ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ… (εργασία μαθητών)

Φεβ 202125

Ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού, ο αγαπημένος του μαθητής τον αρνήθηκε τρεις φορές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές τον πρόδωσαν και το άφησαν  μόνο του. Μπροστά στον Πιλάτο και τους Ιουδαίους και ο εγκληματίας Βαραββάς βρίσκει ανθρώπους, και την τελευταία στιγμή ελευθερώνετε. Σήμερα ακόμη, και ο χειρότερος άνθρωπος στο δικαστήριο έχει έστω και έναν επί πληρωμή δικηγόρο να τον υπερασπιστεί. Τελικά τόσο αποτυχημένος ήταν ο Χριστός που επί τρία χρόνια, αν και έκανε απίστευτα πράγματα δεν καταδέχτηκε κανένας από αυτούς που τους έκανε τα θαύματα, αλλά και οποιοσδήποτε μαθητής του , να τον υπερασπιστεί; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

Ο Χριστός σε σύγκριση με τον διάβολο θέλει το 100% του εαυτού μας, να είναι μαζί του και να τον πιστεύει αληθινά και να αποδεικνύει την πίστη του αυτή στην καθημερινή ζωή του. Όμως έμεινε μόνος και εγκαταλειμμένος  γιατί ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι ήταν μαζί Του, Τον στήριζαν και Του έδειχναν την αγάπη τους, δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αλήθεια Του. Όλα αυτά τα τυπικά πράγματα που έκαναν, να πηγαίνουν στην εκκλησία και να κοινωνούν, να στηρίζουν και να υποδεικνύουν στους άλλους αυτά που Έλεγε ήταν νεκρά μπροστά Του, γιατί τα έκαναν από υποχρέωση και δεν μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν την αγάπη πράξη στον κανονικό κόσμο. Ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο καλά λόγια, ο Χριστιανισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό που τον χαρακτηρίζει μία φράση, αγάπη στην πράξη, το οποίο και είναι πολύ δύσκολο στην κατανόηση και στην εφαρμογή από πολύ κόσμο. Οι ίδιοι οι μαθητές Του παρότι κατάφεραν να αλλάξουν τρόπο ζωής και αφιερώθηκαν στο να διδάσκουν και να στηρίζουν τον λόγο του Χριστού, την κρίσιμη στιγμή που έπρεπε να αποδείξουν την αλήθεια Του, φάνηκαν μικρόψυχοι και αρνήθηκαν την πίστη τους σε Αυτόν. Αν εμείς, δεν πιστούμε και δεν μπορέσουμε να κάνουμε την αγάπη πράξη πέρα από τα λόγια δεν είμαστε εξολοκλήρου πιστοί στον Κύριο. Έτσι λοιπόν αυτό που προσπαθούσε να κάνει ο Ιησούς επί τρία συνεχόμενα χρόνια δεν είναι αποτυχημένος χριστιανισμός απλά ορισμένοι δεν μπορούν να γίνουν αρκετά πιστοί ώστε να τον φτάσουν.

ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΛΥΔΙΑ

Α2, 4ο Γυμνασιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος. Πιστεύω ότι αυτό το έκανε επειδή ήξερε ποια είναι η μοίρα του και τι θα γίνει. Αρνήθηκε να τον βοηθήσουν όχι γιατί είναι αποτυχημένος αλλά γιατί αν τον βοηθούσαν θα έμπλεκαν και οι μαθητές του. Θα τους έπιαναν οι Φαρισαίοι και μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με εκείνον δηλαδή να τους κρεμάσουν . Και ο Χριστός δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό, γιατί ακόμα και ας τον αρνήθηκαν και τον πλήγωσαν, μετάνιωσαν από την καρδιά τους και ζήτησαν συγχώρεση. Και ο Χριστός τους συγχώρεσε. Οπότε καταλαβαίνουμε πως Ο Χριστός δεν είναι αποτυχημένος αντιθέτως είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι πάντα δίπλα σου και σε συγχωράει αν πραγματικά το θέλεις.

ΜΠΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Παρόλο που ο Χριστός έκανε τόσα θαύματα και καλές πράξεις  δεν βρέθηκε κάνείς να τον υποστηρίξει. Πιστεύω πως δεν είναι αποτυχία του Χριστού το οτι δεν τον υποστήριξε κανείς. Κατά την γνώμη μου φοβήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, καθώς θα τούς κατηγορούσαν όσοι δεν πίστευαν στο Χριστό. Οπότε η αποτυχία δεν είναι από την μεριά του Χριστού αλλά από την μεριά των ανθρώπων που δεν ήταν αρκετά γενναίοι να τον υποστηρίξουν.

Γκέκας Δημήτρης

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο χριστός δεν ήταν αποτυχημένος. Σε αυτούς που είχε κάνει τα θαύματα δεν τον υπερασπίστηκαν από φόβο μήπως τους συλλάβουν οι Ρωμαίοι. Οι μαθητές του και αυτοί για τον ίδιο λόγο. Παρόλα αυτά ειδικά ο Πέτρος που ήταν ο αγαπημένος μαθητής του χριστού μετά κατάλαβε το λάθος του και έγινε ο μεγαλύτερος απόστολος μιλώντας στον κόσμο για αυτόν.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Ιησούς μετά από όλα όσα θαυματουργά έργα έκανε για τον άνθρωπο κατέληξε στο τέλος της ζωής του να είναι μόνος , εγκαταλελειμμένος από όσους ευεργέτησε και από τους πιστούς του μαθητές. Αυτό ίσως αρχικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να αιτιολογηθεί. Ακόμα και ο χειρότερος άνθρωπος έχει υπεράσπιση  και ο Ιησούς όχι; Ένας μόνο λόγος υπάρχει για αυτό. Ένα συναίσθημα που εκείνη ειδικά την εποχή ήταν έντονο -το συναίσθημα του φόβου ( φοβού τους Ιουδαίους). Όταν ο Ιησούς πλέον δεν ήταν δίπλα στους πιστούς του και τους μαθητές του αυτοί σαν μικρά παιδία που στην απουσία του πατέρα τους  ,τρέμουν από φόβο, τρομοκρατούνται και κυριεύονται από απελπισία, πείθονται ότι δεν υπάρχει λύση, πανικοβάλλονται, ταράζονται και κρύβονται. Φοβούνται την φυσική τάξη πραγμάτων και την ηθική τάξη του κόσμου, φοβούνται το πολιτικό σύστημα της εποχής. Τους είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν πως ένας νεκρός, μπορεί να αναστηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ανθρώπινης λογικής. Με την νίκη του Χριστού επί του θανάτου και τη ανάσταση ο άνθρωπος που πίστεψε στον Ιησού καταφέρνει να κερδίσει το συναίσθημα του φόβου. Τον φόβο για όλα τα γήινα   ακόμη και  τον υπέρτατο φόβο του θανάτου. Αυτός ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του ανθρώπου μπροστά σε έναν κίνδυνο. Ο τρόπος θανάτωσης του Χρηστού ήταν τόσο φρικτός, αργός και ατιμωτικός για να προκαλέσει  μεγαλύτερο ακόμη φόβο  στους πιστούς και για λίγο λοιπόν από το θέαμα έκανε και τον πιο πιστό να απομακρυνθεί και να λυγίσει. Ακόμα και ο ίδιος ο Ιησούς ένιωσε για λίγο εγκαταλελειμμένος από τον πατέρα  του (θεέ μου, θεέ μου γιατί με εγκαταλείπεις ) αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι ο Θεός δεν τον εγκαταλείπει και πριν εκπνεύσει είπε ΄΄Πατέρα μου γεμάτος ελπίδα και εμπιστοσύνη στα χέρια σου παραδίδω την αθάνατη ψυχή μου .΄΄Έτσι και ο κάθε πιστός μετά από την σταύρωση και  μόλις ήρθε η ανάσταση  απέκτησε την δύναμη, το θάρρος που του έλλειπε να ξεκινήσει την αληθινή πλέον  ζωή κοντά στον Χριστό που δεν τελειώνει με τον θάνατο. Αποκτά το θάρρος να μην φοβάται πλέον τα εγκόσμια, να νικά τον εγωισμό, την αμαρτία, την φθορά. Ο άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο προς τα κατεστημένα. Η δύναμη της ανάστασης του Χριστού δίνει τη δύναμη σε κάθε Χριστιανό να νικά και να μην φοβάται κάθε θνητό, κάθε αρματολό, κάθε αμαρτία, κάθε δαιμονικό και επικίνδυνο.  Ο Θεός ως πατέρας δίνει στον άνθρωπο με την ανάσταση του Ιησού και την αληθινή μετάνοια  ‘ το εμβόλιο’ κατά του φόβου .Ο σταυρός γίνεται το όπλο ενάντια σε κάθε φόβο, τον τοποθετούμε μπροστά σε κάθε  κίνδυνο και αντλούμε από αυτόν δύναμη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πλέον να κρυβόμαστε από τους φόβους μας.

ΛΕΓΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΟΡΑΛΙΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Παρόλο που ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος και είχε βοηθήσει τόσο κόσμο όταν το είχε ανάγκη, κανένας από αυτούς δεν τον βοήθησε. Όσοι ήταν άπιστοι  δεν τον βοήθησαν γιατί δεν πίστευαν ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά ότι ήταν ένας εγκληματίας, και για αυτό επέλεξαν να ελευθερωθεί ο Βαραββάς. Αυτοί που πίστευαν στον Χριστό δεν τον βοήθησαν γιατί αναρωτιόντουσαν αφού είναι ο Μεσσίας γιατί δεν έκανε κάτι να ελευθερωθεί. Επίσης φοβόντουσαν τους Ιουδαίους, επειδή αν έκαναν καμία προσπάθεια θα τους σκότωναν. Ο Χριστός δεν έκανε καμία κίνηση αλλά άφησε τους Ιουδαίους να τον πιάσουν, γιατί έπρεπε να θυσιαστεί για τους ανθρώπους.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΙΩΑΝΝΑ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν απέτυχε στο σχέδιό του επειδή ο ίδιος θέλησε να σταυρωθεί και να θυσιαστεί μόνος του για όλον τον κόσμο. Δεν χρειαζόταν κάποιον να τον υπερασπιστεί για να την γλιτώσει. Ήθελε να πεθάνει και να αναστηθεί για το καλό των ανθρώπων.

ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο χριστός ήθελε να μεταφέρει τα μηνύματα του και με τον τρόπο του άφησε όλους αυτούς που βοήθησε ή τους έκανε θαύματα να μην θέλουν να τον βοηθήσουνε , να τον σώσουνε γιατί ήθελε να τους αποδείξει ότι και στον ίδιον θα πρέπει να του ασκηθούν οι κοινοί φυσική νόμοι του κόσμου όπως γίνεται με όλους τους θνητούς.

Στην ουσία η σύλληψη του Χριστού έγινε στο σώμα του και όχι στον ίδιον για να πραγματοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι νόμοι, αποδεικνύοντας ότι το πνεύμα είναι αυτό που έχει σημασία.  Επίσης θέλει να μας πει πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιφρονούμε και να αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπό μας ότι και να είναι αυτός (κακός) πρέπει να δείχνουμε αγάπη. Στο τέλος Όλοι είμαστε ένοχοι ενώπιον του Θεού και θα κριθούμε για την αμαρτία μας.

Για μένα όχι δεν ήταν αποτυχημένος γιατί με τον σταυρικό θάνατο ο Χριστός ολοκλήρωσε το έργο του, που ήταν να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα με άπειρη αγάπη δίχως όρια να την λυτρώσει από κάθε τι σατανικό και να την υψώσει στον θεό πατέρα του

ΜΑΧΙΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος αλλά οι μαθητές ήταν αχάριστοι και δεν τον τιμούσαν. Ο Ιούδας τον πρόδωσε ίσως γιατί περίμενε ότι ο Μεσσίας θα εμφανιστεί ως ένας βασιλιάς με πλούτη και όχι ως ένας απλός άνθρωπος. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει και στον Πιλάτο, ότι δηλαδή η βασιλεία του βασίζεται στην αλήθεια και όχι στα αγαθά. Ο Πέτρος, αν και τον αρνήθηκε κατάλαβε το λάθος του και έπειτα άρχισε να τον τιμά και να διαδίδει τα θαύματά του.

ΣΙΜΙΓΙΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός με την διδασκαλία και το έργο του έδειξε έμπρακτα την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αυτή του η στάση  προς τους ανθρώπους δείχνει πως δεν ζητά κανένα αντάλλαγμα για ό,τι πρόσφερε. Οι μαθητές του, είχαν αδυναμίες όπως όλοι οι άνθρωποι, ο Πέτρος μπορεί να ένοιωσε φόβο, και ο Ιούδας ήταν άπληστος. Ο Χριστός ήρθε στην γη για να θυσιαστεί για την ανθρωπότητα και ταπεινώθηκε για να δείξει ότι μόνο με την ταπείνωση θα κερδίσει κάποιος τη βασιλεία των ουρανών. Ήξερε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές του δεν θα τον υπερασπιστούν, παρόλα αυτά σταυρώθηκε. Ο Πέτρος μετανόησε που τον απαρνήθηκε και ο Ιούδας αυτοκτόνησε.

ΜΟΝΟΠΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός ήξερε ότι ο Πέτρος θα τον αρνηθεί τρεις φορές, ότι ο Ιούδας θα τον προδώσει και  ότι ελάχιστοι θα τον πιστέψουν. Παρόλα αυτά ο Χριστός δεν ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.  Γιατί είχε έρθει στη γη με έναν σκοπό. Να πάρει επάνω του τις αμαρτίες του κόσμου, να σταυρωθεί και με την ανάστασή του να δείξει σε όλους πιστούς και άπιστους τον δρόμο προς την βασιλεία του θεού.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ενώ ο Ιησούς έκανε τόσα πράγματα για τους ανθρώπους ,δείχνοντας την αγάπη του για αυτούς, οι ίδιοι δεν έδειξαν θάρρος για να τον υπερασπιστούν φοβούμενοι μήπως τους κατηγορήσουν και τους τιμωρήσουν. Επίσης φάνηκαν αχάριστοι, φιλοχρήματοι και εγωιστές. Όπως γράφει και το βιβλίο, η προδοσία απέναντι στον Ιησού οδήγησε τον Ιούδα στην απελπισία και στην απόγνωση ,ενώ αντίθετα ο Πέτρος μέσα από τη θλίψη και το πένθος για την προδοσία του, οδηγήθηκε στην ελπίδα, στη σωτηρία, στη χαρά και στην ειρήνη της ψυχής. Νομίζω ο Ιησούς γνώριζε αυτά τα μειονεκτήματα των ανθρώπων, ήξερε από πριν τι θα συμβεί και ήθελε να πάρουν οι άνθρωποι, τον δρόμο της αγάπης όπως έκανε ο Πέτρος και οι άλλοι Απόστολοι.

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΝΕΦΕΛΗ-ΡΑΦΑΗΛΙΑ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος διότι ήρθε και δίδαξε την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας δίδαξε ότι πρέπει να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα για το καλό που κάναμε. Οι άνθρωποι τότε φοβόντουσαν την σύλληψη  τον διωγμό και για αυτό  δεν υπερασπίστηκε κανένας τον Χριστό όμως και ο Χριστός δεν περίμενε αντάλλαγμα για τα θαύματα και την διδασκαλία που έκανε. Επιπλέον στην συνέχεια πολλοί μετάνιωσαν για την στάση τους και ο Χριστός δέχθηκε την μετάνοιά τους.

 ΜΠΡΙΛΑΚΗ – ΑΡΑΚΑ ΜΑΡΙΕΤΑ- ΡΑΦΑΕΛΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Οι μαθητές του τον πρόδωσαν επειδή περίμεναν έναν διαφορετικό μεσσία έναν επίγειο βασιλιά που θα ελευθέρωνε τον σκλαβωμένο ιουδαϊκό λαό από τους Ρωμαίους κατακτητές. Οι Ρωμαίοι πίστευαν οτί παριστάνει  το γιο του Θεού και ότι ήρθε για να πάρει την εξουσία. Ο Χριστός δεν ήταν αποτυχημένος αφού ο Θεός τον έστειλε στην γη για να διδάξει τους ανθρώπους τι σημαίνει αγάπη, καλοσύνη, ταπείνωση.Ο Χριστός θησίασε την ζωή του για τους ανθρώπους για να τους σώσει από τις αμαρτίες τους

ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

Α2, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Aπό ανθρώπινη αδυναμία, φόβο και δειλία αρνήθηκαν τον Κύριο όσοι βρίσκονταν στο πλάι του. Ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για να μας εντυπωσιάσει με τα θαύματα Του και να σωθεί από εμάς γιατί ο Κύριος ήρθε για να εκπληρώσει τις γραφές και να μας σώσει. Ήρθε στην γη για να μας δείξει τον δρόμο του Θεού, για να σηκώσει τις αμαρτίες μας και να γίνει το φως του κόσμου. Με το παράδειγμά Του μας δίδαξε ότι μπορούμε να κάνουμε το θέλημα του Θεού ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες γιατί ο Κύριος ήξερε από την αρχή για την καταδίκη και τον θάνατό Του. Ο Χριστός λοιπόν δεν απέτυχε επειδή δεν σώθηκε από τους πιστούς Του, γιατί το έργο Του ήταν να μας υπηρετήσει και όχι να Τον υπηρετήσουμε, να μας προσφέρει την αγάπη Του και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μετανοούμε.

ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ

Α4, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

Ο Χριστός , ως  παντογνώστης  ,  γνώριζε  από  την  αρχή  ότι ο  Ιούδας  θα τον  κατέδιδε.  Τον  συμπεριλάμβανε  στους  μαθητές  του  για  να   ζήσει  κοντά   του  ,  να  ακούσει  τη  διδασκαλία  του  και   να δει  τα θαύματα του .  Ο Ιούδας  από  την  άλλη   όχι  απλά  δεν  σεβάστηκε  την  αγάπη  του  Χριστού  που  τον  έκλεξε  ως  μαθητή  του  και   του  δίδαξε   τόσα  πολλά   αλλά  ήταν  και  εκείνος  που  τον  πρόδωσε  γιατί  το  πάθος  του ,   για την  φιλαργυρία  ήταν  πολύ  μεγάλο  και έτσι  ο  Χριστός  οδηγήθηκε  στον  θάνατο  με  έναν πολύ άσχημο  τρόπο  την  Σταύρωση. Ο Χριστός  ήρθε  στον  κόσμο  ως  θεάνθρωπος  για  να  μας διδάξει  το  λόγο  του  Θεού  .  Ήρθε   για  να  βοηθήσει  να  απαλλαγούμε  από  τα  πάθη  μας  και  να  βρούμε  τον  σωστό  δρόμο  για  την  λύτρωση  μας . Δεν ήρθε  ως  ‘’τιμωρός’’  αλλά  ως ‘’ λυτρωτής’’ .Έκφραζε  την  ελευθερία  του  ανθρώπου  αφήνοντας  τους  μαθητές  του αν  θέλουν  να   απομακρυνθούν  από  κοντά  του. Έτσι λοιπόν όχι  απλά  αποτυχημένος  δεν  ήταν   αλλά  μας  γέμισε  με  αγάπη  και  πίστη .

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Α3, 4ο Γυμνάσιο Ν.Ηρακλείου

 

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ… (εργασία μαθητών)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων