Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUROSCOLA 24 μαθητές, ηλικίας 16-18 χρονών, από διαφορετικά σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης είχαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργάνωσε στο Στρασβούργο την Ημερίδα EUROSCOLA στις 20/02/2014.
Στην Ημερίδα αυτή συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από 22 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Ελλάδα).
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης εκπροσωπήθηκε από 24 μαθητές και 2 καθηγήτριες, από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Αρχικά, διεξήχθη διαγωνισμός με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πως μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη, ενόψει και των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Μαΐου 2014;» στον οποίο συμμετείχαν 250 μαθητές των Β’ και Γ’ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη συνέχεια επιλέκτηκαν οι 24 καλύτεροι μαθητές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, σε συνάρτηση με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν από την κάθε μια. Υπεύθυνες καθηγήτριες για την προετοιμασία και οργάνωση του ταξιδιού και της ημερίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ήταν οι καθηγήτριες: κα Τσιαούση Δήμητρα ΠΕ02 (αρχηγός -συνοδός) και κα Κουτσάκη Ελευθερία ΠΕ06 (συνοδός).
Οι 24 μαθητές έπειτα χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, προκειμένου να ενταχθούν στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου και προετοιμάστηκαν στα τα παρακάτω θέματα:
- Η 1η Ομάδα (Τραπέζιο): «Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Πώς μπορεί να προωθηθεί μια αλλαγή συμπεριφορών; Πώς θα ενθαρρυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη;
- Η 2η Ομάδα (Βέλος): «Ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη». Συμβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης στο δημοκρατικό διάλογο; Ευκαιρίες και παγίδες από την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
- Η 3η Ομάδα (Τρίγωνο): «2014- Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων». Τρόποι για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων που φθάνει τα 89 εκατομμύρια τόνων κατ’ έτος, ήτοι 179 χιλιόγραμμα ανά κάτοικο. Εάν δε ληφθεί κανένα μέτρο, εκτιμάται ότι, μέχρι το 2020, θα ανέλθει στα 125 εκατομμύρια τόνους.
- Η 4η Ομάδα (Ρόμβος): «Το μέλλον της Ευρώπης». Ποιες προτάσεις έχετε να κάνετε ώστε η Ευρώπη να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό σας ιδεώδες;
- Η 5η Ομάδα (Κύκλος): «2014- Ευρωπαϊκές εκλογές». Η δραστήρια συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει αντίκτυπο στη νομιμότητα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Η 6η Ομάδα (Τετράγωνο): «Εργασία για τους νέους». Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της ανεργίας των νέων;
Οι μαθητές κλήθηκαν να επικοινωνήσουν, να συναντηθούν, να συζητήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους, να προβληματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα που τους δόθηκε για επεξεργασία, και τελικά να συντάξουν ένα κείμενο, το οποίο χρησιμοποίησαν στις εργασίες των ομάδων, που διεξήχθησαν στις αίθουσες των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ημερίδας στο Στρασβούργο, κατά την οποία έγινε η γνωριμία των νέων σε επίπεδο ολομέλειας, οι μαθητές Γαγάνης Λευτέρης (1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου) και Στράτου Δήμητρα (ΓΕΛ Ακρωτηρίου) παρουσίασαν την ελληνική ομάδα των 24 μαθητών μιλώντας περίπου για ένα λεπτό στην αγγλική, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση των Ελλήνων μαθητών που έκλεψαν τις εντυπώσεις τόσο με την παρουσία τους όσο και με το λόγο τους. Ακολούθησαν συζητήσεις στην ολομέλεια, στις ομάδες εργασίας και στις επιτροπές που έγιναν στην αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα.
Οι Έλληνες μαθητές είχαν πολύ ενεργό συμμετοχή καθόλη τη διάρκεια της Ημερίδας και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συνοδοί καθηγητές τους δέχτηκαν συγχαρητήρια για την ωριμότητα, τον πολιτικό λόγο και την άρτια προετοιμασία των μαθητών.
Περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό του EUROSCOLA: http://www.europarl.europa.eu/euroscola/en/home.html
Οι 24 μαθητές που συμμετείχαν στην Ημερίδα EUROSCOLA 2014