Ευχές

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Διάφορα | , στις 26-12-2017

Merry Christmas & a happy new year my friends!!!

Πρόσκληση στην εκστρατεία ECOMOBILITY – FREE MOBILITY στο Ηράκλειο

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση, FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση | , στις 01-02-2016

Ηράκλειο, 1 Φεβρουαρίου 2016

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους σας.

Ως Υπεύθυνη επικοινωνίας Κρήτης για τις Εκστρατείες ευαισθητοποίησης ECOMOBILITY- FREE MOBILITY αναλαμβάνω με χαρά την πρωτοβουλία να σας ενημερώσω και να σας προσκαλέσω στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 στις 18.00 στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Μαθητές της Γ’ Γυμνασίου από το 1ο Γυμνάσιο, το 9ο Γυμνάσιο και το Καλλιτεχνικό Σχολείο  συμμετέχουν στην Εκστρατεία ECOMOBILITY – Οικολογική Μετακίνηση, που διοργανώνεται για 13η συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

Επίσης μαθητές από το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής συμμετέχουν στην παράλληλη εκστρατεία FREE MOBILITY, που απευθύνεται σε μαθητές των Σχολείων Ειδικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επικεντρώνονται στο ζήτημα της ελεύθερης, ανεμπόδιστης προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα κτίρια και στους δρόμους της πόλης.

Να σημειωθεί πως το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής, που συμμετέχει φέτος για 2η συνεχόμενη φορά στο Διαγωνισμό FREE MOBILITY- Ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση, πέρσι είχε διακριθεί με το 1ο Πανελλήνιο βραβείο Ηλεκτρονικής έκφρασης.

ΑΦΙΣΑ ECOMOBILITY Ηράκλειο

Οι μαθητές συμμετέχοντας σε αυτές τις δύο εκστρατείες (ECOMOBILITY και FREE MOBILITY) αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, ερευνούν, μελετούν το πρόβλημα της μετακίνησης στην πόλη τους. Συνεργάζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν απόψεις και καταθέτουν ιδέες, συμβάλλοντας στην αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας στον τρόπο που μετακινούμαστε στην πόλη μας. Μεταφέρουν μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και διαμορφώνουν οράματα για ένα καλύτερο κόσμο. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα χειραφέτησής τους. Μαθαίνουν να είναι πρακτικοί, επικοινωνιακοί και δημιουργικοί.

Και το πιο σημαντικό;;;

Συνειδητοποιούν την αξία της προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών προκειμένου η αειφόρος και δίκαιη κοινωνία να γίνει πραγματικότητα για όλους.

Διεκδικούν ένα βιώσιμο και ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, που προσφέρει σε όλους ίσες ευκαιρίες στη μετακίνησή τους και κατ’ επέκταση στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στο παιχνίδι.

Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο σκέψης, να εμβαθύνουμε στην οπτική του άλλου και να βλέπουμε πέρα από τα στενά πλαίσια των συμφερόντων μας αλλά και το σθένος να συμμετέχουμε ενεργά σε συζητήσεις και διαλογικές αντιπαραθέσεις είναι μερικοί από τους στόχους που θέτει η εκστρατεία.

 Ο Δήμος Ηρακλείου- για δεύτερη χρονιά- συνδιοργανώνει την εκδήλωση και έχει αγκαλιάσει την αξιόλογη προσπάθεια των μαθητών για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Ηρακλείου.


Η παρουσία σας στην εκδήλωση την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Ανδρόγεω, θα μας έδινε μεγάλη χαρά, καθώς είναι πολύ σημαντική  η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι μαθητές και χρειάζονται την ενθάρρυνση, την επιβράβευση και το χειροκρότημά μας.

 

Με εκτίμηση,

Πιταροκοίλη Στέλλα

Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κρήτης για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης ECOMOBILITY- FREE MOBILITY

1 Μαρτίου 2016: Οι εκδηλώσεις ECOMOBILITY- FREE MOBILITY στην Κρήτη

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση, FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση | , στις 29-01-2016

unnamed2Η Εκστρατεία ECOMOBILITY – Οικολογική Μετακίνηση διοργανώνεται για 13η συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

Στην Κρήτη οι παρουσιάσεις των μαθητών από τα σχολεία που συμμετέχουν από το Ηράκλειο (1ο Γ/σιο Ηρακλείου, 9ο Γ/σιο Ηρακλείου, Καλλιτεχνικό Σχολείο και ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) και τα Χανιά (Γ/σιο Θεοδωρόπουλου) θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016.

ΑΦΙΣΑ ECOMOBILITY Ηράκλειο

Σκοπός της εκστρατείας και του διαγωνισμού είναι αποτελέσει αφόρμηση για τους μαθητές να αναθεωρήσουν το σύστημα αξιών που έχουμε υιοθετήσει μέχρι σήμερα ως άτομα και ως κοινωνίες.

Η ιδέα να επενδύσει το ECOCITY, o εθελοντικός οργανισμός με προσανατολισμό το αστικό περιβάλλον, σε μαθητές της Γ’ γυμνασίου προέκυψε από την κοινή παραδοχή ότι η εκπαίδευση συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Επιπλέον, το ECOCITY αναγνωρίζει ότι ο ρόλος της τέχνης στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντικός, καθώς ενισχύεται η φαντασία των παιδιών που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μάθηση και καλλιεργεί το σύνολο των ειδών της νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 12.00 οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Θεοδωρόπουλου στα Χανιά, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Συναιτεριστικής Τράπεζας Χανίων, θα παρουσιάσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους σε Τοπικούς Φορείς, Επιστημονικά Ιδρύματα, στους συμπολίτες τους, στους καθηγητές, στους γονείς και στους συμμαθητές τους προκειμένου η πόλη των Χανίων να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για την οικολογική και την ανεμπόδιστη μετακίνηση.

Το απόγευμα της Τρίτης 1 Μαρτίου 2016 στις 18.00 στην Αίθουσα Ανδρόγεω περιμένουμε με αγωνία τις δημιουργικές προτάσεις των μαθητών από το 1ο Γ/σιο Ηρακλείου, το 9ο Γ/σιο Ηρακλείου, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί και φέτος συνδιοργανωτή της εκδήλωσης και έχει εγκαλιάσει την αξιόλογη προσπάθεια των μαθητών για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Ηρακλείου.

Να σημειωθεί πως το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής συμμετέχει φέτος για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Διαγωνισμό FREE MOBILITY- Ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση και πέρσι είχε διακριθεί με το 1ο Πανελλήνιο βραβείο Ηλεκτρονικής έκφρασης.

Οι μαθητές συμμετέχοντας σε αυτές τις εκστρατείες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, ερευνούν, μελετούν το πρόβλημα της μετακίνησης στην πόλη τους.

Συνεργάζονται μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις και καταθέτουν ιδέες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας στον τρόπο που μετακινούμαστε στην πόλη μας.

Μεταφέρουν μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και διαμορφώνουν οράματα για ένα καλύτερο κόσμο. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα χειραφέτησης τους.

Μαθαίνουν να είναι πρακτικοί, επικοινωνιακοί και δημιουργικοί.

Και το πιο σημαντικό;;;

Συνειδητοποιούν την αξία της προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών προκειμένου η αειφόρος και δίκαιη κοινωνία να γίνει πραγματικότητα για όλους.

Διεκδικούν ένα βιώσιμο και ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, που προσφέρει σε όλους ίσες ευκαιρίες στη μετακίνηση τους και κατ’ επέκταση στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στο παιχνίδι.

Η Υπεύθυνη επικοινωνίας Κρήτης για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης ECOMOBILITY- FREE MOBILITY κ. Πιταροκοίλη Στέλλα, σας προσκαλεί όλους στις εκδηλώσεις αυτές τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά, καθώς είναι πολύ σημαντική  η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι μαθητές και χρειάζονται την ενθάρρυνση, την επιβράβευση και το χειροκρότημα μας.

3ος Διεθνής Μαθητικός – Φοιτητικός Διαγωνισμός με τίτλο «Αγωνίζομαι για την οδική ασφάλεια»

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Συνέδρια | , στις 28-01-2016

contestΜε τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του «Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστηχημάτων – Ο Άγιος Χριστόφορος» και την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης προκηρύσσεται ο 3ος Διεθνής Μαθητικός – Φοιτητικός Διαγωνισμός Πολυμέσων Video Clip, ηχητικού μηνύματος, αφίσας, με τίτλο «Αγωνίζομαι για την οδική ασφάλεια – Ας συμβάλλουμε όλοι για να χάσουμε την πρωτιά… στα τροχαία δυστυχήματα».

Σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης, έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού που στοχεύει στην ενημέρωση – πρόληψη κυρίως των νέων ανθρώπων στους τομείς οδηγικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ομάδας εργασίας Περιφέρειας Κρήτης για την οδική ασφάλεια Νίκος Ξυλούρης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της οδικής ασφάλειας. «Δυστυχώς τα τροχαία οφείλονται σε 3 παράγοντες: στις υποδομές, στα μηχανήματα και στον άνθρωπο. Η δράση απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μέσω του διαγωνισμού θα εμπλακούν στη διαδικασία της ενημέρωσης και του προβληματισμού για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος» Σταύρος Πολέντας ανέφερε: «Μείωση τροχαίων σημαίνει να μάθουμε να γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες ενός τροχαίου που δεν είναι γνωστές στον κόσμο. Τα παιδιά οι μαθητές οι φοιτητές μέσω του διαγωνισμού μπορούν να μας δώσουν τα δικά τους μηνύματα για την οδική ασφάλεια και τα προσκαλούμε να συμμετέχουν στον διαγωνισμό».

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού Αντώνης Κρασουδάκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους για ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας που είναι οι τροχαίοι θάνατοι. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες των νέων τα τροχαία δυστυχήματα, οπότε στοχεύουμε να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν μικρότερες ηλικίες στο διαγωνισμό στις κατηγορίες βίντεο κλιπ, αφίσα, ηχητικό μήνυμα».

Η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης Στέλλα Πιταροκοίλη προσκάλεσε τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων να συμμετέχουν στον διαγωνισμό καθώς η εκπαίδευση, όπως είπε, είναι ένας τρόπος να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία να αλλάξουμε οδηγική συμπεριφορά, με σκοπό να μειωθούν τα τροχαία στη χώρα μας.

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων «ΕΣΥ ΠΡΩΤΑ» Γιάννης Λιονάκης επεσήμανε: «Η στόχευση για την οδική ασφάλεια πρέπει να είναι πλέον οι νέες ηλικίες ξεκινώντας αν είναι δυνατόν ακόμα και από το… μαιευτήριο. Μόνο με βελτίωση της οδηγικής μας κουλτούρας, των οδικών υποδομών και τη βελτίωση των τομέων ελέγχου και πρόληψης μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο οδηγικό μέλλον στο νησί μας από το σημερινό ζοφερό περιβάλλον που πρέπει επιτέλους να αλλάξει».

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής στο http://www.polentaspark.gr/

1o Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, από 13 έως 15 Μαΐου 2016.»

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, Συνέδρια | , στις 26-01-2016

12400951_952325358137564_4446448889609468421_nΗ Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου και την υποστήριξη συλλόγων εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»

Το συνέδριο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Χερσονήσου, από 13 έως 15 Μαΐου 2016.

Ιστοσελίδα του Συνεδρίου kritis.pde.sch.gr/societyandschool

Σελίδα του Συνεδρίου στο Facebook https://www.facebook.com/societyandschool

24 Κρήτες μαθητές Ευρωβουλευτές για μια ημέρα

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία COMENIUS | , στις 21-12-2015

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γεώργιος Τερζάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του 24 μαθητές, ηλικίας 16-18 χρονών, από διαφορετικά σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, συμμετέχοντας στην Ημερίδα  EUROSCOLA στις  05/02/2016.

Δημιουργία εικόνας

Το  πρόγραμμα Euroscola έχει ξεκινήσει από το 1990 και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες μαθητές από όλα τα 28 Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους προσφέρει τη δυνατότητα να περάσουν μια ημέρα στο Στρασβούργο και να γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές βιώνουν μια μέρα ως ευρωβουλευτές, συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω συζητήσεων στο ημικύκλιο, πραγματεύονται με τους συναδέλφους τους, ψηφίζουν και παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα επικαιρότητας. Δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και πληροφορίες σε μία ξένη γλώσσα και, επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία της διαπολιτισμικής συνεργασίας. Επιπλέον, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το σχολείο τους και την περιοχή από όπου προέρχονται, η οποία παρέχει μεγαλύτερη ποικιλομορφία και εμπλουτίζει τον πολιτιστική διάλογο. Ετησίως στο Στρασβούργο πραγματοποιούνται 20 Συνεδριάσεις Euroscola, που προσελκύουν 10.000 μαθητές και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έναν τρόπο να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Έτσι, οι συμμετέχοντες μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να συζητήσουν για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ευρωπαϊκές αξίες και να εκφράσουν προσωπικές απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To Ηράκλειο θα εκπροσωπήσουν οι μαθήτριες: Μαλαδάκη Αικατερίνη (ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού, Χαλκιαδάκη Αναστασία (ΓΕΛ Μελεσών), Λυδάκη Σοφία (ΓΕΛ Γουβών), Κατσίκα Όλγα Σωτηρία (ΓΕΛ Μελεσών), Φλουρή Δέσποινα (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Χελιδόνη Αρετή Μαρία (11ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Ζαχαριουδάκη Δανάη (3ο ΓΕΛ Ηρακλέιου), Ζαμπετάκη Ελευθερία (3ο ΓΕΛ Ηρακλείου) και Στεφανάκη Μαρία (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου).

Το Λασίθι θα εκπροσωπήσουν οι μαθήτριες: Καραμανωλάκη Μαρία (ΓΕΛ Σητείας), Κουφουδάκη Μαρία (2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Μαστοράκη Καλλιόπη Μαρία (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου) και Τζουβελέκα Ειρήνη (1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας).

Το Ρέθυμνο θα εκπροσωπήσουν οι μαθητές: Βενιεράκη Μαρία Ειρήνη (5ο Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης), Γαγάνη Ευαγγελία (5ο Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης) και Αναγνωστάκης Χαράλαμπος (5ο Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης).

Τα Χανιά θα εκπροσωπήσουν οι μαθητές: Καφούση Αικατερίνη (ΓΕΛ Σούδας), Κατζούνη Ιωάννα (1ο ΓΕΛ Χανίων), Μπαντουράκη Μαρία (ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου), Στεφανουδάκης Δημήτριος (ΓΕΛ Ν. Κυδωνίας) Σημαντηράκης Ιωάννης (Μουσικό Σχολείο Χανίων), Καμαλεδάκη Καλλιόπη (2ο ΓΕΛ Χανίων), Προφυλλίδου Ευαγγελία (ΓΕΛ Ακρωτηρίου) και Γεωργίου Κωνσταντίνα (ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου).

Αρχικά, διεξήχθη διαγωνισμός με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πώς μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;» στον οποίο συμμετείχαν 395 μαθητές των Β’  και Γ’ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην επιτυχή διεκπεραίωση του διαγωνισμού συνέβαλαν καθοριστικά οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων, Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, Μαθηματικών και Πληροφορικής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε νομό, καθώς και έμπειροι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, οι οποίοι ανέλαβαν τη διόρθωση των γραπτών.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμώς για την υπεύθυνη και οικειοθελή προσφορά του έργου τους.

Στη συνέχεια επιλέχτηκαν οι 24 καλύτεροι μαθητές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, που έλαβαν σημαντική επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα του ταξιδιού. Οι 24 μαθητές έπειτα χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, προκειμένου να ενταχθούν στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου και θα προετοιμαστούν στα τα παρακάτω θέματα:

·         Η 1η Ομάδα (Τραπέζιο): «Πώς θα υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη;» Μπορεί να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη χωρίς να απειληθεί ο πλανήτης; Ποια θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του περιβάλλοντος και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας; Πώς θα επιτύχουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς;

·         Η 2η Ομάδα (Βέλος): «Μπορούμε να περιορίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διακυβεύεται η ασφάλεια;» Ποια σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης, η ισότητα ανδρών και γυναικών και η προστασία των δεδομένων για τη διαμόρφωση μιας νοοτροπίας ενεργών πολιτών στην Ευρώπη; Τι θα πρέπει να γίνεται όταν ένα από τα κράτη μέλη παραβιάζει τις αρχές αυτές; Θα πρέπει η Ευρώπη να παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης όταν κινδυνεύει η ασφάλεια;

·         Η 3η Ομάδα (Τρίγωνο): «Ποια θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη;» Σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των τρίτων χωρών; Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δικαιολογεί κάποια μείωση της χρηματοδοτικής συμμετοχής της Ένωσης στην ανάπτυξη έξω από τα σύνορά της; Ποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει;

·         Η 4η Ομάδα (Ρόμβος): «Ποιο μέλλον για την Ευρώπη;». Ποιες είναι οι προτάσεις σας ώστε να προσεγγίσει η Ευρώπη το δικό σας ιδεώδες; Ποιες σχέσεις θα πρέπει να έχει η Ευρώπη με τους γείτονές της; Ποιος ο ρόλος της Ευρώπης σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον; Σε ποιο βαθμό θα πρέπει η Ευρώπη να προωθήσει τις αξίες της στον κόσμο;

·         Η 5η Ομάδα (Κύκλος): «Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης ανάμεσα στη μετανάστευση και την ένταξη;». Πώς πρέπει να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές στην ευρωπαϊκή ζώνη της Μεσογείου; Οφείλει η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη; Πώς θα επιτευχθεί μια αρμονική ένταξη των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία;

·         Η 6η Ομάδα (Τετράγωνο): «Η απασχόληση των νέων- μια ευρωπαϊκή πρόκληση». Ποιες ευκαιρίες εξασφαλίζει η Ευρώπη στους σημερινούς νέους για να βρουν δουλειά; Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηρίξουν περισσότερο την απασχόληση των νέων;

Υπεύθυνες καθηγήτριες για την προετοιμασία και οργάνωση του ταξιδιού και της ημερίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ήταν οι καθηγήτριες: κα Παπαδάκη Πηνελόπη ΠΕ02 (αρχηγός -συνοδός) και κα Δόμπολα Βασιλική ΠΕ06 (συνοδός). Υπεύθυνες για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης είναι οι: Μανουρά Άρτεμις και Πιταροκοίλη Στέλλα.

Ευχόμαστε στους μικρούς μας Ευρωβουλευτές να ζήσουν μια αξέχαστη και δημιουργική εμπειρία στο Στρασβούργο και να συν-διαμορφώσουν με τη γενιά τους μια νέα Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη.

Συνάντηση ενημέρωσης για τα Προγράμματα ECOMOBILITY- FREE MOBILITY

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση, FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση | , στις 19-10-2015

ecomobiltiyΟ Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ECOCITY σας προσκαλούν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 19.00 μ.μ. στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2), για να σας ενημερώσουν για την Εκστρατεία ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση 2015- 2016 που αφορά τη συμμετοχή ομάδων μαθητών της Γ’ Τάξης Γυμνασίων Τυπικής Εκπαίδευσης και την εκστρατεία FREE MOBILITY για ομάδες μαθητών Σχολείων Ειδικής Αγωγής, με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών στην αλλαγή συμπεριφοράς μετακίνησης στην πόλη.

Πρόσκληση για ενημέρωση

Η εκστρατεία Ecomobility – Οικολογική Μετακίνηση συνεχίζεται με επιτυχία για 13η σχολική χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου οι οποίοι ερευνούν το πρόβλημα της μετακίνησης στην πόλη τους και παρουσιάζουν πρωτότυπες προτάσεις σε ειδικές εκδηλώσεις που ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία στις αρχές της άνοιξης κάθε έτους. unnamed Η παράλληλη εκστρατεία Freemobility θα υλοποιηθεί φέτος για 2η σχολική χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές των Ειδικών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επικεντρώνονται στο ζήτημα της ελεύθερης, ανεμπόδιστης προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα κτίρια και στους δρόμους της πόλης.

unnamed2Η εκστρατεία Ecomobility-Freemobility διοργανώνεται από την αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ECOCITY υπό την αιγίδα του ΥΠΟΠΑΙΘ και άλλων υπουργείων και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Οργανισμών και Φορέων.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2106196757 και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.ecomobility.gr.

Επισυνάπτεται το ενημερωτικό για την εκστρατεία έγγραφο του ΥΠΟΠΑΙΘ.

 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ECOMOBILITY 2015-16_signed

Για ένα ανθρώπινο και βιώσιμο Ηράκλειο. Εκδήλωση ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, Περιβάλλον & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη | , στις 21-05-2015

Σήμερα Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας με θέμα: «FREE MOBILITY -Ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ηρακλείου κ. Πέτρου Ινιωτάκη σε συνεργασία με την Υπεύθυνη επικοινωνίας Κρήτης για το Πρόγραμμα ECOMOBILITY -FREEMOBILITY κ. Πιταροκοίλη Στέλλα, προκειμένου να παρουσιάσουν την εργασία τους οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής που διακρίθηκαν με το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ECOMOBILITY- FREE MOBILITY 2014- 2015.

Στόχος είναι ένα Ηράκλειο ανθρώπινο και βιώσιμο που διέπεται από τις αρχές τις κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Δεν ήταν μια εκδήλωση φιλανθρωπίας.

Ήταν μια εκδήλωση επιβράβευσης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.

Η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο σκέψης, να εμβαθύνεις στην οπτική του άλλου και να βλέπεις πέρα από τα στενά πλαίσια των συμφερόντων σου αλλά και το σθένος να συμμετέχεις ενεργά σε συζητήσεις και διαλογικές αντιπαραθέσεις είναι μερικοί από τους στόχους που επιτεύχθηκαν μέσα από αυτήν την εκστρατεία.

Προέκυψε εύλογα ο προβληματισμός… Τι κοινωνία θέλουμε; Τι σχολείο;

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης -Νέας Γενιάς – Καινοτομίας κ. Καναβάκη Μαρία, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Αναστασάκης Ιωάννης, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ Περικλειδάκης Γεώργιος, η Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 6ης Περιφέρειας Ηρακλείου κ. Δρακάκη Μαρία, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, ο κ. Δαφέρμος και η κ. Πλατύρραχου Κάλλια, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Χαρωνίτης και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες και δημότες του Ηρακλείου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση τόνισαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελεύθερη μετακίνηση προκύπτει από τη συμπεριφορά των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης όλοι γνωρίζουμε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει χρηματοδότηση για έργα και υποδομές λόγω έλλειψης πόρων. Όμως «είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας; …να σταματήσουμε να παρκάρουμε στο πεζοδρόμιο ή στις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ; …να σταματήσουμε να παρεμποδίζουμε τη διέλευση των πεζών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με μόνιμες ή προσωρινές κινητικές δυσκολίες;» Και αν ναι, τότε… αυτός που έχει αναλάβει την ευθύνη να τηρεί το νόμο ακόμη και να επιβάλει την ποινή που πρέπει!

Όμως ο πολιτισμός ως καθημερινότητα δεν είναι μόνο θέμα νόμων. Νόμοι υπάρχουν πολλοί που ρυθμίζουν την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους εντός των πόλεων και των οικισμών (πλατείες, άλση, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, κ.ά.).

Για ένα Ηράκλειο για όλους, μια πόλη αξιοβίωτη, που θα χωρά όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές.

Η αλλαγή είναι ευθύνη όλων μας!

Είναι ζήτημα συλλογικής προσπάθειας και ενεργούς συμμετοχής.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του προγράμματος Ecomobility – Free Mobility κ. Στέλλα Πιταροκοίλη, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Πέτρο Ινιωτάκη, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της «ΚΡΗΤΗ TV» όπου και αναφέρθηκαν όχι μόνο τα κακώς κείμενα στις μετακινήσεις εντός πόλεως μέσα από τα μάτια των μαθητών αλλά συζητήθηκαν και οι λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν σαν το μίτο που έδωσε η Αριάδνη στο Θησέα προκειμένου να βγει από τον λαβύρινθο και έτσι η πόλη του Ηρακλείου να γίνει μια πόλη βιώσιμη και προσβάσιμη σε όλους.

To απόσπασμα της εκπομπής μπορείτε να το παρακολουθήσετε πατώντας εδώ!!!

Ο Δήμος Ηρακλείου βραβεύει τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής για την εργασία τους

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, Περιβάλλον & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη | , στις 18-05-2015

DIΣτο πλαίσιο του προγράμματος ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ FREE MOBILITY, o Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης, σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα, τα δικαιώματα ατόμων με κινητικές δυσκολίες και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου Ηρακλείου, από την ομάδα ΘΗΣΕΑΣ των μαθητών του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου, η οποία βραβεύτηκε με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης στο διαγωνισμό FREE MOBILITY.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου (2ος όροφος).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλλιεργεί την περιβαλλοντική διάπλαση των νέων, μέσα από το μήνυμα: «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται» με σκοπό την ευρύτερη διάδοση στην οικογένεια, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα οικολογικών στάσεων και συμπεριφορών και την ανατροπή της αλόγιστης χρήσης αυτοκινήτων.

Η Εκστρατεία FREE MOBILITY υλοποιείται για πρώτη φορά και είναι παράλληλη δράση της Εκστρατείας ECOMOBILITY, που υλοποιείται για 12η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με την ελπίδα οι μαθητές από τα Ειδικά Σχολεία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στη λειτουργία των πόλεων και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ίδιων και των συμπολιτών τους. Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και άλλων Υπουργείων, ενώ επιστρατεύονται αξιόλογα Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμοί, που στηρίζουν την προετοιμασία των εργασιών και προτάσεων των μαθητικών ομάδων σε κάθε πόλη.

freemobilility

Η ομάδα ΘΗΣΕΑΣ του ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής έχει μελετήσει και καταγράψει τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων του Ηρακλείου, τις ελλείψεις στις συγκοινωνιακές δομές και τα προβλήματα που προκαλούνται σε πεζούς, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με κάποιου είδους αναπηρία. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία Τοπικών Αρχών, φορέων, επιστημόνων, Μέσων Ενημέρωσης και πολιτών, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις δικές τους λύσεις στους πολίτες για αλλαγή συμπεριφορών στη μετακίνηση τους καθώς και τη βραβευμένη ιστοσελίδα που δημιούργησαν «Αναφέρω το Εμπόδιο- Βρίσκω Λύση» http://www.theseas-her-access.com/, με σκοπό να λειτουργήσει ως εργαλείο αναφοράς των εμποδίων κινητικότητας και πρόσβασης στην πόλη μας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Καθώς σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αλλαγής και αναθεώρησης του τρόπου που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, τέτοιες προσπάθειες ενεργούς συμμετοχής και συλλογικής προσπάθειας από μαθητές αξίζουν σεβασμού, προσοχής και επιβράβευσης. Άλλωστε οι μαθητές και οι έφηβοι με αναπηρία πρέπει να  βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όχι απλώς ως δικαιούχοι αλλά και ως φορείς αλλαγών δεδομένου ότι είναι τα κατάλληλα άτομα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

χωρίς τίτλο

 

 

 

Σχολείο για όλους. Εκπαίδευση για όλους. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία FREE MOBILITY Ανεμπόδιστη ελεύθερη μετακίνηση, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς | , στις 11-05-2015