ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

ΤΟ ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ)

Φεβ 202127
φανατισμος

Από που πιστεύετε πηγάζει σήμερα ο θρησκευτικός φανατισμός; Σήμερα στον Ορθόδοξο κόσμο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα; Δικαιολογήστε την άποψή σας.

Ο θρησκευτικός φανατισμός προκύπτει συχνά ως αντίβαρο της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των ατόμων που επιζητούν την ύπαρξη κάποιων σταθερών δεδομένων στη ζωή τους, δηλαδή την θρησκεία,  προκειμένου να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Πρώτα απ’ όλα, πολλοί άνθρωποι ίσως λόγω χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ή λόγω απουσίας κριτικής σκέψης πέφτουν θύματα της συστηματικής προπαγάνδας που γίνεται από τη μεριά των πολιτικών στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την εξουσία. Έτσι ο εγωισμός και η επιθυμία να δουν την κυριαρχία της θρησκείας τους, τους εμποδίζουν να αντικρίσουν καθαρά την πραγματικότητα. Επίσης κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την οικονομική ανασφάλεια και έτσι προκειμένου να βρούνε διέξοδο στο άγχος και τις ανησυχίες τους καταπιάνονται από τη θρησκεία και φανατίζονται. Τέλος αναζητούν κάποια ιδεολογία για να αισθανθούν πως έχει κάποιο νόημα η ζωή τους. Πρόκειται για μια ανάγκη που καλύπτεται πολύ εύκολα από τη θρησκεία. Κατά τη γνώμη μου, ο φανατισμός στη χριστιανική θρησκεία έχει εξαλειφθεί στις μέρες μας και τέτοιου είδους επεισόδια δεν λαμβάνουν χώρα πλέον. Βεβαίως μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες ένας Χριστιανός θα αντιδράσει υπερασπίζοντας την θρησκεία του, εάν όμως τον προκαλέσει έντονα κάποιος πιστός άλλης θρησκείας χωρίς λόγο και αιτία.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Φανατισμός είναι η υπερβολική προσπάθεια επιβολής μίας ιδέας ή ιδεολογίας σε μία ομάδα ατόμων. Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην σημερινή εποχή. Κυρίως θρησκείες όπως ο Μουσουλμανισμός έχουν φανατικούς οπαδούς, που σκοτώνουν δεκάδες αθώους ανθρώπους γιατί έτσι τους προστάζει ο Θεός τους. Κατά την γνώμη μου, ο θρησκευτικός φανατισμός πηγάζει από διάφορους τομείς. Αρχικά, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι επιρρεπής στην βία, μπορεί εύκολα να γίνει φανατικός. Η ψυχολογική κατάσταση του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αν κάποιος είναι ψυχολογικά ασταθής και εύκολα χειραγωγήσιμος μπορεί εύκολα να πειστεί να γίνει φανατικός. Επίσης, ο θρησκευτικός φανατισμός θα μπορούσε να πηγάζει από την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Ένας κοινωνικά μη αποδεκτός άνθρωπος, ένας οικονομικά ασταθής αναζητεί εξιλαστήρια θύματα οπουδήποτε. Μέσω του φανατισμού κάποιος μπορεί να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του και να νιώσει πως έχει εξουσία. Είναι λογικό να γίνονται προσπάθειες εξάπλωσης μίας θρησκείας. Όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν απώλειες ζωών για τον σκοπό αυτό.

Γενικά, πιστεύω πως σήμερα υπάρχει στον Ορθόδοξο κόσμο θρησκευτικός φανατισμός. Όμως, οι ορθόδοξοι φανατικοί δεν είναι το ίδιο με τους Μουσουλμάνους, για παράδειγμα, καθώς δεν έχουν ακουστεί ακραία περιστατικά από Ορθόδοξους. Για παράδειγμα, δεν έχει ακουστεί από Ορθόδοξο να μπει σε μία εκκλησία ή να πάει σε μία κοινωνική εκδήλωση και να πετάξει εκρηκτικά, για να σκοτώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Παρ’ όλα αυτά ο Ορθόδοξος φανατισμός υπάρχει σαν ιδεολογία.

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

Πιστεύω πως στον σημερινό κόσμο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα φανατισμού . Στην εποχή μας ο όρος φανατισμός πηγάζει από το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο ένα άτομο δεν αντιμετωπίζει τους άλλους και τις αντιλήψεις τους με ανοχή, αλλά επειδή παθιάζεται για τις ιδέες και τα σύμβολα της δικής του πίστης ή των πεποιθήσεών του, δεν ανέχεται το διαφορετικό και είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τη βία για να προσηλυτίσει ή να καταστρέψει εκείνους που δεν συμμερίζονται την πίστη ή τις πεποιθήσεις του (θρησκευτικές, πολιτικές, ιδεολογικές κ.ά.).

ΞΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Ο θρησκευτικός φανατισμός πηγάζει από ορισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την θρησκεία τους σαν μέσο για να επιβάλουν τις ιδεολογίες ,την ηθική ,τον πολιτισμό και την ανωτερότητα τους σε άλλους ανθρώπους. Σήμερα δυστυχώς αυτό του είδος ανθρώπου που περιέγραψα υπάρχει στην ορθοδοξία καθώς για αυτούς η θρησκεία είναι ένα μέσο επιβολής και επομένως δεν τους ενδιαφέρει αν είναι χριστιανισμός ,ιουδαϊσμός ή οτιδήποτε άλλο απλό την στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος τους.

ΣΚΟΥΡΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

 

Κατά την άποψη μου, ο θρησκευτικός φανατισμός πηγάζει από την απόλυτη πιστή στο Θεό, το σκεπτικό δηλαδή ότι ο Θεός είναι ένας και μοναδικός και όλοι όσοι δεν πιστεύουν σε αυτόν είναι κατώτεροι, δυσκολεύοντας έτσι το άτομο στο να σκεφτεί λογικά αλλά και να αποδεχτεί άλλες απόψεις και θρησκείες. Πιστεύω πως στο σύγχρονο κόσμο ο φανατισμός δεν είναι τόσο έντονος όσο στο παρελθόν αλλά μπορούν να παρατηρηθούν στα Μ.Μ.Ε πολλές δημοσιεύσεις με φανατικό περιεχόμενο, που πολλές φορές απορρίπτουν άλλες θρησκείες, αλλά και  η δικαιολόγηση κακόλογων σχολίων με φράσεις όπως “Αυτός είναι ο λόγος του Θεού” , παραβλέποντας το ότι ο Θεός επίσης έχει πει να αγαπάμε και να σεβόμαστε το συνάνθρωπο μας.

ΜΠΙΜΠΑ ΡΕΤΖΙΝΑ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

Η εξάπλωση της βίας και του θρησκευτικού φανατισμού αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό  φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή.  Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων που διαπράττονται στο όνομα του Θεού ή στο όνομα της θρησκείας, ενώ η διαδικτυακή και τηλεοπτική αναμετάδοση των εγκλημάτων αυτών αυξάνει τη φρίκη και τον αποτροπιασμό δημιουργώντας στις δυτικές κοινωνίες ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Αιτίες που οδηγούν σε θρησκευτικό φανατισμό αποτελούν  η αμορφωσιά, η άγνοια, η έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης καθώς και η έλλειψη κριτικής ικανότητας. Οι πολιτικοί, φανατίζοντας θρησκευτικά τους λαούς εκμεταλλεύονται από παλιά τη δύναμη της θρησκείας και τη χρησιμοποιούν  είτε ως στήριγμα της εξουσίας τους είτε ως πρόσχημα για επεκτατισμό. Όταν υπάρχουν προβλήματα κοινωνικής σταθερότητας ή οικονομικά, αναζητούνται εχθροί που εντοπίζονται σε ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς. Τέλος σε κάποιες θρησκείες η εξάπλωση και επικράτηση των ιδεών και της πίστης στηρίζονται στη βία (π.χ. η εξάπλωση της πίστης στον ισλαμισμό «με τη φωτιά και το ξίφος», τζιχάντ)

Στα πλαίσια του ορθόδοξου κόσμου δεν θα έπρεπε να  παρατηρούνται φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού . Ο χριστιανισμός διδάσκει την αγάπη, την ελευθερία  και  αρνείται τη βία και τον προσηλυτισμό ως μέσο διάδοσής του.  Σέβεται τους αλλόθρησκους και τους αλλόδοξους και  διαλέγεται δημιουργικά μαζί τους προκειμένου να προαχθεί το κοινό καλό,   να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά όλοι οι λαοί .

ΡΙΜΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

 

Ο πρώτος, θεωρώ πως είναι τα πιστεύω του καθενός, οι δικές του πεποιθήσεις και οι προτιμήσεις του, όπου στις οποίες έχει πάρα πολλή μεγάλη επιρροή ο χαρακτήρας αυτού του ατόμου όπου τις περισσότερες φορές αυτά τα άτομα λειτουργούν με παρωπίδες, θεωρούν πως μόνο η δική τους άποψη είναι σωστή και απορρίπτουν κάθε άλλη η οποία διαφέρει από την δική τους.

Ο δεύτερος, πάλι, πιστεύω πως είναι τα πιστεύω που υποστηρίζει κάθε θρησκεία και με κάποιον τρόπο τα περνάει σε μερικούς πιστούς της, οι οποίοι κατά κύρια βάση είναι η παραπάνω κατηγορία που ανέφερα, για παράδειγμα , όπως έχουμε δει στο κοντινό παρελθόν έχουν συμβεί πολλά περιστατικά λόγω της φράσης «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

ΠΑΝΑΓΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Β3, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

 

 

Αρχικά πιστεύω πως ο φανατισμός είναι κάτι που δεν ύπαρχε μόνο στις θρησκείες και πως είναι κάτι που ακόμα και μετά από χρόνια δεν θα σταματήσει να υπάρχει μέσα σε μερικούς ανθρώπους. Η γνώμη μου απάνω στην ερώτηση σας είναι η εξής. Η καλλιέργεια του φανατισμού με την θρησκεία σε έναν άνθρωπο γίνεται από πολύ μικρο και παίζει σημαντικότατο ρόλο η οικογένεια γιατί αν ένα παιδί έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα σπίτι που ζούνε Μουσουλμάνοι ή και Χριστιανοί ορθόδοξοι και ακούει κάθε μέρα να βρίζουν τις άλλες θρησκείες ή να “ αποθεώνουν ”  την δικιά τους θρησκεία αυτόματα αυτό το παιδί θα λάβει το μήνυμα ότι οι άλλες θρησκείες είναι απαγορευμένες και μισητές ενώ η θρησκεία αυτοί είναι η σωστή και η  καλή. Κιόλας σημαντικό ρόλο παίζει και η εκκλησία διότι αν σε μια εκκλησία δεν περνιέται το σωστό μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο ανεξαίρετος το χρώμα το φύλλο ή την θρησκεία και περνάει το μήνυμα πως μόνο η δική μας θρησκεία θα πρέπει να επικρατεί στον κόσμο τότε θα αρχίσει να καλλιεργείτε στους πιστούς το αίσθημα του φανατισμοί.

Επίσης πιστεύω πως και στην Ορθοδοξία υπάρχουν φανατισμοί. Για παράδειγμα ακούμε συχνά από ρατσιστές να χαρακτηρίζουν κάποιον αλλοδαπό μουσουλμάνο και να λένε πως η θρησκεία του είναι χάλια και πως όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να φύγουν από την χώρα γιατί καταστρέφουν την θρησκεία μας το ίδιο και οι μετανάστες. Επίσης υπάρχουν και εκκλησίες πιστεύω που ίσως να μην περνάνε το καλύτερο μήνυμα αγάπης στους πιστούς της.

ΓΕΡΑΚΑΡΗ ΕΦΡΑΙΜΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

Β2, 1ο ΓΕΛ Ν. Ψυχικού

Ταινίες που προτείνονται:

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων