ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ(εργασίες μαθητών)

Φεβ 202127

 

Από αυτά που  διάβασα, οι θρησκείες που δεν έχουν εικόνες  είναι ο ιουδαϊσμός , γιατί έχει συνδέσει τις εικόνες και τα αγάλματα με είδωλα ,  και το ισλάμ,  που απαγορεύει αυστηρά την απεικόνιση  οποιουδήποτε προσώπου, αλλά και  ζώου  και πράγματος.  Βέβαια η μη απεικόνιση του Θεού και άλλων προσώπων  στους τόπους λατρείας του Ισλάμ  τα τζαμιά , δε σημαίνει ότι λείπει από αυτούς η διακόσμηση  που είναι περίτεχνη και πλούσια , με σχήματα και μοτίβα γραμμικά και γεωμετρικά.

Πάντως στις περισσότερες θρησκείες του κόσμου, η απεικόνιση του Θεού ή των Θεών υπάρχει,  ακόμη και με αγάλματα ,  καθώς είναι  στη φύση του  απλού  ανθρώπου  να θέλει να  βλέπει εικόνες , γιατί τον βοηθούν να  καταλαβαίνει  τα πράγματα .

Στη δική μας θρησκεία, το ζήτημα των εικόνων δημιούργησε μεγάλη διαμάχη και αντιπαραθέσεις τον 8ο αιώνα , που όμως  λύθηκε  με τα όσα  όρισε η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, που δέχτηκε και  τον εικονισμό του Θεού και αποδέχτηκε τις εικόνες για προσκύνηση και όχι για λατρεία.   Μάθαμε ότι οι  Οικουμενικές Σύνοδοι καθόρισαν μια και για πάντα τα θέματα των βασικών δογμάτων της χριστιανικής πίστης και τα θέματα που απασχόλησαν την Εκκλησία και σε αυτές συμμετείχαν  και εργάστηκαν  σπουδαίοι Θεολόγοι και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και  μετά από τις Οικουμενικές Συνόδους, όσοι δεν συμμορφώνονται σε αυτές και έχουν άλλες απόψεις  γίνονται αιρετικοί.

Επομένως , πιστεύω ότι δεν υπάρχει  περιθώριο  για τους ορθόδοξους χριστιανούς να αμφισβητήσουν και καταργήσουν  σήμερα  τις εικόνες στις εκκλησίες , στα πλαίσια   εκσυγχρονισμού της εκκλησίας.  Πρώτα γιατί ο εκσυγχρονισμός  δεν μπορεί να  αλλάξει απόψεις μίας  Οικουμενικής Συνόδου και δεύτερο γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να διατυπώνει κάθε χριστιανός τις δικές του απόψεις σε θέματα πίστης και λατρείας, γιατί έτσι  θα γινόμασταν όπως οι προτεστάντες, για τους οποίους διάβασα ότι υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές εκκλησίες.

Πάντως, εάν θεωρήσω ότι το ερώτημα είναι , ποια είναι η άποψή μου και πώς προτιμώ την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία , με αγιογράφηση και εικόνες  ή χωρίς , απαντώ ότι την προτιμώ αγιογραφημένη με εικόνες . Πρώτα από όλα  γιατί την έχω συνηθίσει  με αυτή την μορφή  και μου αρέσει  η  αισθητική  της.   Πολλές  εκκλησίες,  παλαιές  αλλά και νέες ,  έχουν  αγιογραφίες  και εικόνες που  είναι πραγματικά  καλλιτεχνικά  αριστουργήματα  και είναι μνημεία πολιτισμού.

Ακόμη, πιστεύω ότι οι αγιογραφίες και οι εικόνες  μέσα στην εκκλησία,  βοηθούν στην δημιουργία  κατανυκτικού κλίματος   και παρά το ότι είναι  ανθρώπινα δημιουργήματα   μας φέρνουν πιο κοντά  πνευματικά  στο Χριστό , την Παναγία και τους Αγίους,   αλλά και μας  θυμίζουν  τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη θρησκεία μας   με τις αναπαραστάσεις σκηνών της Βίβλου, της  ζωής του Χριστού  ή των  μαρτυρίων Αγίων .

            Υπάρχει επομένως στην εκκλησία  με εικόνες  και κάλλος και πνευματικότητα,  γι’ αυτό εγώ  προτιμώ την εκκλησία έτσι, όπως μας έχει έρθει  από την παράδοση .

ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗ ΞΕΝΙΑ

Β2 , 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

Εκκλησία χωρίς εικόνες;

Θεωρώ πως στα πλαίσια του Εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας δεν θα πρέπει να περιέχεται η απόφαση να μην υπάρχουν εικόνες στις εκκλησίες, καθώς κατά τη γνώμη μου οι χριστιανικές εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με αναβάθμιση της Εκκλησίας, δεν αντικατροπτίζει δηλαδή, μία τέτοια απόφαση μία πιο σύγχρονη Εκκλησία. Οι εικόνες θα πρέπει να υπάρχουν στις εκκλησίες, για την ανάγκη των πιστών να βλέπουν το πρόσωπο αυτού που προσκυνούν… Άρα δεν θα ήθελα να δω ποτέ τις εκκλησίες χωρίς εικόνες…

ΖΗΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Εγώ προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν εικόνες. Πιστεύω ότι όταν κοιτάς μια εικόνα του χριστού για παράδειγμα ξέρεις πως δεν είναι ο χριστός αλλά σου δίνει την αίσθηση σε ποιον προσεύχεσαι ,δεν προσκυνάμε την εικόνα όμως αυτό που απεικονίζει.

ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Β1, 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ:

https://youtu.be/YyojkIsuxaI

 

Εκκλησία χωρίς εικόνες είναι σαν σχολειό χωρίς καθηγητές. Χωρίς τους καθηγητές τα παιδιά δεν μπορούν να διδαχτούν όσα πρέπει να μάθουν για να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.  Έτσι και οι εικόνες στην εκκλησία είναι απαραίτητες για να μας  δείξουν και να μας θυμίζουν, όσα έχουμε ακούσει για τους αγίους, τον Χριστό εν ζωή  και τον Θεό για τις πράξεις τους και τους άθλους τους.                                                                                                                               Έτσι οι άνθρωποι γίνονται πιο πιστοί και νιώθουν δέος και σεβασμό προς αυτούς. Χωρίς τις εικόνες μέσα στην εκκλησία χάνεται η χριστιανική μαγιά και αίγλη.

 

                                                                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΛΛΙΕΡΟΣ

Β4 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Οι Εικόνες στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η προσκύνηση της εικόνας του Χριστού και των Αγίων δεν είναι ειδωλολατρία, αλλά απόδοση τιμής σε αυτό που εικονίζει. Αν κάποια στιγμή στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας αποφάσιζαν να αφαιρέσουν τις εικόνες, δεν θα ήμουν σύμφωνος. Η εκκλησία θα μου φαινόταν άδεια και δεν θα μπορούσα να νιώσω τόσο κοντά με Τον Χριστό όσο όταν Τον βλέπω να εικονίζεται στα Πάθη και στην Ανάσταση Του. Αυτό νομίζω πως είναι το πραγματικό νόημα των εικόνων στην Εκκλησία και γι’ αυτό είναι καλό που υπάρχουν.

ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β4,3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Κατά την γνώμη μου, δεν θα ήθελα μια εκκλησία χωρίς εικόνες! Αρχικά οι εικόνες είναι το βιβλίο των αγραμμάτων .Πολλοί άνθρωποι έχουν γνωρίσει τον Χριστό ,τους αγίους άλλα και σημαντικά γεγονότα όπως η γέννηση του Χριστού μέσα από τις εικόνες. Επιπλέον τα μικρότερα παιδιά πιθανόν να μην μπορούν να καταλάβουν τα πάντα για τον Χριστό, για γεγονότα που έχουν γίνει ή και διάφορους ψαλμούς που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της λειτουργίας. Οι εικόνες ελκύουν και βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν περισσότερα. Επίσης μια οπτική εικόνα ξεκαθαρίζει τα γεγονότα σε μικρούς και μεγάλους! Τέλος αφού ο Χριστός κατέβηκε στο κόσμο μας ,πήρε σχήμα και μας παρουσιάστηκε με ύλη, αποτύπωσε το πρόσωπο του στο ιερό<<Μανδήλιον>> γιατί να μην έχουμε εικόνες τις οποίες σε καμία περίπτωση να τις λατρεύουμε απλά να τις προσκυνάμε τιμώντας το εικονιζόμενο πρόσωπο;

ΜΥΤΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β4,3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Είναι βέβαιο ότι κάθε Χριστιανός δεν θα μπορούσε ούτε κατά διάνοιά να φανταστεί πώς θα ήταν η εκκλησία χωρίς εικόνες. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν και να προσκυνούν περισσότερο το δημιούργημά τους παρά τον Θεό. Έτσι, θα ήταν μάλλον δύσκολο για εμάς να κατανοήσουμε τον λόγο αν αφαιρόντουσαν οι εικόνες.

Εγώ προσωπικά, δεν πάω εκκλησία, δεν κατατάσσω τον εαυτό μου στην λίστα των Χριστιανών και δεν με ενδιαφέρει για τα θέματα της εκκλησίας και του λαού. Αλλά μπορώ να πω ότι αν αφαιρόντουσαν οι εικόνες θα ήταν ένα ίσως συνηθισμένο, απλό και βασικό κτίριο. Συνεπώς, οι πιστοί δεν θα επιλέγαν να κάνουν τελετουργίες, προσκυνήσεις, Θεία Λειτουργία κλπ. σε ένα κτίριο σαν να άλλα. Οι άνθρωποι έχουμε πάρει στα σοβαρά την «ύπαρξη» του Θεού και θα κάνουμε τα πάντα για να την κρατήσουμε μυστική, ανεύρετη και κατά βάθος ιερή. Γιατί ο Θεός μας «έπλασε» και του δείχνουμε την φιλοφροσύνη και την φιλοξενία μας, έστω και αν παρουσιάζεται μέσω από είδωλα-εικόνες.

ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Β3, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Οι ορθόδοξες εικόνες χρησιμοποιούνται στην εκκλησία ως αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασης της πίστης όσο  και ιδιωτικά μέσα στα σπίτια και αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκκλησιών μας. Η εικόνα για τον πιστό Χριστιανό αποτελεί μορφή προσευχής και είναι ένα μέσο προσευχής.

Μεγάλη σημασία έχει να τονίσουμε ότι υπάρχουν θαυματουργές εικόνες στις οποίες πολλοί πιστοί  προσεύχονται και ζητούν από το πρόσωπο της εικόνας να τους βοηθήσει σε κάποια σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Η εικόνα στην Παναγία της Τήνου , η εικόνα του Ταξιάρχη στη Μυτιλήνη , η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα , του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο και πολλές άλλες αποτελούν καταφύγιο για τους Χριστιανούς και γι’ αυτό στις εικόνες αυτές γίνονται και πολλά τάματα.

Επίσης από τις εικόνες βλέπουμε και τις μορφές των Αγίων και αισθανόμαστε πιο πολύ ότι όλοι οι Άγιοι ήταν υπαρκτά πρόσωπα που πολλοί βασανίστηκαν και μέσω των εικόνων δε σταματάμε να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε.

Για όλα τα παραπάνω δεν θα ήθελα μία Εκκλησία χωρίς εικόνες, κάποια πράγματα δεν θέλω να αλλάξουν και ιδιαίτερα όταν έχουν Ιστορία πάνω από 2000 χρόνια.

ΨΩΜΑΣ ΗΛΙΑΣ

Β5, 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Δεν θα ήθελα στην σημερινή εποχή μια Εκκλησία χωρίς εικόνες, διότι πιστεύω πως οι εικόνες μας δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνούμε και να είμαστε πιο κοντά  με τον Θεό και τους υπόλοιπους αγίους.

ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Β4 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

Κατά τη γνώμη μου, οι εικόνες αποτελούν κύριο κοσμητικό στοιχείο των Ναών. Αν η Εκκλησία δεν είχε εικόνες, θα μου ήταν πολύ δύσκολο να το συνηθίσω καθώς ζούμε μια ζωή που στην ουσία πιστεύουμε σε εικόνες χωρίς να έχουμε δει το πραγματικό πρόσωπο που εικονίζεται. Ο λόγος που δεν θα μου άρεσε αυτό είναι απλός. Σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και την ομορφιά της, δεν μπορείς να αφαιρέσεις ένα στοιχείο με τόση προσπάθεια και ιστορία από πίσω του.

ΠΑΡΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Β5, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

Κατά την γνώμη  μου δεν έχουν θέμα καθώς οι χριστιανοί δεν είναι εικονολάτρες και δεν πιστεύουμε  σε αυτό που απεικονίζει η εικόνα αλλά στο πρόσωπο . Το να μην έχουμε εικόνες στα ιερά δεν νομίζω να είναι και τόσο κακό διότι δεν μας αλλάζει την πίστη μας , με εικόνα η χωρίς. Κάποια ιερά μπορεί να το κάνουν λόγο αισθητικής. Αλλά θα ήταν ωραίο να βλέπαμε το εικονιζόμενο πρόσωπο κάθε φορά που πηγαίνουμε στα ιερά .

ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Β5, 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Το μήνυμα του Χριστού στην τέχνη
https://drive.google.com/file/d/1hKUYt_DDWs2w9Kewk4QIZ2K8qqCSBLfu/view?usp=sharing

 

  Κατά τη γνώμη μου, ο εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας δεν έχει σχέση με τις εικόνες, αλλά με τα διδάγματα της Εκκλησίας και τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους πιστούς. Η σύγχρονη Εκκλησία πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματά της, χωρίς να κρίνει και  να καταδικάζει ανθρώπους και συμπεριφορές. Αντίθετα, πρέπει να βοηθάει, χωρίς προϋποθέσεις όσους έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι οι εικόνες πρέπει να μείνουν γιατί υπάρχει μεγάλη παράδοση στην αγιογραφία, που είναι μια μορφή τέχνης, χωρίς όμως τα προσκυνήματα κτλ, που φαίνονται τελείως παράλογα.

ΜΕΛΙΣΣΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Β3. 3ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Πιστεύω πως δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν αναγκαστικά εικόνες στις εκκλησίες μιας και οι εικόνες δεν αποδεικνύουν την πιστή μας. Η πιστή σου προς κάτι δεν αποδεικνύετε ούτε από εικόνες ούτε από λεγόμενα αλλά με το τι πιστεύει ο καθένας μέσα του.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β3, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

Εγώ θέλω να υπάρχουν εικόνες στην Εκκλησία μας.

Ο λόγος είναι ότι οι εικόνες βοηθάνε να δώσουμε μορφή στο Χρηστό, την Παναγία και στους αγίους. Πιστεύω ότι αυτό κάνει τη θρησκεία μας ζωντανή. Δηλαδή όταν θέλουμε να προσευχηθούμε έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας.

Επίσης νιώθουμε ότι ο Χρηστός και οι άγιοι είναι κοντά μας γιατί έχουν ανθρώπινη μορφή.

Τέλος οι εικόνες βοηθάνε στη συνέχεια της θρησκείας. Πολλές φορές οι εικόνες έχουν πληροφορίες για την ιστορία του  κάθε αγίου.

ΚΑΤΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Β1, 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

 

 

 

4 σχόλια στο άρθρο

“ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ(εργασίες μαθητών)”

  1. 3 Μαρτίου, 2021 στις 20:49       ΜΠΙΤΣΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Έγραψε:

    Πολυ ωραια ιδεα να φταξετε μια ιστοσελιδα που ολα τα παιδια μπορουν να ανεβασουν τις αποψεις τους για τα θεματα στην εκκλησια!!! Θα ηθελα να ξερω πως μπορω να ανεβασω και εγω…


    • 3 Μαρτίου, 2021 στις 21:44       ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Έγραψε:

      Νίκο προς το παρόν μου στέλνετε ότι θέλετε(άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες) και για ότι θέμα θέλετε όχι μόνο θεολογικό και τις ασκήσεις και τα ανεβάζω εγώ με το όνομά σας. Θα χαρώ να παίρνω ξεχωριστές δουλειές σας και να τις ανεβάζω. Προς το παρόν μπορείτε να ανεβάσετε μόνο σχόλια. Σίγουρα αυτό θα αλλάξει και θα μπορείτε να ανεβάζετε και μόνοι σας άρθρα.


  2. 28 Φεβρουαρίου, 2021 στις 14:17       Σπύρος Κεφαλάς, Β4 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς Έγραψε:

    Δεν νομίζω πως πρέπει να αφαιρεθούν οι εικόνες απο τις εκκλησίες, γιατί οι πιστοί έχουν την ανάγκη να βλέπουν την απεικόνιση του Χριστού,της Παναγίας και των Αγίων προς τους οποίους προσεύχονται. Με τις εικόνες αποδίδουμε τιμή στα πρόσωπα που απεικονύζουν και δεν λατρεύουμε το ξύλο ή το υλικό της εικόνας, όπως θα έκαναν οι ειδωλολάτρες. Οι εικόνες στηρίζουν την πίστη των ανθρώπων οι οποίοι προσεύχονται μπροστά τους και νιώθουν ότι έρχονται σε επαφή με τον Χριστό και τιυς Αγίους. Ο εξυγχρονισμός της Εκκλησίας δεν θα έρθει με την κατάργηση των εικόνων, απλά θα χαθει η πραγματική σχέση του ανθρώπου με την Εκκλησία, γιατί αν φύγουν οι εικόνες, θα φαίνεται αρκετά “ψυχρή” και ξένη σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.


    • 28 Φεβρουαρίου, 2021 στις 21:09       ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Έγραψε:

      Μπράβο σου Σπύρο!Δεν ξέρω αν ήθελες την άποψή σου να την συμπεριλάβω στο άρθρο για τις εικόνες ή να την αφήσω έτσι πρωτότυπα όπως το έστειλες.Μου άρεσε η ιδέα να το αφήσεις στα σχόλια!Μπράβο και πάλι!Ο πρώτος είσαι που το κάνει αλλά και το πρώτο σχόλιο της σελίδας!!!!


Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων