Φως, Κάμερα, Συμπερίληψη!

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση, FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, Οπτικοακουστικός εγγραματισμός, Πληροφορική Γυμνασίου, Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων | , στις 04-07-2025

Τη σχολική χρονιά 2024-2025, κάτι ξεχωριστό γεννήθηκε στο 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: μια δημιουργική σπίθα που σύντομα έγινε φλόγα. Ήταν η επιθυμία, το μεράκι και το ενδιαφέρον για την 7η τέχνη — τον κινηματογράφο. Από εκεί ξεκίνησαν όλα… και από μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας.

Χωρίς να το πολυσκεφτούμε, βουτήξαμε στα βαθιά.

Είχαμε για οδηγό μας την όρεξη για δημιουργία και για πυξίδα έναν ξεκάθαρο στόχο: την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας — και, γιατί όχι, της ευρύτερης κοινωνίας — σε θέματα συμπερίληψης και ενσυναίσθησης.

Στην πορεία αυτή, τίποτα δεν έγινε τυχαία. Συνεργαστήκαμε με φορείς, ζητήσαμε υποστήριξη, συμμετείχαμε σε δράσεις, δώσαμε και πήραμε συνεντεύξεις, παρακολουθήσαμε επιμορφώσεις, δουλέψαμε μέσα από δημιουργικά εργαστήρια και επισκεφθήκαμε μουσεία. Όλες αυτές οι εμπειρίες ήταν απαραίτητες. Μας βοήθησαν να πάμε πιο πέρα. Να δούμε, να παρατηρήσουμε, να μελετήσουμε, να αισθανθούμε, και τελικά… να δημιουργήσουμε.

Στο οπ1000077559τικοακουστικό έργο με τίτλο: “Ηράκλειο. Μια πόλη για όλους;” η κινηματογραφική ομάδα του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου κάνει μια πρώτη απόπειρα να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους για την πόλη μας το Ηράκλειο. Το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, έχει ιστορία χιλιάδων ετών και πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Οι μαθητές/τριες επιδιώκουν από τη μια να αναδείξουν την ομορφιά που υπάρχει – παρουσιάζοντας τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης – το ενετικό φρούριο Κούλε, το Δημαρχείο της πόλης- την Λότζια- τα λιοντάρια την Κρήνη Μοροζίνι και από την άλλη να φωτίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην μετακίνηση τους οι κάτοικοι: ποδηλάτες, πεζοί, ηλικιωμένοι, γονείς με καροτσάκια, ΑΜΕΑ. Όμως αν μπορούμε να οραματιστούμε την αλλαγή, μπορούμε και να την πετύχουμε. Ηράκλειο μια πόλη για όλους- χωρίς εμπόδια.  Για να δείτε και εσείς το βίντεο της ομάδας μπορείτε να πατήσετε τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=UzIO5AnPp4Q&list=LL&index=10

IMG 4275Στο ηχητικό έργο με τίτλο: “Δώρα Πασχαλίδου. Η αρχή της ισαξίας”, η  κινηματογραφική ομάδα, που είχε θέσει ως στόχο την τρέχουσα χρονιά να δημιουργήσει μια ταινία για άτομα με αναπηρία όρασης, συζητά με την χάλκινη παραολυμπιονίκη στο τζούντο Δώρα Πασχαλίδου.

Τα μη βλέποντα άτομα είναι ΙΣΑΞΙΑ μέλη της κοινωνίας μας, τα οποία έχουν μια παραπάνω δυσκολία να διαχειριστούν, όπως πολύ σωστά μας τοποθετεί το ζήτημα της οπτικής αναπηρίας η κα Πασχαλίδου. Μιλώντας μαζί της είδαμε έναν άνθρωπο χαμογελαστό, ευγενικό, μορφωμένο, ευαίσθητο, δυναμικό με τόλμη και τσαγανό, μια δυναμική παρουσία ικανή να σε εμπνεύσει να βάζεις νέους στόχους και να κατακτάς όσα ονειρεύεσαι. Για να ακούσετε την αφήγηση της συνέντευξης μπορείτε να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1msjZacyY4H_-TceJ-jPmug4ETuU_btch/view

Τα δύο αυτά έργα έχουν κερδίσει 2 βραβεία στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: “Ιστορίες να ακουστούν” του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Η ομάδα μας αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του Γυμνασίου καθώς και τους εκπαιδευτικούς Σφακιανάκη Ουρανία (ΠΕ04.04) και Λαγουδιάνακη Γιώργο (ΠΕ08) με συντονίστρια της ομάδας την Πιταροκοίλη Στέλλα (ΠΕ86). Η συμβολή του καθενός και της καθεμιάς στην ομάδα ουσιαστική και μοναδική.

Ο κινηματογράφος μάς έδωσε έναν καθρέφτη για να δούμε τον κόσμο αλλιώς. Ίσως και να τον αλλάξουμε λίγο. Ή έστω, να τον φωτίσουμε από μια άλλη γωνία. Και αυτή, είναι μια αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση