Αναρτήθηκε – επιτέλους – το πλαίσιο διαδικτύωσης των δημόσιων υπηρεσιών για την αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας, σε ιστοτόπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Βαρύγδουπος ο τίτλος: Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας ή Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ? ΠΗΔ.  Το ΠΗΔ, όπως θα το αποκαλούμε χαϊδευτικά από τούδε και στο εξής, εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης για την παροχή υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 για τη μετάβαση και προσαρμογή των υπηρεσιών της στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και είναι άμεσα συνυφασμένο με τους στόχους και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής 2010 ? Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας 2010. Το Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στοχεύει στην αποτελεσματική υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο και στη συμβολή στην επίτευξη της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων, διαδικασιών και δεδομένων.

Ορθή (αν και καθυστερημένη) η πρωτοβουλία. Χωρίς πρότυπα διαλειτουργικότητας, η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους πολίτες θα εξελιχθεί σ’ ένα ακόμα βήμα στο κενό. Δυο παρατηρήσεις μόνο:

  • Αν δεν απατώμαι το πρόγραμμα ονομάζεται Ψηφιακή Στρατηγική 2006 – 2013. Φτάσαμε αισίως στο 2008 για να ανακοινωθούν οι προδιαγραφές για τη διαλειτουργικότητα σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων, διαδικασιών και δεδομένων. Να υποψιαστώ ότι οι ως τώρα υλοποιήσεις θα χρειαστούν «ανακατασκευή»;
  • Τα περισσότερα κείμενα που είναι αναρτημένα στον ιστοτόπο του ΠΗΔ, εμφανίζονται κατεστραμμένα και δε μπορούν να διαβαστούν από καμιά εφαρμογή. Λέτε διαλειτουργικότητα να σημαίνει προσαρμογή του πολίτη στα ιερογλυφικά της ψηφιακής γραφειοκρατίας;

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων