Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
Όλοι, μικροί μεγάλοι, ετοιμαστήτε∙
Μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
Με το φως της χαράς συμμαζωχτήτε∙
Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες
Ομπροστά στους Αγίους και φιληθήτε∙
Φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,
Πέστε: Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.
Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ
Η ημέρα της Λαμπρής (Διονύσιος Σολωμός)
Διονύσιος Σολωμός & Νίκος Ξυδάκης, Η ημέρα της Λαμπρής
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας και φέτος βάψανε τα αβγά τους με έναν διαφορετικό τρόπο,φτιάξανε τα καλαθάκια,τις κάρτες και τα Λαζαράκια τους.Ας τους πούμε ένα μεγάλο μπράβο για την διάθεσή και την συμμετοχή τους στο μάθημα της ψηφιακής μας τάξης παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Τα Λαζαράκια μας
Οι κάρτες μας
Τα καλαθάκια και τα αβγά
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Κωστής Παλαμάς, “Ανάσταση”
“Ανάσταση κι αγάπη λαμπερή,
κάθε καμπάνα χαρωπά σημαίνει
και ξημερώνει μέρα και φορεί
στολή μ’ αστέρια κ’ άνθια κεντημένη…
«Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο/ αύριο, αύριο, αύριο λένε: το Πάσχα του Θεού», (Ο. Ελύτης)
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής πριν την λύτρωση και το Πάσχα. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Η Εκκλησία μας βρίσκεται στην προσδοκία της Ανάστασης.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο
Ο θάνατος, νικιέται δια του θανάτου του Χριστού!
Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, που είναι η ανάσταση όλης της Δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο.
Η Ανάσταση
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας που εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό, η ήττα του θανάτου και της φθοράς και η αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο. Οι λαμπάδες, τη στιγμή ακριβώς που ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας “Δεύτε Λάβετε Φως”.
Κυριακή του Πάσχα: Η Εορτή των Εορτών!
Η Κυριακή του Πάσχα, η Μία των Σαββάτων, η Βασιλίς και Κυρία και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων είναι η ημέρα όπου σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο εορτάζεται η Λαμπροφόρος και Ζωηφόρος Ανάσταση του Ιησού Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου, η πτώση και καθαίρεση του Άδη από τον Αναστημένο Χριστό και η επανόρθωση του Αδάμ και μαζί του όλο το ανθρώπινο γένος από το προπατορικό αμάρτημα. Είναι η μεγαλύτερη εορτή του Χριστιανισμού, καθώς αυτή την ημέρα εκπληρούνται οι διδαχές και το δόγμα του.Ονομάζεται και Πασχαλιά και Λαμπρή.
Έθιμα της Λαμπρής
Το Πάσχα εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς. Όλη η εβδομάδα που ακολουθεί η λεγόμενη Διακαινήσιμη είναι γιορτινή και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν τηρείται η νηστεία ούτε την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.
Οι πιστοί για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνται έχουν αντί για «καλημέρα» ως συνηθισμένο τρόπο χαιρετισμού «το Χριστός Ανέστη» με ανταπάντηση το «Αληθώς Ανέστη».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και τη λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ
Με το σημερινό μας μάθημα τελειώσαμε την γνωριμία μας με την ζωή του Χριστού και φτάσαμε στην Ανάσταση και την Κυριακή της Λαμπρής. Παρακάτω ακολουθεί η παρουσίαση του μαθήματος.
Παρουσιάσεις
Πατώντας πάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις παρουσίασεις.
Κόβουμε γύρω γύρω στο σχήμα του αβγού την ιστορία και τοποθετούμε με την σωστή χρονική εξέλιξη τα γεγονότα.Στην συνέχεια πιάνουμε με συρραπτικό ή με κορδέλα στο πλάι για να δέσουμε το βιβλίο.
Στις 23 Απριλίου το βιβλίο γιορτάζει και η UNESCO μας καλεί να γνωρίσουμε την χαρά της ανάγνωσης.
Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτή την ημερομηνία πέθαναν το 1616 ο Θερβάντες και ο Σαίξπηρ. Η 23η Απριλίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και άλλως σημαντικών συγγραφέων: Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo.
Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995 αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τραγούδια
“Στα καμμένα” στίχοι του Μιχάλη Γκανά και ερμηνεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Έλα να πάμε στα καμένα στον Υμηττό και στην Αυλώνα πουλιά και πεύκα συλλογίσου ενός καμένου παραδείσου δέντρα που ήτανε φαντάσου και στη σκιά τους ξεκουράσου
Τα «Παράλογα» είχαν εκφράσει με αφοπλιστικό τρόπο το 1976, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Γκάτσος και η Μαρία Φαραντούρη
Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς
“Χριστέ μου, γιατί φόρεσες αυτό μακρύ πένθιμο φουστάνι κι
αυτά τ’ αγκάθια στο κεφάλι σου; Χάθηκαν τα λουλούδια;
Ή τάχατε, αν φορούσες παπαρούνες πάνου στ’ αχτένιστα μαλλιά
δε θα σ’ την πόρτα του ουρανού;
Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα.
Αλκίνοος Ιωαννίδης – Μεγάλη Πέμπτη
Την Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνουν στην Εκκλησία μας, τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη. Όπως μας αναφέρουν τα Ευαγγέλια, ο Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του. Ο δείπνος αυτός είναι ο γνωστός μας Μυστικός Δείπνος. Έλαβε χώρα σε ένα υπερώο (σε ένα πατάρι δηλαδή) κάποιου σπιτιού της Ιερουσαλήμ, στο οποίο κρυφά συνέφαγαν οι μαθητές και ο Ιησούς. Πριν ξεκινήσει ο Δείπνος, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του.
Σύνθεση CNN Greece. Επάνω αριστερά: Ο Μυστικός Δείπνος, τοιχογραφία του εξωνάρθηκα της Ι. Μ. Βατοπεδίου. Επάνω δεξιά: Reuters/David Mdzinarishvili. Kάτω αριστερά: Matt McClain/Getty Images/Ideal Image. Kατω δεξιά: Ο Μυστικός Δείπνος του Λεοντάρντο Ντα Βίντσι.
Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.
Προς το τέλος της οδεύει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς την Μεγάλη Πέμπτη κορυφώνεται το Θείο,με τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.
Μεγάλη Παρασκευή
Νίκου Γκάτσου, “Μέρες Επιταφίου”
Μεγάλη Παρασκευή Βαριά τα βήματά μου σέρνω στο φως της μέρας το θαμπό κρίνα της άνοιξης σου φέρνω και στο σταυρό σου τ’ ακουμπώ φίλε δακρυοπότιστε των πρωτίστων πρώτιστε. των πρωτίστων πρώτιστε.
θρήνος Μ. Παρασκευής
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας, για να ακολουθήσει η Ανάσταση και το Πάσχα.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Ύμνοι και Άσματα της Μ. Παρασκευής
Π. Τόνιος
Ο επιτάφιος
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ
Και φτάνουμε σήμερα στην κορύφωση του θείου δράματος. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα γεγονότα της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής.Μαθαίνουν για τα ήθηκαι έθιμα των δύο αυτών ημερών όπως και για τους θρύλους και τις παραδόσεις που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.
Παρουσιάσεις
Στους πιο κάτω συνδέσμους πατώντας επάνω μπορείτε να βείτε τις παρουσιάσεις του μαθήματος όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν στην ψηφιακή μας τάξη.
“Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα” (Γ. Σεφέρης )
Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ιωσήφ ο Πάγκαλος
Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.
Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».
Μ. ΤΡΙΤΗ
. Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων.
Η παραβολή των ταλάντων
Με την παραβολή των ταλάντων ο Κύριος θέλει να μας παρουσιάσει τα δώρα και τα χαρίσματα, που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο καθένας, πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει τα χαρίσματα του. Δηλαδή, να προσφέρει με πολλή αγάπη τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του. Έτσι θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην καρδιά του την αγάπη και την επιβράβευση του Ιησού Χριστού.
Η αμαρτωλή γυναίκα
Και ενώ συνέτρωγε ο Χριστός με τους συνδαιτυμόνες του, μπήκε στην οικία μια αμαρτωλή γυναίκα, γνωστή πόρνη της περιοχής, έχοντας στα χέρια της ακριβότατο αγγείο γεμάτο με πολύτιμο και πανάκριβο μύρο. Πλησίασε το Χριστό, έχυσε ένας μέρος από το μύρο στην κεφαλή και το σώμα του Κυρίου και με το υπόλοιπο και τα ασταμάτητα δάκρυά της έβρεχε και έπλυνε τα πόδια του Χριστού. Τέλος έλυσε την πλούσια πλεξούδα των μαλλιών της και άρχισε να σκουπίζει τα άχραντα πόδια του Δασκάλου.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.
Την σημερινή ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού.
Η προδοσία του Ιούδα
Ο Ιούδας έφυγε δυσαρεστημένος και σκεπτικός με το γεγονός της αμαρτωλής γυναίκας. Πήγε αμέσως μετά στους Αρχιερείς και διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Ιησού για 30 αργύρια. Η εκκλησιαστική παράδοση αντιπαραβάλλει την μετάνοια της πόρνης και την προδοσία του Ιούδα. Η προέλευση δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αλλά η πρόθεση. Η πόpνη απελευθερώνεται πλήρως από τις αμαρτίες ενώ ο Ιούδας, ο μαθητής του Χριστού, αιχμαλωτίζεται στην φιλαργυρία.
Το ιερό Ευχέλαιο
Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ
Με το σημερινό μας μάθημα ξεκινήσαμε την γνωριμία μας με τα γεγονότα της Μ.Εβδομάδας. Το μάθημα της ψηφιακής μας τάξης μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην παρουσίαση που ακολουθεί πατώντας πάνω στον σύνδεσμο.
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ
ΚΑΤΑΚΟΠΟΣ από τις ουράνιες περιπέτειες, έπεσα τις πρωινές ώρες να κοιμηθώ.
Στο τζάμι, με κοίταζε η παλαιά Σελήνη, φορώντας την προσωπίδα του Ήλιου.
Μ. ΤΡΙΤΗ ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ βρήκα το θάρρος και ξεσκέπασα το κηπάκι σαν φέρετρο. Με πήραν κατάμουτρα οι μυρωδιές, λεμόνι, γαρίφαλο. Ύστερα παραμέρισα τα χρόνια, τα φρέσκα πέταλα και να: η μητέρα μου, μ’ ένα μεγάλο άσπρο καπέλο και το παλιό χρυσό ρολόι της κρεμασμένο στο στήθος. Θλιμμένη και προσεκτική. Πρόσεχε κάτι ακριβώς πίσω από μένα. Δεν πρόφτασα να γυρίσω να δω γιατί λιποθύμησα.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΛΟΕΝΑ ΟΙ ΚΑΚΤΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ κι ολοένα οι άνθρωποι ονειρεύονται σα να ’ταν αιώνιοι. Όμως το μέσα μέρος του Ύπνου έχει όλο φαγωθεί και μπορείς τώρα να ξεχωρίσεις καθαρά τι σημαίνει κείνος ο μαύρος όγκος που σαλεύει Ο λίγες μέρες πριν ακόμη μόλις αναστεναγμός Και τώρα μαύρος αιώνας.
Παρακάτω σας προτείνω κάποιες δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά για να γίνει πιο ευχάριστο το Σαββατοκύριακό σας.
●Παραμύθι:”Το αβγό με τα 9 στρωματάκια”
Ένα παραμύθι που μας ταξιδεύει στον κόσμο της ζωγραφικής. Αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο.
Ένας χρόνος, για τον ραδιοφωνικό σταθμό Bobos Family Radio με πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ραδιοφωνικές εκπομπές, για τον πολιτισμό, τις τέχνες, το περιβάλλον, τις επιστήμες και την παιδική λογοτεχνία και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μουσικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.
Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας (η γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού λίγες ημέρες πριν από τη σταύρωση και στη συνέχεια τα σπόγγισε με τα μαλλιά της), με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ.
Κατά την Καινή Διαθήκη (Ιωάννου ια’ 1-44), μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού ότι ο φίλος του ασθενεί βαρέως, αλλά εκείνος καθυστέρησε να έλθει. Στους μαθητές του είπε ότι ο φίλος του κοιμήθηκε και ότι θα μεταβεί στη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Όταν έφθασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της. Τότε, ο Ιησούς δάκρυσε και με φωνή μεγάλη προ του τάφου εκραύγασε: «Λάζαρε δεύρο έξω!» και ανάστησε τον Λάζαρο τέσσερεις ημέρες μετά τον θάνατό του, προκαλώντας τον θαυμασμό των παρισταμένων και το θανάσιμο μίσος των εχθρών του Φαρισαίων (Ιωάννου ια’ 45-57).
Οι Λαζαρίνες
Τα κάλαντα του Λαζάρου
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.
Οι «Λαζαρίνες» είναι ένα γυναικείο πασχαλινό έθιμο που το συναντάμε σε όλο το χριστιανισμό της Βαλκανικής και κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Είναι τα κάλαντα των κοριτσιών και αναβιώνει στα χωριά του Τσιαρτσαμπά. Θεωρείται ότι φέρνουν καλοτυχία και προκοπή στα σπίτια που επισκέπτονται και γι΄ αυτό και οι Λαζαρίνες είναι πάντα καλοδεχούμενες .Το έθιμο γιορτάζεται όμοια σχεδόν σε όλα τα χωριά με ελάχιστες διαφορές ως προς την προετοιμασία, την έναρξη και την λήξη ,τα τραγούδια και την μελωδία τους .
Οι Λαζαρίνες ,σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο, είναι καθαρά αρχαιοελληνικό έθιμο και έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής.
Λαζαράκια
Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»
Κυριακή των Βαϊων: Τι γιορτάζουμε σήμερα;
«Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»
Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
Κάλαντα των Βαΐων
Βάγια, βάγια τω βαγιώ
τρώνε ψάρια και κολιό
και την άλλη Κυριακή
τρώνε κόκκινο αβγό.
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ
Στο σημερινό μας μάθημα έγινε αναφορά στο Σάββατο του Λαζάρου και στην Κυριακή των Βαΐων. Μέσα από φωτογραφικό υλικό μιλήσαμε για τα γεγονότα των δύο αυτών ημερών καθώς και για τα έθιμα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Πατώντας πάνω στους πιο κάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν στην ψηφιακή μας τάξη.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Το Σάββατο του Λαζάρου-Κυριακή των Βαΐων-Ήθη και Έθιμα
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή