ΡΩΓΜΗ…

Ένας ιστότοπος με θρησκευτικά θεματα και όχι μόνο…

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ(Α΄Λυκείου)

Μαρ 20217
bishop-synod_b

Κανένας νόμος, και καμιά Οικουμενική Σύνοδος δεν θέσπισε κάποιο νόμο ή να αναπτύξει κάποια σχετική θεολογική διδασκαλία για την ειδική ιεροσύνη των γυναικών. Με αυτά τα δεδομένα γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες δεν γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία ιερείς; Μπορούμε με αυτή την εικόνα να μιλάμε για ισότητα στην Εκκλησία;

 

 

Κανένας νόμος, και καμιά Οικουμενική Σύνοδος δεν θέσπισε κάποιο νόμο ή να αναπτύξει κάποια σχετική θεολογική διδασκαλία για την ειδική ιεροσύνη των γυναικών. Με αυτά τα δεδομένα γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες δεν γίνονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία ιερείς; Μπορούμε με αυτή την εικόνα να μιλάμε για ισότητα στην Εκκλησία;

Πιστεύω ότι οι γυναίκες δεν γίνονται ιερείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς ο Χριστός από την αρχή είχε επιλέξει άνδρες ως Αποστόλους και σε αυτούς είχε αναθέσει τη λεγόμενη «ειδική ιεροσύνη»,  και  έδωσε την εντολή να συνεχίσουν το έργο του, πάρα το γεγονός ότι υπήρχαν γυναίκες που τον ακολουθούσαν. Το ίδιο έκαναν και οι απόστολοι και μεταβίβασαν την ειδική αυτή χάρη της ιεροσύνης σε άνδρες επισκόπους και εκείνοι στους διαδόχους τους. Γυναίκες ιερείς δεν υπήρχαν ποτέ στην ιστορία της ορθόδοξης Εκκλησίας, και πιστεύω πως ήταν επιλογή του Χριστού, το αν θα αναθέσει το έργο του σε αυτές και αφού δεν το έκανε δεν θα το επιθυμούσε. Ακόμα και η Παναγία, δεν άσκησε λειτουργική ιεροσύνη και δεν έγινε «ιέρεια» όποτε μου φαίνεται λογικό να μην έχει αλλάξει κάτι έως τώρα. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα  στην Εκκλησία, από την στιγμή που καταργείται ένα δικαίωμα των γυναικών να ασκήσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι γυναίκες όμως που θα επιθυμούσαν να γίνουν ιερείς θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν αποτελεί στην ουσία απόφαση των ισχυρών αντρών της εκκλησίας αλλά του ίδιου του Χριστού, όποτε θα το δέχονταν και θα το ξεπερνούσαν.

Ν. Π

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Ο ίδιος ο Χριστός διάλεξε άνδρες ως Αποστόλους και τους μετέδωσε τη χάρη να κηρύττουν τον λόγο Του. Επίσης, σε εκείνους έδωσε την εξουσία να συγχωρούν τις αμαρτίες των ανθρώπων και τους παρότρυνε να διαδώσουν τον Χριστιανισμό σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Στη παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν υπήρξαν ποτέ γυναίκες ιερείς γιατί και ο Χριστός δεν έδωσε κάποια ανάλογη εντολή στους Αποστόλους του.

Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία βασίζεται στο γεγονός ότι ακόμα και η Παναγία, η μητέρα του Χριστού, δεν έγινε ιέρεια.

Εξάλλου, ο ιερέας στη Θεία Λειτουργία είναι εκείνος που εκπροσωπεί τον Χριστό. Έτσι, θα φαινόταν, κατά κάποιο τρόπο, αφύσικο ο εκπρόσωπός του να είναι διαφορετικού φύλου από Εκείνον. Αφού λοιπόν ο Χριστός ήταν άνδρας, οφείλει και ο ιερέας να είναι άνδρας .

Όμως, η γυναίκα συμμετέχει σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας. Δεν αποκλείεται από καμία δραστηριότητα. Συμμετέχει στα ιερά μυστήρια με τους ίδιους ακριβώς όρους με τον άνδρα, απολαμβάνοντας τις ίδιες ευλογίες και τα ίδια χαρίσματα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα δε μπορεί να χειροτονηθεί και να ασκήσει το επάγγελμα του ιερέα, δε πιστεύω ότι μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

Π.Ε

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Στην χριστιανική εκκλησία η γυναίκα παίζει σημαντικό ρόλο στην ουράνια ιεραρχία. Παρ ’όλα αυτά, με πρότυπο την παναγία, που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο η οποία δεν ιερούργησε, μία γυναίκα δεν μπορεί να ιερουργήσει στην εκκλησία. Το αξίωμά της είναι να ιερουργεί στην δημιουργία. Έτσι ενώ στην ουράνια ιεραρχία υπάρχει ισότητα στην επίγεια ιεραρχία το κάθε φύλο έχει την δική του μοναδικό ρόλο.

Τ.Μ

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

 

Από τα παλαιά χρόνια έως και σήμερα η παράδοση αποκλείει την ιεροσύνη των γυναικών. Ωστόσο δεν υπάρχει νόμος η Οικουμενική Σύνοδος που να έχει θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο ή να έχει αναπτύξει κάποια σχετική θεολογική διδασκαλία για την ιεροσύνη των γυναικών. Η εξαίρεση της γυναίκας από την ιεροσύνη δεν μείωσε και ούτε μειώνει τη χαρισματική ζωή της Εκκλησίας. Σε αυτή τη χαρισματική κοινωνία τα μέλη δεν διαφέρουν σε καμία περίπτωση κατά την ισοτιμία και την ισότητα αλλά μόνο κατά την ιδιαιτερότητα και τη δεκτικότητα. Κανένας ωστόσο δεν πρέπει να ικανοποιηθεί και να παύει να ανησυχεί μπροστά στις πολύ γρήγορες και εκρηκτικές αλλαγές των ιστορικών πραγμάτων. Η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να προετοιμάζεται με άχρηστα και επιβλαβείς θεολογικά επιχειρήματα. Αντιθέτως οφείλει να προετοιμάζεται με την άρτια κοινωνική οργάνωση της ζωής της. Μια κοινωνική ζωή όπου άνδρες και γυναίκες θα έχουν πλήρη ισοτιμία και ισότητα και θα εργάζονται καλλιεργώντας τον πολιτισμό και την παιδεία και αναδεικνύοντας πλούσιους καρπούς χαρισματικής ζωής.

Χ.Μ

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Είναι γεγονός πως στην ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχουν γυναίκες ιερείς. Αυτό ίσως οφείλεται στην γενικότερη διάκριση των επαγγελμάτων σε γυναικεία και αντρικά. Το επάγγελμα του ιερέα θεωρείται κατ’ εξοχήν αντρικό επάγγελμα και φυσικά η διάκριση των επαγγελμάτων βασίζεται σε κοινωνικά στερεότυπα. Επίσης, οι γυναίκες θεωρούνται ανίκανες για αυτό το επάγγελμα, καθώς οι άντρες γενικά θεωρούνται πιο δυναμικοί και υπεύθυνοι, χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για την δουλειά του ιερέα. Αυτό όμως αμέσως καταργεί την ισότητα μέσα στην εκκλησία. Ουσιαστικά η ορθόδοξη εκκλησία δεν δέχεται γυναίκες ιερείς, το οποίο με την σειρά του καθιστά τους άντρες ανώτερους. Δηλαδή γενικά οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες από τους άντρες και σωματικά και πνευματικά, κάτι το οποίο υποβιβάζει ολόκληρο το γυναικείο φύλο και υπονομεύει τις προσπάθειες του για ολοκληρωτική ισότητα.

Χ.Τ Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

https://orthodoxtv.gr/%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/?fbclid=IwAR3m0Qz_SxUoblHFUlgB4d8G-LWo8x4

 

 

Είναι γνωστό ότι ακόμα και σήμερα, τον 21 αιώνα, η ορθόδοξη εκκλησία δεν επιτρέπει την χειροτονία των γυναικών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία του Χριστού περί ισότητας.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να χειροτονηθούν οφείλεται στο γεγονός ότι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι κοινωνίες είναι βασικά πατριαρχικές. Επίσης, οι συντηρητικοί κληρικοί θεωρούν  ότι άντρες πρέπει να υπηρετούν τον Θεό και να συνεχίζουν το έργο του γιατί ο Θεός και ο Χριστός έχουν αντρική μορφή.

Το θέμα της ιεροσύνης των γυναικών θα πρέπει να επανεξεταστεί στη θεολογική έρευνα και η εκκλησία να απαλλαχθεί από συντηρητικές στάσεις, ενισχύοντας με τις πράξεις της την κατάργηση όλων των μορφών ανισότητας των 2 φύλων. Η συγκεκριμένη  εικόνα δείχνει μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Α.Ο

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

 

Είναι γεγονός πως κανένας νόμος έως τώρα δεν έχει θεσπιστεί για την ιεροσύνη των γυναικών παρόλα αυτά η παράδοση συνεχίζει να αποκλείει την ιεροσύνη των γυναικών. Βέβαια, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως αυτό δεν έχει μειώσει την χαρισματική ζωή της εκκλησίας καθώς σε αυτή την κοινωνία τα μέλη διαφέρουν μόνο κατά την δεκτικότητα και την ιδιαιτερότητα και όχι κατά την ισότητα. Στην εκκλησία υπάρχει ισοτιμία και ισότητα σε όλους τους ανθρώπους και στις γυναίκες. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει μπροστά σε τόσο ραγδαίες και εκρηκτικές αλλαγές των ιστορικών πραγμάτων, η εκκλησία πρέπει να προετοιμάζεται με την άρτια κοινωνική οργάνωση της ζωής της όπου οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ισότιμοι και καλλιεργούν την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ρ.Μ

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

 

Στην σύγχρονη κοινωνία η ισότητα των δυο φύλων είναι ένα ζήτημα που σχεδόν έχει εξαλειφθεί και ο άντρας και η γυναικά έχουν κοινά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Βέβαια στον τομέα της εκκλησίας αυτό δεν συμβαίνει. Οι γυναίκες έχουν πολλοίς περιορισμούς. Για παράδειγμα δεν μπορούν να χειροτονηθούν, να εισέλθουν στο ιερό (πλην εξαιρέσεων) κ.ά. Αυτό στις μέρες μας είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Προσωπικά, είμαι υπέρ της χειροτονίας τον γυναικών, αλλά υπάρχουν και πολλοί που είναι κατά. Ο λόγος που η γυναίκα δεν έχει ‘’ηγετική’’ θέση στην εκκλησία είναι ξεκάθαρα θρησκευτικός. Ο Χριστός επέλεξε άνδρες ως Αποστόλους και σε αυτούς ανέθεσε την ειδική ιεροσύνη. Αυτούς μόνο παρέλαβε στον Μυστικό Δείπνο, αυτούς απέστειλε στο κήρυγμα και το βάπτισμα των εθνών. Δηλαδή, στην βίβλο και γενικότερα αναφέρονται πολλά πράγματα που οι γυναίκες είχαν άλλες υποχρεώσεις και δικαιώματα, χωρίς να είναι κατώτερες. Αυτό το ζήτημα βέβαια παραμένει αμφιλεγόμενο.

Τ.Π

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

Ο αποκλεισμός της γυναίκας από τις τάξεις του κλήρου ασφαλώς και δεν οφείλεται σε διάκριση των γυναικών σε σχέση με τους άντρες.Μπορεί η παράδοση της εκκλησίας και οι οικουμενικές σύνοδοι να μην ασχολήθηκαν με το ζήτημα της ιεροσύνης των γυναικών, όμως ο σεβασμός της ορθόδοξης εκκλησίας στη γυναίκα αναδεικνύεται τόσο από τα ευαγγέλια που υμνούν την Παναγία όσο και από το ότι έχουν αγιοποιηθεί άνδρες και γυναίκες χωρίς διάκριση.Ίσως στο μέλλον η σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία να επιφυλάσσει έναν διαφορετικό ρόλο για την θέση της γυναίκας στην ιεροσύνη.

Π.Ν

Α3, 1ο ΓΕΛ Ν.Ψυχικού

 

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

https://www.skai.gr/news/politics/ragkousis-na-anoiksei-i-syzitisi-gia-ti-xeirotonia-gynaikon

από κάτω από: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ(Α΄Λυκείου)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΝΤΕΟ

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων