Χριστό και μαρτύρησαν  και θανατώθηκαν για την πίστη τους αυτή .Εμείς στην σημερινή εποχή που όλα μας είναι πιο εύκολα θα πρέπει να μην απαρνούμαστε αλλά να σεβόμαστε τους αγώνες των μαρτύρων για την θρησκεία μας και να γίνουμε όλοι πιο πιστοί.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β2, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

Το παράδειγμα αυτών των μαρτύρων για την σημερινή εποχή είναι ένα μήνυμα για τις επόμενες γενιές και πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στην ζωή μας. Η βαθιά πίστη τους τους οδήγησε σε κακουχίες και πολλές φορές στον ίδιο τον θάνατο. .Όμως δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους αντίθετα έφτασαν μέχρι το τέλος πιστεύοντας ότι έτσι θα λυτρωθούν και θα πάνε κοντά στον Θεό,

Η γνώμη μου για την θρησκευτική πίστη είναι πως είναι κάτι πολύ προσωπικό για κάθε άνθρωπο , η σχέση που έχει με τον Θεό. Όταν πιστεύεις στον Θεό αισθάνεσαι μια παρηγοριά και ότι και να σου συμβεί θεωρείς ότι σου το έχει στείλει ο Θεός, εάν είναι κάτι καλό χαίρεσαι , εάν όμως συμβεί κάτι κακό υπομένεις και πιστεύεις ότι θα περάσει και ότι ο Θεός κάποιο λόγο έχει που σου το έστειλε.

ΔΟΓΑΝΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

Β2, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

 

ΖΑΦΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β2, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

 

 

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΞΙΛΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ(Β΄Γυμνασίου)    

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ(Α΄Λυκείου)

Μαρ 20217
bishop-synod_b

Κανένας νόμος, και καμιά Οικουμενική Σύνοδος δεν θέσπισε κάποιο νόμο ή να αναπτύξει κάποια σχετική θεολογική διδασκαλία για την ειδική ιεροσύνη των γυναικών. Με αυτά τα δεδομένα γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες δεν γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία ιερείς; Μπορούμε με αυτή την εικόνα να μιλάμε για ισότητα στην Εκκλησία;

 

 

Κανένας νόμος, και καμιά Οικουμενική Σύνοδος δεν θέσπισε κάποιο νόμο ή να αναπτύξει κάποια σχετική θεολογική διδασκαλία για την ειδική ιεροσύνη των γυναικών. Με αυτά τα δεδομένα γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες δεν γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία ιερείς; Μπορούμε με αυτή την εικόνα να μιλάμε για ισότητα στην Εκκλησία;

Πιστεύω ότι οι γυναίκες δεν γίνονται ιερείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς ο Χριστός από την αρχή είχε επιλέξει άνδρες ως Αποστόλους και σε αυτούς είχε αναθέσει τη λεγόμενη «ειδική ιεροσύνη»,  και  έδωσε την εντολή να συνεχίσουν το έργο του, πάρα το γεγονός ότι υπήρχαν γυναίκες που τον ακολουθούσαν. Το ίδιο έκαναν και οι απόστολοι και μεταβίβασαν την ειδική αυτή χάρη της ιεροσύνης σε άνδρες επισκόπους και εκείνοι στους διαδόχους τους. Γυναίκες ιερείς δεν υπήρχαν ποτέ στην ιστορία της ορθόδοξης Εκκλησίας, και πιστεύω πως ήταν επιλογή του Χριστού, το αν θα αναθέσει το έργο του σε αυτές και αφού δεν το έκανε δεν θα το επιθυμούσε. Ακόμα και η Παναγία, δεν άσκησε λειτουργική ιεροσύνη και δεν έγινε «ιέρεια» όποτε μου φαίνεται λογικό να μην έχει αλλάξει κάτι έως τώρα. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα  στην Εκκλησία, από την στιγμή που καταργείται ένα δικαίωμα των γυναικών να ασκήσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι γυναίκες όμως που θα επιθυμούσαν να γίνουν ιερείς θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν αποτελεί στην ουσία απόφαση των ισχυρών αντρών της εκκλησίας αλλά του ίδιου του Χριστού, όποτε θα το δέχονταν και θα το ξεπερνούσαν.

Ν. Π

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Ο ίδιος ο Χριστός διάλεξε άνδρες ως Αποστόλους και τους μετέδωσε τη χάρη να κηρύττουν τον λόγο Του. Επίσης, σε εκείνους έδωσε την εξουσία να συγχωρούν τις αμαρτίες των ανθρώπων και τους παρότρυνε να διαδώσουν τον Χριστιανισμό σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Στη παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν υπήρξαν ποτέ γυναίκες ιερείς γιατί και ο Χριστός δεν έδωσε κάποια ανάλογη εντολή στους Αποστόλους του.

Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία βασίζεται στο γεγονός ότι ακόμα και η Παναγία, η μητέρα του Χριστού, δεν έγινε ιέρεια.

Εξάλλου, ο ιερέας στη Θεία Λειτουργία είναι εκείνος που εκπροσωπεί τον Χριστό. Έτσι, θα φαινόταν, κατά κάποιο τρόπο, αφύσικο ο εκπρόσωπός του να είναι διαφορετικού φύλου από Εκείνον. Αφού λοιπόν ο Χριστός ήταν άνδρας, οφείλει και ο ιερέας να είναι άνδρας .

Όμως, η γυναίκα συμμετέχει σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας. Δεν αποκλείεται από καμία δραστηριότητα. Συμμετέχει στα ιερά μυστήρια με τους ίδιους ακριβώς όρους με τον άνδρα, απολαμβάνοντας τις ίδιες ευλογίες και τα ίδια χαρίσματα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα δε μπορεί να χειροτονηθεί και να ασκήσει το επάγγελμα του ιερέα, δε πιστεύω ότι μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

Π.Ε

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Στην χριστιανική εκκλησία η γυναίκα παίζει σημαντικό ρόλο στην ουράνια ιεραρχία. Παρ ’όλα αυτά, με πρότυπο την παναγία, που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο η οποία δεν ιερούργησε, μία γυναίκα δεν μπορεί να ιερουργήσει στην εκκλησία. Το αξίωμά της είναι να ιερουργεί στην δημιουργία. Έτσι ενώ στην ουράνια ιεραρχία υπάρχει ισότητα στην επίγεια ιεραρχία το κάθε φύλο έχει την δική του μοναδικό ρόλο.

Τ.Μ

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

 

Από τα παλαιά χρόνια έως και σήμερα η παράδοση αποκλείει την ιεροσύνη των γυναικών. Ωστόσο δεν υπάρχει νόμος η Οικουμενική Σύνοδος που να έχει θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο ή να έχει αναπτύξει κάποια σχετική θεολογική διδασκαλία για την ιεροσύνη των γυναικών. Η εξαίρεση της γυναίκας από την ιεροσύνη δεν μείωσε και ούτε μειώνει τη χαρισματική ζωή της Εκκλησίας. Σε αυτή τη χαρισματική κοινωνία τα μέλη δεν διαφέρουν σε καμία περίπτωση κατά την ισοτιμία και την ισότητα αλλά μόνο κατά την ιδιαιτερότητα και τη δεκτικότητα. Κανένας ωστόσο δεν πρέπει να ικανοποιηθεί και να παύει να ανησυχεί μπροστά στις πολύ γρήγορες και εκρηκτικές αλλαγές των ιστορικών πραγμάτων. Η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να προετοιμάζεται με άχρηστα και επιβλαβείς θεολογικά επιχειρήματα. Αντιθέτως οφείλει να προετοιμάζεται με την άρτια κοινωνική οργάνωση της ζωής της. Μια κοινωνική ζωή όπου άνδρες και γυναίκες θα έχουν πλήρη ισοτιμία και ισότητα και θα εργάζονται καλλιεργώντας τον πολιτισμό και την παιδεία και αναδεικνύοντας πλούσιους καρπούς χαρισματικής ζωής.

Χ.Μ

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Είναι γεγονός πως στην ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχουν γυναίκες ιερείς. Αυτό ίσως οφείλεται στην γενικότερη διάκριση των επαγγελμάτων σε γυναικεία και αντρικά. Το επάγγελμα του ιερέα θεωρείται κατ’ εξοχήν αντρικό επάγγελμα και φυσικά η διάκριση των επαγγελμάτων βασίζεται σε κοινωνικά στερεότυπα. Επίσης, οι γυναίκες θεωρούνται ανίκανες για αυτό το επάγγελμα, καθώς οι άντρες γενικά θεωρούνται πιο δυναμικοί και υπεύθυνοι, χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για την δουλειά του ιερέα. Αυτό όμως αμέσως καταργεί την ισότητα μέσα στην εκκλησία. Ουσιαστικά η ορθόδοξη εκκλησία δεν δέχεται γυναίκες ιερείς, το οποίο με την σειρά του καθιστά τους άντρες ανώτερους. Δηλαδή γενικά οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες από τους άντρες και σωματικά και πνευματικά, κάτι το οποίο υποβιβάζει ολόκληρο το γυναικείο φύλο και υπονομεύει τις προσπάθειες του για ολοκληρωτική ισότητα.

Χ.Τ Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

https://orthodoxtv.gr/%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/?fbclid=IwAR3m0Qz_SxUoblHFUlgB4d8G-LWo8x4

 

 

Είναι γνωστό ότι ακόμα και σήμερα, τον 21 αιώνα, η ορθόδοξη εκκλησία δεν επιτρέπει την χειροτονία των γυναικών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία του Χριστού περί ισότητας.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να χειροτονηθούν οφείλεται στο γεγονός ότι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι κοινωνίες είναι βασικά πατριαρχικές. Επίσης, οι συντηρητικοί κληρικοί θεωρούν  ότι άντρες πρέπει να υπηρετούν τον Θεό και να συνεχίζουν το έργο του γιατί ο Θεός και ο Χριστός έχουν αντρική μορφή.

Το θέμα της ιεροσύνης των γυναικών θα πρέπει να επανεξεταστεί στη θεολογική έρευνα και η εκκλησία να απαλλαχθεί από συντηρητικές στάσεις, ενισχύοντας με τις πράξεις της την κατάργηση όλων των μορφών ανισότητας των 2 φύλων. Η συγκεκριμένη  εικόνα δείχνει μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Α.Ο

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

 

Είναι γεγονός πως κανένας νόμος έως τώρα δεν έχει θεσπιστεί για την ιεροσύνη των γυναικών παρόλα αυτά η παράδοση συνεχίζει να αποκλείει την ιεροσύνη των γυναικών. Βέβαια, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως αυτό δεν έχει μειώσει την χαρισματική ζωή της εκκλησίας καθώς σε αυτή την κοινωνία τα μέλη διαφέρουν μόνο κατά την δεκτικότητα και την ιδιαιτερότητα και όχι κατά την ισότητα. Στην εκκλησία υπάρχει ισοτιμία και ισότητα σε όλους τους ανθρώπους και στις γυναίκες. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει μπροστά σε τόσο ραγδαίες και εκρηκτικές αλλαγές των ιστορικών πραγμάτων, η εκκλησία πρέπει να προετοιμάζεται με την άρτια κοινωνική οργάνωση της ζωής της όπου οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ισότιμοι και καλλιεργούν την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ρ.Μ

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Στην σύγχρονη κοινωνία η ισότητα των δυο φύλων είναι ένα ζήτημα που σχεδόν έχει εξαλειφθεί και ο άντρας και η γυναικά έχουν κοινά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Βέβαια στον τομέα της εκκλησίας αυτό δεν συμβαίνει. Οι γυναίκες έχουν πολλοίς περιορισμούς. Για παράδειγμα δεν μπορούν να χειροτονηθούν, να εισέλθουν στο ιερό (πλην εξαιρέσεων) κ.ά. Αυτό στις μέρες μας είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Προσωπικά, είμαι υπέρ της χειροτονίας τον γυναικών, αλλά υπάρχουν και πολλοί που είναι κατά. Ο λόγος που η γυναίκα δεν έχει ‘’ηγετική’’ θέση στην εκκλησία είναι ξεκάθαρα θρησκευτικός. Ο Χριστός επέλεξε άνδρες ως Αποστόλους και σε αυτούς ανέθεσε την ειδική ιεροσύνη. Αυτούς μόνο παρέλαβε στον Μυστικό Δείπνο, αυτούς απέστειλε στο κήρυγμα και το βάπτισμα των εθνών. Δηλαδή, στην βίβλο και γενικότερα αναφέρονται πολλά πράγματα που οι γυναίκες είχαν άλλες υποχρεώσεις και δικαιώματα, χωρίς να είναι κατώτερες. Αυτό το ζήτημα βέβαια παραμένει αμφιλεγόμενο.

Τ.Π

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Ο αποκλεισμός της γυναίκας από τις τάξεις του κλήρου ασφαλώς και δεν οφείλεται σε διάκριση των γυναικών σε σχέση με τους άντρες.Μπορεί η παράδοση της εκκλησίας και οι οικουμενικές σύνοδοι να μην ασχολήθηκαν με το ζήτημα της ιεροσύνης των γυναικών, όμως ο σεβασμός της ορθόδοξης εκκλησίας στη γυναίκα αναδεικνύεται τόσο από τα ευαγγέλια που υμνούν την Παναγία όσο και από το ότι έχουν αγιοποιηθεί άνδρες και γυναίκες χωρίς διάκριση.Ίσως στο μέλλον η σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία να επιφυλάσσει έναν διαφορετικό ρόλο για την θέση της γυναίκας στην ιεροσύνη.

Π.Ν

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

https://www.skai.gr/news/politics/ragkousis-na-anoiksei-i-syzitisi-gia-ti-xeirotonia-gynaikon

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ(Α΄Λυκείου)    

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ(Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Μαρ 20214

Μπορούμε να ελπίσουμε σε μια ‘’ιδανική κοινωνία’’ με βάση το γκράφιτι που βλέπετε; Ποιοι είναι οι καρνάβαλοι που αναφέρει στην σελίδα 95 ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων

Είναι τραγική μορφή ο καρνάβαλος. Ζητεί να λυτρω­θή από την υποκρισίαν υποκρινόμενος. Ζητεί να κατα­λύση όλες τις ποικίλες προσωπίδες, που φορεί κάθεμέρα με μία νέα, την πιο απίθανη. Ζητεί να εκκενώσηό,τι υπάρχει απωθημένο μέσα στο υποσυνείδητό τουκαι να ελευθερωθή, αλλά ελευθερία δεν υπάρχει, ητραγωδία του καρνάβαλου παραμένει άλυτη. Το βαθύ­τατο αίτημά του είναι να μεταμορφωθή».Μελίτων, Μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Ομιλία στην Κυριακή της Τυροφάγ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μια κοινωνία πάντα υπάρχουν οι εργατικοί και οι τεμπέληδες , οι έξυπνοι και οι χαζοί, οι υγιείς και οι άρρωστοι, οι καλοί και οι κακοί,οι γενναίοι και οι δειλοί, οι ωραίοι και οι άσχημοι, οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Την Κοινωνία την κάνουν οι άνθρωποι της ,άρα πώς μπορεί να είναι ιδανική;Όταν αυτοί οι προκομμένοι-έξυπνοι-υγιείς γίνονται πιο ισχυροί από τους τεμπέληδες-χαζούς-αρρώστους; Όταν οι πρώτοι ως ́υπεράνθρωποι ́ εκτοπίζουν τους δεύτερους από την κοινωνία για να απαλλαγή η ανθρωπότητα από τα ‘ανθρωπάκια και να δημιουργηθεί έτσι η ιδανική κοινωνία ;Είναι αυτή η κοινωνία ισότητας ειρήνης, δικαιοσύνης και ευημερίας; Ζούμε σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός και ο προσωπικός εγωισμός επιβραβεύεται, όπου δεν χωρούν συναισθηματισμοί και οι άνθρωποι πλέον δεν χαμογελούν! Είμαστε παιδιά μιας άκαρδης εποχής αλλά έχουμε το χρέος να αλλάξουμε και ως κοινωνία να γίνουμε πιο ανθρωποκεντρική. Να ανθίσει η αλληλεγγύη , η αγάπη και η συνεργασία , το πάθος και η λαχτάρα για το καλό του κοινωνικού συνόλου.Μπορούμε και πρέπει να ελπίζουμε με γνώμονα της αξίες , τα ιδανικά και την πίστη μας θα δημιουργήσουμε πρότυπα που θα καλλιεργούν την ψυχή μας. Πρέπει να στοχεύουμε στον άνθρωπο με ανθρωπιά πρέπει όλοι να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να μην είμαστε εγωιστές , να παλεύουμε να γίνουμε κατ ́εικόνα και ομοίωση με τον δημιουργό μας , έτσι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην ιδανική κοινωνία. Δεν είναι ιδανικό να είσαι τέλειος , αψεγάδιαστος ιδανικό είναι να μην υποκρίνεσαι , να αγαπάς , να προσφέρεις, να στηρίζεις. Εμείς οι νέοι πρέπει να κοπιάζουν για την δημιουργία μιας τέτοιας ιδανικής κοινωνίας όσο και ουτοπική και αν φαντάζει. Η ιδανική κοινωνία βρίσκετε στην βασιλεία του θεού εκεί που δεν έχει θέση η αμαρτία και η φθορά.Σύμφωνα με το γκράφιτι βλέπουμε το χέρι του θεού εξ ουρανού να μας τραβάει μακριά από κάθε κακό να μας τραβά προς τα επάνω και να μας δείχνει την έννοια της ανάστασης του ανθρώπου από την αμαρτία ,την κακία ,τον Θάνατο. Ο θεός βρίσκετε ανάμεσα μας , μας αρπάζει από το χέρι σε μια κοινωνία που αργοπεθαίνει και μας τονίζει ότι είναι πανταχού παρόν αρκεί να του απλώσουμε το χέρι , γιατί εκεί που σταματά το χέρι του ανθρώπου αρχίζει του θεού. ( δεν είναι τυχαία η έκκληση του ανθρώπου στης δύσκολες στιγμές –‘ο Θεός να βάλει το χέρι του’)

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων εξομοιώνει τον καρνάβαλο με τους πιστούς –άπιστους της ορθοδοξίας , τους υποκριτές ιεράρχες , κληρικούς , θεολόγους, λαϊκούς φωστήρες , κοσμοσωτήρες του εκκλησιαστικού χώρου. Αυτοί διαπράττουν την χείριστη υποκρισία με μοναδικό σκοπό την προσωπική ευδαιμονία και την ατομική προβολή του καθενός. Υπάρχουν πολλά είδη μάσκας . Η μάσκα που συνδέεται με την παράδοση , η μάσκα που δίνει στο πρόσωπο που τη φοράει κάποιες ιδιότητες και δυνάμεις και τέλος η μάσκα που κρύβει την ταυτότητα κάποιου και πίσω από αυτή πράττει κανείς της χειρότερες πράξεις. Ο Μελίτων κατηγορεί την μάσκα αυτή που μετατρέπεται σε προσωπείο . Αυτό μπορεί να είναι το προσωπείο του επιτυχημένου , του δίκαιου , του δυναμικού ,του κοινωνικού , του ανώτερου ,του υποκριτή. Αυτήν την παγιωμένη διαχρονική υποκρισία κατηγόρησε ο Μελίτων. Ο καρνάβαλος θα φορέσει την μάσκα την περίοδο των γιορτών και θα επανέλθει αμέσως μετά στο δικό του είναι όμως οι άλλοι όπως λέει είναι πιο επικίνδυνη γιατί είναι προσωπείο ζωής που δεν αφαιρείτε ποτέ και πίσω από αυτό διαπράττονται τα χειρότερα. Αυτοί είναι οι επικίνδυνοι και όχι ο προσωρινός καρνάβαλος που στο τέλος κιόλας καίγεται και εξανεμίζετε.Οι άλλοι δεν καίγονται και δεν φεύγουν από ανάμεσα μας ποτέ.

ΛΕΓΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΟΡΑΛΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Η σημερινή  κοινωνία  είναι  γεμάτη  από  ανθρώπους  με υποκρισία , με ποικίλα  πάθει  και ανηθικότητα. Το  συγκεκριμένο  γκράφιτι  βασίζεται  σε μία εικόνα της Ανάστασης στην οποία το συγκεκριμένο γκράφιτι βασίζεται σε μία εικόνα της Ανάστασης στην οποία ο Θεός αρπάζει το χέρι ενός νεκρού και το φέρνει στη ζωή. Το γκράφιτι αυτό με παρόμοια απεικόνιση επικρίνει μία ομάδα ανθρώπων που κοιμούνται έχοντας τα χρήματα ως Θεό τους. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μία τέτοια  ”ιδανική κοινωνία” γιατί όπως προανέφερα  οι άνθρωποι προτιμούν πολλές φορές περισσότερο μία ζωή γεμάτη πλούτο και πάθη παρά τη λύτρωση της ψυχής τους και την πίστη τους στο Θεό , ο  οποίος θυσιάστηκε για εμάς . Οι   καρνάβαλοι  του Μητροπολίτη  Χαλκηδόνος Μελίτων σελίδα 95 είναι εκείνοι οι άνθρωποι που καθημερινά κρύβονται πίσω από ένα ψεύτικο πρόσωπο και μέσα στην ψυχή τους κρύβουν όλα εκείνα τα άσχημα συναισθήματα που έχουν. Τις φαντασιώσεις τους και τα πάθη τους. Είναι άνθρωποι που δεν προσπαθούν να σώσουν την ψυχή τους και να ζητήσουν συγχώρεση από τον Θεό αλλά αδιαφορούν για την ύπαρξη του και θέλουν να κάνουν κάθε άσχημη φαντασίωση τους πραγματικότητα χωρίς να υπολογίζουν με τι τρόπο θα γίνει αυτό. Είναι άνθρωποι που κοιτούν μόνο τον εαυτό τους και τα θέλω τους. Άνθρωποι ανήθικοι. Άνθρωποι ακατάλληλη που φέρνουν  δυστυχώς στην κοινωνία στο χάος.

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Στην εποχή μας, που βασίζεται όχι μόνο στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στις ανέσεις της καθημερινότητας αλλά και στην εξέλιξη της υποκρισίας και της δήθεν βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, είναι καθημερινό φαινόμενο η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να αποτυπώσουν με τη μορφή τέχνης την ανάγκη αλλαγής του κόσμου μας προς το καλύτερο.

Πολλοί είναι λοιπόν εκείνοι, ειδικά εμείς οι νέοι, που προσπαθούν να υψώσουν τη φωνή τους και να μεταφέρουν μηνύματα στην κοινωνία μέσα από την τέχνη, που μπορεί να είναι από μία απλή ζωγραφιά στο μάθημα των καλλιτεχνικών μέχρι και εντυπωσιακά γκράφιτι στους δρόμους των πόλεων. Τα γκράφιτι αυτά δεν είναι νεκρά. Δεν είναι απλά δείγματα του ταλέντου κάποιου ανθρώπου αλλά έχουν φωνή και συναίσθημα. Μας θυμίζουν την τραγική κατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων και μας φωνάζουν να αντιδράσουμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να παλέψουμε για ανθρώπινες ανάγκες που μένουν αβοήθητες και απλά .. «βαφτίζονται» κοινωνικά προβλήματα στις σελίδες ενός σχολικού βιβλίου, μιας έκθεσης ιδεών από κάποιο μαθητή, ενός φυλλαδίου μιας κομματικής παράταξης λίγο πριν τις εκλογές.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν το παραδέχεται είναι απλά υποκριτής. Συνήθως η δικαιολογία είναι: «Eγω θα σώσω τον κόσμο? Μόνος μου? Ας το κάνουν οι πολιτικοί, οι πλούσιοι αυτοί μπορούν να δώσουν και χρήματα στους φτωχούς». Αρκετά προβλήματα έχω να λύσω δικά μου. Δεν μπορώ να ασχοληθώ και με αυτά των άλλων»  Μα η ουσία δεν είναι τα χρήματα και πως αυτά θα μοιραστούν. Είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν δεν απαλλαγούμε από αυτόν τον εγωισμό και την αδιαφορία που μας τρέφουν και ταυτόχρονα μας καταστρέφουν, πως είναι δυνατόν να σκεφτούμε τον πόνο του διπλανού μας; Αλλά ο χριστιανισμός.. ξεβολεύει!

Βεβαίως υπάρχουν και «άνθρωποι»  με την αληθινή σημασία της λέξεως αλλά είναι λίγοι και άγνωστοι. Δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα να αναγγείλουν τις φιλανθρωπίες τους, όπως κάνουν πολλοί «φαρισαίοι» διάσημοι με σκοπό να επωφεληθούν. Υπάρχουν άνθρωποι ταπεινοί και ανώνυμοι που κάνουν πράξη την «Αλήθεια» που δίδαξε ο Χριστός, γιατί ενεργούν με την καρδιά τους  και όχι με το συμφέρον.

Ο Χριστός κατέκρινε την υποκρισία όσο τίποτε άλλο. Σε κάποιον όμως που θέλει πραγματικά να μετανοήσει είναι εκεί και τον στηρίζει Ο καρνάβαλος σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτων είναι ο χριστιανός που κάτω από τη μάσκα της υποκρισίας αναζητεί τη λύτρωση και τη μεταμόρφωση. Φοβάται η ντρέπεται να ζητήσει συγχώρεση και όταν το κάνει φοράει τη μάσκα του καλού χριστιανού «Ο άνθρωπος θέλει να φανεί αυτός που δεν είναι. Ακόμη και ενώπιον του εαυτού του και ενώπιον του θεού. Και έτσι ξεφεύγει από την αλήθεια και την απλότητα και φυσικά και από την μετάνοια και την σωτηρία» Είναι λοιπόν ένας καρνάβαλος που κάνει το σταυρό του χωρίς να τον πιστεύει, που μιλάει για χριστιανικές αξίες χωρίς να τις υλοποιεί, που παίζει θέατρο… ενώπιον του Θεού!

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Το γκράφιτι που είδαμε δείχνει δύο χέρια που κρατιούνται μεταξύ τους. Αυτό μας  περνάει το μήνυμα πως για μια ιδανική κοινωνία πρέπει οι άνθρωποι μεταξύ τους να είναι ενωμένοι, να στηρίζουν και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον για μια καλύτερη και πιο όμορφη κοινωνία-ζωή.

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος μας λέει πως ο καρνάβαλος είναι μία τραγική μορφή. Είναι άνθρωποι υποκριτές που προσπαθούν να λυτρωθούν φορώντας διάφορες μάσκες και νομίζοντας πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος ώστε να ελευθερωθούν και για αυτό κάθε χρόνο αντί να κάνουν κάτι διαφορετικό ώστε να ελευθερωθούν φοράνε όλο και περισσότερες προσωπίδες υποκρίνονται τον ίδιο τους τον εαυτό.

ΦΥΣΕΚΗ ΜΑΡΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Αυτό που αντιλαμβάνομαι από το γκράφιτι που βλέπω είναι ότι ότι ο Θεός βρίσκεται κοντά μας και προσπαθεί να μας καθοδηγήσει στο δρόμο της πραγματικής ευτυχίας. Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια τέλεια κοινωνία αρκεί να αφήσουμε τον πνευματικό μας εαυτό να αλλάξει, γιατί η ιδανική κοινωνία βρίσκεται στην Βασιλεία του Θεού και με τον δικό μας καθημερινό, πνευματικό αγώνα μπορούμε και εμείς να γίνουμε μέλη της.

Οι καρνάβαλοι που αναφέρει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων είναι οι άνθρωποι που κρύβουν το αληθινό τους πρόσωπο κάτω από προσωπίδες εξαπατώντας όχι μόνο τους άλλους αλλά και τους ίδιους τους, τους εαυτούς. Νομίζουν ότι κάτω από τις μάσκες ελευθερώνονται αλλά αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι υποκρισία.

ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Πιστεύω ότι ιδανική κοινωνία είναι μια κοινωνία που δεν υπάρχουν απατεώνες, κλέφτες και υποκριτές και ο κόσμος μοιράζεται μεταξύ του τα πάντα και δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Δεν μπορεί να υπάρξει ιδανική κοινωνία επειδή οι «ανώτεροι» δεν επιθυμούν την ιδανική κοινωνία, δεν θέλουν να αλλάξουν οι συνθήκες και ο κόσμος.

Οι καρνάβαλοι είναι οι υποκριτές και κατά τη γνώμη είναι οι δημοσιογράφοι, το κοινοβούλιο και οι Θεσμοί.

ΣΧΙΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Α4 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

 

Οι κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία δημιουργούν ανθρώπους απελπισμένους. Ο τρόπος ζωής και το γεγονός ότι ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και μόνο δίνει πολύ λίγες ευκαιρίες να αλλάξει αυτό το σκηνικό. Στο γκράφιτι όμως που βλέπουμε υπάρχει το χέρι της κοινωνικής αλληλεγγύης που συγκρατεί τον άνθρωπος που πέφτει. Σε μια <<ιδανική κοινωνία>> λοιπόν η μόνη ελπίδα είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνεννόηση μεταξύ κρατών, ηγετών, λαών και ανθρώπων πράγμα πολύ δύσκολο.

β) Ο καρνάβαλος όπως παρουσιάζεται στην ομιλία του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος μπορεί να είναι ο κάθε άνθρωπος από τον ποιο απλό άνθρωπο που έχει πάψει να είναι ειλικρινής απέναντι στους άλλους και υποκρίνεται φορώντας προσωπίδες αλλάζοντας κάθε φορά συμπεριφορά ανάλογα με τα συμφέροντά του. Μπορεί να είναι όμως οι ηγέτες αυτού του κόσμου που από την μια μεριά μιλούν για ειρήνη και από την άλλη ετοιμάζουν όπλα και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Τέλος μπορεί να είναι ο κάθε άνθρωπος που εννοεί ως ελευθερία τη δική του αυθαιρεσία χωρίς να σέβεται τον συνάνθρωπό του.

ΜΑΝΤΖΑΝΑ ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Το παρακάτω γκράφιτι  έγινε εξ αφορμής της Ανάστασης. Ο Θεός παρόλο την εικόνα που παρουσιάζει ο σημερινός άνθρωπος που κάθε άλλο παρά ιδανική είναι, και έχοντας ο ίδιος ο άνθρωπος σχεδόν χάσει τελείως τον δρόμο του και το ουσιαστικό του ρόλο, είναι εδώ, και τον αρπάζει από τον θάνατο,  σε μια ύστατη προσπάθεια Του να τον σώσει, αν βέβαια και ο ίδιος ο άνθρωπος θελήσει πραγματικά να σωθεί.

Η σωτηρία του ανθρώπου είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο αν ο άνθρωπος  επιστρέψει στο Χριστό και στη διδασκαλία Του. Μόνο τότε  θα καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής, και ότι ασφαλώς αυτό το τελευταίο δεν βρίσκεται μόνο  μέσα σε αυτά  που πρόσφερε στον άνθρωπο η τεχνολογία και  τα σύγχρονα επιτεύγματα της,  αλλά στον ίδιο τον Χριστό ο οποίος απλόχερα του προσφέρει τον καινούργιο κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Γιατί η αλήθεια και το πραγματικό νόημα της ζωής είναι ο ίδιος ο Χριστός και ο άνθρωπος κοντά Του γίνεται πιο αληθινός και ολοκληρώνεται σαν προσωπικότητα.
Επομένως  ο καρνάβαλος που αναφέρει ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, είναι ο σύγχρονος άνθρωπος  που είναι γεμάτος υποκρισία που τον ακολουθεί στις περισσότερες στιγμές της ζωής του, ενώ το πραγματικό του πρόσωπο το  καλύπτει φορώντας ψεύτικες προσωπίδες, ακριβώς σαν αυτές του Καρναβαλιού. Και αυτό ασφαλώς συμβαίνει είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί εγκλωβισμένος μέσα στην εικόνα του, του είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αλλάξει.

Εκείνο που ζητά λοιπόν ο άνθρωπος υποδυόμενος τον Καρνάβαλο απεγνωσμένα, είναι η λύτρωση του και η αποτίναξη από πάνω του όλων αυτών των προσωπίδων που του στερούν την εσωτερική του ελευθερία και την ανάγκη του να ξαναγίνει άνθρωπος, χωρίς προσωπίδες,  αλλά έχοντας πια  το πραγματικό του πρόσωπο.

ΛΕΚΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

 

 

 

Το βαθύτερο αίτημα του ατόμου είναι να ενταχθεί σε κοινωνία με άλλους ανθρώπους για να μην νιώθει μόνος και να έχει την αίσθηση ότι υπάρχει δίπλα του βοήθεια όποτε τη χρειαστεί. Το γκράφιτι απεικονίζει αυτή την ανάγκη του ανθρώπου, που τη στιγμή της πραγματοποίησης για κάποιο λόγο διακόπτεται και αποτυγχάνει. Αυτό γίνεται εμφανές από τη διάρρηξη, αν είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί παράγοντες και να εργαστούμε για να τους καταστήσουμε ανενεργούς.
Κατά τη γνώμη μου, η “ιδανική κοινωνία” μπορεί να υπάρξει δεδομένου ότι με μία αναδρομή στο παρελθόν θα μπορέσουμε να βρούμε παραδείγματα, όπου κοινωνίες έδρασαν υποστηρικτικά προς τα μέλη τους. Παρ’ όλα αυτά, η σύγχρονη εποχή δεν υστερεί σε παραδείγματα, όπως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών κτλ..

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων καταφέρεται εναντίων των ανθρώπων που φορώντας προσωπείο (μάσκα) παρουσιάζονται διαφορετικοί στις κοινωνικές τους συναναστροφές απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, με σκοπό να παραπλανήσουν τους συνανθρώπους τους και ίσως να τους εκμεταλλευτούν ή ακόμη και να αποκομήσουν οφέλη από αυτούς.

ΟΡΦΑΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Το γκράφιτι απεικονίζει δυο χέρια να αλληλοβοηθούνταν. Αυτό είναι σίγουρα μια αφορμή για να ελπίζουμε σε μια ιδανική κοινωνία. Σε αυτήν οι άνθρωποι θα είναι ευγενικοί, βοηθητικοί προς τον συνάνθρωπο και καθόλου εγωιστές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θεωρώ πως είναι δύσκολο κάποιος να ελπίζει πως κάποια στιγμή η κοινωνία μας θα γίνει το αντίθετο από αυτό που είναι τώρα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι δεν θα κλέβουν για να πάρουν χρήματα, θα βοηθάνε τον συνάνθρωπο όσο μπορούν και δεν θα θεωρούν τον εαυτό τους πως είναι ανώτερος αν δεν το κάνουν. Όποτε σύμφωνα και με αυτά που λέει ο Μητροπολίτης Χαλκιδόνιος Μελίτων, οι καρνάβαλος που αναφέρει στο κείμενο είναι οι άνθρωποι. Το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί ξέρουμε πως οι άνθρωποι είναι οι υποκριτές της κοινωνίας και γιατί αυτοί είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κοινωνία ή αλλιώς και να την καταστρέψουν για τα δικά τους συμφέροντα. Ένα παράδειγμα υποκρισίας των ανθρώπων είναι η Ανάσταση το Πάσχα. Οι περισσότεροι φοράνε τα καλά τους και παριστάνουν τους αληθινούς πιστούς για λίγα λεπτά και μετά ολοκληρώνουν το έθιμο τρώγοντας τα ανάλογα φαγητά. Έτσι, καταλαβαίνουμε το ποσό υποκριτές είναι μερικοί άνθρωποι, που παριστάνουν κάτι μόνο για να πιστέψουν οι ίδιο ότι είναι κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω θα ήθελα να πιστεύω πως η δικιά μου γενιά να προσπαθήσει να τα κάνει όλα ιδανικά.

ΠΑΠΑΔΟΚΟΤΣΩΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

 

Το γκράφιτι μας δείχνει όχι μόνο ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ιδανική κοινωνία αλλά και ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει η ιδανική κοινωνία. Το ένα χέρι προσπαθεί να βοηθήσει το πιάνοντας αλλά αυτό κόβεται και καταστρέφεται.Το χέρι που κρατά το άλλο είναι ο Θεός,ο Ιησούς και όλοι όσοι μας βοηθάνε και δεν το εκτιμάμε.Ωστόσο για τους καρνάβαλους που λέει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος εννοεί τους υποκριτές. Αυτός που υποκρίνεται πως είναι κάποιος άλλος στην εκκλησία, πως είναι άλλος στην δουλεία και άλλος στο σπίτι. Και υποκρίνεται τόσο πολύ που η υποκρισία του πια είναι αναμενόμενη και αηδιαστική.

ΧΡΥΣΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ-ΜΑΡΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Μπορούμε να ελπίσουμε σε μια  ιδανική κοινωνία εάν όλοι εφαρμόζουμε τους νόμους και αν όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους. Επίσης ο Μητροπολίτης αναφέρει τους  καρνάβαλους  οι οποίοι είναι  αυτοί  που είναι από όλες τις  πλευρές αλλά στην πραγματικότητα όλα τα κάνουν για το συμφέρον τους.

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

 

 

Με αυτό το γραφίτη θέλει να μας δείξει πως η αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να είναι υπαρκτή αλλά οι καρνάβαλοι εδώ είναι αυτοί που το έφτιαξαν και δεν το τηρούν, καθώς και αυτοί που λένε στους άλλους να το τηρούν αλλά δεν το κάνουν.

ΤΑΝΑΚΑ ΓΙΩΡΓΟ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Στην εικόνα φαίνεται ένα χέρι να κρατάει σφιχτά τον καρπό ενός άλλου χεριού, σαν κάποιος να προσπαθεί να φυλακίσει κάποιον άλλον. Επίσης το ασπρόμαυρο χρώμα συνδέεται με την απαισιοδοξία και σε τίποτα δεν παραπέμπει σε μια ιδανική κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι. Οι σύγχρονοι άνθρωποι όπως και οι κανίβαλοι του κειμένου συνεχώς μιλάνε για ελευθερία αλλά φυλακίζονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

Ναι, μπορούμε να ελπίσουμε σε μια «ιδανική κοινωνία» με βάση το γκράφιτι, γιατί στο γκράφιτι βλέπουμε έναν άνθρωπο να βοηθάει έναν άλλον που πιθανό είναι να μην γνωρίζει καν. Τον βοηθά γιατί έξω από τα πολιτικοκοινωνικά προβλήματα είναι πρώτα από όλα το ηθικό και πνευματικό και ως τέτοιο έχει σχέση με τον ανθρώπινο πρόσωπο. Ο Θεός θέλει έναν τέτοιο κόσμο όπου θα βοηθούμε κ θα συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλον χωρίς να κάνουμε εξαιρέσεις κ διακρίσεις λόγω καταγωγής και λόγω χρώματος του δέρματος, έναν κόσμο που θα είμαστε όλοι ίσοι.

Οι καρνάβαλοι που αναφέρει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων είναι οι άνθρωποι που δεν μετανιώνουν πραγματικά για τα λάθη τους, προσποιούνται πως είναι αλάνθαστοι και κρίνουν τους άλλους ενώ οι ίδιοι δεν είναι σωστοί

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ(Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)    

ΤΟ ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ)

Φεβ 202127
φανατισμος

Από που πιστεύετε πηγάζει σήμερα ο θρησκευτικός φανατισμός; Σήμερα στον Ορθόδοξο κόσμο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα; Δικαιολογήστε την άποψή σας.

Ο θρησκευτικός φανατισμός προκύπτει συχνά ως αντίβαρο της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των ατόμων που επιζητούν την ύπαρξη κάποιων σταθερών δεδομένων στη ζωή τους, δηλαδή την θρησκεία,  προκειμένου να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Πρώτα απ’ όλα, πολλοί άνθρωποι ίσως λόγω χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή λόγω απουσίας κριτικής σκέψης πέφτουν θύματα της συστηματικής προπαγάνδας που γίνεται από τη μεριά των πολιτικών στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την εξουσία. Έτσι ο εγωισμός και η επιθυμία να δουν την κυριαρχία της θρησκείας τους, τους εμποδίζουν να αντικρίσουν καθαρά την πραγματικότητα. Επίσης κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την οικονομική ανασφάλεια και έτσι προκειμένου να βρούνε διέξοδο στο άγχος και τις ανησυχίες τους καταπιάνονται από τη θρησκεία και φανατίζονται. Τέλος αναζητούν κάποια ιδεολογία για να αισθανθούν πως έχει κάποιο νόημα η ζωή τους. Πρόκειται για μια ανάγκη που καλύπτεται πολύ εύκολα από τη θρησκεία. Κατά τη γνώμη μου, ο φανατισμός στη χριστιανική θρησκεία έχει εξαλειφθεί στις μέρες μας και τέτοιου είδους επεισόδια δεν λαμβάνουν χώρα πλέον. Βεβαίως μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες ένας Χριστιανός θα αντιδράσει υπερασπίζοντας την θρησκεία του, εάν όμως τον προκαλέσει έντονα κάποιος πιστός άλλης θρησκείας χωρίς λόγο και αιτία.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Φανατισμός είναι η υπερβολική προσπάθεια επιβολής μίας ιδέας ή ιδεολογίας σε μία ομάδα ατόμων. Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην σημερινή εποχή. Κυρίως θρησκείες όπως ο Μουσουλμανισμός έχουν φανατικούς οπαδούς, που σκοτώνουν δεκάδες αθώους ανθρώπους γιατί έτσι τους προστάζει ο Θεός τους. Κατά την γνώμη μου, ο θρησκευτικός φανατισμός πηγάζει από διάφορους τομείς. Αρχικά, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι επιρρεπής στην βία, μπορεί εύκολα να γίνει φανατικός. Η ψυχολογική κατάσταση του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αν κάποιος είναι ψυχολογικά ασταθής και εύκολα χειραγωγήσιμος μπορεί εύκολα να πειστεί να γίνει φανατικός. Επίσης, ο θρησκευτικός φανατισμός θα μπορούσε να πηγάζει από την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Ένας κοινωνικά μη αποδεκτός άνθρωπος, ένας οικονομικά ασταθής αναζητεί εξιλαστήρια θύματα οπουδήποτε. Μέσω του φανατισμού κάποιος μπορεί να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του και να νιώσει πως έχει εξουσία. Είναι λογικό να γίνονται προσπάθειες εξάπλωσης μίας θρησκείας. Όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν απώλειες ζωών για τον σκοπό αυτό.

Γενικά, πιστεύω πως σήμερα υπάρχει στον Ορθόδοξο κόσμο θρησκευτικός φανατισμός. Όμως, οι ορθόδοξοι φανατικοί δεν είναι το ίδιο με τους Μουσουλμάνους, για παράδειγμα, καθώς δεν έχουν ακουστεί ακραία περιστατικά από Ορθόδοξους. Για παράδειγμα, δεν έχει ακουστεί από Ορθόδοξο να μπει σε μία εκκλησία ή να πάει σε μία κοινωνική εκδήλωση και να πετάξει εκρηκτικά, για να σκοτώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Παρ’ όλα αυτά ο Ορθόδοξος φανατισμός υπάρχει σαν ιδεολογία.

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

Πιστεύω πως στον σημερινό κόσμο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα φανατισμού . Στην εποχή μας ο όρος φανατισμός πηγάζει από το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο ένα άτομο δεν αντιμετωπίζει τους άλλους και τις αντιλήψεις τους με ανοχή, αλλά επειδή παθιάζεται για τις ιδέες και τα σύμβολα της δικής του πίστης ή των πεποιθήσεών του, δεν ανέχεται το διαφορετικό και είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη βία για να προσηλυτίσει ή να καταστρέψει εκείνους που δεν συμμερίζονται την πίστη ή τις πεποιθήσεις του (θρησκευτικές, πολιτικές, ιδεολογικές κ.ά.).

ΞΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Ο θρησκευτικός φανατισμός πηγάζει από ορισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την θρησκεία τους σαν μέσο για να επιβάλουν τις ιδεολογίες ,την ηθική ,τον πολιτισμό και την ανωτερότητα τους σε άλλους ανθρώπους. Σήμερα δυστυχώς αυτό του είδος ανθρώπου που περιέγραψα υπάρχει στην ορθοδοξία καθώς για αυτούς η θρησκεία είναι ένα μέσο επιβολής και επομένως δεν τους ενδιαφέρει αν είναι χριστιανισμός ,ιουδαϊσμός ή οτιδήποτε άλλο απλό την στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος τους.

ΣΚΟΥΡΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

 

Κατά την άποψη μου, ο θρησκευτικός φανατισμός πηγάζει από την απόλυτη πιστή στο Θεό, το σκεπτικό δηλαδή ότι ο Θεός είναι ένας και μοναδικός και όλοι όσοι δεν πιστεύουν σε αυτόν είναι κατώτεροι, δυσκολεύοντας έτσι το άτομο στο να σκεφτεί λογικά αλλά και να αποδεχτεί άλλες απόψεις και θρησκείες. Πιστεύω πως στο σύγχρονο κόσμο ο φανατισμός δεν είναι τόσο έντονος όσο στο παρελθόν αλλά μπορούν να παρατηρηθούν στα Μ.Μ.Ε πολλές δημοσιεύσεις με φανατικό περιεχόμενο, που πολλές φορές απορρίπτουν άλλες θρησκείες, αλλά και  η δικαιολόγηση κακόλογων σχολίων με φράσεις όπως “Αυτός είναι ο λόγος του Θεού” , παραβλέποντας το ότι ο Θεός επίσης έχει πει να αγαπάμε και να σεβόμαστε το συνάνθρωπο μας.

ΜΠΙΜΠΑ ΡΕΤΖΙΝΑ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Η εξάπλωση της βίας και του θρησκευτικού φανατισμού αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό  φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή.  Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων που διαπράττονται στο όνομα του Θεού ή στο όνομα της θρησκείας, ενώ η διαδικτυακή και τηλεοπτική αναμετάδοση των εγκλημάτων αυτών αυξάνει τη φρίκη και τον αποτροπιασμό δημιουργώντας στις δυτικές κοινωνίες ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Αιτίες που οδηγούν σε θρησκευτικό φανατισμό αποτελούν  η αμορφωσιά, η άγνοια, η έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης καθώς και η έλλειψη κριτικής ικανότητας. Οι πολιτικοί, φανατίζοντας θρησκευτικά τους λαούς εκμεταλλεύονται από παλιά τη δύναμη της θρησκείας και τη χρησιμοποιούν  είτε ως στήριγμα της εξουσίας τους είτε ως πρόσχημα για επεκτατισμό. Όταν υπάρχουν προβλήματα κοινωνικής σταθερότητας ή οικονομικά, αναζητούνται εχθροί που εντοπίζονται σε ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς. Τέλος σε κάποιες θρησκείες η εξάπλωση και επικράτηση των ιδεών και της πίστης στηρίζονται στη βία (π.χ. η εξάπλωση της πίστης στον ισλαμισμό «με τη φωτιά και το ξίφος», τζιχάντ)

Στα πλαίσια του ορθόδοξου κόσμου δεν θα έπρεπε να  παρατηρούνται φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού . Ο χριστιανισμός διδάσκει την αγάπη, την ελευθερία  και  αρνείται τη βία και τον προσηλυτισμό ως μέσο διάδοσής του.  Σέβεται τους αλλόθρησκους και τους αλλόδοξους και  διαλέγεται δημιουργικά μαζί τους προκειμένου να προαχθεί το κοινό καλό,   να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά όλοι οι λαοί .

ΡΙΜΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

 

Ο πρώτος, θεωρώ πως είναι τα πιστεύω του καθενός, οι δικές του πεποιθήσεις και οι προτιμήσεις του, όπου στις οποίες έχει πάρα πολλή μεγάλη επιρροή ο χαρακτήρας αυτού του ατόμου όπου τις περισσότερες φορές αυτά τα άτομα λειτουργούν με παρωπίδες, θεωρούν πως μόνο η δική τους άποψη είναι σωστή και απορρίπτουν κάθε άλλη η οποία διαφέρει από την δική τους.

Ο δεύτερος, πάλι, πιστεύω πως είναι τα πιστεύω που υποστηρίζει κάθε θρησκεία και με κάποιον τρόπο τα περνάει σε μερικούς πιστούς της, οι οποίοι κατά κύρια βάση είναι η παραπάνω κατηγορία που ανέφερα, για παράδειγμα , όπως έχουμε δει στο κοντινό παρελθόν έχουν συμβεί πολλά περιστατικά λόγω της φράσης «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

ΠΑΝΑΓΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

 

Αρχικά πιστεύω πως ο φανατισμός είναι κάτι που δεν ύπαρχε μόνο στις θρησκείες και πως είναι κάτι που ακόμα και μετά από χρόνια δεν θα σταματήσει να υπάρχει μέσα σε μερικούς ανθρώπους. Η γνώμη μου απάνω στην ερώτηση σας είναι η εξής. Η καλλιέργεια του φανατισμού με την θρησκεία σε έναν άνθρωπο γίνεται από πολύ μικρο και παίζει σημαντικότατο ρόλο η οικογένεια γιατί αν ένα παιδί έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα σπίτι που ζούνε Μουσουλμάνοι ή και Χριστιανοί ορθόδοξοι και ακούει κάθε μέρα να βρίζουν τις άλλες θρησκείες ή να “ αποθεώνουν ”  την δικιά τους θρησκεία αυτόματα αυτό το παιδί θα λάβει το μήνυμα ότι οι άλλες θρησκείες είναι απαγορευμένες και μισητές ενώ η θρησκεία αυτοί είναι η σωστή και η  καλή. Κιόλας σημαντικό ρόλο παίζει και η εκκλησία διότι αν σε μια εκκλησία δεν περνιέται το σωστό μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο ανεξαίρετος το χρώμα το φύλλο ή την θρησκεία και περνάει το μήνυμα πως μόνο η δική μας θρησκεία θα πρέπει να επικρατεί στον κόσμο τότε θα αρχίσει να καλλιεργείτε στους πιστούς το αίσθημα του φανατισμοί.

Επίσης πιστεύω πως και στην Ορθοδοξία υπάρχουν φανατισμοί. Για παράδειγμα ακούμε συχνά από ρατσιστές να χαρακτηρίζουν κάποιον αλλοδαπό μουσουλμάνο και να λένε πως η θρησκεία του είναι χάλια και πως όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να φύγουν από την χώρα γιατί καταστρέφουν την θρησκεία μας το ίδιο και οι μετανάστες. Επίσης υπάρχουν και εκκλησίες πιστεύω που ίσως να μην περνάνε το καλύτερο μήνυμα αγάπης στους πιστούς της.

ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΕΦΡΑΙΜΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

Ταινίες που προτείνονται:

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ)    

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ(Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Φεβ 202127

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υιοθετήσει στους ναούς της την βυζαντινή τέχνη, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα αγάλματα και την θρησκευτική ζωγραφική. Με βάση αυτές τις εικόνες της βάπτισης και της πεντηκοστής που παρουσιάζονται της βυζαντινής τεχνοτροπίας και δυτικής τέχνης(Αναγέννηση, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος) εσείς ποιες εικόνες θα προτιμούσατε να βλέπατε στην Εκκλησία και γιατί;  Δικαιολογήστε την άποψή σας

 

Κατά την άποψη μου θα μου άρεσαν και τα δυο διότι στη ρωμαιοκαθολική εκκλησιά στην οποία έχουν τα αγάλματα το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε αυτόν που πιστεύουμε όχι μόνο μέσα από μια εικόνα αλλά με το ότι είναι άγαλμα το βλέπουμε σαν 3D ξέρω πως ακριβώς να το εξηγήσω εννοώ να βλέπουμε όλες την όψη γύρω γύρω ).Κατά την άποψη μου θα μου άρεσαν και τα δυο διότι στη ρωμαιοκαθολική εκκλησιά στην οποία έχουν τα αγάλματα το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε αυτόν που πιστεύουμε όχι μόνο μέσα από μια εικόνα αλλά με το ότι είναι άγαλμα το βλέπουμε σαν 3D(δεν ξέρω πως ακριβώς να το εξηγήσω εννοώ να βλέπουμε όλες την όψη γύρω γύρω ). Επίσης γενικά για τις εικόνες και αυτές που μας βάλατε εσείς να δούμε και στη εργασία και στη τάξη όπως και στην εκκλησία και σε άλλους ναούς που έχω επισκεφθεί είναι πολύ ενδιαφέρουσες διότι είναι φτιαγμένες με εκπληκτικά χρώματα έντονα και σε ελκύουν να τις δεις . Επίσης γενικά για τις εικόνες και αυτές που μας βάλατε εσείς να δούμε και στη εργασία και στη τάξη όπως και στην εκκλησία και σε άλλους ναούς που έχω επισκεφθεί είναι πολύ ενδιαφέρουσες διότι είναι φτιαγμένες με εκπληκτικά χρώματα έντονα και σε ελκύουν να τις δεις .

ΜΑΝΙΑΝΗ ΜΑΡΙΑ

B4, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Οι εικονομάχοι, για να υπερασπιστούν τις εικόνες, χρησιμοποίησαν επιχειρήματα βασισμένα στις δικές τους αρχές, δηλαδή υποστήριζαν ότι οι εικονολάτρες πιστεύουν σε ανθρώπινα δημιουργήματα και όχι εικόνες σαν τις δικές του, αχειροποίητες, φτιαγμένες από Θείο χέρι. Ο Θεός απαγορεύει την λατρεία τέτοιων ειδώλων. Κάτι άλλο αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι όσοι αυτοκράτορες πίστευαν στις εικόνες, υπέφεραν έναν άσχημο θάνατο. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι εικονομάχοι ήθελαν να καταστρέψουν τις εικόνες.

Προσωπικά, προτιμώ να βλέπω Ορθόδοξες Βυζαντινές εικόνες και αγιογραφίες σε εκκλησίες. Η ρωμαιοκαθολική τέχνη είναι χωρίς αμφιβολία πολύ όμορφη και αξιοθαύμαστη, αλλά εγώ ως πιστός θέλω οι χώροι λατρείας να είναι λιτοί και ταπεινοί, χωρίς πολλά , δείχνοντας έτσι ότι οι Χριστιανοί δεν χρειάζονται πολυτέλειες και περίπλοκα αγάλματα για να έχουν δυνατή πίστη, και ότι η πίστη μας μπορεί να είναι μεγάλη ακόμα και χωρίς καθόλου αντικείμενα λατρείας.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΜΙΝΗ ΑΡΙΑΝΔΗ

B4, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

Προσωπικά θα διάλεγα να βλέπω στην εκκλησία εικόνες βυζαντινής εποχής διότι αυτές τις εικόνες έχει υοθετήσει η εκκλησία στην χώρα μας και έχω συνηθίσει να βλέπω. Όμως προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει σημασία ποιας εποχής είναι μια εικόνα αλλά τι απεικονίζει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

B1, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

Θα προτιμούσα να έβλεπα εικόνες τις βυζαντινής τέχνης διότι είναι πιο κοντά στα δόγματα τις Ορθόδοξης εκκλησίας.

ΒΑΛΑΝΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

B2, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

Κατά τη γνώμη μου, τις εικόνες της ορθόδοξης εκκλησίας θα ήθελα να βλέπω στην εκκλησία μας. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, δεν είναι αισθητικής. Αρχικά, οι τοιχογραφίες τις εκκλησίας μας, για παράδειγμα, φανερώνουν την αρχή του κόσμου μέχρι την ανάληψη του Κυρίου. Για να φτάσουμε όμως σε αυτήν τη στιγμή, έχουν μεσολαβήσει τόσα πράγματα όπως τη γέννησή Του, τα θαύματά Του και την σταύρωση Του. Επομένως, από αυτές τις εικόνες μαθαίνεις.

Επιπροσθέτως, το δεύτερο επιχείρημά μου είναι ότι οι εικόνες της Αναγέννησης βοηθάνε εμάς όχι μόνο να δοξάσουμε το εικονιζόμενο πρόσωπο, αλλά και να θαυμάσουμε τον δημιουργό αυτής της εικόνας. Παλαιότερα, υπήρχαν πολλοί σημαντικοί αγιογράφοι, όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας ,ο οποίος είναι φημισμένος για την τέχνη του και τον τρόπο που την πραγματοποιούσε, ο Αντρέι Ρουμπλιώφ, που απεικόνιζε την αθωότητα μέσα από τα μάτια των προσώπων και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, άνθρωπος – παράγοντας για τη συνέχεια αυτής της τέχνης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχαστούν.

ΔΗΜΑΝΟΥΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

B1, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

Προτιμώ να βλέπω τις εικόνες που έχουν ζωγραφίσει πιο ωραία, δηλαδή τη βυζαντινή τέχνη που υπάρχει στις εκκλησίες μας, γιατί αυτή ξέρω και από τότε που πάω εκκηλσία. Είναι πιο  όμορφες οι εικόνες και φαίνονται πιο αληθινές.

ΚΙΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

B1, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Θα προτιμούσα την βυζαντινή τέχνη , γιατί είναι εσωτερικότερη και πνευματικότερη στην έκφραση . Διατηρεί την ζωντάνια μέσω της  χρήσης του μέτρου στον όγκο και στην δύναμη . Η βυζαντινή τέχνη είναι το μέσο για την διάδοση της θρησκείας και εκφράζει την λατρεία του θεού με ολικό και εκφραστικό τρόπο .

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣIΟΣ 

B2, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Προσωπικά θα προτιμούσα τις εικόνες της βυζαντινής τεχνοτροπίας, γιατί είναι κάτι οικείο για μένα να βλέπω αυτές τις εικόνες στην εκκλησία και συνηθισμένο. Η βυζαντινή τέχνη κάνει την απεικόνιση των ιερών μορφών τής Εκκλησίας κατά τη φυσική πραγματικότητα και αναζήτησε  να εκφράσει την πνευματική πραγματικότητα, η οποία αποτελεί γι’ αυτήν την υψηλότερη αλήθεια. Λόγου αυτού του γεγονότος, όταν άρχισε να δημιουργεί, δεν έλαβε υπόψη της συγκεκριμένα υποδείγματα  ανθρώπων, τα οποία θα αντέγραφε συστηματικά για να απεικονίσει τα ιερά της πρόσωπα. Αυτή άλλωστε είναι και η βασικότερη ποιοτική διαφορά, μεταξύ Ορθοδόξου και Δυτικής τέχνης.

Η Ορθόδοξη τέχνη, έπλασε τους ιδεαλιστικούς εκείνους τύπους, εις τους οποίους ο τονισμός και η έξαρση των χαρακτηριστικών τους, απομακρύνουν από τις φυσιογνωμίες τής καθημερινής μας ζωής και υποβάλουν την ιδέα τής υπερβατικής πραγματικότητας, στην οποία πράγματι ανήκουν. Έτσι κανένα πρότυπο, κανένα υπόδειγμα ανθρώπου υπάρχει, το οποίο να αποτελεί την βάση έμπνευσης στον ορθόδοξο καλλιτέχνη όσον αφορά τις ιερές μορφές του Σωτήρα μας και της μητέρας Αυτού.

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

B1, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Εγώ προτιμώ την βυζαντινή τέχνη γιατί απεικονίζονται ποιο καλά επίσης προτιμώ την βυζαντινή τέχνη γιατί είμαι  χριστιανή ορθόδοξη και έχω μεγαλώσει με της συγκεκριμένες εικόνες

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

B2, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Με βάση τις εικόνες της βάπτισης και της πεντηκοστής που βλέπω βυζαντινής τεχνοτροπίας και δυτικής τέχνης  (Αναγέννηση, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος) θα προτιμούσα τις εικόνες της βυζαντινής τέχνης γιατί μου θυμίζουν περισσότερο εκκλησία ίσως γιατί έχω συνηθίσει να βλέπω αυτές τις εικόνες. Μου αρέσουν και οι εικόνες της δυτικής τέχνης αλλά μου θυμίζουν περισσότερο πίνακες ζωγραφικής και αυτό με μπερδεύει.

ΖΗΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

B1, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

Προσωπικά προτιμώ να βλέπω τις εικόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας  στον χώρο της Εκκλησιάς  γιατί μου αρέσει περισσότερο που οι ζωγραφικοί χαρακτήρες δεν μοιάζουν με τους κοινούς ανθρώπους . Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Οι εικόνες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας  πιστεύω πως μοιάζουν περισσότερο μα διακοσμητικοί πίνακες ζωγραφικής και όχι εκκλησιαστικές εικόνες .

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ

B3, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

Θα προτιμούσα να βλέπω στο χώρο των εκκλησιών τις βυζαντινές εικόνες γιατί απαθανατίζουν την αφθαρσία του Θεϊκού μεγαλείου, τον ουρανό, το νερό, τους αγίους, εκφράζοντας το μεγαλείο του αληθινού Θεού, σε αντίθεση με τις θρησκευτικές ζωγραφιές της δυτικής τέχνης που παρόλο που έχουν μία αμεσότητα και ρεαλιστικότητα, απεικονίζουν κατά κύριο λόγο το ανθρώπινο και γήινο στοιχείο. Θα ήταν ωραίο τις θρησκευτικές ζωγραφιές να τις έβλεπα σε ένα μουσείο ως πολύ όμορφα έργα τέχνης.

ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ ΕΥΔΟΚΙΑ

B2, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει υιοθετήσει τα αγάλματα και την θρησκευτική ζωγραφική για να στολίσει  τους ναούς της, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί τη Βυζαντινή Τέχνη. Όπως βλέπουμε από τις εικόνες υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αγιογραφιών.

Οι Ρωμαιοκαθολικές αγιογραφίες έχουν έντονα χρώματα και πολύ λεπτομέρεια. Τα πρόσωπα των αγίων είναι εκφραστικά με αποτέλεσμα να δείχνουν ζωντανά.

Οι Βυζαντινές αγιογραφίες είναι πιο σκοτεινές, δεν υπάρχει τόσο πολύ λεπτομέρεια με αποτέλεσμα τα πρόσωπα των αγίων να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Οι αγιογραφίες δεν είναι τόσο ζωντανές όσο αυτές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ανάμεσα από τις δύο τέχνες προτιμώ τη Ρωμαιοκαθολική γιατί τα ζωντανά τους χρώματα και οι απαλές εκφράσεις στα πρόσωπα των αγίων, δημιουργούν μια γαλήνη στον πιστό που έρχεται στην Εκκλησία.

ΣΙΝΑΝΗ ΔΑΝΑΗ

B5, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Θα προτιμούσα να έβλεπα στην εκκλησία εικόνες μιας Ρωμαιοκαθολικής  εκκλησίας. Ο λόγος είναι επειδή μου φαίνεται πιο ευχάριστη στο μάτι και πιο δημιουργική.

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΑΛΚΗΣΤΗ

B2, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Εγώ  προτιμώ στις ορθόδοξες εκκλησίες να βλέπω και να προσκυνώ την βυζαντινή τέχνη διότι αντιπροσωπεύει την ορθόδοξη εκκλησία και επειδή είμαι χριστιανή ορθόδοξη προτιμώ αυτό.

ΔΑΝΑΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

B2, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

   Προσωπικά, θα προτιμούσα τις εικόνες της Αναγέννησης, παρ’ όλο που έχουμε συνηθίσει την βυζαντινή τέχνη. Κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως απεικονίζονται οι άγιοι, ο Χριστός, κτλ., στην Αναγέννηση, μοιάζουν πιο πολύ με κανονικούς ανθρώπους και φαίνονται πιο απλοί, πιο προσιτοί στους πιστούς. Αντίθετα, οι άγιοι στη βυζαντινή τέχνη, φαίνονται πολύ αυστηροί και βλοσυροί, δεν έχουν την έκφραση των συνηθισμένων ανθρώπων.

 

ΜΕΛΙΣΣΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

B3, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

   Προσωπικά, θα ήθελα η εκκλησία να έχει την βυζαντινή τέχνη από την δυτική τέχνη καθώς υπάρχει ήδη στις εκκλησίες και τις έχουμε συνηθίσει, αλλά και επειδή οι εικόνες αυτές αναπαριστάνουν στιγμές από αγίους και από τον Χριστό και σαν αγίους, όχι απλούς ανθρώπους. Η βυζαντινή τέχνη για τις εκκλησιαστικές εικόνες εστιάζουν στον Άγιο που απεικονίζεται και την πιστή σε αυτόν και όχι στο πρόσωπο και τις λεπτομέρειες.

ΜΠΙΤΣΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

B4, 3o Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ(Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)    

Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Α ΛΥΚΕΙΟΥ)

Φεβ 202127

Ο ιερέας τελεί τη Θεία Λειτουργία, όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας, κηρύττει, διδάσκει τον Χριστιανισμό, δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών, τους συμβουλεύει και τους ενθαρρύνει δίνοντάς τους κουράγιο να αγωνιστούν στη ζωή τους παρά τα προβλήματά τους. Επίσης, εάν έχει τις κατάλληλες αρμοδιότητες, δημιουργεί διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και παίρνει πρωτοβουλίες για τη ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σίγουρα υπάρχουν ιερείς που δεν ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους και κάνουν πράξεις αντίθετες με τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτή η μερίδα των ιερέων αποτελούν τη πλειονότητα όσων ασκούν αυτό το επάγγελμα. Διεφθαρμένοι άνθρωποι υπάρχουν παντού στη κοινωνία, σε όλα τα επαγγέλματα κι έτσι υπάρχουν και στο επάγγελμα του ιερέα, όσο αντίθετο κι αν φαίνεται.

Προς αυτή τη κατεύθυνση που ακολουθούν ορισμένοι ιερείς πιστεύω πως συμβάλλει η επήρεια του χρήματος στις ζωές όλων μας αυτή την εποχή, που μέχρι και οι εκπρόσωποι του Θεού καταφεύγουν σε διάφορες πράξεις για να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα. Επίσης, ίσως η επιλογή επαγγέλματος που έκαναν κάποτε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν λανθασμένη και δε πείστηκαν ποτέ πραγματικά και βαθιά από τα λόγια του Χριστού. Για να γίνει κανείς ιερέας πρέπει να κατανοήσει βαθιά τη διδασκαλία του Χριστού, να την εφαρμόζει και να αγαπάει πραγματικά τους ανθρώπους γύρω του, χωρίς να προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτούς. Ωστόσο, πιστεύω πως το ιερατείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν αποτελείται στο σύνολό του ή στη πλειονότητά του από αυτή την ομάδα των ιερέων που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον και καταπατούν τα λόγια του Χριστού στον μέγιστο βαθμό.

Π.Ε

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Σύμφωνα με την διδασκαλία των πατέρων ο ιερέας όχι μόνο μπορεί αλλά πρέπει να είναι ατελής, διότι αντλεί δύναμη μέσα από την ατέλεια του << εν ασθενεια τελειουται>> .Ο ιερέας όμως πρέπει να έχει και πνευματική ωριμότητα και πάνω απ όλα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκής ταπείνωσης και προσφοράς.Με βάση τα παραπάνω δεν θεωρώ ότι η πλειοψηφία των ιερέων δεν ανταποκρίνεται στο λειτούργημα τους.Από τους ιερείς των μικρών χωριών, των ακριτικών περιοχών μέχρι και τους ιερείς των μεγαλουπόλεων υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ιερείς είναι πρωταγωνιστές στην προσφορά αγάπης και βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο.Είναι ελάχιστα τα περιστατικά των ιερέων που δεν τιμούν το ιερατικό τους σχήμα και την ανθρώπινη τους υπόσταση.

Π.Ν

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

O σωστός ιερέας θα πρέπει να έχει πνευματική ωριμότητα, να είναι στοργικός, ταπεινός, συμπονετικός και υποστηρικτικός. Θα πρέπει επίσης να μην αντιμετωπίζει το κακό με το κακό και να αντιμάχεται κάθε μορφή βίας ώστε να μπορούν οι πιστοί να βρίσκουν καταφύγιο στους κόλπους της εκκλησίας.

Δυστυχώς στις μέρες μας συναντάμε λίγα παραδείγματα  ιερέων που ασκούν σωστά το λειτούργημα τους και έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι πολλοί επιλέγουν να εργαστούν ως ιερείς λόγω της οικονομικής  ασφάλειας που τους παρέχει το συγκεκριμένο «επάγγελμα». Βλέπουν τη θέση ως επάγγελμα και όχι ως λειτούργημα. Δεν τους κατευθύνει  η επιθυμία και την εσωτερική ανάγκη να βοηθήσουν τον άνθρωπο.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι ιερείς επικεντρώνονται περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσωπικών προβλημάτων τους και της καθημερινότητας και ασχολούνται λιγότερο με τις ανάγκες των πιστών και το πραγματικό έργο της εκκλησίας. Δεν υπάρχουν επίσης και φωτισμένοι ιερείς σε ανώτερα πόστα που θα καθοδηγήσουν τόσο τους ιερείς όσο και τους πιστούς με τις πράξεις τους γιατί μάλλον ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξουσία.

Α.ΟΙ.

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται καλύτερα και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα αλλά και την διάθεση να το ασκούν. Έτσι λοιπόν και στην εκκλησία, υπάρχουν ιερείς που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο έργο τους. Κατά την άποψη μου, τέτοια περιστατικά αποτελούν την μειονότητα των ιερέων. Οι περισσότεροι ιερείς βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο, τον βοηθούν να πάρει πρωτοβουλίες και τον κατευθύνουν ως ένα πρότυπο διακονίας. Οι ιερείς δεν έχουν απώτερο σκοπό την εξουσία ούτε την γοητεία αλλά προσπαθούν να κάνουν το λειτούργημα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου οι ιερείς δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο καθήκον τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή κάποιοι από αυτούς διάλεξαν το συγκεκριμένο επάγγελμα για προσωπικά συμφέροντα και δεν ενδιαφέρονται να το τελέσουν με τον τρόπο που πρέπει. Βέβαια είναι σημαντικό να επισημανθεί πως οι ιερείς είναι και εκείνοι άνθρωποι και είναι φυσιολογικό να έχουν ατέλειες και να κάνουν λάθη. Δεν πρέπει λοιπόν να συγχέουμε την πνευματική ωριμότητα με την τελειότητα. Προσωπικά πιστεύω πως για αυτά τα φαινόμενα δεν ευθύνεται η εκκλησία αλλά οι ίδιοι οι ιερείς που χρησιμοποιούν ένα τόσο σημαντικό επάγγελμα για το προσωπικό τους συμφέρον και μόνο.

Ρ.Μ.Ε

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, όλοι οι άνθρωποι λαχταρούν την εξουσία και την ανωτερότητα σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Στην εκκλησία όμως, ένας ιερέας δεν θα ζητήσει γοητεία ούτε εξουσία. Θα είναι ο ταπεινός υπηρέτης όλων. Βέβαια, η πλειοψηφία της εκκλησίας σήμερα δεν έχει ιερείς που να ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους αυτό. Προσωπικά, έχω διαπιστώσει σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια ότι η θρησκεία αρχίζει να θεωρείται παλιομοδίτικη και γενικότερα να δυσφημίζεται όλο και πιο πολύ. Συνεπώς, λίγοι είναι πια οι άνθρωποι που πραγματικά είναι πιστοί και προσπαθούν να περάσουν την πίστη τους και σε άλλους ανθρώπους. Συμπερασματικά, πιστεύω πως ο μεγάλος ρόλος της εξουσίας στην σύγχρονη κοινωνία και η φθορά της θρησκείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην φθορά των μελλοντικών και τωρινών ιερέων.

 

Τ. Π

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Το να είσαι ιερείς σημαίνει πως πρέπει να έχεις την αίσθηση προσφορά και αλληλεγγύης. Στις σημερινές καταναλωτικές κοινωνίες λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις απαιτούμενες αξίες για να γίνουν ιερείς. Οι πιο πολλοί άνθρωποι σήμερα δύσκολα λειτουργούν με αυταπάρνηση και έχουν αυτή την αίσθηση προσφοράς, αλλά κοιτούν το συμφέρον τους πολλές φορές χωρίς να σκέπτονται τον αντίκτυπο των πράξεων τους στους άλλους. Τέλος υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το να είσαι ιερείς ως εξασφάλιση δουλειάς και όχι ως λειτούργημα.

Τ.Μ

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Σε οποιοδήποτε επάγγελμα υπάρχουν κάποιοι που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά δεν ανταποκρίνονται σε αυτό είτε επειδή δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν και δεν το “νιώθουν” πραγματικά  είτε επειδή πλέον η κοινωνία ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη που θα έχει ένα επάγγελμα δηλαδή το χρηματικό ποσό. Έτσι αυτό συμβαίνει και στην εκκλησία όπου υπάρχουν πολλοί ιερείς που δεν ανταποκρίνονται στο λειτούργημα τους. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου οι συγκεκριμένοι δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Για να εκπληρώσει καρποφόρα ένας ιερέας το έργο του θα πρέπει να βρίσκεται γονατισμένος, όπως ο κύριος του, μπροστά στους ανθρώπους. Συχνά θα είναι υποχρεωμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες, να καθοδηγήσει και να κατευθύνει. Ο ιερέας δεν πρέπει να ζητήσει γοητεία ούτε εξουσία αλλά να είναι ο ταπεινός υπηρέτης όλων. Δυστυχώς κάποιοι δεν το κάνουν αυτό. Κάποιοι διάλεξαν το επάγγελμα αυτό χωρίς να τους αρέσει και δεν νιώθουν υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας το λειτούργημα τους έτσι ώστε να φέρει καρπούς αλλά νοιάζονται μόνο για το προσωπικό συμφέρον τους και όχι το γενικό.

Χ.Μ

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Η εκκλησία δεν φταίει σήμερα στην πλειοψηφία της. Οι άνθρωποι απλά σήμερα δεν δείχνουν και τόση πολύ προσοχή στην θρησκεία και δεν ενδιαφέρονται στο να γίνονται ιερείς. Δεν είναι καθόλου το φταίξιμο της εκκλησίας. Μπορεί τις σημερινές ημέρες η εκκλησία να έχει διαφορετικούς κανόνες για τους ιερείς, όπου οι άνθρωποι να μην δείχνουν ενδιαφέρον στο να προσπαθούν να γίνουν ιερείς. Μπορεί αυτό να είναι λόγο της τεχνολογίας, η της αλλαγής της κοινωνίας.

Χ. Ρ.

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

 

Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει και δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο του ιερέα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ιερέα, απαξιώνουν το γεγονός ότι είναι επάγγελμα του δημόσιου τομέα και τους πληρώνει το κράτος, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα πολλοί πολίτες να μην  γνωρίζουν καν αυτό το στοιχείο. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν υποχρέωση να πληρώσουν τον ιερέα όταν παρευρίσκεται σε κάποιον γάμο, βάπτιση κ.λπ. γιατί νομίζουν ότι τους κάνει κάποια χάρη και είναι τιμή τους που είναι εκεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι η δουλειά του. Όλα αυτά τα στοιχεία νομίζω μετατρέπουν τους ιερείς να σε εγωιστές, υπερόπτες και έτσι εκμεταλλεύονται την θέση και εξουσία τους, ξεχνώντας τις βασικές τους υποχρεώσεις και τον ρόλο τους. Παρόλο που πρέπει να είναι αυτοί που ‘’υπηρετούν’’ τους πολίτες και να τους βοηθούν σε οτιδήποτε χρειάζονται, τους κάνουν να νιώθουν το ακριβώς αντίθετο. Έχοντας και συντηρητικές απόψεις λόγω της γενιάς και του τύπου του επαγγέλματος τους, μαζί με όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι ιερείς δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στο λειτούργημα τους.

Π.Ν

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Κατά την άποψή μου σήμερα φταίει και η εκκλησία που οι ιερείς δεν ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους. Σκοπός των ιερέων θα έπρεπε να είναι να βοηθούν τους ανθρώπους να τους ακούν και να τους αποδέχονται έτσι όπως είναι. Παρόλα αυτά στην εκκλησία κυριαρχούν ακόμη κάποια στερεότυπα ή προκαταλήψεις οι οποίες βασίζονται σε αρχές του χριστιανισμού. Αυτό όμως αυτομάτως αναγκάζει και τους ιερείς να δρουν με βάση αυτές τις αρχές και πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στον σκοπό τους. Οι άνθρωποι έτσι δεν θα νιώσουν αποδεκτοί και γενικότερα δεν θα βρουν λύση στα προβλήματά τους.

Τ.Χ

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Μια ξεχωριστή χειροτονία ιερέα στην Κάλυμνο, ένας ιδιαίτερος συγκινητικός λόγος… Ιερέας και επίσκοπος κλαίνε!

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Α ΛΥΚΕΙΟΥ)    

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ(εργασίες μαθητών)

Φεβ 202127

 

Από αυτά που  διάβασα, οι θρησκείες που δεν έχουν εικόνες  είναι ο ιουδαϊσμός , γιατί έχει συνδέσει τις εικόνες και τα αγάλματα με είδωλα ,  και το ισλάμ,  που απαγορεύει αυστηρά την απεικόνιση  οποιουδήποτε προσώπου, αλλά και  ζώου  και πράγματος.  Βέβαια η μη απεικόνιση του Θεού και άλλων προσώπων  στους τόπους λατρείας του Ισλάμ  τα τζαμιά , δε σημαίνει ότι λείπει από αυτούς η διακόσμηση  που είναι περίτεχνη και πλούσια , με σχήματα και μοτίβα γραμμικά και γεωμετρικά.

Πάντως στις περισσότερες θρησκείες του κόσμου, η απεικόνιση του Θεού ή των Θεών υπάρχει,  ακόμη και με αγάλματα ,  καθώς είναι  στη φύση του  απλού  ανθρώπου  να θέλει να  βλέπει εικόνες , γιατί τον βοηθούν να  καταλαβαίνει  τα πράγματα .

Στη δική μας θρησκεία, το ζήτημα των εικόνων δημιούργησε μεγάλη διαμάχη και αντιπαραθέσεις τον 8ο αιώνα , που όμως  λύθηκε  με τα όσα  όρισε η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, που δέχτηκε και  τον εικονισμό του Θεού και αποδέχτηκε τις εικόνες για προσκύνηση και όχι για λατρεία.   Μάθαμε ότι οι  Οικουμενικές Σύνοδοι καθόρισαν μια και για πάντα τα θέματα των βασικών δογμάτων της χριστιανικής πίστης και τα θέματα που απασχόλησαν την Εκκλησία και σε αυτές συμμετείχαν  και εργάστηκαν  σπουδαίοι Θεολόγοι και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και  μετά από τις Οικουμενικές Συνόδους, όσοι δεν συμμορφώνονται σε αυτές και έχουν άλλες απόψεις  γίνονται αιρετικοί.

Επομένως , πιστεύω ότι δεν υπάρχει  περιθώριο  για τους ορθόδοξους χριστιανούς να αμφισβητήσουν και καταργήσουν  σήμερα  τις εικόνες στις εκκλησίες , στα πλαίσια   εκσυγχρονισμού της εκκλησίας.  Πρώτα γιατί ο εκσυγχρονισμός  δεν μπορεί να  αλλάξει απόψεις μίας  Οικουμενικής Συνόδου και δεύτερο γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να διατυπώνει κάθε χριστιανός τις δικές του απόψεις σε θέματα πίστης και λατρείας, γιατί έτσι  θα γινόμασταν όπως οι προτεστάντες, για τους οποίους διάβασα ότι υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές εκκλησίες.

Πάντως, εάν θεωρήσω ότι το ερώτημα είναι , ποια είναι η άποψή μου και πώς προτιμώ την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία , με αγιογράφηση και εικόνες  ή χωρίς , απαντώ ότι την προτιμώ αγιογραφημένη με εικόνες . Πρώτα από όλα  γιατί την έχω συνηθίσει  με αυτή την μορφή  και μου αρέσει  η  αισθητική  της.   Πολλές  εκκλησίες,  παλαιές  αλλά και νέες ,  έχουν  αγιογραφίες  και εικόνες που  είναι πραγματικά  καλλιτεχνικά  αριστουργήματα  και είναι μνημεία πολιτισμού.

Ακόμη, πιστεύω ότι οι αγιογραφίες και οι εικόνες  μέσα στην εκκλησία,  βοηθούν στην δημιουργία  κατανυκτικού κλίματος   και παρά το ότι είναι  ανθρώπινα δημιουργήματα   μας φέρνουν πιο κοντά  πνευματικά  στο Χριστό , την Παναγία και τους Αγίους,   αλλά και μας  θυμίζουν  τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη θρησκεία μας   με τις αναπαραστάσεις σκηνών της Βίβλου, της  ζωής του Χριστού  ή των  μαρτυρίων Αγίων .

            Υπάρχει επομένως στην εκκλησία  με εικόνες  και κάλλος και πνευματικότητα,  γι’ αυτό εγώ  προτιμώ την εκκλησία έτσι, όπως μας έχει έρθει  από την παράδοση .

ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗ ΞΕΝΙΑ

Β2 , 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

Εκκλησία χωρίς εικόνες;

Θεωρώ πως στα πλαίσια του Εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας δεν θα πρέπει να περιέχεται η απόφαση να μην υπάρχουν εικόνες στις εκκλησίες, καθώς κατά τη γνώμη μου οι χριστιανικές εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με αναβάθμιση της Εκκλησίας, δεν αντικατροπτίζει δηλαδή, μία τέτοια απόφαση μία πιο σύγχρονη Εκκλησία. Οι εικόνες θα πρέπει να υπάρχουν στις εκκλησίες, για την ανάγκη των πιστών να βλέπουν το πρόσωπο αυτού που προσκυνούν… Άρα δεν θα ήθελα να δω ποτέ τις εκκλησίες χωρίς εικόνες…

ΖΗΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Εγώ προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν εικόνες. Πιστεύω ότι όταν κοιτάς μια εικόνα του χριστού για παράδειγμα ξέρεις πως δεν είναι ο χριστός αλλά σου δίνει την αίσθηση σε ποιον προσεύχεσαι ,δεν προσκυνάμε την εικόνα όμως αυτό που απεικονίζει.

ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Β1, 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ:

https://youtu.be/YyojkIsuxaI

 

Εκκλησία χωρίς εικόνες είναι σαν σχολειό χωρίς καθηγητές. Χωρίς τους καθηγητές τα παιδιά δεν μπορούν να διδαχτούν όσα πρέπει να μάθουν για να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.  Έτσι και οι εικόνες στην εκκλησία είναι απαραίτητες για να μας  δείξουν και να μας θυμίζουν, όσα έχουμε ακούσει για τους αγίους, τον Χριστό εν ζωή  και τον Θεό για τις πράξεις τους και τους άθλους τους.                                                                                                                               Έτσι οι άνθρωποι γίνονται πιο πιστοί και νιώθουν δέος και σεβασμό προς αυτούς. Χωρίς τις εικόνες μέσα στην εκκλησία χάνεται η χριστιανική μαγιά και αίγλη.

 

                                                                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΛΛΙΕΡΟΣ

Β4 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Οι Εικόνες στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η προσκύνηση της εικόνας του Χριστού και των Αγίων δεν είναι ειδωλολατρία, αλλά απόδοση τιμής σε αυτό που εικονίζει. Αν κάποια στιγμή στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας αποφάσιζαν να αφαιρέσουν τις εικόνες, δεν θα ήμουν σύμφωνος. Η εκκλησία θα μου φαινόταν άδεια και δεν θα μπορούσα να νιώσω τόσο κοντά με Τον Χριστό όσο όταν Τον βλέπω να εικονίζεται στα Πάθη και στην Ανάσταση Του. Αυτό νομίζω πως είναι το πραγματικό νόημα των εικόνων στην Εκκλησία και γι’ αυτό είναι καλό που υπάρχουν.

ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β4,3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Κατά την γνώμη μου, δεν θα ήθελα μια εκκλησία χωρίς εικόνες! Αρχικά οι εικόνες είναι το βιβλίο των αγραμμάτων .Πολλοί άνθρωποι έχουν γνωρίσει τον Χριστό ,τους αγίους άλλα και σημαντικά γεγονότα όπως η γέννηση του Χριστού μέσα από τις εικόνες. Επιπλέον τα μικρότερα παιδιά πιθανόν να μην μπορούν να καταλάβουν τα πάντα για τον Χριστό, για γεγονότα που έχουν γίνει ή και διάφορους ψαλμούς που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της λειτουργίας. Οι εικόνες ελκύουν και βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν περισσότερα. Επίσης μια οπτική εικόνα ξεκαθαρίζει τα γεγονότα σε μικρούς και μεγάλους! Τέλος αφού ο Χριστός κατέβηκε στο κόσμο μας ,πήρε σχήμα και μας παρουσιάστηκε με ύλη, αποτύπωσε το πρόσωπο του στο ιερό<<Μανδήλιον>> γιατί να μην έχουμε εικόνες τις οποίες σε καμία περίπτωση να τις λατρεύουμε απλά να τις προσκυνάμε τιμώντας το εικονιζόμενο πρόσωπο;

ΜΥΤΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β4,3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Είναι βέβαιο ότι κάθε Χριστιανός δεν θα μπορούσε ούτε κατά διάνοιά να φανταστεί πώς θα ήταν η εκκλησία χωρίς εικόνες. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν και να προσκυνούν περισσότερο το δημιούργημά τους παρά τον Θεό. Έτσι, θα ήταν μάλλον δύσκολο για εμάς να κατανοήσουμε τον λόγο αν αφαιρόντουσαν οι εικόνες.

Εγώ προσωπικά, δεν πάω εκκλησία, δεν κατατάσσω τον εαυτό μου στην λίστα των Χριστιανών και δεν με ενδιαφέρει για τα θέματα της εκκλησίας και του λαού. Αλλά μπορώ να πω ότι αν αφαιρόντουσαν οι εικόνες θα ήταν ένα ίσως συνηθισμένο, απλό και βασικό κτίριο. Συνεπώς, οι πιστοί δεν θα επιλέγαν να κάνουν τελετουργίες, προσκυνήσεις, Θεία Λειτουργία κλπ. σε ένα κτίριο σαν να άλλα. Οι άνθρωποι έχουμε πάρει στα σοβαρά την «ύπαρξη» του Θεού και θα κάνουμε τα πάντα για να την κρατήσουμε μυστική, ανεύρετη και κατά βάθος ιερή. Γιατί ο Θεός μας «έπλασε» και του δείχνουμε την φιλοφροσύνη και την φιλοξενία μας, έστω και αν παρουσιάζεται μέσω από είδωλα-εικόνες.

ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Β3, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Οι ορθόδοξες εικόνες χρησιμοποιούνται στην εκκλησία ως αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασης της πίστης όσο  και ιδιωτικά μέσα στα σπίτια και αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκκλησιών μας. Η εικόνα για τον πιστό Χριστιανό αποτελεί μορφή προσευχής και είναι ένα μέσο προσευχής.

Μεγάλη σημασία έχει να τονίσουμε ότι υπάρχουν θαυματουργές εικόνες στις οποίες πολλοί πιστοί  προσεύχονται και ζητούν από το πρόσωπο της εικόνας να τους βοηθήσει σε κάποια σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Η εικόνα στην Παναγία της Τήνου , η εικόνα του Ταξιάρχη στη Μυτιλήνη , η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα , του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο και πολλές άλλες αποτελούν καταφύγιο για τους Χριστιανούς και γι’ αυτό στις εικόνες αυτές γίνονται και πολλά τάματα.

Επίσης από τις εικόνες βλέπουμε και τις μορφές των Αγίων και αισθανόμαστε πιο πολύ ότι όλοι οι Άγιοι ήταν υπαρκτά πρόσωπα που πολλοί βασανίστηκαν και μέσω των εικόνων δε σταματάμε να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε.

Για όλα τα παραπάνω δεν θα ήθελα μία Εκκλησία χωρίς εικόνες, κάποια πράγματα δεν θέλω να αλλάξουν και ιδιαίτερα όταν έχουν Ιστορία πάνω από 2000 χρόνια.

ΨΩΜΑΣ ΗΛΙΑΣ

Β5, 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Δεν θα ήθελα στην σημερινή εποχή μια Εκκλησία χωρίς εικόνες, διότι πιστεύω πως οι εικόνες μας δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνούμε και να είμαστε πιο κοντά  με τον Θεό και τους υπόλοιπους αγίους.

ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Β4 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Κατά τη γνώμη μου, οι εικόνες αποτελούν κύριο κοσμητικό στοιχείο των Ναών. Αν η Εκκλησία δεν είχε εικόνες, θα μου ήταν πολύ δύσκολο να το συνηθίσω καθώς ζούμε μια ζωή που στην ουσία πιστεύουμε σε εικόνες χωρίς να έχουμε δει το πραγματικό πρόσωπο που εικονίζεται. Ο λόγος που δεν θα μου άρεσε αυτό είναι απλός. Σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και την ομορφιά της, δεν μπορείς να αφαιρέσεις ένα στοιχείο με τόση προσπάθεια και ιστορία από πίσω του.

ΠΑΡΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Β5, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

Κατά την γνώμη  μου δεν έχουν θέμα καθώς οι χριστιανοί δεν είναι εικονολάτρες και δεν πιστεύουμε  σε αυτό που απεικονίζει η εικόνα αλλά στο πρόσωπο . Το να μην έχουμε εικόνες στα ιερά δεν νομίζω να είναι και τόσο κακό διότι δεν μας αλλάζει την πίστη μας , με εικόνα η χωρίς. Κάποια ιερά μπορεί να το κάνουν λόγο αισθητικής. Αλλά θα ήταν ωραίο να βλέπαμε το εικονιζόμενο πρόσωπο κάθε φορά που πηγαίνουμε στα ιερά .

ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Β5, 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Το μήνυμα του Χριστού στην τέχνη
https://drive.google.com/file/d/1hKUYt_DDWs2w9Kewk4QIZ2K8qqCSBLfu/view?usp=sharing

 

  Κατά τη γνώμη μου, ο εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας δεν έχει σχέση με τις εικόνες, αλλά με τα διδάγματα της Εκκλησίας και τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους πιστούς. Η σύγχρονη Εκκλησία πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματά της, χωρίς να κρίνει και  να καταδικάζει ανθρώπους και συμπεριφορές. Αντίθετα, πρέπει να βοηθάει, χωρίς προϋποθέσεις όσους έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι οι εικόνες πρέπει να μείνουν γιατί υπάρχει μεγάλη παράδοση στην αγιογραφία, που είναι μια μορφή τέχνης, χωρίς όμως τα προσκυνήματα κτλ, που φαίνονται τελείως παράλογα.

ΜΕΛΙΣΣΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Β3. 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Πιστεύω πως δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν αναγκαστικά εικόνες στις εκκλησίες μιας και οι εικόνες δεν αποδεικνύουν την πιστή μας. Η πιστή σου προς κάτι δεν αποδεικνύετε ούτε από εικόνες ούτε από λεγόμενα αλλά με το τι πιστεύει ο καθένας μέσα του.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β3, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Εγώ θέλω να υπάρχουν εικόνες στην Εκκλησία μας.

Ο λόγος είναι ότι οι εικόνες βοηθάνε να δώσουμε μορφή στο Χρηστό, την Παναγία και στους αγίους. Πιστεύω ότι αυτό κάνει τη θρησκεία μας ζωντανή. Δηλαδή όταν θέλουμε να προσευχηθούμε έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας.

Επίσης νιώθουμε ότι ο Χρηστός και οι άγιοι είναι κοντά μας γιατί έχουν ανθρώπινη μορφή.

Τέλος οι εικόνες βοηθάνε στη συνέχεια της θρησκείας. Πολλές φορές οι εικόνες έχουν πληροφορίες για την ιστορία του  κάθε αγίου.

ΚΑΤΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ… (εργασία μαθητών)

Φεβ 202125

Ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού, ο αγαπημένος του μαθητής τον αρνήθηκε τρεις φορές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές τον πρόδωσαν και το άφησαν  μόνο του. Μπροστά στον Πιλάτο και τους Ιουδαίους και ο εγκληματίας Βαραββάς βρίσκει ανθρώπους, και την τελευταία στιγμή ελευθερώνετε. Σήμερα ακόμη, και ο χειρότερος άνθρωπος στο δικαστήριο έχει έστω και έναν επί πληρωμή δικηγόρο να τον υπερασπιστεί. Τελικά τόσο αποτυχημένος ήταν ο Χριστός που επί τρία χρόνια, αν και έκανε απίστευτα πράγματα δεν καταδέχτηκε κανένας από αυτούς που τους έκανε τα θαύματα, αλλά και οποιοσδήποτε μαθητής του , να τον υπερασπιστεί; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

Ο Χριστός σε σύγκριση με τον διάβολο θέλει το 100% του εαυτού μας, να είναι μαζί του και να τον πιστεύει αληθινά και να αποδεικνύει την πίστη του αυτή στην καθημερινή ζωή του. Όμως έμεινε μόνος και εγκαταλειμμένος  γιατί ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι ήταν μαζί Του, Τον στήριζαν και Του έδειχναν την αγάπη τους, δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αλήθεια Του. Όλα αυτά τα τυπικά πράγματα που έκαναν, να πηγαίνουν στην εκκλησία και να κοινωνούν, να στηρίζουν και να υποδεικνύουν στους άλλους αυτά που Έλεγε ήταν νεκρά μπροστά Του, γιατί τα έκαναν από υποχρέωση και δεν μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν την αγάπη πράξη στον κανονικό κόσμο. Ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο καλά λόγια, ο Χριστιανισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό που τον χαρακτηρίζει μία φράση, αγάπη στην πράξη, το οποίο και είναι πολύ δύσκολο στην κατανόηση και στην εφαρμογή από πολύ κόσμο. Οι ίδιοι οι μαθητές Του παρότι κατάφεραν να αλλάξουν τρόπο ζωής και αφιερώθηκαν στο να διδάσκουν και να στηρίζουν τον λόγο του Χριστού, την κρίσιμη στιγμή που έπρεπε να αποδείξουν την αλήθεια Του, φάνηκαν μικρόψυχοι και αρνήθηκαν την πίστη τους σε Αυτόν. Αν εμείς, δεν πιστούμε και δεν μπορέσουμε να κάνουμε την αγάπη πράξη πέρα από τα λόγια δεν είμαστε εξολοκλήρου πιστοί στον Κύριο. Έτσι λοιπόν αυτό που προσπαθούσε να κάνει ο Ιησούς επί τρία συνεχόμενα χρόνια δεν είναι αποτυχημένος χριστιανισμός απλά ορισμένοι δεν μπορούν να γίνουν αρκετά πιστοί ώστε να τον φτάσουν.

ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΛΥΔΙΑ

Α2, 4ο Γυμνασιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος. Πιστεύω ότι αυτό το έκανε επειδή ήξερε ποια είναι η μοίρα του και τι θα γίνει. Αρνήθηκε να τον βοηθήσουν όχι γιατί είναι αποτυχημένος αλλά γιατί αν τον βοηθούσαν θα έμπλεκαν και οι μαθητές του. Θα τους έπιαναν οι Φαρισαίοι και μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με εκείνον δηλαδή να τους κρεμάσουν . Και ο Χριστός δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό, γιατί ακόμα και ας τον αρνήθηκαν και τον πλήγωσαν, μετάνιωσαν από την καρδιά τους και ζήτησαν συγχώρεση. Και ο Χριστός τους συγχώρεσε. Οπότε καταλαβαίνουμε πως Ο Χριστός δεν είναι αποτυχημένος αντιθέτως είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πάντα δίπλα σου και σε συγχωράει αν πραγματικά το θέλεις.

ΜΠΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Παρόλο που ο Χριστός έκανε τόσα θαύματα και καλές πράξεις  δεν βρέθηκε κάνείς να τον υποστηρίξει. Πιστεύω πως δεν είναι αποτυχία του Χριστού το οτι δεν τον υποστήριξε κανείς. Κατά την γνώμη μου φοβήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, καθώς θα τούς κατηγορούσαν όσοι δεν πίστευαν στο Χριστό. Οπότε η αποτυχία δεν είναι από την μεριά του Χριστού αλλά από την μεριά των ανθρώπων που δεν ήταν αρκετά γενναίοι να τον υποστηρίξουν.

Γκέκας Δημήτρης

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο χριστός δεν ήταν αποτυχημένος. Σε αυτούς που είχε κάνει τα θαύματα δεν τον υπερασπίστηκαν από φόβο μήπως τους συλλάβουν οι Ρωμαίοι. Οι μαθητές του και αυτοί για τον ίδιο λόγο. Παρόλα αυτά ειδικά ο Πέτρος που ήταν ο αγαπημένος μαθητής του χριστού μετά κατάλαβε το λάθος του και έγινε ο μεγαλύτερος απόστολος μιλώντας στον κόσμο για αυτόν.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Ιησούς μετά από όλα όσα θαυματουργά έργα έκανε για τον άνθρωπο κατέληξε στο τέλος της ζωής του να είναι μόνος , εγκαταλελειμμένος από όσους ευεργέτησε και από τους πιστούς του μαθητές. Αυτό ίσως αρχικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να αιτιολογηθεί. Ακόμα και ο χειρότερος άνθρωπος έχει υπεράσπιση  και ο Ιησούς όχι; Ένας μόνο λόγος υπάρχει για αυτό. Ένα συναίσθημα που εκείνη ειδικά την εποχή ήταν έντονο -το συναίσθημα του φόβου ( φοβού τους Ιουδαίους). Όταν ο Ιησούς πλέον δεν ήταν δίπλα στους πιστούς του και τους μαθητές του αυτοί σαν μικρά παιδία που στην απουσία του πατέρα τους  ,τρέμουν από φόβο, τρομοκρατούνται και κυριεύονται από απελπισία, πείθονται ότι δεν υπάρχει λύση, πανικοβάλλονται, ταράζονται και κρύβονται. Φοβούνται την φυσική τάξη πραγμάτων και την ηθική τάξη του κόσμου, φοβούνται το πολιτικό σύστημα της εποχής. Τους είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν πως ένας νεκρός, μπορεί να αναστηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ανθρώπινης λογικής. Με την νίκη του Χριστού επί του θανάτου και τη ανάσταση ο άνθρωπος που πίστεψε στον Ιησού καταφέρνει να κερδίσει το συναίσθημα του φόβου. Τον φόβο για όλα τα γήινα   ακόμη και  τον υπέρτατο φόβο του θανάτου. Αυτός ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του ανθρώπου μπροστά σε έναν κίνδυνο. Ο τρόπος θανάτωσης του Χρηστού ήταν τόσο φρικτός, αργός και ατιμωτικός για να προκαλέσει  μεγαλύτερο ακόμη φόβο  στους πιστούς και για λίγο λοιπόν από το θέαμα έκανε και τον πιο πιστό να απομακρυνθεί και να λυγίσει. Ακόμα και ο ίδιος ο Ιησούς ένιωσε για λίγο εγκαταλελειμμένος από τον πατέρα  του (θεέ μου, θεέ μου γιατί με εγκαταλείπεις ) αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι ο Θεός δεν τον εγκαταλείπει και πριν εκπνεύσει είπε ΄΄Πατέρα μου γεμάτος ελπίδα και εμπιστοσύνη στα χέρια σου παραδίδω την αθάνατη ψυχή μου .΄΄Έτσι και ο κάθε πιστός μετά από την σταύρωση και  μόλις ήρθε η ανάσταση  απέκτησε την δύναμη, το θάρρος που του έλλειπε να ξεκινήσει την αληθινή πλέον  ζωή κοντά στον Χριστό που δεν τελειώνει με τον θάνατο. Αποκτά το θάρρος να μην φοβάται πλέον τα εγκόσμια, να νικά τον εγωισμό, την αμαρτία, την φθορά. Ο άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο προς τα κατεστημένα. Η δύναμη της ανάστασης του Χριστού δίνει τη δύναμη σε κάθε Χριστιανό να νικά και να μην φοβάται κάθε θνητό, κάθε αρματολό, κάθε αμαρτία, κάθε δαιμονικό και επικίνδυνο.  Ο Θεός ως πατέρας δίνει στον άνθρωπο με την ανάσταση του Ιησού και την αληθινή μετάνοια  ‘ το εμβόλιο’ κατά του φόβου .Ο σταυρός γίνεται το όπλο ενάντια σε κάθε φόβο, τον τοποθετούμε μπροστά σε κάθε  κίνδυνο και αντλούμε από αυτόν δύναμη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον να κρυβόμαστε από τους φόβους μας.

ΛΕΓΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΟΡΑΛΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Παρόλο που ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος και είχε βοηθήσει τόσο κόσμο όταν το είχε ανάγκη, κανένας από αυτούς δεν τον βοήθησε. Όσοι ήταν άπιστοι  δεν τον βοήθησαν γιατί δεν πίστευαν ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά ότι ήταν ένας εγκληματίας, και για αυτό επέλεξαν να ελευθερωθεί ο Βαραββάς. Αυτοί που πίστευαν στον Χριστό δεν τον βοήθησαν γιατί αναρωτιόντουσαν αφού είναι ο Μεσσίας γιατί δεν έκανε κάτι να ελευθερωθεί. Επίσης φοβόντουσαν τους Ιουδαίους, επειδή αν έκαναν καμία προσπάθεια θα τους σκότωναν. Ο Χριστός δεν έκανε καμία κίνηση αλλά άφησε τους Ιουδαίους να τον πιάσουν, γιατί έπρεπε να θυσιαστεί για τους ανθρώπους.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΙΩΑΝΝΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν απέτυχε στο σχέδιό του επειδή ο ίδιος θέλησε να σταυρωθεί και να θυσιαστεί μόνος του για όλον τον κόσμο. Δεν χρειαζόταν κάποιον να τον υπερασπιστεί για να την γλιτώσει. Ήθελε να πεθάνει και να αναστηθεί για το καλό των ανθρώπων.

ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο χριστός ήθελε να μεταφέρει τα μηνύματα του και με τον τρόπο του άφησε όλους αυτούς που βοήθησε ή τους έκανε θαύματα να μην θέλουν να τον βοηθήσουνε , να τον σώσουνε γιατί ήθελε να τους αποδείξει ότι και στον ίδιον θα πρέπει να του ασκηθούν οι κοινοί φυσική νόμοι του κόσμου όπως γίνεται με όλους τους θνητούς.

Στην ουσία η σύλληψη του Χριστού έγινε στο σώμα του και όχι στον ίδιον για να πραγματοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι νόμοι, αποδεικνύοντας ότι το πνεύμα είναι αυτό που έχει σημασία.  Επίσης θέλει να μας πει πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιφρονούμε και να αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπό μας ότι και να είναι αυτός (κακός) πρέπει να δείχνουμε αγάπη. Στο τέλος Όλοι είμαστε ένοχοι ενώπιον του Θεού και θα κριθούμε για την αμαρτία μας.

Για μένα όχι δεν ήταν αποτυχημένος γιατί με τον σταυρικό θάνατο ο Χριστός ολοκλήρωσε το έργο του, που ήταν να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα με άπειρη αγάπη δίχως όρια να την λυτρώσει από κάθε τι σατανικό και να την υψώσει στον θεό πατέρα του

ΜΑΧΙΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος αλλά οι μαθητές ήταν αχάριστοι και δεν τον τιμούσαν. Ο Ιούδας τον πρόδωσε ίσως γιατί περίμενε ότι ο Μεσσίας θα εμφανιστεί ως ένας βασιλιάς με πλούτη και όχι ως ένας απλός άνθρωπος. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει και στον Πιλάτο, ότι δηλαδή η βασιλεία του βασίζεται στην αλήθεια και όχι στα αγαθά. Ο Πέτρος, αν και τον αρνήθηκε κατάλαβε το λάθος του και έπειτα άρχισε να τον τιμά και να διαδίδει τα θαύματά του.

ΣΙΜΙΓΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός με την διδασκαλία και το έργο του έδειξε έμπρακτα την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αυτή του η στάση  προς τους ανθρώπους δείχνει πως δεν ζητά κανένα αντάλλαγμα για ό,τι πρόσφερε. Οι μαθητές του, είχαν αδυναμίες όπως όλοι οι άνθρωποι, ο Πέτρος μπορεί να ένοιωσε φόβο, και ο Ιούδας ήταν άπληστος. Ο Χριστός ήρθε στην γη για να θυσιαστεί για την ανθρωπότητα και ταπεινώθηκε για να δείξει ότι μόνο με την ταπείνωση θα κερδίσει κάποιος τη βασιλεία των ουρανών. Ήξερε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές του δεν θα τον υπερασπιστούν, παρόλα αυτά σταυρώθηκε. Ο Πέτρος μετανόησε που τον απαρνήθηκε και ο Ιούδας αυτοκτόνησε.

ΜΟΝΟΠΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός ήξερε ότι ο Πέτρος θα τον αρνηθεί τρεις φορές, ότι ο Ιούδας θα τον προδώσει και  ότι ελάχιστοι θα τον πιστέψουν. Παρόλα αυτά ο Χριστός δεν ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.  Γιατί είχε έρθει στη γη με έναν σκοπό. Να πάρει επάνω του τις αμαρτίες του κόσμου, να σταυρωθεί και με την ανάστασή του να δείξει σε όλους πιστούς και άπιστους τον δρόμο προς την βασιλεία του θεού.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ενώ ο Ιησούς έκανε τόσα πράγματα για τους ανθρώπους ,δείχνοντας την αγάπη του για αυτούς, οι ίδιοι δεν έδειξαν θάρρος για να τον υπερασπιστούν φοβούμενοι μήπως τους κατηγορήσουν και τους τιμωρήσουν. Επίσης φάνηκαν αχάριστοι, φιλοχρήματοι και εγωιστές. Όπως γράφει και το βιβλίο, η προδοσία απέναντι στον Ιησού οδήγησε τον Ιούδα στην απελπισία και στην απόγνωση ,ενώ αντίθετα ο Πέτρος μέσα από τη θλίψη και το πένθος για την προδοσία του, οδηγήθηκε στην ελπίδα, στη σωτηρία, στη χαρά και στην ειρήνη της ψυχής. Νομίζω ο Ιησούς γνώριζε αυτά τα μειονεκτήματα των ανθρώπων, ήξερε από πριν τι θα συμβεί και ήθελε να πάρουν οι άνθρωποι, τον δρόμο της αγάπης όπως έκανε ο Πέτρος και οι άλλοι Απόστολοι.

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΝΕΦΕΛΗ-ΡΑΦΑΗΛΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος διότι ήρθε και δίδαξε την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας δίδαξε ότι πρέπει να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα για το καλό που κάναμε. Οι άνθρωποι τότε φοβόντουσαν την σύλληψη  τον διωγμό και για αυτό  δεν υπερασπίστηκε κανένας τον Χριστό όμως και ο Χριστός δεν περίμενε αντάλλαγμα για τα θαύματα και την διδασκαλία που έκανε. Επιπλέον στην συνέχεια πολλοί μετάνιωσαν για την στάση τους και ο Χριστός δέχθηκε την μετάνοιά τους.

 ΜΠΡΙΛΑΚΗ – ΑΡΑΚΑ ΜΑΡΙΕΤΑ- ΡΑΦΑΕΛΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Οι μαθητές του τον πρόδωσαν επειδή περίμεναν έναν διαφορετικό μεσσία έναν επίγειο βασιλιά που θα ελευθέρωνε τον σκλαβωμένο ιουδαϊκό λαό από τους Ρωμαίους κατακτητές. Οι Ρωμαίοι πίστευαν οτί παριστάνει  το γιο του Θεού και ότι ήρθε για να πάρει την εξουσία. Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος αφού ο Θεός τον έστειλε στην γη για να διδάξει τους ανθρώπους τι σημαίνει αγάπη, καλοσύνη, ταπείνωση.Ο Χριστός θησίασε την ζωή του για τους ανθρώπους για να τους σώσει από τις αμαρτίες τους

ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Aπό ανθρώπινη αδυναμία, φόβο και δειλία αρνήθηκαν τον Κύριο όσοι βρίσκονταν στο πλάι του. Ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για να μας εντυπωσιάσει με τα θαύματα Του και να σωθεί από εμάς γιατί ο Κύριος ήρθε για να εκπληρώσει τις γραφές και να μας σώσει. Ήρθε στην γη για να μας δείξει τον δρόμο του Θεού, για να σηκώσει τις αμαρτίες μας και να γίνει το φως του κόσμου. Με το παράδειγμά Του μας δίδαξε ότι μπορούμε να κάνουμε το θέλημα του Θεού ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες γιατί ο Κύριος ήξερε από την αρχή για την καταδίκη και τον θάνατό Του. Ο Χριστός λοιπόν δεν απέτυχε επειδή δεν σώθηκε από τους πιστούς Του, γιατί το έργο Του ήταν να μας υπηρετήσει και όχι να Τον υπηρετήσουμε, να μας προσφέρει την αγάπη Του και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μετανοούμε.

ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός , ως  παντογνώστης  ,  γνώριζε  από  την  αρχή  ότι ο  Ιούδας  θα τον  κατέδιδε.  Τον  συμπεριλάμβανε  στους  μαθητές  του  για  να   ζήσει  κοντά   του  ,  να  ακούσει  τη  διδασκαλία  του  και   να δει  τα θαύματα του .  Ο Ιούδας  από  την  άλλη   όχι  απλά  δεν  σεβάστηκε  την  αγάπη  του  Χριστού  που  τον  έκλεξε  ως  μαθητή  του  και   του  δίδαξε   τόσα  πολλά   αλλά  ήταν  και  εκείνος  που  τον  πρόδωσε  γιατί  το  πάθος  του ,   για την  φιλαργυρία  ήταν  πολύ  μεγάλο  και έτσι  ο  Χριστός  οδηγήθηκε  στον  θάνατο  με  έναν πολύ άσχημο  τρόπο  την  Σταύρωση. Ο Χριστός  ήρθε  στον  κόσμο  ως  θεάνθρωπος  για  να  μας διδάξει  το  λόγο  του  Θεού  .  Ήρθε   για  να  βοηθήσει  να  απαλλαγούμε  από  τα  πάθη  μας  και  να  βρούμε  τον  σωστό  δρόμο  για  την  λύτρωση  μας . Δεν ήρθε  ως  ‘’τιμωρός’’  αλλά  ως ‘’ λυτρωτής’’ .Έκφραζε  την  ελευθερία  του  ανθρώπου  αφήνοντας  τους  μαθητές  του αν  θέλουν  να   απομακρυνθούν  από  κοντά  του. Έτσι λοιπόν όχι  απλά  αποτυχημένος  δεν  ήταν   αλλά  μας  γέμισε  με  αγάπη  και  πίστη .

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ… (εργασία μαθητών)    

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

Φεβ 202119

Τα επιχειρήματα των εικονομάχων σύμφωνα με τα παραθέματα είναι τα εξής:

1) Οι εικόνες υποκαθιστούν τα είδωλα, επομένως όποιος τις λατρεύει καταλήγει να υποστηρίζει την ειδωλολατρία.

2) Έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπινο χέρι και όχι θεϊκό, οπότε οι άνθρωποι δεν πρέπει να τις προσκυνούν.

3) Ο θεός απαγορεύει την προσκύνηση των ειδώλων, οπότε και η προσκύνηση των εικόνων αποτελεί κατάλοιπο προηγούμενων αιώνων και θρησκειών.

4) Οι ήττες των χριστιανών στις πολεμικές συγκρούσεις με τους εθνικούς – ειδωλολάτρες αποδίδονται στην ασέβεια των πρώτων λόγω της λατρείας των εικόνων.

5) Οι αυτοκράτορες που υποστήριζαν τις εικόνες και τις λάτρευαν πέθαναν στην εξορία ή στη μάχη. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν πίστεψαν και δεν λάτρεψαν τις εικόνες πέθαναν και ενταφιάστηκαν με τιμές.

ΓΚΙΟΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, οι εικονομάχοι θεωρούσαν ότι οι εικόνες πήραν την θέση των ειδώλων. Η παλιότερη παράδοση έκανε τους ανθρώπους να κατασκευάζουν είδωλα για προσκύνημα. Ωστόσο, ο Θεός απαγορεύει το προσκύνημα τέτοιων ειδώλων, και επομένως δεν έπρεπε να προσκυνούν ούτε τις εικόνες. Ακόμα, ο βασιλιάς Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος είχε συνδέσει τις ήττες από τους εθνικούς με τους εικονολάτρες αυτοκράτορες. Πίστευε ότι ήταν τιμή και καλή τύχη να μην λατρεύονται οι εικόνες. Τέλος, η σύνοδος της Ιέρειας ανέφερε τις εικόνες ως απόβλητα αφού κατασκευάζονταν από κάθε είδους υλικό  και είχαν ζωγραφιστεί από κακότεχνο χρωστήρα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το κυριότερο επιχείρημα των εικονομάχων είναι πως οι εικόνες είναι δημιουργήματα του ανθρώπου και της ανθρώπινης φαντασίας. Ακόμα θεωρούσαν πως αυτοί που προσκυνούσαν τις εικόνες ήταν κατά κάποιο τρόπο ειδωλολάτρες αφού οι “ εικόνες υποκαθιστούν είδωλα”. Επίσης πολλές φορές οι άνθρωποι παρασέρνονταν και προσκυνούσαν τις εικόνες για αυτό που είναι ( υλικό κλπ) και όχι για αυτό που απεικόνιζαν που είναι παράδειγμα υλισμού που είναι αντίθετο σε όσα δίδαξε ο Χριστός: ότι η πίστη δεν βρίσκεται στα αντικείμενα και σε ύλη αλλά στον νου. Τέλος, ο Λέων ο Ίσαυρος Γ’ θεωρούσε ότι δεν είναι τυχαίο πως οι εικονολάτρες βασιλείς δεν ζούσαν πολύ και πέθαιναν με άσχημο τρόπο ενώ όσοι ήταν κατά των εικόνων πέθαιναν χωρίς πόνο και με τιμές.

Σιδηροπούλου Μαριάνθη

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Οι εικονομάχοι ήταν αντίθετοι με τη λατρεία των εικόνων. Κατά τη γνώμη των εικονομάχων, η προσκύνηση των εικόνων σήμαινε ειδωλολατρία,  η οποία ήταν αντίθετη με τον Χριστιανισμό. Υποστήριζαν ότι κανένας δεν είναι σε θέση να παραστήσει τον Θεό έτσι ή αλλιώς. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι κανείς δεν πρέπει να προσκυνά τις εικόνες που είναι δημιούργημα ανθρώπου, δεν υπάρχει τέτοια παράδοση κι ούτε ο Θεός ο ίδιος επιτρέπει το προσκύνημα , πολύ περισσότερο το προσκύνημα ανθρώπινων κατασκευασμάτων. Επίσης, πίστευαν ότι οι χριστιανοί παθαίνουν ήττες από τους εθνικούς επειδή λατρεύουν τις εικόνες. Όσοι τις λάτρεψαν πέθαναν σε εξορία ή σε μάχες. Όσοι αντίθετα, δεν τις λάτρεψαν , έζησαν πολλά χρόνια.

ΦΑΝΟΣ ΒΛΑΣΣΙΟΣ

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ    

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Φεβ 202117

Ο Χριστός πρώτα ταπεινώθηκε πλένοντας τα πόδια των μαθητών και μετά ακολούθησε ο Μυστικός Δείπνος(Θεία Ευχαριστία).Γιατί η Εκκλησία ζητά πρώτα την ταπείνωση από τον χριστιανό και μετά να κοινωνήσει;

Η ταπείνωση είναι χρήσιμη γιατί βοηθάει τον χριστιανό στην αυτογνωσία και τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ο ταπεινός έχει καθαρή ψυχή, χωρίς φθόνο, ζήλεια, οργή παρά μόνο ηρεμία και αγάπη. Η Θεία Ευχαριστία είναι το μυστήριο της συνάντησης του ανθρώπου με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Χωρίς  την προετοιμασία της ταπείνωσης δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα από το  μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Σχίζας Γιάννης

Α΄Γυμνασίου

Ο χριστιανός που θα πάρει την Θεία κοινωνία πρέπει να δείξει ταπείνωση γιατί με αυτόν τρόπο κάνει μια μικρή πράξη όμως με μεγάλη σημασία.Πως όπως και ο Χριστός έδειξε ταπείνωση στον Μυστικό Δείπνο μπορεί και αυτός σαν σωστός χριστιανός να δείξει ταπείνωση για να εισέλθει το αίμα και το σώμα Του μέσα του.Δηλαδή με λίγα λόγια καθαρίζει και προετιμάζει τον εαυτό του για την Θεία κοινωνία.

ΧΡΥΣΟΥ-ΜΙΧΑΕΛΑ-ΜΑΡΙΑ

Α΄Γυμνασίου

Ο Ιησούς προσκαλεί τους μαθητές του να γιορτάσουν μαζί το πασχάλιο δείπνο. Εκεί αναλαμβάνει το έργο ενός δούλου: πλένει τα πόδια των μαθητών του. Ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο Δημιουργός του Κόσμου, πράττει κάτι ταπεινωτικό. Δείχνει την αγάπη του! Υπογραμμίζει ότι η αγάπη αυτή είναι διακονία για χάρη του άλλου. Η αγάπη είναι πράξη! Πλένοντας το πόδια των μαθητών του, ακόμη και του Ιούδα, λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στον μαρτυρικό σταυρικό θάνατο, ο Χριστός υπενθυμίζει στους μαθητές του ποιο είναι το έργο του, και τους παροτρύνει να τον μιμηθούν και αυτοί, δηλαδή να γίνουν ταπεινοί διάκονοι για τους συνανθρώπους τους, αν θέλουν να είναι αληθινοί μαθητές του. Η Εκκλησία, όπως και ο ίδιος ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του, ζητά από όλους τους Χριστιανούς που πάνε να κοινωνήσουν να είναι ταπεινοί και “καθαροί”. Ο Χριστιανός που πηγαίνει στον οίκο του Θεού, για να μεταλάβει Σώμα και Αίμα Χριστού δεν θα πρέπει να είναι εγωϊστής και υπερόπτης αλλά να έχει πραγματική και αληθινή πίστη απέναντι στο Θεό, να είναι αληθινός, να μην κάνει κακές σκέψεις, να αναγνωρίζει τα λάθη του και πάνω απ’όλα να μπορεί να συγχωρεί. Μόνο όταν ένας άνθρωπος είναι ταπεινός και έχει καθαρή ψυχή είναι ικανός να λάβει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Κάθε πιστός, όταν μεταλαμβάνει τη Θεία Κοινωνία, ενώνεται με τον Χριστό, αλλά και με τους άλλους πιστούς. Έτσι, αποκτά εμπειρία αυτού του τρόπου ζωής, αυτής της κοινωνίας αγάπης, και γεύεται το τι είναι η Εκκλησία!

Ματζάνα Νεφέλη-Μαρία

Α΄Γυμνασίου

Η εκκλησία θέλει να είμαστε τατεινωμένοι πριν κοινωνήσουμε διότι η ταπείνωση είναι ο σεβασμός και η καθαρότητα του εαυτού μας. Η εκκλησία το θέλει αυτό γιατί όταν πίνουμε την θεία κοινωνία δεν πίνουμε κάτι απλό και καθημερινό, πίνουμε το αίμα του Χριστούλη μας και για αυτό πρέπει να είμαστε ταπεινοί πρίν βάλουμε αυτό το άγιο υγρό στο στόμα μας

Τανάκας Γιώργος

Α΄Γυμνασίου

Ο Χριστός λίγο πριν το μαρτυρικό  σταυρικό του θάνατο, σε ένδειξη ταπεινότητας, έπλυνε και σκούπισε τα πόδια των μαθητών του. Με αυτόν τον τρόπο τους δείχνει την αγάπη του, και τους παροτρύνει να ακολουθήσουν και εκείνοι το παράδειγμά του, δηλ. να είναι ταπεινοί και να αγαπούν τον συνάνθρωπο.

Με τον ίδιο τρόπο και η Εκκλησία θέτει ως προϋπόθεση , την ταπείνωση πριν την Θεία Κοινωνία. Αυτό γίνεται για να  μας  παροτρύνει να ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα του Χριστού, δηλ. να είμαστε ταπεινοί όπως ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, αλλά  και να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, όπως ακριβώς αγάπησε ο Χριστός τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό ώστε του πρόσφερε το Σώμα και το Αίμα του, δηλ. τον ίδιο του τον εαυτό.
Έτσι με ταπείνωση και αγάπη στον συνάνθρωπο, συμμετέχουμε στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας με αποκορύφωση την Θεία Κοινωνία. Συμμετέχουμε δηλ. όλοι στην Εκκλησία δηλ. στην κοινωνία αγάπης, που <τρέφεται> από το Σώμα και Αίμα του Χριστού.

ΛΕΚΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α Γυμνασίου

Όπως ο Χρηστός ταπεινώθηκε πλένοντας τα πόδια των μαθητών του έτσι και μας δίδαξε την σημασία της ταπείνωσης, δηλαδή το να βάζουμε πίσω τον εγωισμό μας, έτσι πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος δηλαδή, πρώτα ταπεινώνεται στα μάτια του Θεού και των ανθρώπων και έπειτα μπορεί να μεταλάβει το σώμα και το αίμα του Χρηστού.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

Α Γυμνασίου

 

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ    

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ (εργασίες μαθητών

Φεβ 202117

Με την σκέψη ότι το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έμφυτο στον άνθρωπο,σήμερα υπάρχουν άθεοι που αρνούνται κάθε μορφή πίστης(π.χ σε μια ανώτερη δύναμη,επιστήμη) ή άθεοι που αρνούνται συγκεκριμένο Θεό και θρησκεία;Δικαιολογήστε την αποψή σας!

Πιστεύω ότι  σήμερα οι περισσότεροι άθεοι αρνούνται να πιστέψουν σε έναν συγκεκριμένο Θεό και θρησκεία, θεωρώντας ότι ο δημιουργός του κόσμου δεν ασχολείται με την δουλειά των ανθρώπων και η πίστη σε αυτόν είναι ένα χάσιμο χρόνου. Οι άθεοι επίσης πιστεύουν ότι από την στιγμή που το ανθρώπινο είδος έχει καταστρέψει πλήρως την φύση του κόσμου έτσι όπως τον είχε δημιουργήσει ο Θεός χωρίς να δεχτεί καμία απολύτως τιμωρία, τότε ίσως ο δημιουργός του κόσμου μας να μην ασχολείται με τις ζωές μας αλλά με το τεράστιο σύμπαν στο όποιο ζούμε και στο οποίο είμαστε ένας κόκκος σκόνης.

ΜΠΙΜΠΑ ΡΕΤΖΙΝΑ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού)

 

Κατά την γνώμη μου θεωρώ ότι την σήμερον ημέρα, υπάρχουν και οι δυο κατηγορίες ατόμων που αναφέρονται παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά κατά την άποψη μου από αυτές τις δυο ομάδες κυριαρχεί αυτή που αρνείται κάθε μορφή πίστης εξ ου και ο ορισμός αθεϊστής , όπου με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει κάποιον τον οποίο πιστεύει στον Βούδα ή και στον Αλάχ, αλλά κάποιον που δεν πιστεύει γενικότερα σε κάποια θρησκεία. Επίσης αυτοί που αρνούνται κάποια συγκεκριμένη θρησκεία πιστεύουν σε κάποια άλλη, οπότε δεν είναι άθεοι. Επιπρόσθετα, ένα παράδειγμα, οι τζιχάντ οι οποίοι αρνούνται κάθε άλλη μορφή θρησκείας, και μια αίρεση αυτής της θρησκείας προσπαθεί να επιβάλλει αυτήν την θρησκεία, δεν χαρακτηρίζονται από κανέναν άθεοι.

Τέλος, θεωρώ πως αφού στον κόσμο σαν σύνολο υπάρχει ανεξιθρησκεία, δεν θα έπρεπε κανείς να προσπαθεί να επιβάλλει σε κανέναν καμία θρησκεία ή ιδεολογία, όποια είναι αυτή ούτε και αν αυτό είναι ο αθεϊσμός.

ΠΑΝΑΓΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού)

Την σημερινή εποχή, κατά την άποψη μου, επικρατούν και οι δύο όψεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη/επιστήμη και γενικότερα αρνούνται κάθε μορφή πίστης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι άθεοι οι οποίοι αρνούνται συγκεκριμένο θεό/θρησκεία, οι οποίοι κατά την γνώμη μου υπάρχουν κυριαρχούν. Αυτό θεωρώ συμβαίνει, διότι πολλοί άνθρωποι, ονομαζόμενοι άθεοι, στην πραγματικότητα πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη, η οποία απλά διαφέρει από τις «συνηθισμένες» . Έτσι, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αν και σήμερα επικρατούν και οι δυο απόψεις, σε μεγαλύτερο αριθμό βρίσκονται τα άτομα τα οποία αρνούνται την πίστη τους στις «καθιερωμένες», πλέον, θρησκείες.

ΠΑΝΟΥΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού)

 

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρνούνται κάθε μορφή πίστης ή που αρνούνται συγκεκριμένο Θεό και θρησκεία. Πολλοί πιστεύουν πως είναι αφελές στον 21ο αιώνα να πιστεύουν σε ανώτερες δυνάμεις. Επίσης, πιστεύουν πως οι επιτυχίες τους είναι αποτέλεσμα της δικής τους δουλειάς και όχι της πίστης τους σε κάποιον Θεό. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνό φαινόμενο, άνθρωποι της επιστήμης να μην πιστεύουν σε κάποια θρησκεία, καθώς πιστεύουν πως όλα εξηγούνται με την επιστήμη και δεν υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις.

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού)

Ο σύνδεσμος – βίντεο με τις θέσεις του Μαρξ γύρω από την θρησκεία
https://drive.google.com/file/d/1a75zqx9BpT7H1W5aP4fotG8MZWr1WcfJ/view?usp=sharing

Κατά την άποψή μου και χωρίς να έχω σφαιρική γνώση πάνω στο θέμα, πιστεύω πως στις μέρες μας όσοι άνθρωποι δηλώνουν άθεοι εννοούν ότι δεν πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη ή γενικότερα στην ύπαρξη θεού. Βέβαια προφανώς υπάρχει και ένα σύνολο ανθρώπων, το οποίο αρνείται μια συγκεκριμένη θρησκεία και θεό. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως άθεοι καθώς ανήκουν σε μία δική τους κατηγορία.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού)

 

 

 

Δείτε το στο slideshare.net

Από την αρχαιότητα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει λαός, χωρίς πίστη σε κάποια ανώτερη ύπαρξη, σε κάποια θεότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σ’ όλες τις εποχές πίστευαν και πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός δημιουργός και συντηρητής του σύμπαντος. Παρόλα αυτά σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται κάθε μορφή πίστης. Η άρνηση της υπάρξεως του Θεού είναι μια κοσμοθεωρητική τοποθέτηση πολύ γνωστή. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως δεν υπάρχει λογική δύναμη ανώτερη από τον άνθρωπο. Η τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργεί την εντύπωση, ότι ο άνθρωπος είναι παντοδύναμος, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να δυσπιστούν ως προς την ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης

ΓΚΑΝΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ (1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού)

ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ
https://union.atheia.gr/

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ (εργασίες μαθητών    

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Φεβ 202116
 Ο Χριστός πρώτα ταπεινώθηκε πλένοντας τα πόδια των μαθητών και μετά ακολούθησε ο Μυστικός Δείπνος(Θεία Ευχαριστία).Γιατί η Εκκλησία ζητά πρώτα την ταπείνωση από τον χριστιανό και μετά να κοινωνήσει;
Η Εκκλησία ζητά από όλους τους πιστούς που πάνε να κοινωνήσουν, δηλαδή να λάβουν το σώμα και το αίμα του Χριστού, να είναι ταπεινοί και «καθαροί». Με άλλα λόγια, ο χριστιανός που πηγαίνει στον οίκο του Θεού για να μεταλάβει την θεία κοινωνία δεν θα πρέπει να μπαίνει με εγωιστικές διαθέσεις αλλά με ευλάβεια και πραγματική πίστη απέναντι στον Θεό και όχι υποκρισία και ψέματα. Η Εκκλησία λοιπόν δεν ζητά κάτι διαφορετικό από αυτό που δίδαξε ο Χριστός μας στους μαθητές του, την αληθινή ταπείνωση, πλένοντας ο ίδιος τα πόδια τους και λέγοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του: Να γίνουν ταπεινοί διάκονοι για τους συνανθρώπους τους.Μόνο όταν ένας άνθρωπος κατεβαίνει από τον εγωισμό στην ταπείνωση, μπορεί να έχει καθαρή ψυχή και συναισθήματα και όχι μόνο να πλησιάσει τον Χριστό, αλλά να δεχθεί το ίδιο το Αίμα και το Σώμα του που θα τον λυτρώσουν απόκαμε αμαρτία και αρνητικές σκέψεις. Άς μην ξεχνάμε τέλος ότι ολόκληρη η ζωή του Χριστού ήταν όλο αγάπη και ταπεινότητα που αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους πιστούς και μη,άνδρες και γυναίκες, εγκληματίες και αμαρτωλούς. Πως είναι λοιπόν δυνατόν κάποιοι σημερινοί δήθεν χριστιανοί να θεωρούν υποτιμητική την ταπείνωση; Είναι ακριβώς επειδή δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι μας δίδαξε και τι μας υπέδειξε ο Χριστός μας,ότι μέσα απτήν ταπείνωση έρχεται το καθαρό πνεύμα, η αγνή σκέψη, που δεν σκέφτεται το κακό και αναγνωρίζει τα όποια λάθη και μπορεί και συγχωρεί.
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Α΄Γυμνασίου

Η ταπείνωση είναι μια από τις σημαντικότερες αρετές που μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος στη ζωή του και συγχρόνως μια από τις απαραίτητες και αναντικατάστατες στην προσπάθεια που κάνει ο καθένας  από εμάς για την σωτηρία της ψυχής του. Η εκκλησία ζητά πρώτα την ταπείνωση γιατί η ψυχή πρέπει να καθαριστεί και να ταπεινωθεί σε έναν εκπρόσωπο του θεού και μετά ο χριστιανός να πάρει τη θεία κοινωνία που είναι το σώμα και το αίμα του χριστού. Κάθε πιστός όταν μεταλαμβάνει τη θεία κοινωνία ενώνεται με τον χριστό αλλά και με τους άλλους πιστούς.

ΚΩΣΤΙΑΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

Α΄Γυμνασίου

      Ένας  καλός  Χριστιανός  για  να  λάβει   το  σώμα  και   αίμα  του  Χριστού  δηλαδή  την  Θεία   κοινωνία  αναμφισβήτητα   θα  πρέπει  πρώτα  να  καθαρίσει   την  ψυχή  του   από  τα πάθη  του  . Θα  πρέπει  να ζητήσει  συγχώρεση  για  τα λάθη  που έχει  κάνει  μέσο  της  εξομολόγησης  από  κάποιον  Ιερέα  και  αφού  έχει  καταλάβει  πραγματικά  τα  λάθη  του  και  έχει   μετανοήσει   να   γίνει  ταπεινός  και  έτσι  να  μπορέσει  πραγματικά  να  λάβει  την  Θεια  Κοινωνία.

Η  Θεια  Κοινωνία  δεν  είναι  κρασί  και  ψωμί  είναι  το  σώμα  και   αίμα  του  Χριστού . Με  την  Θεια  Κοινωνία  είναι  σαν  να  βάζουμε  μέσα   μας  τον  Χριστό .  Είναι  ένα  από  τα  μεγαλύτερα  Μυστήρια . Οφείλουμε  λοιπόν  και   εμείς  να  καθαρίσουμε  το  σώμα  μας  με την  νηστεία   και  το    μυαλό  και  την  ψυχή  μας  με  την  μετάνοια  και την  εξομολόγηση  για  να  λάβουμε  την  Θεια  Κοινωνία  και  έτσι  να  είμαστε  σωστή  Χριστιανοί .

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο Χριστός ,μας έδωσε το μέγιστο παράδειγμα ταπείνωσης με τον εν ανθρωπισμό και το μαρτύριο του. Δέχτηκε ενώ είναι Θεός αθάνατος και αιώνιος, παντοδύναμος και παντοκράτορας να κατέβει στο επίπεδο του ανθρώπου, θνητός πια και τρωτός , να πάρει στους ώμους Του το φορτίο της αδικίας και της ανθρώπινης αμαρτίας , να μαρτυρήσει για την σωτηρία του ανθρώπου .

Πριν το κάνει σε μέγιστο συμβολισμό πλένει ταπεινά τα πόδια των μαθητών του προτού τους καλέσει στον μυστικό δείπνο διδάσκοντας έτσι την ταπείνωση σαν κάθαρση πριν την επαφή με τον Θεό.

Ταπείνωση σημαίνει άρνηση του εγωισμού μας που είναι το  κατ’ εξοχήν εργαλείο του πονηρού  για να ελέγχει της ζωές μας . Η απαλλαγή από το  φουσκωμένο μας εγώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχτούμε μέσα μας το αίμα και το σώμα του Χριστού κατά το μυστήριο της θείας ευχαριστίας,

Δικαίως λοιπόν η εκκλησίας μας ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου ζητάει από τους πιστούς της ταπείνωση ως απαραίτητη προϋπόθεση της Θείας Κοινωνίας.

ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Α΄Γυμνασίου

Η Εκκλησία ζητά πρώτα την ταπείνωση από τον χριστιανό, ώστε η αγάπη που νιώθει για τον Θεό, να γίνει πράξη και στον συνάνθρωπο, άμα θέλει να λέγεται πραγματικά χριστιανός. Επίσης με την ταπείνωση αναγνωρίζουμε τις αμαρτίες μας, και μετανοούμε για αυτές. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν είναι άξιος να λάβει την Θεία κοινωνία, μιας και ο άνθρωπος είναι από την φύση του αμαρτωλός. Ο άνθρωπος για να είναι άξιος να λάβει το Χριστό μέσα του, θα πρέπει να έχει μετανοήσει αληθινά.

ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Α΄Γυμνασίου

Ο Ιησούς πλένοντας τα πόδια των μαθητών του ήθελε να τους διδάξει πως πρέπει να είναι πάντα ταπεινοί και πως είναι το σημαντικότερο πράγμα από όλα γιατί αν δεν είσαι ταπεινός είσαι εγωιστής. Κάτι εντελώς αντίθετο με το Χριστιανισμό γιατί αν είσαι εγωιστής σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και δε σε ενδιαφέρει για τους συνανθρώπους σου. Η εκκλησία ζητά την ταπείνωση από τον χριστιανό πριν κοινωνήσει για τον εξής λόγο. Ο Ιησούς στο μυστικό δείπνο έδωσε στους μαθητές του κρασί, ως το αίμα του και ψωμί ως το σώμα του. Αυτή η πράξη δείχνει τρομερή ταπείνωση γιατί σήμαινε ότι θα δώσει τη ζωή του για την ανθρωπότητα. Έτσι η κοινωνία αποτελείται από το αίμα και το σώμα του Χριστού το οποίο είναι σύμβολο ταπείνωσης. Για αυτό η εκκλησία ζητάει από τον χριστιανό ταπείνωση πριν κοινωνήσει.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Α΄Γυμνασίου

Ο Χριστός πρώτα ταπεινώθηκε πλένοντας τα πόδια των μαθητών και μετά ακολούθησε ο Μυστικός Δείπνος (Θεία Ευχαριστία). Γιατί η Εκκλησία ζητά πρώτα την ταπείνωση από τον χριστιανό και μετά να κοινωνήσει;

Η εκκλησία ζητά από τους χριστιανούς να είναι ταπεινοί γιατί μόνο έτσι θα διώξουν τον εγωισμό τους και θα μπορέσουν να είναι με καθαρή ψυχή για να δεχθούν τη θεία κοινωνία δηλαδή το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Α΄Γυμνασίου

https://youtu.be/ojJYq5OaLXE

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ    

ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Φεβ 202116
ΓΑΜΟΣ

Ποια η αγάπη μέσα στον γάμο και ποια έξω από αυτόν σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο;Συμφωνείτε με αυτή την εικόνα των σχέσεων;

 

Η αγάπη μέσα στον γάμο, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, παίρνει άλλη διάσταση. Ο άνδρας δε ξεχωρίζει από την γυναίκα, μιας και μετά το μυστήριο του γάμου τα δύο σώματα γίνονται ένα. Δεν υπάρχουν πλέον δύο άνθρωποι, αλλά ένας. Η τόσο δυνατή σύνδεση των σωμάτων επιτυγχάνεται δια μέσου της αγάπης. Όλα γίνονται κοινά, από τα υλικά αγαθά μέχρι τα πνευματικά. Ανήκουν τα πάντα και στους δύο και πολύ περισσότερο ο ένας στον άλλον. Ο ένας οφείλει να τιμά τον άνθρωπο που επέλεξε να ενωθεί και να  περάσει την υπόλοιπη ζωή μαζί του. Οφείλει να μιλάει με ευγένεια, τιμή και πάνω απ’ όλα με πολλή αγάπη.

Η αγάπη όμως, εκτός γάμου έχει άλλη έκταση. Δύο άνθρωποι μπορεί να αγαπιούνται ή να πιστεύουν ότι αγαπιούνται αλλά εάν δε τελεστεί το μυστήριο του γάμου δε θα ενωθούν ποτέ πραγματικά. Τα πάντα στη σχέση τους θα είναι χαλαρά και ρευστά. Δε θα υπάρχει η αιώνια σύνδεση μεταξύ τους. Δε θα έχουν τίποτα κοινό, ακόμα κι αν νιώθουν ότι η σχέση τους είναι ολοκληρωμένη και χωρίς τον γάμο.

Προσωπικά, πιστεύω πως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έχει δίκιο σε ότι αφορά την αγάπη μέσα και έξω από τον γάμο. Εξάλλου, ο γάμος έχει μεγάλη σημασία και στη πνευματική / θρησκευτική ζωή του ζευγαριού. Μέσα από το γάμο το ζευγάρι εντάσσεται στην εκκλησία ως ένα σώμα και ακολουθεί μια κοινή πορεία μέσα σε αυτή. Ο θρησκευτικός γάμος παρομοιάζεται με τη σχέση Χριστού – Εκκλησίας και προβάλλει το αίσθημα της αγάπης και της τιμής ως τα σημαντικότερα συστατικά για την επιτυχία του.

Π. Ε.

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Μια διαφορετική αγάπη…

https://drive.google.com/file/d/1Z-CyQs0ohl1FbPtnwEetXDV1ynw08qux/view?usp=sharing

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ    

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων