Σκέψεις για τετραήμερο σχολείο

Ελπίζω να μη διαβάζουν Καθημερινή όσοι μετέχουν στον διάλογο για την παιδεία και τους μπουν ιδέες…

Σε άρθρο της η εφημερίδα μεταφέρει σκέψεις που γίνονται αυτή την εποχή στις ΗΠΑ για τον περιορισμό των ημερών μαθημάτων από πέντε σε τέσσερις. Οι εισηγητές της πρότασης, με κυνισμό που εκπλήσσει, υποστηρίζουν ότι αυξάνοντας τις ώρες μαθημάτων και διακόπτοντας τα μαθήματα σε μία ημέρα της εβδομάδας θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν “πολλά χρήματα για την εκπαίδευση”.

Ορισμένες περιοχές σε 17 πολιτείες έχουν εφαρμόσει ήδη  το τετραήμερο σχολείο, ενώ η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Ιντιάνα και η Ουάσιγκτον έχουν υιοθετήσει παρόμοιες προτάσεις.Στις περιοχές που εφαρμόζεται το τετραήμερο σχολείο, ο νόμος επιβάλλει περισσότερες ώρες μαθημάτων μέσα στη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ημέρα προστίθεται τουλάχιστον μία ώρα μαθήματος.

«Η μείωση των σχολικών ημερών είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γκέιλ Γκέινς, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Νότιας Περιφερειακής Εκπαίδευσης για θέματα υπηρεσιών.

Παρόλο που ακόμα υπάρχουν διαφωνίες στο ζήτημα της μείωσης των σχολικών ημερών, οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας πιστεύουν ότι η μείωση των σχολικών ημερών μπορεί να αυξήσει την παρουσία και τη δυναμική των καθηγητών(!!!). Όσον αφορά στους μαθητές, οι έρευνες έδειξαν ότι το τετραήμερο σχολείο δεν επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις τους, αλλά αντιθέτως μπορεί να βελτιώσει τη βαθμολογία τους.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι γονείς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα για τη φροντίδα των παιδιών. Συνάμα, κρίνουν πως είναι αμφίβολο αν οι μαθητές θα μπορέσουν να αντέξουν περισσότερες ώρες διδασκαλίας σε μία ημέρα χωρίς να κουραστούν.

Ωραία λοιπόν, η αντιμετώπιση της κρίσης ας βαρύνει τους μαθητές (αύριο μπορεί να ακούσουμε ότι το τριήμερο σχολείο μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις τους), ας βαρύνει τις οικογένειες (φανταστείτε τι ακριβώς σημαίνει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό το κόστος αυτής της μέρας), ας ενισχύσει την ιδιωτική εκπαίδευση (να είστε βέβαιοι ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά εκείνα που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να τα φροντίσουν την επιπλέον ημέρα αργίας), ας ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Για το παιδαγωγικό σκέλος της πρότασης καλύτερα να μη μιλήσουμε καθόλου. Είπαμε, προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης…


Αφήστε μια απάντηση