Διδακτική επίσκεψη στην Παρηγορήτισσα και στην Πινακοθήκη Άρτας

Μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στις 22 Οκτώβρη και με την επιμέλεια των καθηγητών κας Π. Τσιώρη και κ. Ι. Ζωγάκη, πραγματοποίησαν διαθεματική διδακτική-εκπαιδευτική επίσκεψη στην Άρτα στο πλαίσιο του προγράμματος των μαθημάτων των Θρησκευτικών και των Εικαστικών. Το πρόγραμμα της περιλάμβανε:
• Διδακτική επίσκεψη στον βυζαντινό ναό – μνημείο της Παρηγορήτισσας για την μελέτη Βυζαντινής Τέχνης (φορητή εικόνα, τοιχογραφία, ναοδομία κά) με συμπλήρωση φύλλων εργασίας και δραστηριότητες σχεδιαστικής και φωτογραφικής αποτύπωσης του εσωτερικού του ναού.
• Διδακτική επίσκεψη μελέτης στην έκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας «art-a», του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης».

Για το μάθημα των Εικαστικών:

οι μαθητές της Β Τάξης σχεδίασαν εκ του φυσικού λεπτομέρειες του ναού ή αποτύπωσαν διακοσμητικά στοιχεία με την τεχνική του φροταζ, ακολουθώντας πρόγραμμα ενταγμένο στην ενότητα 1: το σχέδιο και στην ενότητα 4. Ανάλυση έργου (πινακοθήκη) -Ιστορία Τέχνης,  θέμα 3: Βυζαντινή Τέχνη (αρχιτεκτονική, νωπογραφία, φορητή εικόνα)

οι μαθητές της Γ Τάξης σχεδίασαν εκ του φυσικού λεπτομέρειες του ναού ή αποτύπωσαν διακοσμητικά στοιχεία με την τεχνική του φροταζ ερευνώντας και μελετώντας το χώρο και το βάθος στην αρχιτεκτονική.  Κατέγραψαν φωτογραφικά την επίσκεψη όπως και χαρακτηριστικά του μνημείου ( 3η διδακτική ενότητα, θέμα1: φωτογραφία) και εμβάθυναν στην ανάλυση έργου Τέχνης με επίκεντρο τα μη παραστατικά έργα Τέχνης στην πινακοθήκη (μέσω φύλλων εργασίας).

Παρηγορήτισσα Αρτα Παρηγορήτισσα Αρτα Παρηγορήτισσα Αρτα Παρηγορήτισσα Αρτα
πινακοθήκη Άρτας πινακοθήκη Άρτας πινακοθήκη Άρτας πινακοθήκη Άρτας

Πηγή: Διδακτική επίσκεψη στην Παρηγορήτισσα και στην Πινακοθήκη Άρτας » Εικαστικά στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής

Αφήστε μια απάντηση