Η Μύριαμ Μακέμπα, η σπουδαία νοτιοαφρικανή ερμηνεύτρια και ακτιβίστρια, έσβησε από καρδιακή προσβολή, το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην Ιταλία σε ηλικία 76 ετών.

Η Μακέμπα συνδύασε με μοναδικό τρόπο τους αφρικανικούς ρυθμούς και τα μουσικά θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας της με τους δρόμους της τζαζ. Το μουσικό ύφος που υιοθέτησε ήταν προφητικό. Μπροστά από την εποχή του. «Πάντρευε» ήχους. Διαφορετικές μουσικές κουλτούρες.

Το 1960 η Πρετόρια τής αφαίρεσε τη νοτιοαφρικανική υπηκοότητα. Και ο λόγος ήταν η έντονη δράση που είχε αναπτύξει η τραγουδίστρια κατά του ρατσιστικού, καταπιεστικού για τον μαύρο πληθυσμό καθεστώτος που είχε εγκατασταθεί στην πατρίδα της.

Το 1968 η Μακέμπα σόκαρε τις ΗΠΑ, παντρεύτηκε τον Στόκελι Καρμάικλ, ηγέτη της οργάνωσης των «Μαύρων Πανθήρων». Την ίδια χρονιά οι περιοδείες και οι δισκογραφικές της συμφωνίες στις ΗΠΑ ματαιώθηκαν.

Η Μακέμπα μπόρεσε να επιστρέψει στη Νότιο Αφρική το 1991, μετά την αποφυλάκιση του Μαντέλα. Από το 1960 έως εκείνη τη στιγμή ζούσε στις ΗΠΑ και στη Γουινέα. Η Μίριαμ Μακέμπα ηχογραφούσε άλμπουμ από το 1960.

Η Μακέμπα έφυγε όπως έζησε. Όρθια, αξιοπρεπής και αγωνιζόμενη. Λίγη ώρα πριν το θάνατό της είχε πάρει μέρος σε συναυλία υπέρ του Ιταλού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος δέχεται απειλές για τη ζωή του από την ιταλική «Καμόρα», το σκληρότερο κομμάτι της μαφίας…

Δισκογραφία

  • Miriam Makeba: 1960 – RCA LSP2267
  • The Many Voices Of Miriam Makeba: 1960 – Kapp KL1274
  • The World Of Miriam Makeba: 1963 – RCA LSP2750
  • Makeba: 1964 – RCA LSP2845
  • Makeba Sings: 1965 – RCA LSP3321
  • An Evening With Belafonte/Makeba (with Harry Belafonte): 1965 – RCA LSP3420
  • The Magic of Makeba: 1965 – RCA LSP3512
  • The Magnificient Miriam Makeba: 1966 – Mercury 134016
  • All About Miriam: 1966 – Mercury 134029
  • Miriam Makeba In Concert!: 1967 – Reprise RS6253
  • Pata Pata: 1967 – Reprise RS6274
  • Makeba!: 1968 – Reprise RS6310
  • Live in Tokyo: 1968 – Reprise SJET8082
  • Keep Me In Mind: 1970 – Reprise RS6381
  • A Promise: 1974 – RCA YSPL1-544
  • Live In Conakry – Appel A L’Afrique: 1974 – Sonodisc SLP22
  • Miriam Makeba & Bongi: 1975 – Sonodisc SLP48
  • Live in Paris: 1977 – CD6508
  • Country Girl: 1978 – Sonodisc ESP165518
  • Comme Une Symphonie d’Amour: 1979
  • Sangoma: 1988 – WB 925673-1
  • Welela: 1989 – Gallo CDGSP3084
  • Eyes On Tomorrow: 1991 – Gallo CDGSP3086
  • Sing Me A Song: 1993 – CDS12702
  • Homeland, 2000 – Putumayo PUTU1642
  • Live at Berns Salonger, Stockholm, Sweden, 1966: 2003 – Gallo Music GWVCD-49
  • Reflecting, 2004 – Gallo Music GWVCD-51
  • Makeba Forever, 2006 (τελευταία ηχογράφηση) – gallo Music CDGURB-082

  • Σχετικά

    Αφήστε μια απάντηση

    Top
     
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων