ΠΑΣΧΑ 4ο ΜΕΡΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Α’ ΜΕΡΟΣ

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ-Μ. ΤΡΙΤΗ-Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ

μεγάλης εβδομάδας

“Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα” (Γ. Σεφέρης )

Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ιωσήφ ο Πάγκαλος

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.

Η άκαρπη συκιά

Οι Δέκα Παρθένες

Το βράδυ στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων (Ιδού ο Νυμφίος έρχεταιΤον νυμφώνα σου βλέπω ).

Δέκα Παρθένες.

Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

Μ. ΤΡΙΤΗ

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων.

Η παραβολή των ταλάντων

Με την παραβολή των ταλάντων ο Κύριος θέλει να μας παρουσιάσει τα δώρα και τα χαρίσματα, που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο καθένας, πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει τα χαρίσματα του. Δηλαδή, να προσφέρει με πολλή αγάπη τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του. Έτσι θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην καρδιά του την αγάπη και την επιβράβευση του Ιησού Χριστού.

Η αμαρτωλή γυναίκα

Και ενώ συνέτρωγε ο Χριστός με τους συνδαιτυμόνες του, μπήκε στην οικία μια αμαρτωλή γυναίκα, γνωστή πόρνη της περιοχής, έχοντας στα χέρια της ακριβότατο αγγείο γεμάτο με πολύτιμο και πανάκριβο μύρο. Πλησίασε το Χριστό, έχυσε ένας μέρος από το μύρο στην κεφαλή και το σώμα του Κυρίου και με το υπόλοιπο και τα ασταμάτητα δάκρυά της έβρεχε και έπλυνε τα πόδια του Χριστού. Τέλος έλυσε την πλούσια πλεξούδα των μαλλιών της και άρχισε να σκουπίζει τα άχραντα πόδια του Δασκάλου.

Μεγάλη Τετάρτη

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Την σημερινή ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού.

Η προδοσία του Ιούδα

Ο Ιούδας έφυγε δυσαρεστημένος και σκεπτικός με το γεγονός της αμαρτωλής γυναίκας. Πήγε αμέσως μετά στους Αρχιερείς και διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Ιησού για 30 αργύρια. Η εκκλησιαστική παράδοση αντιπαραβάλλει την μετάνοια της πόρνης και την προδοσία του Ιούδα. Η προέλευση δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αλλά η πρόθεση. Η πόpνη απελευθερώνεται πλήρως από τις αμαρτίες ενώ ο Ιούδας, ο μαθητής του Χριστού, αιχμαλωτίζεται στην φιλαργυρία.

Υποσχόταν μαθήματα αγγλικών ... και ασελγούσε σε μικρά αγόρια

Το ιερό Ευχέλαιο

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.

Μεγάλη Τετάρτη: Το μεγάλο Ευχέλαιο – Τι είναι και γιατί γίνεται;

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ

Με το σημερινό μας μάθημα ξεκινήσαμε την γνωριμία μας με τα γεγονότα της Μ.Εβδομάδας. Το μάθημα της ψηφιακής μας τάξης μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην παρουσίαση που ακολουθεί πατώντας πάνω στον σύνδεσμο.

Παρουσίαση μαθήματος

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Α’ Μέρος:Μ.Δευτέρα,Μ.Τρίτη,Μ. Τετάρτη

Το Τροπάριο της Κασσιανής

Παραμύθι

Ο ΖΥΜΑΡΟΥΛΗΣ

ΧΕΙΡΟΤΕΧΙΑ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

●Κατασκευή πασχαλινού στεφανιού

●Για εκτύπωση:

Πασχαλινό στεφάνι

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν θα γίνει στην ψηφιακή μας τάξη,αλλά τη στέλνω για όσα παιδιά θελήσουν να την κάνουν κάποια στιγμή στο σπίτι.

●Για εκτύπωση:

Ζωγραφική πασχαλινή

Γλώσσα

●Φύλλο εργασίας

●Για εκτύπωση:

Το γράμμα Λλ

●Συλλαβισμός

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΣΥΛΛΑΒΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

●Πρόσθεση μέχρι το 6

Υπολογίζω-μέχρι-το-6

●Φύλλο εργασίας

●ηΓια εκτύπωση:

Πρόσθεση αριθμών 1-5

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

●Παραμύθι:”Ο λαγός που μισούσε το πάσχα”.

●Πασχαλινές δραστηριότητες στην γλώσσα και στα μαθηματικά.

●γράμματα-λεξεις-συλλαβές pptx

●Ο Σταμάτης το σαλιγκάρι γιορτάζει το Πάσχα_

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ
ΚΑΤΑΚΟΠΟΣ από τις ουράνιες περιπέτειες, έπεσα τις πρωινές ώρες να κοιμηθώ.
Στο τζάμι, με κοίταζε η παλαιά Σελήνη, φορώντας την προσωπίδα του Ήλιου.
Μ. ΤΡΙΤΗ
ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ βρήκα το θάρρος και ξεσκέπασα το κηπάκι σαν φέρετρο. Με πήραν κατάμουτρα οι μυρωδιές, λεμόνι, γαρίφαλο.
Ύστερα παραμέρισα τα χρόνια, τα φρέσκα πέταλα και να: η μητέρα μου, μ’ ένα μεγάλο άσπρο καπέλο και το παλιό χρυσό ρολόι της κρεμασμένο στο στήθος.
Θλιμμένη και προσεκτική. Πρόσεχε κάτι ακριβώς πίσω από μένα.
Δεν πρόφτασα να γυρίσω να δω γιατί λιποθύμησα.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ
ΟΛΟΕΝΑ ΟΙ ΚΑΚΤΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ κι ολοένα οι άνθρωποι ονειρεύονται σα να ’ταν αιώνιοι. Όμως το μέσα μέρος του Ύπνου έχει όλο φαγωθεί και μπορείς τώρα να ξεχωρίσεις καθαρά τι σημαίνει κείνος ο μαύρος όγκος που σαλεύει
Ο λίγες μέρες πριν ακόμη μόλις αναστεναγμός
Και τώρα μαύρος αιώνας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων