ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Φεβ 202117

Ο Χριστός πρώτα ταπεινώθηκε πλένοντας τα πόδια των μαθητών και μετά ακολούθησε ο Μυστικός Δείπνος(Θεία Ευχαριστία).Γιατί η Εκκλησία ζητά πρώτα την ταπείνωση από τον χριστιανό και μετά να κοινωνήσει;

Η ταπείνωση είναι χρήσιμη γιατί βοηθάει τον χριστιανό στην αυτογνωσία και τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ο ταπεινός έχει καθαρή ψυχή, χωρίς φθόνο, ζήλεια, οργή παρά μόνο ηρεμία και αγάπη. Η Θεία Ευχαριστία είναι το μυστήριο της συνάντησης του ανθρώπου με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Χωρίς  την προετοιμασία της ταπείνωσης δε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα από το  μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Σχίζας Γιάννης

Α΄Γυμνασίου

Ο χριστιανός που θα πάρει την Θεία κοινωνία πρέπει να δείξει ταπείνωση γιατί με αυτόν τρόπο κάνει μια μικρή πράξη όμως με μεγάλη σημασία.Πως όπως και ο Χριστός έδειξε ταπείνωση στον Μυστικό Δείπνο μπορεί και αυτός σαν σωστός χριστιανός να δείξει ταπείνωση για να εισέλθει το αίμα και το σώμα Του μέσα του.Δηλαδή με λίγα λόγια καθαρίζει και προετιμάζει τον εαυτό του για την Θεία κοινωνία.

ΧΡΥΣΟΥ-ΜΙΧΑΕΛΑ-ΜΑΡΙΑ

Α΄Γυμνασίου

Ο Ιησούς προσκαλεί τους μαθητές του να γιορτάσουν μαζί το πασχάλιο δείπνο. Εκεί αναλαμβάνει το έργο ενός δούλου: πλένει τα πόδια των μαθητών του. Ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο Δημιουργός του Κόσμου, πράττει κάτι ταπεινωτικό. Δείχνει την αγάπη του! Υπογραμμίζει ότι η αγάπη αυτή είναι διακονία για χάρη του άλλου. Η αγάπη είναι πράξη! Πλένοντας το πόδια των μαθητών του, ακόμη και του Ιούδα, λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στον μαρτυρικό σταυρικό θάνατο, ο Χριστός υπενθυμίζει στους μαθητές του ποιο είναι το έργο του, και τους παροτρύνει να τον μιμηθούν και αυτοί, δηλαδή να γίνουν ταπεινοί διάκονοι για τους συνανθρώπους τους, αν θέλουν να είναι αληθινοί μαθητές του. Η Εκκλησία, όπως και ο ίδιος ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του, ζητά από όλους τους Χριστιανούς που πάνε να κοινωνήσουν να είναι ταπεινοί και “καθαροί”. Ο Χριστιανός που πηγαίνει στον οίκο του Θεού, για να μεταλάβει Σώμα και Αίμα Χριστού δεν θα πρέπει να είναι εγωϊστής και υπερόπτης αλλά να έχει πραγματική και αληθινή πίστη απέναντι στο Θεό, να είναι αληθινός, να μην κάνει κακές σκέψεις, να αναγνωρίζει τα λάθη του και πάνω απ’όλα να μπορεί να συγχωρεί. Μόνο όταν ένας άνθρωπος είναι ταπεινός και έχει καθαρή ψυχή είναι ικανός να λάβει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Κάθε πιστός, όταν μεταλαμβάνει τη Θεία Κοινωνία, ενώνεται με τον Χριστό, αλλά και με τους άλλους πιστούς. Έτσι, αποκτά εμπειρία αυτού του τρόπου ζωής, αυτής της κοινωνίας αγάπης, και γεύεται το τι είναι η Εκκλησία!

Ματζάνα Νεφέλη-Μαρία

Α΄Γυμνασίου

Η εκκλησία θέλει να είμαστε τατεινωμένοι πριν κοινωνήσουμε διότι η ταπείνωση είναι ο σεβασμός και η καθαρότητα του εαυτού μας. Η εκκλησία το θέλει αυτό γιατί όταν πίνουμε την θεία κοινωνία δεν πίνουμε κάτι απλό και καθημερινό, πίνουμε το αίμα του Χριστούλη μας και για αυτό πρέπει να είμαστε ταπεινοί πρίν βάλουμε αυτό το άγιο υγρό στο στόμα μας

Τανάκας Γιώργος

Α΄Γυμνασίου

Ο Χριστός λίγο πριν το μαρτυρικό  σταυρικό του θάνατο, σε ένδειξη ταπεινότητας, έπλυνε και σκούπισε τα πόδια των μαθητών του. Με αυτόν τον τρόπο τους δείχνει την αγάπη του, και τους παροτρύνει να ακολουθήσουν και εκείνοι το παράδειγμά του, δηλ. να είναι ταπεινοί και να αγαπούν τον συνάνθρωπο.

Με τον ίδιο τρόπο και η Εκκλησία θέτει ως προϋπόθεση , την ταπείνωση πριν την Θεία Κοινωνία. Αυτό γίνεται για να  μας  παροτρύνει να ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα του Χριστού, δηλ. να είμαστε ταπεινοί όπως ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, αλλά  και να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας, όπως ακριβώς αγάπησε ο Χριστός τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό ώστε του πρόσφερε το Σώμα και το Αίμα του, δηλ. τον ίδιο του τον εαυτό.
Έτσι με ταπείνωση και αγάπη στον συνάνθρωπο, συμμετέχουμε στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας με αποκορύφωση την Θεία Κοινωνία. Συμμετέχουμε δηλ. όλοι στην Εκκλησία δηλ. στην κοινωνία αγάπης, που <τρέφεται> από το Σώμα και Αίμα του Χριστού.

ΛΕΚΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α Γυμνασίου

Όπως ο Χρηστός ταπεινώθηκε πλένοντας τα πόδια των μαθητών του έτσι και μας δίδαξε την σημασία της ταπείνωσης, δηλαδή το να βάζουμε πίσω τον εγωισμό μας, έτσι πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος δηλαδή, πρώτα ταπεινώνεται στα μάτια του Θεού και των ανθρώπων και έπειτα μπορεί να μεταλάβει το σώμα και το αίμα του Χρηστού.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

Α Γυμνασίου

 

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων