Καλές Πρακτικές Διδακτικών Παρεμβάσεων σε μαθητές-τριες με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Δράσεις Συνέδρια / Ημερίδες

Οι καλές πρακτικές διδακτικών παρεμβάσεων σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες συνδέονται με την προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια γενική και ειδική αγωγή και εκπαίδευση αναφορικά με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαιδευτικής φροντίδας. Η ειδική εκπαιδευτική φροντίδα εμπεριέχει γνωστική και αντιληπτική παρακίνηση και ανάπτυξη, όπως ενεργοποίηση, στοχασμό, επικοινωνία και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Η ποιοτική αγωγή επιτυγχάνεται σε ένα ασφαλές και πλούσιο συναισθηματικά περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο για την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών, παρέχοντάς τους πολυαισθητηριακά και στοχευμένα ερεθίσματα. Αυτά ως προκλητά γλωσσικά δυναμικά διεγείρουν τις νευροαναπτυξιακές περιοχές μαθησιακής ετοιμότητας και δημιουργούν ολοκληρωμένες εμπειρίες στους μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίες φαίνεται να ασκούν ουσιαστικές και άμεσες επιδράσεις στην προαγωγή του εκπαιδευτικού προβλήματος της σχολικής ένταξης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και αναπηρίες.

Με πρωτοβουλία των συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου που υπηρετούν, στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου αναπτύχθηκε η συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο γνωστικό αντικείμενο «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Τα Παιδαγωγικά ζητήματα τέθηκαν με σύγχρονο και επικαιροποιημένο επιστημονικό λόγο από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Προσχολικής Εκπαίδευσης(ΠΕ60) κα Στυλιανή Σαραντοπούλου, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων (ΠΕ70) κα Αθανασία Χρονοπούλου, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων (ΠΕ02) κο Ιωάννη Σόλαρη και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κα Μαρία Παρίση.

Τα Πρακτικά της ημερίδας παρουσίασης των καλών διδακτικών παρεμβάσεων, που αναπτύχθηκαν από τη συνεργασία αυτή και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, σε αρχείο pdf θα τα βρείτε εδώ.