Κύκλος ζωής του φυτού

Πάμε τώρα παιδάκια μου καλά, να δούμε πως γίνονται τα λουλουδάκια. Πως ξεκινάει η ζωή τους, μέχρι να φτάσουν να γίνουν ένα όμορφο λουλουδάκι, που όλοι έχουμε δει και έχουμε στο σπίτι μας.

Η ζωή λοιπόν ενός λουλουδιού, ξεκινάει από ένα μικρό σποράκι. Το σποράκι αυτό, βγάζει ρίζες σιγά σιγά, μεγαλώνει, μεγαλώνει έως ότου γίνει ένα όμορφο λουλουδάκι. Δείτε παρακάτω, τον κύκλο ζωής του φυτού, είναι κάτι παρόμοιο με τον κύκλο του νερού που έχουμε μάθει.


  1. Φυτεύουμε μέσα στο χώμα ή σε μια γλάστρα, σπόρους από το φυτό που θέλουμε να μεγαλώσει. 
  2. Το σποράκι αυτό, σιγά σιγά, αρχίζει να βγάζει ρίζες, με την βοήθεια του ήλιου και του νερού. 
  3. Αρχίζει να μεγαλώνει σιγά σιγά και να βγάζει φυλλαράκια. 
  4. Στο τέλος, μετά από καιρό, αυτό θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα μεγάλο δέντρο ή λουλουδάκι. 

Αυτός είναι ο κύκλος ζωής ενός φυτού. Όταν μεγαλώσει, θα βγάλει καρπούς, αν φυτέψαμε κάποιο δεντράκι. Αυτοί οι καρποί, αν πέσουν στο έδαφος, μπορούν να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή και να δημιουργήσυν ένα καινούριο δεντράκι. Γι’αυτό και το ονομάζουμε, κύκλο ζωής, γιατί κάνει κύκλους και ξανά και ξανά τα ίδια….Παραπάνω, είναι ο κύκλος ζωής ενός φυτού που γίνεται δέντρο.

Στη συνέχεια, θα δούμε, τον κύκλο ζωής ενός φυτού, που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας μέσα σε γλάστρα ή στον κήπο μας. Θα δούμε πως μπορούμε να φυτέψουμε ένα σπόρο για να έχουμε ένα όμορφο λουλούδι στο τέλος. 

  1. Ξεκινάμε και φυτεύουμε μέσα σε μία γλάστρα με χώμα, το σπόρο από το λουλούδι που θέλουμε να μεγαλώσει. 
  2. Το βάζουμε σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος και το ποτίζουμε.
  3. Αυτό, θα παρατηρήσουμε ότι σιγά σιγά, αρχίζει να μεγαλώνει, να βγάζει φύλλα και να γίνεται στο τέλος, ένα όμορφο λουλουδάκι. 

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, αυτά που χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει κυρίως, είναι ήλιος και νερό. 

Πάμε τώρα, να δούμε βιντεάκια, που δείχνουν πως μεγαλώνει ένα φυτό και από σπόρος γίνεται ένα όμορφο λουλούδι.

Ο κύκλος ζωής των φυτών

https://safeYouTube.net/w/ugQB

Η ανάπτυξη του φυτού-το σποράκι

Για να δούμε και το ταξίδι που κάνει το σποράκι μέχρι να γίνει λουλούδι, όπως το κατέγραψαν σε εργασία του παιδιά του δημοτικούσχολείου Χαλκίδας.

https://safeYouTube.net/w/WjQB

Στη συνέχεια, θα διαβάσουμε τα παραμύθια “Το μικρό σποράκι”, “Το ηλιοτρόπιο” με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου. Στο τέλος του παραμυθιού, μπορείτε να συζητήσετε για το παραμύθι, τι σας άρεσε και τι όχι, και να συμπληρώσετε το έντυπο που συμπληρώνουμε κάθε φορά που διαβάζουμε ένα παραμύθι. Πατώντας εδώ, θα το ξαναθυμηθείτε.

 

Το ηλιοτρόπιο του Ευγένιου Τριβιζά

 

ΔραστηριότηταΑπό το σποράκι…σε λουλούδι”  (Σύρε με το ποντίκι τις εικόνες και βάλτες με την σειρά, ώστε να δείξεις τον κύκλο που κάνει το φυτό, από σποράκι σε λουλούδι.Στο τέλος, πατάς, “finish” και “check answer” για να ελέγξεις αν οι απαντήσεις σου είναι σωστές.

https://www.liveworksheets.com/lo407644ln

Πείραμα δημιουργίας του δικού σου φυτού  

Μπορείς και εσύ, με όσα μάθαμε για το πως μεγαλώνει το λουλούδι, να φτιάξεις, το δικό σου φυτό. Πάρε μία γλαστρούλα μικρή ή αν δεν έχεις, ένα κυπελάκι από γιαούρτι ή ένα τενεκεδάκι από ντομάτα(θα έχει κάτι η μαμά σου από αυτά), ρίξε μέσα λίγο χώμα και ένα μικρό σποράκι από κάποιο λουλουδάκι που σου αρέσει. Αφού φυτέψεις, το σποράκι, τι είπαμε ότι χρειάζεται για να μεγαλώσει;;;;;;;;Νερό και ήλιο….Θα το βάλεις σε ένα σημείο του σπιτιού σου που έχει ήλιο και θα το ποτίζεις καθημερινά. Έτσι, θα βλέπεις, μέρα με τη μέρα, πως μεγαλώνει το φυτό σου και θα γίνει ένα όμορφο λουλουδάκι.

Διαφορετικά, αν δεν έχεις κάποιο σποράκι, μέσα στο κυπελάκι από το γιαούρτι, βάζεις λίγο βαμβάκι μουσκεμένο με νερό. Ρίχνεις πάνω του λίγα σποράκια από φακές ή φασόλια, ότι θέλεις εσύ. Το βάζεις σε ένα μέρος για να το χτυπάει ο ήλιος και το ποτίζεις λίγο λίγο, μέρα παρά μέρα, όταν βλέπουμε ότι δεν έχει νερό. Θα δεις, ότι αυτό σιγά σιγά θα μεγαλώνει και θα βγάζει φυλλαράκια.  Δες στην συνέχεια, πως μπορεί να γίνει στο τέλος

 

Τέλος, πάμε να δούμε μία ταινία μικρή, που μιλάει για ένα φασολάκι και λέγεταιΜάικ ο φασολάκης

Μάικ, ο φασολάκης- Θα σε γαργαλήσω