ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

Φεβ 202119

Τα επιχειρήματα των εικονομάχων σύμφωνα με τα παραθέματα είναι τα εξής:

1) Οι εικόνες υποκαθιστούν τα είδωλα, επομένως όποιος τις λατρεύει καταλήγει να υποστηρίζει την ειδωλολατρία.

2) Έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπινο χέρι και όχι θεϊκό, οπότε οι άνθρωποι δεν πρέπει να τις προσκυνούν.

3) Ο θεός απαγορεύει την προσκύνηση των ειδώλων, οπότε και η προσκύνηση των εικόνων αποτελεί κατάλοιπο προηγούμενων αιώνων και θρησκειών.

4) Οι ήττες των χριστιανών στις πολεμικές συγκρούσεις με τους εθνικούς – ειδωλολάτρες αποδίδονται στην ασέβεια των πρώτων λόγω της λατρείας των εικόνων.

5) Οι αυτοκράτορες που υποστήριζαν τις εικόνες και τις λάτρευαν πέθαναν στην εξορία ή στη μάχη. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν πίστεψαν και δεν λάτρεψαν τις εικόνες πέθαναν και ενταφιάστηκαν με τιμές.

ΓΚΙΟΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, οι εικονομάχοι θεωρούσαν ότι οι εικόνες πήραν την θέση των ειδώλων. Η παλιότερη παράδοση έκανε τους ανθρώπους να κατασκευάζουν είδωλα για προσκύνημα. Ωστόσο, ο Θεός απαγορεύει το προσκύνημα τέτοιων ειδώλων, και επομένως δεν έπρεπε να προσκυνούν ούτε τις εικόνες. Ακόμα, ο βασιλιάς Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος είχε συνδέσει τις ήττες από τους εθνικούς με τους εικονολάτρες αυτοκράτορες. Πίστευε ότι ήταν τιμή και καλή τύχη να μην λατρεύονται οι εικόνες. Τέλος, η σύνοδος της Ιέρειας ανέφερε τις εικόνες ως απόβλητα αφού κατασκευάζονταν από κάθε είδους υλικό  και είχαν ζωγραφιστεί από κακότεχνο χρωστήρα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το κυριότερο επιχείρημα των εικονομάχων είναι πως οι εικόνες είναι δημιουργήματα του ανθρώπου και της ανθρώπινης φαντασίας. Ακόμα θεωρούσαν πως αυτοί που προσκυνούσαν τις εικόνες ήταν κατά κάποιο τρόπο ειδωλολάτρες αφού οι “ εικόνες υποκαθιστούν είδωλα”. Επίσης πολλές φορές οι άνθρωποι παρασέρνονταν και προσκυνούσαν τις εικόνες για αυτό που είναι ( υλικό κλπ) και όχι για αυτό που απεικόνιζαν που είναι παράδειγμα υλισμού που είναι αντίθετο σε όσα δίδαξε ο Χριστός: ότι η πίστη δεν βρίσκεται στα αντικείμενα και σε ύλη αλλά στον νου. Τέλος, ο Λέων ο Ίσαυρος Γ’ θεωρούσε ότι δεν είναι τυχαίο πως οι εικονολάτρες βασιλείς δεν ζούσαν πολύ και πέθαιναν με άσχημο τρόπο ενώ όσοι ήταν κατά των εικόνων πέθαιναν χωρίς πόνο και με τιμές.

Σιδηροπούλου Μαριάνθη

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Οι εικονομάχοι ήταν αντίθετοι με τη λατρεία των εικόνων. Κατά τη γνώμη των εικονομάχων, η προσκύνηση των εικόνων σήμαινε ειδωλολατρία,  η οποία ήταν αντίθετη με τον Χριστιανισμό. Υποστήριζαν ότι κανένας δεν είναι σε θέση να παραστήσει τον Θεό έτσι ή αλλιώς. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι κανείς δεν πρέπει να προσκυνά τις εικόνες που είναι δημιούργημα ανθρώπου, δεν υπάρχει τέτοια παράδοση κι ούτε ο Θεός ο ίδιος επιτρέπει το προσκύνημα , πολύ περισσότερο το προσκύνημα ανθρώπινων κατασκευασμάτων. Επίσης, πίστευαν ότι οι χριστιανοί παθαίνουν ήττες από τους εθνικούς επειδή λατρεύουν τις εικόνες. Όσοι τις λάτρεψαν πέθαναν σε εξορία ή σε μάχες. Όσοι αντίθετα, δεν τις λάτρεψαν , έζησαν πολλά χρόνια.

ΦΑΝΟΣ ΒΛΑΣΣΙΟΣ

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων