«Κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τον θάνατο της φυλακισμένης Κατερίνας Γκουλιώνη στα χέρια των ελληνικών αρχών και ζητεί πλήρη διερεύνηση του θανάτου και των καταγγελιών που είχε υποβάλει.

«Οι καταγγελίες για απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές πληθαίνουν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Μετά τους τόσους θανάτους, κακοποιήσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων πρέπει επιτέλους οι Αρχές να άρουν το πέπλο συγκάλυψης των συνθηκών φυλάκισης, να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ελεγκτικές αρχές και οργανώσεις και να προχωρήσουν σε επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν, όπως έχουν υποχρέωση, το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων» δήλωσε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος Σίμος Μπούρας.

Θυμίζουμε ότι η εκλιπούσα είχε επανειλημμένως αντιδράσει στην απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων, ενώ οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι κατά τη μεταγωγή της την είχαν χωριστά από τους άλλους κρατούμενους και έδειχνε χτυπημένη. Επιπλέον είχε ενημερώσει το ελληνικό τμήμα ότι πρόσφατα της είχε αφαιρεθεί από το κελί της έντυπο υλικό της οργάνωσης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την Ελευθεροτυπία


Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων