animavit's blog

Απλά ένα ακόμα ιστολόγιο Blogs.sch.gr

Προβληματισμοί: περί εκπαίδευσης και δημοκρατίας

Μάι 20119

Με αφορμή τον προβληματισμό για την αναγκαιότητα για τη διδασκαλία της Πληροφορικής ως ξεχωριστό μάθημα στο Ελληνικό σχολείο το ιστολογείν σήμερα. Και η δικτύωση οδηγεί στη δημοσίευση για το πόσο η σχολική γνώση ανταποκρίνεται στις σημερινές κοινωνικές απαιτήσεις και αν προετοιμάζει μαθήτριες και μαθητές για τη ζωή εκτός των πυλών από το ιστολόγιο του vrypan.

Η απάντηση γνωστή: και βέβαια δεν τις προετοιμάζει. Και ακολουθεί, τι άλλο; – η σύγκριση με άλλα συστήματα, πιο συγκεκριμένα, το φινλανδικό -επίκαιρο θέμα τα τελευταία χρόνια- στο ενδιαφέρον κείμενο από το oraelladas.gr. Που από τους συνδέσμους και τις αναφορές που παραθέτει αντλεί την ποιότητά του. Και, ναι, στη Φινλανδία, όχι μόνο γιατί διαβάζουμε  αλλά και γιατί βιώνουμε, ισχύει πως: «… εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και- πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό» και «συμμετοχή στην παιδεία μας έχουν η οικογένεια και η γειτονιά, το κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή η κοινωνία με τις αξίες και τα πρότυπα της, ο δεδομένος χώρος και χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι νόμοι και τα ΜΜΕ με τις απόψεις και εικόνες που μεταδίδουν».

Kαι όπου οι εκπαιδευτικές αλλαγές βασίζονται στην εκπαιδευτική έρευνα, γιατί η εκπαίδευση θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως επιστήμη και όχι ως χώρος όπου οι πολιτικές βιάζονται για να εφαρμοστούν, όπου οι απόψεις διαστρεβλώνονται για να θεωρηθούν επιτυχημένες οι εφαρμογές. Δεν είναι όμως η εκπαίδευση στην Ελλάδα που γεννά προβληματισμούς μόνο… Ούτε το δημοσιονομικό της χρέος. Γιατί τα προβλήματα ποτέ δεν είναι μόνο τοπικά.

Τι γίνεται λοιπόν στη Φινλανδία; Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό  μετά τις πρόσφατες εκλογές; Στη μακρινή χώρα του βορρά με το ζηλευτό εκπαιδευτικό σύστημα; Στην Ευρώπη; Στον κόσμο;

img source > http://my.opera.com/Cyborg-Themes/albums/showpic.dml?album=5464112&picture=83546052

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Προβληματισμοί: περί εκπαίδευσης και δημοκρατίας”

Αφήστε μια απάντηση

…λίγα λόγια για τις συστάσεις

Περί ιστολογίων, wikis και άλλων εργαλείων κυρίως 2ης γενιάς του παγκόσμιου ιστού η χρήση των οποίων θα μπορούσε να διευκολύνει τη μάθηση, τυπική, άτυπη, συνεχή και δια βίου, σε ατομικό και συνεργατικό πλαίσιο.

Ιστορικό

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Σελίδες

Η Μαριάννα είναι βασικά καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, τη συνεργατική μάθηση, το ιστολογείν και τις διαδικτυακές κοινότητες μάθησης. Αυτή την εποχή διαμένει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας όπου κάνει διδ. σπουδές στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Το θέμα, τι άλλο, τα κοινωνικά μέσα, και οι απόψεις των εκπαιδευτικών γι αυτά, καθώς και οι πρακτικές τους με αυτά.

web-2.jpg



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων