Ήρθαν τα χελιδόνια!!!!

Και ποιος δεν ξέρει, τα χελιδόνια!!! Ο ερχομός τους σημαίνει την άνοιξη και η αναχώρηση τους, το ξεκίνημα του χειμώνα. 

Τα χελιδόνια, ζουν σε ζεστές χώρες. Γι’αυτό, όταν αρχίσουν τα κρύα στην Ελλάδα, φεύγουν και ταξιδεύουν για χώρες πιο ζεστές. Τώρα που ήρθε η άνοιξη, επιστρέφουν ξανά και προσπαθούν να βρουν τροφή και μέρος, για να φτιάξουν την φωλιά τους, όπου θα γεννήσουν τα αυγά τους. Την φωλιά τους, την φτιάχνουν από λάσπη, από χώμα και νερό δηλαδή. Τη κάνουν μικρά μικρά μπαλάκια, τα βάζουν το ένα δίπλα στο άλλο και έτσι την κατασκευάζουν. Μπορούν να χρειαστούν από 3 έως 18 μέρες να την φτιάξουν, ανάλογα τον καιρό που επικρατεί. Δείτε παρακάτω, μια φωλιά χελιδονιών, όπου η μαμά ταίζει το μικρό της. Πολλές φορές, στις φωλιές, βάζουν και ξερά χόρτα άμα βρουν..

 

Πετάνε πάρα πολύ..Μπορούν να πετάξουν μέχρι και 10.000 χλμ για να πάνε σε μια χώρα και άλλα τόσα για να γυρίσουν ξανά πίσω. Τρέφονται κυρίως με έντομα και με αυτά ταΐζουν και τα μικρά τους..

Η μορφή τους, είναι γνωστή σε όλους μας. Έχουν χρώμα μαύρο με άσπρο. Τα χαρακτηριστικά τους, είναι οι μακριές φτερούγες, οι οποίες τα βοηθάνε να πετάνε γρήγορα. Και φυσικά, η ουρά τους, που μοιάζει με “ψαλίδι”…

Ήξερες όμως ότι τα χελιδόνια έχουν και ξαδερφάκια?Πάμε να τα δούμε μαζί παρακάτω…

  Μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, αλλά έχουν και διαφορές. Το καθένα ζει σε διαφορετικά μέρη, γι’αυτό και η ονομασία τους. Αλλά έχουν διαφορά και στο χρώμα..Είναι μαύρα με άσπρο, αλλά έχουν και άλλα χρώματα μαζί. 

 

 

 

Ένα γνωστό αίνιγμα που είμαι σίγουρη ότι όλοι ξέρετε  για τα χελιδόνια, είναι το παρακάτω(Πάμε να το πούμε όλοι μαζί, για να το μάθουμε όσοι δεν το ξέρετε)



Λήψη αρχείου

Δραστηριότητες που μπορούμε να κανουμε

  • Παρατηρήστε έξω στην αυλή σας, στον ουρανό, αν πετάνε χελιδόνια. Παρατηρήστε τα, να δείτε πως είναι και πως πετάνε. Κάποια στιγμή της μέρας, όλο και κάποιο θα δείτε να περνάει πάνω από το σπίτι σας!
  • Δείτε ξανά τα χελιδόνια και τα ξαδερφάκια τους που τα είδαμε παραπάνω και πείτε στους γονείς σας ποιες ομοιότητες και διαφορές βλέπετε μεταξύ τους..
  • Βλέποντας τα χελιδόνια κα τα ξαδερφάκια τους, μπορείς να ζωγραφίσεις σε ένα χαρτί ένα χελιδόνι και από κάτω, να γράψεις το όνομα του, όπως για παράδειγμα, σου δείχνω στην συνέχεια



Λήψη αρχείου

  • Επειδή η κατασκευή μιας φωλιάς για τα χελιδόνια είναι χρονοβόρο και μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, μπορούμε να φτιάξουμε εμείς μια φωλιά για να τα βοηθήσουμε να μείνουν μέσα.. Η κατασκευή είναι απλή και με πολύ λίγα υλικά. Θα χρειαστούμε πηλό, που στεγνώνει μόνος του  και μία κόλλα, αδιάβροχη, σιλικόνης ή ατλακόλ για να κολλήσουμε την φωλιά, σε ένα σημείο όπου δεν θα την επηρεάσει η βροχή ή ο αέρας. Βέβαια σε όλο αυτό, θα χρειαστούμε την βοήθεια των γονιών. Σας βάζω παρακάτω, μια φωτογραφία όπου δείχνει ακριβώς τις οδηγίες.

 

  • Παζλ (χελιδόνι που ταίζει τα μικρά του)