ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ |
|||||
ΣΧΟΛΕΙΟ | 1ο Νηπιαγωγείο Διλόφου Βάρης | ΤΜΗΜΑ. | ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2022 – 2023 | ||
Θεματική |
ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ |
Υποθεματική | ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ-ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ | ||
ΤΑΞΕΙΣ
(που προτείνονται) |
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ/ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ | ||||
Τίτλος | «Ο μαγικός καθρέφτης του σώματος» | ||||
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου | Δεξιότητες 21ου αιώνα 4C’s, Ψηφιακές δεξιότητες. | ||||
Εργαστήριο 1
Τίτλος: «Το σώμα μου»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι το σώμα μας είναι το όχημα του εαυτού μας και ότι περικλείει τα όργανα μας.
Κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, επικοινωνία, συνεργασία.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μαθηματικά, Δημιουργική έκφραση, Μελέτη περιβάλλοντος.
Δραστηριότητες
· Ένα χοροθεατρικό εργαστήριο αποτελεί το έναυσμα για τη γνωριμία με το σώμα. Χορός, σωματικές ασκήσεις, εικόνες και ομαδική κατασκευή του σώματος μας, μας βοηθά να συνηδειτοποιήσουμε τι είναι το σώμα.
· Μπροστά σε ένα καθρέφτη, παρατηρούμε τον εαυτό μας. Παίζουμε το παιχνίδι «Ο καθρέφτης μου». Στην ολομέλεια εστιάζουμε στις ομοιότητες και στις διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς. Μέσα από καταιγισμό ιδεών, δημιουργούμε στο πρόγραμμα Kidspiration έναν εννοιολογικό χάρτη, με αυτά που γνωρίζουμε για το σώμα μας και αυτά για τα οποία θέλουμε να μάθουμε περισσότερα.
· Διαβάζουμε από το βιβλίο «Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα» και σχολιάζουμε τα σημεία που μας κάνουν εντύπωση.
· Χορεύουμε με παιχνιδοτράγουδα όπως το Hokey Pokey, οι γάτες κ.α.
Εργαστήριο 2
Τίτλος: «Συστήματα του σώματος 1»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να κατανοήσουν τα παιδιά πως το σώμα μας είναι μία τέλεια μηχανή, που περιλαμβάνει περίπλοκα συστήματα που όμως λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους.
Να μάθουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν. Να οργανώνουν τη σκέψη τους, να κάνουν προβλέψεις και να επιλύουν
προβλήματα. Να είναι δημιουργικά.
Συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη. Δεξιότητες του νου.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Δημιουργική έκφραση.
Δραστηριότητες
Από το βιβλίο «Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα» εστιάζουμε στο σκελετικό σύστημα. Δείχνουμε βίντεο σχετικό με αυτό. Όποιος έχει ακτινογραφίες τις φέρνει στο σχολείο και όλοι μαζί τις παρατηρούμε και τις σχολιάζουμε. Δημιουργούμε σε χαρτόνι 1) Ακτινογραφία του χεριού μας με λαδοπαστέλ, στη συνέχεια περνάμε με λαδωμένη μπατονέτα τα κόκκαλα και τη βάζουμε στο φως. 2) Το σκελετό μας με μπατονέτες.
· Από το βιβλίο «Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα» εστιάζουμε στο αναπνευστικό σύστημα. Προβάλλουμε βίντεο από τη σειρά «Μία φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή» σχετικά με την αναπνοή. Σχεδιάζουμε τους πνεύμονες μας πάνω σε χαρτόνι και τοποθετούμε σακουλάκια που τα ενώνουμε με καλαμάκια και τα φουσκώνουμε.
· Κάνουμε πειράματα για τον αέρα. Μέσα από ερωτήσεις, προβλέψεις και διαπιστώσεις, αντιλαμβανόμαστε πως ο αέρας έχει όγκο και βάρος.
· Με τη βοήθεια των ζώων, κάνουμε ασκήσεις yoga για παιδιά, ενδυναμώνοντας το σώμα μας και την αναπνοή μας. Παίζουμε με το τραγούδι «Χαρωπά τα 2 μου χέρια». Χωρισμένοι σε ομάδες, παίζουμε παιχνίδια, με μπάλες, ισορροπίας και ταχύτητας.
Εργαστήριο 3
Τίτλος: «Συστήματα του σώματος 2»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να κατανοήσουν τα παιδιά πως το σώμα μας είναι μία τέλεια μηχανή, που περιλαμβάνει περίπλοκα συστήματα που όμως λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Να μάθουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν. Να είναι δημιουργικά.
Κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία. Ψηφιακές δεξιότητες.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Δημιουργική έκφραση, ΤΠΕ.
Δραστηριότητες
Από το βιβλίο «Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα» εστιάζουμε στο κυκλοφορικό σύστημα. Μέσα από ασκήσεις ηρεμίας και έντασης προσπαθούμε να ακούσουμε την καρδιά μας και να συγκρίνουμε τους χτύπους της. Πότε λειτουργεί γρήγορα και πότε πιο αργά; Ακούμε την καρδιά μας στο στηθοσκόπιο. Παρακολουθούμε βίντεο με τα μηχανήματα που καταγράφουν το ρυθμό της καρδιάς μας και δημιουργούμε το δικό μας καρδιογράφημα. Από τη σειρά «Μία φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή» βλέπουμε βίντεο για την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο σώμα μας. Σχολιάζουμε όσα είδαμε και στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας, την καρδιά μας και το κυκλοφορικό μας σύστημα.
· Από το βιβλίο «Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα» εστιάζουμε στο πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια διαβάζουμε το βιβλίο «Ο Μάκης ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι», σχολιάζουμε και ζωγραφίζουμε ότι μας έκανε εντύπωση . Συζητούμε στην ολομέλεια για το ταξίδι των τροφών και τις βιταμίνες. Κατόπιν αποδίδουμε ζωγραφικά το πεπτικό μας σύστημα.
· Εστιάζουμε στη διατροφή και πως η επιλογή των τροφών μπορεί να κάνει το σώμα μας γερό. Διαβάζουμε τον «Ωραίο Δαρείο» και βλέπουμε σε βίντεο «Τα θυμωμένα λαχανικά». Ζωγραφίζουμε αυτά που μας έκαναν εντύπωση και χωριζόμαστε σε 2 ομάδες. Η κάθε ομάδα δημιουργεί τη δική της αφίσα με τις τροφές που μας κάνουν καλό ή όχι. Παρουσιάζουμε τις αφίσες στην ολομέλεια και τις τοποθετούμε στην είσοδο του σχολείου για να επικοινωνήσουμε τα συμπεράσματα μας με τους γονείς μας.
· Σε ζευγάρια και με τη βοήθεια της/του νηπιαγωγού, λύνουμε σταυρόλεξα στο πρόγραμμα hot potatoes, με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες, στο πρόγραμμα Kidspiration, φτιάχνουμε εικονική φρουτοσαλάτα, μαθαίνοντας τη λειτουργία drag & drop.
Παίζουμε στο πρόγραμμα quizlet, flashcards, για να με και να εμπεδώσουμε τις ονομασίες των οργάνων.https://quizlet.com/782185264/%CE%A4%CE%BF-%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1-flash-cards/?i=50gabl&x=1jqt
Εργαστήριο 4
Τίτλος: « Συστήματα του σώματος 3»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να κατανοήσουν τα παιδιά πως το σώμα μας είναι μία τέλεια μηχανή, που περιλαμβάνει περίπλοκα συστήματα που όμως λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Να μάθουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν. Να είναι δημιουργικά.
Κριτική σκέψη, επικοινωνία, δημιουργία, συνεργασία.
Δεξιότητες του νου (ανάλυση, σύνθεση, σύγκριση).
Ψηφιακές δεξιότητες.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μαθηματικά, Δημιουργική έκφραση, Μελέτη Περιβάλλοντος(ανθρωπογενές), ΤΠΕ.
Δραστηριότητες
Από το βιβλίο «Το πρώτο μου βιβλίο για το ανθρώπινο σώμα» εστιάζουμε στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Αφού δούμε αντίστοιχο βίντεο από τη σειρά « Μία φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή» συζητούμε στην ολομέλεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου στο ανθρώπινο σώμα. Αντιπαραβάλουμε τη λειτουργία του με αυτή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του νευρικού συστήματος. Φτιάχνουμε ομαδική κατασκευή. Σε χαρτί του μέτρου, αφού σχεδιάσουμε το περίγραμμα του σώματος, κολλάμε σφουγγάρι στη θέση του κεφαλιού για εγκέφαλο και σπάγγο κατα μήκος του σώματος για το νευρικό σύστημα. Παίζουμε παιχνίδια από τη σειρά Kidepedia, από τον τόμο Το ανθρώπινο σώμα.
· Εστιάζοντας στο κεφάλι, ανακαλύπτουμε τα όργανα που μας δίνουν τις πληροφορίες για το περιβάλλον γύρω μας. Ανακαλύπτουμε δηλαδή τις αισθήσεις μας. Βλέπουμε βίντεο σχετικά. Από την πλατφόρμα Φωτόδεντρο παίζουμε παιχνίδια για τις αισθήσεις.
https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/11104
http://photodentro.pi.ac.cy/ugc/r/8544/2408?locale=el
Παίζουμε και άλλα αισθητικά παιχνίδια. Τυφλόμυγα, Το κουτί με ταμυστικά(αφή),Οδοκιμαστής(γεύση), Τα σπιτάκια με τις κρυμμένες μυρωδιές(όσφρηση),Οιψίθυροι τουδάσους(ακοή).
Κατασκευάζουμε τηλέφωνο για να καταλάβουμε τη διάδοση του ήχου και τηλεβόα για να μετρήσουμε την ένταση του.
Δημιουργούμε μαγικές τριπλές εικόνες και με ένα θαυματρόπιο (το πρώτο παιχνίδι animation) προσπαθούμε να αντιληφθούμε τις δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού.
Εξετάζουμε τα μαλλιά μας και παρατηρούμε τις τρίχες μας με το μικροσκόπιο της τάξης μας. Πού αλλού έχουμε τρίχες; Τι μας χρησιμεύουν; Τα ζώα έχουν τρίχες; Γιατί; Από τι υλικό είναι φτιαγμένες; Με προσαρμοσμένη οπτική για το νηπιαγωγείο, βλέπουμε τη δομή της τρίχας.
· Διαβάζουμε το βιβλίο «Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα». Μιλάμε για την υγιεινή των δοντιών και τις τροφές που καταστρέφουν τα δόντια. Βλέπουμε βίντεο σχετικό από τη σειρά « Μία φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή». Κατασκευάζουμε ένα ατομικό δόντι ο καθένας από χαρτόνι. Από το διαδίκτυο βρίσκουμε εικόνες σχετικές με αυτά που κάνουν καλό ή όχι στα δόντια και τις τυπώνουμε. Μετά τις ομαδοποιούμε και τις κολλάμε στις δύο πλευρές των δοντιών που φτιάξαμε.
· Επίσκεψη οδοντίατρου στο σχολείο, ο οποίος μιλάει στα παιδιά για την υγιεινή των δοντιών και ελέγχει τα δόντια τους.
Εργαστήριο 5
Τίτλος: «Κι άλλα σχετικά με το σώμα»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να κατανοήσουν τα παιδιά πως το σώμα μας είναι μία τέλεια μηχανή, που περιλαμβάνει περίπλοκα συστήματα που όμως λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Να μάθουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν. Να μάθουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να ελέγχουν το σώμα τους.
Κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία. Ψηφιακές δεξιότητες.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος(ανθρωπογενές),ΤΠΕ.
Δραστηριότητες
Διαβάζουμε το βιβλίο «Οι δερματούληδες στο ταψί του ήλιου». Συζητούμε στην ολομέλεια για το δέρμα μας. Σε τι μας χρησιμεύει; Έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα δέρματος; Διαβάζουμε το βιβλίο «Γιατί δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα;» και ψάχνουμε εικόνες στο διαδίκτυο από διάφορες φυλές και τόπους. Μέσα από καταιγισμό ιδεών στην ολομέλεια, απαντάμε στα ερωτήματα: Εκτός από το δέρμα, τι έχουν κοινό όλοι οι άνθρωποι; Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια συναισθήματα; Τι είναι αυτό που κάνει τους φίλους μας ξεχωριστούς;
· Βλέπουμε βίντεο από τη σειρά «Μία φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή» για το ανοσοποιητικό σύστημα και τους φρουρούς του ανθρώπινου σώματος. Μαθαίνουμε να προστατεύουμε το σώμα μας. Εστιάζουμε στην καθαριότητα, στην άσκηση και θυμόμαστε αυτά για τα οποία μιλήσαμε στη διατροφή.
· Κάνουμε απλές ασκήσεις από το κινέζικο σύστημα ενδυνάμωσης σώματος και πνεύματος Falun Dafa.
· Σε μικρές ομάδες παίζουμε παιχνίδια στο Διαδραστικό Πίνακα ή στον Η/Υ:
Προσπαθούμε να αντιστοιχίσουμε τις εικόνες των οργάνων του σώματος μας με τις λέξεις τους. https://learningapps.org/watch?v=p6ub1buat23
Παιχνίδι μνήμης
https://learningapps.org/watch?v=pvuxq0by223
Εργαστήριο 6
Τίτλος: «Μεγαλώνω, μεγαλώνω»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να κατανοήσουν τα παιδιά την εξέλιξη της ζωής. Να μάθουν να αναλύουν και να συνθέτουν διάφορα στοιχεία και να καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Επικοινωνία, κριτική σκέψη, συνεργασία, δημιουργικότητα.
Ψηφιακές δεξιότητες. Δεξιότητες του Νου.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος(ανθρωπογενές),Δημιουργική έκφραση, ΤΠΕ.
Δραστηριότητες
Ο παππούς-Γρίφος (μία κούκλα της τάξης) εμφανίζεται στην παρέα μας, όποτε έχει ένα καινούριο αίνιγμα για τα παιδιά. Αυτή τη φορά τους μιλάει για τη Σφίγγα και το αίνιγμα που έβαζε στους ανθρώπους. Μαζί με τα παιδιά προσπαθούμε να το λύσουμε και στη συνέχεια διηγούμαστε την ιστορία με τη Σφίγγα και τον Οιδίποδα. Ψάχνουμε εικόνες στο Διαδίκτυο για τη Σφίγγα. Ζωγραφίζουμε το αίνιγμα. Μετά ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας σε εξέλιξη, από μωρό έως την πολύ μεγάλη ηλικία.
· Δείχνουμε στα παιδιά τον Βιτρούβιο Άνθρωπο, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σχέση του κύκλου και του τετραγώνου με τις ανθρώπινες αναλογίες, εξετάζοντας ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά των σχημάτων.
· Βγάζουμε φωτογραφίες στις δύο στάσεις του Βιτρούβιου. Τις συνθέτουμε σε μία και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τον κύκλο και το τετράγωνο γύρω από το σώμα μας.
Εργαστήριο 7
Τίτλος: «Παιχνίδι»
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να αξιολογήσουν τα παιδιά τις γνώσεις τους, να αναλύσουν και να συνθέσουν δεδομένα, να μάθουν βασικές αρχές προγραμματισμού, να διασκεδάσουν.
Κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα. Δεξιότητες του νου, Υπολογιστική σκέψη, STEM.
Σύνδεση με ΑΠΣ:
Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος (Φυσική Αγωγή), ΤΠΕ.
Δραστηριότητες
Ο παππούς Γρίφος μας φέρνει καινούρια αινίγματα που έχουν σχέση με τα όργανα του σώματος και τη λειτουργία τους. Στο ταμπλό της μελισσούλας Beebot, τοποθετούμε εικόνες από τα όργανα του σώματος μας και σε ζευγάρια προσπαθούμε να οδηγήσουμε τη μελισσούλα στη σωστή απάντηση, προγραμματίζοντας την.
· Διοργανώνουμε αγώνες με παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας, με θεατές τους γονείς. Φτιάχνουμε αφισάκια για να επικοινωνήσουμε το γεγονός και τα τοποθετούμε περιμετρικά του σχολείου. Τσουβαλοδρομίες, παιχνίδια ισορροπίας, ομαδικά παιχνίδια με μπάλες κ.α. Στο τέλος όλοι παίρνουν μετάλλια συμμετοχής και επιβράβευσης.
Υλικό: Η/Υ, Διαδραστικός πίνακας, Διαδίκτυο, εκτυπωτής, φωτογραφική μηχανή, beebot. Αξιοποιούμε υλικό από το Φωτόδεντρο. Χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες και τα προγράμματα παραγωγής παιχνιδιών-ασκήσεων, Kidspiration, Hot potatoes, learningapps, quizlet και από τη σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών Kidepedia, τον τόμο για το ανθρώπινο σώμα. |
Σημειώσεις: Το παρόν Εργαστήριο Δεξιοτήτων επιχειρεί να μάθει στα παιδιά βασικές γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα, μέσα από χωρισμένες ενότητες. Είναι πλούσιο σε δραστηριότητες και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να διατρέξει όλη τη σχολική χρονιά ως project. |