ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Α ΛΥΚΕΙΟΥ)

Φεβ 202127

Ο ιερέας τελεί τη Θεία Λειτουργία, όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας, κηρύττει, διδάσκει τον Χριστιανισμό, δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών, τους συμβουλεύει και τους ενθαρρύνει δίνοντάς τους κουράγιο να αγωνιστούν στη ζωή τους παρά τα προβλήματά τους. Επίσης, εάν έχει τις κατάλληλες αρμοδιότητες, δημιουργεί διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και παίρνει πρωτοβουλίες για τη ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σίγουρα υπάρχουν ιερείς που δεν ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους και κάνουν πράξεις αντίθετες με τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτή η μερίδα των ιερέων αποτελούν τη πλειονότητα όσων ασκούν αυτό το επάγγελμα. Διεφθαρμένοι άνθρωποι υπάρχουν παντού στη κοινωνία, σε όλα τα επαγγέλματα κι έτσι υπάρχουν και στο επάγγελμα του ιερέα, όσο αντίθετο κι αν φαίνεται.

Προς αυτή τη κατεύθυνση που ακολουθούν ορισμένοι ιερείς πιστεύω πως συμβάλλει η επήρεια του χρήματος στις ζωές όλων μας αυτή την εποχή, που μέχρι και οι εκπρόσωποι του Θεού καταφεύγουν σε διάφορες πράξεις για να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα. Επίσης, ίσως η επιλογή επαγγέλματος που έκαναν κάποτε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν λανθασμένη και δε πείστηκαν ποτέ πραγματικά και βαθιά από τα λόγια του Χριστού. Για να γίνει κανείς ιερέας πρέπει να κατανοήσει βαθιά τη διδασκαλία του Χριστού, να την εφαρμόζει και να αγαπάει πραγματικά τους ανθρώπους γύρω του, χωρίς να προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτούς. Ωστόσο, πιστεύω πως το ιερατείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν αποτελείται στο σύνολό του ή στη πλειονότητά του από αυτή την ομάδα των ιερέων που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον και καταπατούν τα λόγια του Χριστού στον μέγιστο βαθμό.

Π.Ε

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Σύμφωνα με την διδασκαλία των πατέρων ο ιερέας όχι μόνο μπορεί αλλά πρέπει να είναι ατελής, διότι αντλεί δύναμη μέσα από την ατέλεια του << εν ασθενεια τελειουται>> .Ο ιερέας όμως πρέπει να έχει και πνευματική ωριμότητα και πάνω απ όλα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκής ταπείνωσης και προσφοράς.Με βάση τα παραπάνω δεν θεωρώ ότι η πλειοψηφία των ιερέων δεν ανταποκρίνεται στο λειτούργημα τους.Από τους ιερείς των μικρών χωριών, των ακριτικών περιοχών μέχρι και τους ιερείς των μεγαλουπόλεων υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ιερείς είναι πρωταγωνιστές στην προσφορά αγάπης και βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο.Είναι ελάχιστα τα περιστατικά των ιερέων που δεν τιμούν το ιερατικό τους σχήμα και την ανθρώπινη τους υπόσταση.

Π.Ν

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

O σωστός ιερέας θα πρέπει να έχει πνευματική ωριμότητα, να είναι στοργικός, ταπεινός, συμπονετικός και υποστηρικτικός. Θα πρέπει επίσης να μην αντιμετωπίζει το κακό με το κακό και να αντιμάχεται κάθε μορφή βίας ώστε να μπορούν οι πιστοί να βρίσκουν καταφύγιο στους κόλπους της εκκλησίας.

Δυστυχώς στις μέρες μας συναντάμε λίγα παραδείγματα  ιερέων που ασκούν σωστά το λειτούργημα τους και έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι πολλοί επιλέγουν να εργαστούν ως ιερείς λόγω της οικονομικής  ασφάλειας που τους παρέχει το συγκεκριμένο «επάγγελμα». Βλέπουν τη θέση ως επάγγελμα και όχι ως λειτούργημα. Δεν τους κατευθύνει  η επιθυμία και την εσωτερική ανάγκη να βοηθήσουν τον άνθρωπο.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι ιερείς επικεντρώνονται περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσωπικών προβλημάτων τους και της καθημερινότητας και ασχολούνται λιγότερο με τις ανάγκες των πιστών και το πραγματικό έργο της εκκλησίας. Δεν υπάρχουν επίσης και φωτισμένοι ιερείς σε ανώτερα πόστα που θα καθοδηγήσουν τόσο τους ιερείς όσο και τους πιστούς με τις πράξεις τους γιατί μάλλον ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξουσία.

Α.ΟΙ.

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται καλύτερα και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα αλλά και την διάθεση να το ασκούν. Έτσι λοιπόν και στην εκκλησία, υπάρχουν ιερείς που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο έργο τους. Κατά την άποψη μου, τέτοια περιστατικά αποτελούν την μειονότητα των ιερέων. Οι περισσότεροι ιερείς βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο, τον βοηθούν να πάρει πρωτοβουλίες και τον κατευθύνουν ως ένα πρότυπο διακονίας. Οι ιερείς δεν έχουν απώτερο σκοπό την εξουσία ούτε την γοητεία αλλά προσπαθούν να κάνουν το λειτούργημα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου οι ιερείς δεν ανταποκρίνονται πλήρως στο καθήκον τους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή κάποιοι από αυτούς διάλεξαν το συγκεκριμένο επάγγελμα για προσωπικά συμφέροντα και δεν ενδιαφέρονται να το τελέσουν με τον τρόπο που πρέπει. Βέβαια είναι σημαντικό να επισημανθεί πως οι ιερείς είναι και εκείνοι άνθρωποι και είναι φυσιολογικό να έχουν ατέλειες και να κάνουν λάθη. Δεν πρέπει λοιπόν να συγχέουμε την πνευματική ωριμότητα με την τελειότητα. Προσωπικά πιστεύω πως για αυτά τα φαινόμενα δεν ευθύνεται η εκκλησία αλλά οι ίδιοι οι ιερείς που χρησιμοποιούν ένα τόσο σημαντικό επάγγελμα για το προσωπικό τους συμφέρον και μόνο.

Ρ.Μ.Ε

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, όλοι οι άνθρωποι λαχταρούν την εξουσία και την ανωτερότητα σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Στην εκκλησία όμως, ένας ιερέας δεν θα ζητήσει γοητεία ούτε εξουσία. Θα είναι ο ταπεινός υπηρέτης όλων. Βέβαια, η πλειοψηφία της εκκλησίας σήμερα δεν έχει ιερείς που να ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους αυτό. Προσωπικά, έχω διαπιστώσει σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια ότι η θρησκεία αρχίζει να θεωρείται παλιομοδίτικη και γενικότερα να δυσφημίζεται όλο και πιο πολύ. Συνεπώς, λίγοι είναι πια οι άνθρωποι που πραγματικά είναι πιστοί και προσπαθούν να περάσουν την πίστη τους και σε άλλους ανθρώπους. Συμπερασματικά, πιστεύω πως ο μεγάλος ρόλος της εξουσίας στην σύγχρονη κοινωνία και η φθορά της θρησκείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην φθορά των μελλοντικών και τωρινών ιερέων.

 

Τ. Π

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Το να είσαι ιερείς σημαίνει πως πρέπει να έχεις την αίσθηση προσφορά και αλληλεγγύης. Στις σημερινές καταναλωτικές κοινωνίες λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις απαιτούμενες αξίες για να γίνουν ιερείς. Οι πιο πολλοί άνθρωποι σήμερα δύσκολα λειτουργούν με αυταπάρνηση και έχουν αυτή την αίσθηση προσφοράς, αλλά κοιτούν το συμφέρον τους πολλές φορές χωρίς να σκέπτονται τον αντίκτυπο των πράξεων τους στους άλλους. Τέλος υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το να είσαι ιερείς ως εξασφάλιση δουλειάς και όχι ως λειτούργημα.

Τ.Μ

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Σε οποιοδήποτε επάγγελμα υπάρχουν κάποιοι που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά δεν ανταποκρίνονται σε αυτό είτε επειδή δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν και δεν το “νιώθουν” πραγματικά  είτε επειδή πλέον η κοινωνία ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη που θα έχει ένα επάγγελμα δηλαδή το χρηματικό ποσό. Έτσι αυτό συμβαίνει και στην εκκλησία όπου υπάρχουν πολλοί ιερείς που δεν ανταποκρίνονται στο λειτούργημα τους. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου οι συγκεκριμένοι δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Για να εκπληρώσει καρποφόρα ένας ιερέας το έργο του θα πρέπει να βρίσκεται γονατισμένος, όπως ο κύριος του, μπροστά στους ανθρώπους. Συχνά θα είναι υποχρεωμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες, να καθοδηγήσει και να κατευθύνει. Ο ιερέας δεν πρέπει να ζητήσει γοητεία ούτε εξουσία αλλά να είναι ο ταπεινός υπηρέτης όλων. Δυστυχώς κάποιοι δεν το κάνουν αυτό. Κάποιοι διάλεξαν το επάγγελμα αυτό χωρίς να τους αρέσει και δεν νιώθουν υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας το λειτούργημα τους έτσι ώστε να φέρει καρπούς αλλά νοιάζονται μόνο για το προσωπικό συμφέρον τους και όχι το γενικό.

Χ.Μ

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Η εκκλησία δεν φταίει σήμερα στην πλειοψηφία της. Οι άνθρωποι απλά σήμερα δεν δείχνουν και τόση πολύ προσοχή στην θρησκεία και δεν ενδιαφέρονται στο να γίνονται ιερείς. Δεν είναι καθόλου το φταίξιμο της εκκλησίας. Μπορεί τις σημερινές ημέρες η εκκλησία να έχει διαφορετικούς κανόνες για τους ιερείς, όπου οι άνθρωποι να μην δείχνουν ενδιαφέρον στο να προσπαθούν να γίνουν ιερείς. Μπορεί αυτό να είναι λόγο της τεχνολογίας, η της αλλαγής της κοινωνίας.

Χ. Ρ.

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

 

Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει και δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο του ιερέα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ιερέα, απαξιώνουν το γεγονός ότι είναι επάγγελμα του δημόσιου τομέα και τους πληρώνει το κράτος, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα πολλοί πολίτες να μην  γνωρίζουν καν αυτό το στοιχείο. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν υποχρέωση να πληρώσουν τον ιερέα όταν παρευρίσκεται σε κάποιον γάμο, βάπτιση κ.λπ. γιατί νομίζουν ότι τους κάνει κάποια χάρη και είναι τιμή τους που είναι εκεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι η δουλειά του. Όλα αυτά τα στοιχεία νομίζω μετατρέπουν τους ιερείς να σε εγωιστές, υπερόπτες και έτσι εκμεταλλεύονται την θέση και εξουσία τους, ξεχνώντας τις βασικές τους υποχρεώσεις και τον ρόλο τους. Παρόλο που πρέπει να είναι αυτοί που ‘’υπηρετούν’’ τους πολίτες και να τους βοηθούν σε οτιδήποτε χρειάζονται, τους κάνουν να νιώθουν το ακριβώς αντίθετο. Έχοντας και συντηρητικές απόψεις λόγω της γενιάς και του τύπου του επαγγέλματος τους, μαζί με όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι ιερείς δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στο λειτούργημα τους.

Π.Ν

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Κατά την άποψή μου σήμερα φταίει και η εκκλησία που οι ιερείς δεν ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους. Σκοπός των ιερέων θα έπρεπε να είναι να βοηθούν τους ανθρώπους να τους ακούν και να τους αποδέχονται έτσι όπως είναι. Παρόλα αυτά στην εκκλησία κυριαρχούν ακόμη κάποια στερεότυπα ή προκαταλήψεις οι οποίες βασίζονται σε αρχές του χριστιανισμού. Αυτό όμως αυτομάτως αναγκάζει και τους ιερείς να δρουν με βάση αυτές τις αρχές και πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στον σκοπό τους. Οι άνθρωποι έτσι δεν θα νιώσουν αποδεκτοί και γενικότερα δεν θα βρουν λύση στα προβλήματά τους.

Τ.Χ

Α3 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Μια ξεχωριστή χειροτονία ιερέα στην Κάλυμνο, ένας ιδιαίτερος συγκινητικός λόγος… Ιερέας και επίσκοπος κλαίνε!

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Α ΛΥΚΕΙΟΥ)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων