ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ(Β΄Λυκείου)

Μαρ 20217
iphone-addiction

Μπορεί ένας άνθρωπος που είναι δέσμιος και εξαρτημένος από τις καταχρήσεις( video games, διαδίκτυο, αλκοόλ κτλ) να επικοινωνήσει και να καταλάβει το τι του ζητά ο Θεός; Δικαιολογήστε την απάντησή σας .

 

Σίγουρα ένας άνθρωπος που έχει πρόβλημα με εξαρτήσεις κάθε είδους, είναι αποκομμένος από τον έξω κόσμο, τις κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν και έχουν ανάγκη. Προφανώς οι λόγοι που οδηγούν τον κάθε άνθρωπο σε μια τέτοια εμμονική συνήθεια, είναι διαφορετικοί και σχετίζονται με την ψυχολογία ή την οικονομική, κοινωνική, εργασιακή και οικογενειακή του κατάσταση. Στην πραγματικότητα είναι  άνθρωπο που είναι αποκομμένοι από τη ζωή, χωρίς αυτό όμως να συνδέεται με την πίστη τους. Είναι πιθανό μάλιστα η σχέση αυτή και η ανάγκη για επικοινωνία και άντληση δύναμης από τον Θεό να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια που το άτομο προσπαθεί να απαλλαχθεί από αυτή τη συνήθεια και να ενισχυθεί ύστερα, αφού πλέον το άτομο θα προσδιορίσει και πάλι το νόημα της ζωής και θα επανέλθει στην πραγματικότητα. Άρα όσο ζει στον δικό του κόσμο, είναι δύσκολο να έχει μια ουσιαστική σχέση με τον Θεό, αλλά πολύ πιθανό να την αναζητήσει στη συνέχεια.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αποκτούν εξαρτήσεις. Άλλοι εξαρτώνται από το τσιγάρο, άλλοι από το διαδίκτυο, άλλοι από το αλκοόλ, από τα ναρκωτικά, από τα video games κ.α. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, καθώς συχνά απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους. Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως ένας άνθρωπος που είναι εξαρτημένος δε μπορεί να επικοινωνήσει με τον Θεό, αλλά ούτε να καταλάβει τι του ζητάει εκείνος. Αυτό, πιστεύω, συμβαίνει γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος είναι εξαρτημένος έχει συνέχεια στο μυαλό του μόνο πόσες ώρες, για παράδειγμα, θα προλάβει να παίξει video games σε μία ημέρα. Ως συνέπεια αυτού, δεν έχει χρόνο για να επικοινωνήσει με τον Θεό, αλλά ούτε και να σκεφτεί με τον εαυτό του αν κάνει λάθος ή όχι. Δηλαδή, ένας εξαρτημένος άνθρωπος είναι αποσιωπημένος και δε σκέφτεται τίποτα άλλο εκτός από την εξάρτησή του.

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Ένας άνθρωπος εξαρτημένος απ όλα αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση, κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να καταλάβει τι του ζητά ο Θεός αλλά κ να επικοινωνήσει μαζί του διότι όταν ένας άνθρωπος επηρεάζεται ή θεωρείται εξαρτημένος από κάτι, αυτομάτως είναι σαν να κλείνει όλα τα “παράθυρα” κ δεν ακούει κανέναν παρά μόνο αυτό που τον επηρεάζει. Όλο αυτό γίνεται γιατί δεν μπορεί να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί λογικά κ να διακρίνει τι είναι σωστό κ τι όχι. Για παράδειγμα, ένας αλκοολικός το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το να πίνει οπότε δεν ασχολείται με το αν θα μπορεί να επικοινωνήσει με τον Θεό ή με το να καταλάβει τι του ζητάει.

ΖΟΥΠΑΗ ΡΑΦΑΕΛΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Πλέον στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εξαρτημένοι από κάτι, είτε αυτό λέγεται διαδίκτυο, είτε αυτό λέγεται αλκοόλ, κτλ. Μερικοί είναι εθισμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό και άλλοι το ελέγχουν περισσότερο. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι δεν είναι απαλλαγμένοι από τα πάθη τους, πιστεύω πως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να καταλάβουν τον Θεό, καθώς δεν βλέπουν τίποτα άλλο στη ζωή τους πέρα από τον εθισμό τους. Πρέπει να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ξεπεράσουν αυτό που τους συμβαίνει και να “αγκαλιάσουν” την ελευθερία που προσφέρει ο Χριστιανισμός. Οι άνθρωποι που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, πιστεύω πως είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον Θεό αλλά όχι ουσιαστικά παρά μόνο επιφανειακά, διότι και εκείνοι είναι εγκλωβισμένοι στο πάθος τους και δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική ελευθερία που η θρησκεία επιθυμεί να τους δώσει. Επομένως καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κανένας άνθρωπος ο οποίος είναι εθισμένος σε κάτι δεν είναι σε θέση να καταλάβει τον Θεό.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Ο άνθρωπος που είναι δέσμιος και εξαρτημένος από τις καταχρήσεις για να επικοινωνήσει με το Θεό πρέπει αρχικά να απελευθερωθεί από τον ίδιο του τον εαυτό,  από τα πάθη του. Όταν το καταφέρει αυτό, όταν καταφέρει να παιδαγωγήσει τα πάθη του, ελεύθερος πλέον  και κυρίαρχος του εαυτού του θα μπορέσει να επικοινωνήσει με το Θεό και να τον καταλάβει.

ΓΚΑΝΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι εξαρτημένος από τις καταχρήσεις όπως το αλκοόλ, το διαδίκτυο κτλ, πιστεύω πως δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την Θεό ,από την στιγμή που ο Θεός δεν είναι προτεραιότητα του, αλλά το αντικείμενο από το οποίο είναι εξαρτημένος. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος είναι εθισμένος σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, την Κυριακή του θα προτιμούσε να την αφιερώσει στο βιντεοπαιχνίδι του, παρά στο να πάει στην εκκλησία και να επικοινωνήσει με το Θεό. Γενικά, έχω την άποψη ότι κάποιος ο όποιος είναι εξαρτημένος από καταχρήσεις, δυσκολεύεται να διατηρήσει οποιαδήποτε σχέση, ανεξάρτητα από το αν είναι προσωπικές σχέσεις ή  η σχέση του με τον Θεό.

ΜΠΙΜΠΑ ΡΕΤΖΙΝΑ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Κατά την γνώμη μου ναι, καθώς όπως έχουμε δει και στο παρελθόν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πολλά άτομα απ εξαρτήθηκαν από κάποια εξάρτηση που είχαν παλαιότερα το οποίο δεν οφείλεται απαραίτητα σε δική τους βούληση , αλλά σε κάτι διαφορετικό από μέσα τους το οποίο τους βοήθησε και τους έκανε να αλλάξουν και να ξανασκεφτούν το πως θέλουν να περνάνε τον χρόνο τους στην δική τους ζωή.

Επομένως ναι θεωρώ, άνθρωποι σαν αυτούς που ανέφερα παραπάνω, πως μπορούν να καταλάβουν το τι τους ζητάει ο Θεός καθώς ο θεός θέλει το καλό τον παραπάνω ανθρώπων.

ΠΑΝΑΓΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η εξάπλωση των ναρκωτικών ουσιών και ο εθισμός σε κάθε είδους επιβλαβείς συνήθειες . Άνθρωποι ψυχικά ανικανοποίητοι , που ζουν μέσα σε υλική αφθονία που δεν τους καλύπτει, άνθρωποι που έχουν βιώσει οικογενειακά δράματα,  εσωτερικές συγκρούσεις,  άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία ,  βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές  βρίσκουν καταφύγιο και ανακούφιση από την εσωτερική ένταση , το δυσάρεστο συναίσθημα  της ανίας, της ανασφάλειας , του φόβου ή και της αναξιότητας στο αλκοόλ , στα τυχερά παιχνίδια , στην εξάρτηση από το  διαδίκτυο και τα  video games  και στη χρήση τοξικών ουσιών.

Οι άνθρωποι που είναι δέσμιοι και εξαρτημένοι από τις καταχρήσεις οδηγούνται συχνά σε καταστάσεις εξαθλίωσης οι οποίες μπορούν να φτάσουν και μέχρι τον θάνατο. Στη διάρκεια της αρρώστιας τους βλάπτουν  την υγεία τους  χάνουν  την ελευθερία τους, την αυτοεκτίμησή τους, καταστρέφονται οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα εξαρτημένο άτομο μπορεί πολύ δύσκολα να πιστεύει και να αντιληφθεί τον Θεό. Η  μονόπλευρη  ζωή που κάνει  οδηγεί  στην αλλοτρίωση  του συναισθήματος του , στο πνευματικό κενό και στην υποταγή των ψυχικών δυνάμεων και του σώματος στο ανεξέλεγκτο πάθος. Οι ηθικές αξίες, τα συναισθήματα της αγάπης ,της αλληλοβοήθειας και του αλληλοσεβασμού μπορούν δύσκολα να διαπεράσουν τον τοίχο της εξάρτησης με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να χάνουν την ανθρωπιά τους , να οδηγούνται σε αδιέξοδο και δυστυχώς να καταλήγουν συχνά στην αυτοκαταστροφή.

ΡΙΜΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι ακόμα και οι εξαρτημένοι να καταλάβουνε τι τους ζητάει ο Θεός. Αρχικά πιστεύω πως όπως ο εξαρτημένος στις ουσίες κάποια στιγμή που είναι “ νυμφαλιος ” καταλαβαίνει έτσι και όλοι οι εξαρτημένοι καταλαβαίνουν βέβαια όταν είναι το αντίστοιχα νυμφαλιοι. Κιόλας αν τους δοθεί η κατάλληλη βοήθεια να απεξαρτηθούν μπορεί να έρθουν πιο κοντά στον Θεό και να καταλάβουνε τι τους ζητάει ο Θεός.

ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΕΦΡΑΙΜΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ(Β΄Λυκείου)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων