Από τα έδρανα του σχολείου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0

Συγγραφέας: pitarokili | Κατηγορία Ευρωπαϊκά Προγράμματα | , στις 04-05-2015

11154661_10206540426407748_7253879960029273911_oΔεν έχει κανείς κάθε μέρα την ευκαιρία να συνομιλήσει με έναν αστροναύτη για την υγιεινή διατροφή. Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι, αστροναύτης της ESA, συνομίλησε την Πέμπτη 23 Απριλίου ζωντανά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου βρίσκεται, με εκατοντάδες μαθητές στην Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Σουηδία.

Για να επιβιώσουν στο βαθύ διάστημα οι άνθρωποι χρειάζονται μια συνεχή παροχή οξυγόνου, πόσιμο νερό και θρεπτικά τρόφιμα. Μια επιλογή είναι να επιτραπεί σε ένα βρώσιμο φυτό να φωτοσυνθέσει χρησιμοποιώντας φως και το διοξείδιο του άνθρακα από την εκπνοή της αναπνοής για να παραχθούν τόσο τρόφιμα (βιομάζα) όσο και αέριο οξυγόνο.

Αυτή τη δυνατότητα ερευνά και η αστροναύτης της ESA, Σαμάνθα κατά την εξάμηνη παραμονή της στον Σταθμό στα πλαίσια της επιστημονικής αποστολής της Futura. Η Σαμάνθα διεξάγει μεταξύ άλλων ερευνητικά πειράματα για τη βιολογία και τη φυσιολογία του ανθρώπου χρησιμοποιώντας το out-of-this-world (έξω από αυτόν τον κόσμο) εργαστήριο με στόχο να βελτιώσει τη ζωή στη Γη ή να προετοιμάσει την περαιτέρω ανθρώπινη εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή θα προτρέψει τα παιδιά να τρώνε καλά και να ζήσουν ακολουθώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Έτσι, μαθητές από 20 σχολεία της Κρήτης από το Αμφιθέατρο “Μαρία Μανασσάκη” του Πανεπιστημίου Κρήτης που υποστήριξε και τεχνικά (Μονάδα Δικτύων και Επικοινωνιών) την τηλεδιάδεσκεψη, συνδέθηκαν με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συνομίλησαν με την αστροναύτη του ESA, Samantha Cristoforetti.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της ESA, “Food from Spirulina“, βασίζεται στο έργο MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) της ESA, o στόχος του οποίου είναι να αναπτύξει την τεχνολογία που απαιτείται για ένα μελλοντικό σύστημα βιολογικής υποστήριξης της ζωής που θα απαιτείται για μακροπρόθεσμες πτήσεις του ανθρώπου στο διάστημα.

Το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει στο “Food from Spirulina“. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 μέρη. Στο 1ο μέρος πραγματοποιήθηκε πείραμα εκτίμησης παραγωγής οξυγόνου από καλλιέργεια σπιρουλίνας από 90 πενταμελής ομάδες μαθητών από 20 σχολεία της Κρήτης με τη χρήση ειδικής πειραματικής διάταξης που προμήθευσε η ESA, ενώ το 2ο μέρος περιλαμβάνει τη διενέργεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου την Πέμπτη, 23 Απριλίου και περιλάμβανε ζωντανή σύνδεση εν πτήση (In Flight Call) με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου οι μαθητές μίλησαν ζωντανά με την αστροναύτη της ESA, Σαμάνθα Κριστοφορέτι, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Πολλοί ήταν εκείνοι που συνετέλεσαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της ημερίδας. Καταρχήν η Υπεύθυνη του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου Δρ. Ελευθερία Φανουράκη που κατέθεσε πρόταση συνεργασίας με τον ΕSA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) και επιλέχτηκε να υλοποιήσει την τηλεδιάσκεψη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με θέμα: “Food from Spirulina”. Αρωγοί και υποστηρικτές για την πραγματοποίηση της όλης διοργάνωσης στάθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, 0 Κρίτωνας Καλαντίδης (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας), ο Εμμανουήλ Ζουράρης, η Μαρία Τζατζαδάκη και ο Γιάννης Καλογιαννάκης  (Τεχνική υποστήριξη τηλεδιάσκεψης και Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου), ο Σκουραδάκης Γρηγόρης, η Ιωάννα Λιαδάκη  (Υπεύθυνη φοιτητικού κέντρου Πανεπιστημίου Κρήτης).

Επιπλέον για τη βοήθεια που προσέφεραν συγχαρητήρια αξίζουν στον Δρ. Νίκο Κυλάφη (Καθηγητή Αστροφυσικής τμήματος Φυσικής), στην ομάδα αστρονομίας των φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, στον Βασίλειο Γαργανουράκη, στην Πιταροκοίλη Στέλλα, στην εταιρεία “γευσήνους” για τη δωρεάν διάθεση ποτών και τροφίμων και στην Μαριάννα Παπαγιαννοπούλου για την αφίσα.

1468646_449096118577490_2367504729024885494_nΉταν μια συλλογική προσπάθεια που αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να βρεθούν μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να συνομιλήσουν με την Αστροναύτη Samantha Cristoforetti.

Η τηλεδιάσκεψη με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και την Αστροναύτη Samantha Cristoforetti μεταδόθηκε ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://vod-new.sch.gr/asset/detail/IWtWKOHJhdHVGVeaWZAFuyQD

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση