Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα?

Τα αβγά είναι το σύμβολο της γέννησης και της ζωής γιατί μέσα από το αβγό, βγαίνει το κοτοπουλάκι. Δηλαδή, γεννιέται μια ζωή.  Και όταν μας ρωτάνε από που βγαίνουν τα αβγά, λέμε από τις κότες.

Παρολ’αυτά όμως, μέχρι σήμερα δεν είμαστε σίγουροι να απαντήσουμε στην ερώτηση, ‘Ποιος έκανε το αβγό, η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα?‘ Παρακάτω, δείτε ένα βιντεάκι που δείχνει, να γεννιέται ένα κοτοπουλάκι μέσα από ένα αβγό

Μετά από το βιντεάκι, εσείς τι πιστεύετε?Ποιος τελικά έκανε το αυγό?Μπορείτε να αποφασίσετε?Μπορείτε να πείτε στους γονείς σας τις απόψεις σας και να συζητήσετε για ότι είδατε.

Πάμε τώρα, να δούμε τον κύκλο ζωής της κότας

Όπως βλέπετε παραπάνω, από εκεί που ξεκινάει ο αριθμός 1, είναι ένα αυγό. Από το αυγό, βγήκε η κότα, η κότα έκανε ένα αυγό, από το αυγό βγήκε ένα κοτοπουλάκι, το κοτοπουλάκι μεγάλωσε και έγινε κότα και μόλις έγινε κότα, α, έκανε ένα αυγό. Οπότε, είναι ένας κύκλος όλο αυτό που ξεκινάει, τελειώνει και ξαναρχίζει. Γι’αυτό δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα το ερώημα αυτό.

Βλέποντας τον κύκλο ζωής της κότας παραπάνω, πάρε ένα χαρτί  και ζωγράφισε όπως μπορείς και εσύ τον κύκλο ζωής της κότας με τους αριθμούς και την σειρά, όπως το δείχνει παραπάνω.

Αφού, κάνεις τον κύκλο ζωής της κότας, διάβασε με την βοήθεια ενός μεγαλύτερου, το παρακάτω παραμύθι

12 Πασχαλινά Αβγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα, του Φρίξου Μιχαηλίδη

Αφού διαβάσεις το παραμύθι, συζήτησε με τους γονείς σου για αυτό και κάνε το έντυπο που συμπηρώναμε κάθε φορά για τα παραμύθια. Αν δεν το θυμάσαι, πάτησε εδώ

Μετά το παραμύθι, μπορείς να ακούσεις το παρακάτω τραγούδι και να παίξεις τα παρακάτω παιχνίδια

Μέτρησε τα πασχαλινά αυγά και βρες τον σωστό αριθμό

Αριθμοί και πασχαλινά αυγά (Βάλε στη σειρά τις εικόνες, ξεκινώντας από τον αριθμό 1 μέχρι το 10)

Παζλ με πασχαλινά αυγά

Παιχνίδι μνήμης με πασχαλινά αυγά (Βρες τα ίδια πασχαλινά αυγά. Αν είναι ίδια, θα μείνουν ανοιχτές οι εικόνες. Αλλιώς, θα κλείσουν ξανά και θα προσπαθήσεις ξανά)

Τέλος, μπορούμε να κάνουμε μερικές κατασκευές με τα πασχαλινά αυγά

  • Πάρτε ένα φύλλο χαρτί, ζωγραφίστε οβάλ σχήματα(έχουμε μάθει πως είναι το οβάλ, σαν ένας “πατημενος κύκλος”) για αυγά και έπειτα χρωματίστε τα με ότι χρώμα θέλετε και ότι ζωγραφιά θέλετε εσείς πάνω.Μπορείτε να τα χρωματίσετε με μαρκαδόρους, με νερομπογιές ή και με ξυλομπογιές αν έχετε.

  Ζωγραφική με νερομπογιά

 

 

 

 

 

  • Φτιάχνω πασχαλινά αυγά με πλαστελίνη και πάνω τους, βάζω μακαρόνια για σχέδια, τα οποία μακαρόνια, μπορώ να τα βάψω πριν με νερομπογιά αν θέλω

Πασχαλινά αυγά με χρωματιστή πλαστελίνι και σχέδια με χρωματιστά μακαρόνια

 

 

 

 

 

  • Πασχαλινά αυγά με νερομπογιές και χαρτί τουαλέτας

  • Μπορείτε να ζωγραφίσετε αυγά πάνω σε άσπρο χαρί η σε χαρτόνι χρωματιστό αν έχετε, και πάνω να κολλήσετε, κομμάτια μικρά από περιοδικά, από άλλα χαρτόνια, από υφάσματα ή από οτιδήποτε άλλο υλικό έχετε στο σπίτι σας και δεν το χρειάζεστε

Καλή σας διασκέδαση με ότι και αν κάνετε από όλα αυτά…