Να ανησυχούμε;

Αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να ήταν πιο σοβαρά από κάθε άλλη. Δεν ήταν μόνο η πολυήμερη διακοπή της υπηρεσίας ιστολογίων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου αλλά και ο τρόπος που επανήλθαν, που φανερώνει ότι κάτι σοβαρό συνέβη. Παρότι αρχεία κειμένου δε φαίνεται να έχουν χαθεί, εντούτοις οι ρυθμίσεις των ιστολογίων έχουν επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από δυο μήνες.

Αν κρίνω από το δικό μου ιστολόγιο οι ρυθμίσεις, οι προσθήκες κώδικα και τα widgets φαίνεται να ανακλήθηκαν από  backup της 31ης Δεκεμβρίου 2008. Αντίστοιχες αλλαγές παρατηρώ και σε άλλα ιστολόγια. Εντάξει, θα μου πείτε, τα widgets μπορούν να επανέλθουν, ο κώδικας να ξαναγραφεί και οι ρυθμίσεις να ξαναγίνουν. Ασφαλώς και δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

Πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της υπηρεσίας. Γνωστά τα προβλήματα του Σχολικού Δικτύου, γνωστές και οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του. Αλλά η ανάπτυξη της υπηρεσίας πρέπει να βασίζεται στην αξιοπιστία. Ιδιαίτερα τώρα, που απ’ ότι βλέπω και αρκετοί μαθητές φτιάχνουν εδώ τα ιστολόγιά τους, νομίζω ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην παρουσιάζονται ανάλογες καταστάσεις. Η απόφαση συναδέλφων και μαθητών που διατηρούν  ιστολόγια στο ΠΣΔ αιτιολογείται από την αίσθηση της  (δυνάμει έστω) κοινότητας. Αλλιώς η δημιουργία ιστολογίων στη wordpress ή στο blogger και πιο εύκολη και πιο απροβλημάτιστη είναι. Η απόφαση όμως να είμαστε εδώ κι όχι κάπου αλλού υπονομεύεται από την έλλειψη αξιοπιστίας κι αυτό είναι ένα ζήτημα που νομίζω ότι οι υπεύθυνοι του ΠΣΔ πρέπει να το δουν (αν και ποτέ δεν κατάλαβα ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι υπεύθυνοι).

PS Προσπαθώντας να μπω σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα γειτνιάζοντα ιστολόγια, αυτό της sine, είδα πως η πρόσβαση στο περιεχόμενο είναι αδύνατη. Να ανησυχούμε;


Αφήστε μια απάντηση