Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας

Ο ιστότοπος του Ειδικού Σχολείου

«Αληθινά Όνειρα» – Ντοκιμαντέρ (7-4-2020)

Απρ 20207

Πενταήμερο Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ που έγινε στο σχολείο μας το Φλεβάρη του 2020 με τη σκηνοθέτη Διονυσία Κοπανα και το Νεανικό Πλάνο.

link : VIDEO : «Αληθινά Όνειρα»

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν ένα εργαστήριο συνεκπαίδευσης με μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και τους καθηγητές τους.

Σκοπός του εργαστηρίου Ντοκιμαντέρ ήταν σε πρώτο επίπεδο η εξοικείωση των παιδιών με τα εργαλεία της οπτικοακουστικής έκφρασης και δημιουργίας. Η κατάκτηση όχι μόνο της ψηφιακής και οπτικοακουστικής τεχνολογίας, την αποκωδικοποίηση της γλώσσας της εικόνας αλλά και την ανάπτυξη της φαντασίας, την ικανότητα στην ομαδική εργασία, την ανακάλυψη της ατομικής κλίσης και την απόκτηση δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα οι επιμέρους στόχοι του εργαστηρίου ήταν η εξοικείωση με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά χρήσης της τεχνικής του ντοκιμαντέρ αλλά και με τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και τις απαιτούμενες δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τα στάδια της δημιουργίας της ταινίας. Εξίσου σημαντικός στόχος του εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και των ομαδικοσυνεργατικών και δημοκρατικών μεθόδων διαλόγου, της ελεύθερης επιλογής, συνύπαρξης και αποδοχής, ώστε τα παιδιά να αναδείξουν ένα άλλο βλέμμα, έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της ζωής μέσω του κινηματογράφου.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως, το θέμα του ντοκιμαντέρ που επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές αφορά στην ίδια τη ζωή τους, τα όνειρα, τις εμπειρίες τους από τη σχολική και την κοινωνική τους ζωή. Οι μαθητές βρήκαν το χώρο και την κατάλληλη “αγκαλιά” για να μπορέσουν να εκμυστηρευτούν αυτά που τα πονάει, αυτά που θέλουν να επικοινωνήσουν με τους “άλλους”, τους συνομήλικους, την κοινωνία στην οποία ζουν.

Κυρίως όμως βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να συνομιλήσουν με ειλικρίνεια και αγάπη με τους συμμαθητές τους από το γειτονικό 2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να προσφέρουν απλόχερα τις δικές τους χρήσιμες εμπειρίες ζωής στους συμμαθητές τους.

Οι ίδιοι οι μαθητές απόλαυσαν αυτό το εργαστήριο γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα της επαφής τόσο με τους συμμαθητές τους από το γειτονικό σχολείο αλλά και να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους στο κόσμο μέσω της ταινίας ντοκιμαντέρ. Χαρακτηριστικά η Μαρίνα (μαθήτρια του Ειδικού ΓΕΛ Ηλιούπολης) μας γράφει:

Όταν η καθηγήτριά μας, μάς μίλησε για το Νεανικό Πλάνο, ενθουσιάστηκα. Ήταν η πρώτη φορά που θα συμμετείχα σε μία ταινία ντοκιμαντέρ και ήταν όλα τόσο καινούρια. Όλα τέλεια. Δεν το ξεχνάς εύκολα, ακόμα και το γεγονός ότι είχαμε για βοήθεια το διπλανό σχολείο (2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης). Εγώ δέθηκα με δύο κορίτσια, την Ναταλία και την Ελπίδα. Όσον αφορά την κυρία Κοπανά μου έδωσε χώρο να μιλήσω για το όνειρό μου, τις σπουδές μου στην ψυχολογία. Ήταν μια ωράια εβδομάδα”.

από κάτω από: ΕΟΡΤΕΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Σχολικό έτος 2019-2020| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αληθινά Όνειρα» – Ντοκιμαντέρ (7-4-2020)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

30 χρόνια ει-δικές μας ζωές 1987-2017

Ο χρόνος δεν είναι μόνο αριθμός που μετρά το διάνυσμα ανάμεσα σε δύο σημεία, το παρελθόν και το παρόν, είναι το περιεχόμενο που αφήνει το ει-δικό του βάρος στις ζωές των ανθρώπων. 30 χρόνια πέρασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου- Γυμνασίου και Λυκείου στην Ηλιούπολη-και οι μαθητές μας, νέοι και παλαιοί απόφοιτοι, εκφράζουν τα βιώματα, τις εμπειρίες και το αποτύπωμα που άφησε το σχολείο αυτό στις ει- δικές τους ζωές. Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη μας εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του σχολείου μας, θα ακολουθήσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Πληροφορίες :2109935714

Kατηγορίες

Ιστορικό

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς δικτύου σχολείων School Wellness τα οποία προστατεύουν την υγεία των μαθητών

European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων