Σάββατο του Λαζάρου

ΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΛΑΖΑΡΟΥ-ΕΙΚΟΝΑ-ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ

Αγαπημένα μου παιδιά, καλησπέρα! Χθες αναφερθήκαμε στα γεγονότα που γίνονται κάθε μέρα μέσα στην Μεγάλη Βδομάδα. Αύριο τώρα, είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Από αύριο δηλαδη, ξεκινάει το Πάσχα. 

Το Σάββατο του Λαζάρου, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου, γιατί ο Λάζαρος είχε πεθάνει και ο Χριστός τον ανέστησε. Του είπε “Λάζαρε δέβρο έξω” και ο Λάζαρος, βγήκε από τον τάφο του, τυλιγμένος με τα σάβανα όπως ήταν. Δείτε παρακάτω, ένα βιντεάκι που το δείχνει αυτό:

Το Σάββατο του Λαζάρου, υπάρχει ένα έθιμο στην χώρα μας, όπου τα κορίτσια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδάνε τα “κάλαντα του Λαζάρου“, κρατώντας στα χέρια τους ένα καλαθάκι, το οποίο είναι στολισμένο με λουλούδια της άνοιξης. Οι γυναίκες των σπιτιών, δίνουν στα κορίτσια αυγά και τα φιλεύουν. Μπορεί φέτος, τα κορίτσια, να μην μπορούν να πάνε από σπίτι σε σπίτι για να πούνε τα κάλαντα, αλλά μπορείτε να τα πείτε μέσα στο σπίτι, ώστε να συνεχιστεί το έθιμο. Οι γονείς, μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό λέγοντας τους στίχους τους:

 

Ήρθε ο Λάζαρος , ήρθαν τα βάγια

ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,

ήρθε η μάνα σου από την πόλη

σου φερε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε, γράψε Δημήτρη,

γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι.

Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε

οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε,

δώστε και σε μας να τα χαρούμε!!

Και του χρόνου!!!!

Ένα άλλο έθιμο που υπάρχει, είναι οι νοικοκυρές να φτιάχνουν “Λαζαράκια” εκείνη την μέρα. Τα Λαζαράκια είναι στην ουσία ψωμάκια που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός. Γι’αυτό και ονομάζονται και έτσι. Η συνταγή και η διαδικασία είναι εύκολη και μπορείτε να την κάνετε και εσείς μαζί με τα παιδιά σας στο σπίτι. 

Υλικά:

1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)

1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ

1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ

2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΓΑΡΥΦΑΛΑ Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστική λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε και τα παιδιά να ζυμώσουν προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.

Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι αν θέλουμε περισσότερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ και τοποθετούν τα λαζαράκια τους σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για ματάκια και στόμα βάζουμε μοσχοκάρφια.

Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν.

Καλή σας επιτυχία!!!!