Περί παρελάσεων

Πάντα ανήσυχος και αντισυμβατικός, ο Περικλής Κοροβέσης επαναφέρει  το θέμα των μαθητικών παρελάσεων.

Στη Δυτική Ευρώπη μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος εξακολουθούν να οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις και η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται την διατήρηση τους, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε σχετική ερώτηση, σημειώνει.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αν.Λυκουρέντζος σε πρόσφατη απάντησή του σημείωνε ότι «γίνονται στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων για να τιμηθούν πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα μιας ορισμένης χρονικής περιόδου. Το συμβολικό χαρακτήρα της παρέλασης αναδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί βασιζόμενοι στο μέτρο και την ιερότητα των στιγμών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι μαθητικές παρελάσεις είναι μία στρατιωτικής- μιλιταριστικής λογικής διαδικασία που αντίκειται στην καλλιέργεια φιλειρηνικών στάσεων και δεν έχει γενικώς τίποτα το κοινό με τις εκπαιδευτικές αρχές που πρέπει να ευδοκιμούν στο ελληνικό σχολείο. Η χρήση τους από τα φασιστικά καθεστώτα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα έφτασε επί Μεταξά στην Ελλάδα.Η νυν κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχες ρυθμίσεις τους «προσποιείται ότι αγνοεί πως ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους αγωνιστές του ιστορικού παρελθόντος μπορεί να αποδίδεται μέσα από τις υπόλοιπες σχολικές δραστηριότητες (επισκέψεις μαρτυρικών τόπων, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα, προβολή κινηματογραφικών ντοκουμέντων κλπ ), όπως ακριβώς γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Το Υπουργείο Παιδείας διοικείται από ανθρώπους που, στην πλειοψηφία τους, αν δεν μισούν την ελληνική νεολαία, -κάτι που το φοβάμαι-, στην καλύτερη περίπτωση την αντιμετωπίζουν ως εχθρό. Η ανάγκη των νέων ανθρώπων για ελευθερία κατά το υπουργείο πρέπει να κατασταλεί και φυσικά οι παρελάσεις αυτήν ακριβώς τη λογική υπηρετούν: την προβολή ενός ιδεώδους νέου, που ομαδοποιημένος και χωρίς μυαλό βαδίζει υπό τον ήχο των στρατιωτικών μαρς. Το υπουργείο είναι συνεπές στις επιδιώξεις του, ο δήθεν διάλογος αυτήν τη λογική εξυπηρετεί, το πόσο λάθος κάνει και το πόσο ματαιοπονεί αποδείχθηκε στο παρελθόν και θα ξανααποδειχθεί στο κοντινό μέλλον».
Από το ΕΘΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση