Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας

Ο ιστότοπος του Ειδικού Σχολείου

Διαδικτυακός Σύλλογος του Ειδικού (9-4-2020)

Απρ 20209

 

Παραφράζοντας τα λόγια του Αντώνη Σαμαράκη και ταυτόχρονα το θέμα του μαθήματος της έκθεσης των Πανελλήνιων εξετάσεων του 1984:

«Ποτέ οι στέγες των σπιτιών δεν ήταν τόσο μακριά και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο κοντά όσο σήμερα»

…γιατί σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του προσωπικού του Ειδικού σχολείου.

«Αληθινά Όνειρα» – Ντοκιμαντέρ (7-4-2020)

Απρ 20207

Πενταήμερο Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ που έγινε στο σχολείο μας το Φλεβάρη του 2020 με τη σκηνοθέτη Διονυσία Κοπανα και το Νεανικό Πλάνο.

link : VIDEO : «Αληθινά Όνειρα»

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν ένα εργαστήριο συνεκπαίδευσης με μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και τους καθηγητές τους.

Σκοπός του εργαστηρίου Ντοκιμαντέρ ήταν σε πρώτο επίπεδο η εξοικείωση των παιδιών με τα εργαλεία της οπτικοακουστικής έκφρασης και δημιουργίας. Η κατάκτηση όχι μόνο της ψηφιακής και οπτικοακουστικής τεχνολογίας, την αποκωδικοποίηση της γλώσσας της εικόνας αλλά και την ανάπτυξη της φαντασίας, την ικανότητα στην ομαδική εργασία, την ανακάλυψη της ατομικής κλίσης και την απόκτηση δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα οι επιμέρους στόχοι του εργαστηρίου ήταν η εξοικείωση με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά χρήσης της τεχνικής του ντοκιμαντέρ αλλά και με τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και τις απαιτούμενες δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τα στάδια της δημιουργίας της ταινίας. Εξίσου σημαντικός στόχος του εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και των ομαδικοσυνεργατικών και δημοκρατικών μεθόδων διαλόγου, της ελεύθερης επιλογής, συνύπαρξης και αποδοχής, ώστε τα παιδιά να αναδείξουν ένα άλλο βλέμμα, έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της ζωής μέσω του κινηματογράφου.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως, το θέμα του ντοκιμαντέρ που επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές αφορά στην ίδια τη ζωή τους, τα όνειρα, τις εμπειρίες τους από τη σχολική και την κοινωνική τους ζωή. Οι μαθητές βρήκαν το χώρο και την κατάλληλη “αγκαλιά” για να μπορέσουν να εκμυστηρευτούν αυτά που τα πονάει, αυτά που θέλουν να επικοινωνήσουν με τους “άλλους”, τους συνομήλικους, την κοινωνία στην οποία ζουν.

Κυρίως όμως βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να συνομιλήσουν με ειλικρίνεια και αγάπη με τους συμμαθητές τους από το γειτονικό 2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να προσφέρουν απλόχερα τις δικές τους χρήσιμες εμπειρίες ζωής στους συμμαθητές τους.

Οι ίδιοι οι μαθητές απόλαυσαν αυτό το εργαστήριο γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα της επαφής τόσο με τους συμμαθητές τους από το γειτονικό σχολείο αλλά και να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους στο κόσμο μέσω της ταινίας ντοκιμαντέρ. Χαρακτηριστικά η Μαρίνα (μαθήτρια του Ειδικού ΓΕΛ Ηλιούπολης) μας γράφει:

Όταν η καθηγήτριά μας, μάς μίλησε για το Νεανικό Πλάνο, ενθουσιάστηκα. Ήταν η πρώτη φορά που θα συμμετείχα σε μία ταινία ντοκιμαντέρ και ήταν όλα τόσο καινούρια. Όλα τέλεια. Δεν το ξεχνάς εύκολα, ακόμα και το γεγονός ότι είχαμε για βοήθεια το διπλανό σχολείο (2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης). Εγώ δέθηκα με δύο κορίτσια, την Ναταλία και την Ελπίδα. Όσον αφορά την κυρία Κοπανά μου έδωσε χώρο να μιλήσω για το όνειρό μου, τις σπουδές μου στην ψυχολογία. Ήταν μια ωράια εβδομάδα”.

Ενημέρωση (2-4-2020)

Απρ 20202

 

Αγαπητοί μαθητές και γονείς,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για όσο διάστημα το σχολείο μας παραμείνει κλειστό, για προληπτικούς λόγους έναντι του κορωνοϊού covid-19, μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του σχολείου μας: https://blogs.sch.gr/lykeidat

Μπορείτε ακόμα να  επικοινωνείτε με την διευθύντρια μέσω του   e-mail του σχολειου μας : mail@gym-eid-athin.att.sch.gr

Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης και μόνο, οι κηδεμόνες μπορούν να επικοινωνούν με τη διευθύντρια στο κινητό της τηλέφωνο : 6946242930

Η διευθύντρια

Φιτσάλη Ευγενία

Σε καιρούς επιδημίας … (2-4-2020)

Απρ 20202

Συνημμένα θα βρείτε τέσσερα αρχεία με υποστηρικτικό υλικό , τόσο ενημερωτικό με κατευθύνσεις για την ψυχική μας γαλήνη εν μέσω πανδημίας COVID-19, όσο και πρακτικό με διάφορες ασκήσεις δημιουργικής απασχόλησης και συναισθηματικής έκφρασης προς ίδια χρήση!

Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος του σχολείου θα βρίσκονται σε εβδομαδιαία επικοινωνία μαζί σας, όπως συμβαίνει εξάλλου τις δύο τελευταίες εβδομάδες και για όσο χρειαστεί μέχρι να επιστρέψουμε στις σχολικές τάξεις.

Ωστόσο, μπορείτε να επικοινωνήσετε κατ’ επείγον μαζί μας  είτε αφήνοντας ένα μήνυμα στο τηλέφωνο του σχολείου 2109935714 , είτε στο email του σχολείου ( mail@gym-eid-athin.att.sch.gr ) και θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας.

Με εκτίμηση

Μπούκα Σάντυ, Κοινωνική Λειτουργός

Μπακογιάννη Αγγελική, Ψυχολόγος

Πατήστε πάνω στα παρακάτω links:

Βασικός Οδηγός υποστήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους

Πρακτικός Οδηγός Δραστηριοτήτων

παραμύθι

Koronoios KI Book

Πρόγραμμα «Άνω Διάζωμα» για τα Αρχαία θέατρα (27-2-2020)

Μαρ 20203

Την Πέμπτη 27/2 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο αρχιτέκτονας και συντηρητής αρχαίων θεάτρων κ. Κ. Μπολέτης και μίλησε στους μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Άνω Διάζωμα» για τα Αρχαία θέατρα και ειδικότερα για το Θέατρο του Διονύσου.

Δράση του προγράμματος είναι η προβολή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και το σχολείο μας θα επισκεφθεί το θέατρο αυτό ενώ παράλληλα θα κάνει και συγκεκριμένα δρώμενα.

Αποκριάτικη γιορτή (28-2-2020)

Μαρ 20202

 

…και του χρόνου!!

VIDEO: Απόκριες στο Ειδικό

 

 

 

 

Επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας (27-2-2020)

Φεβ 202027

Οι μαθητές έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για 130 χρόνια.

Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το μοναδικό στην Ευρώπη που διατηρεί το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Η εμπειρία ήταν πρωτότυπη καθώς οι μαθητές μας έζησαν  μια πρωτότυπη εμπειρία ακολουθώντας μια αισθητηριακή διαδρομή στα διαφορά σημεία ενδιαφέροντος του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν τη λειτουργία των μηχανημάτων, τα διάφορα στάδια της γραμμής παραγωγής του φωταερίου και το βιομηχανικό περιβάλλον του εργοστασίου.

Άκουσαν  τον ήχο του φτυαρίσματος του λιθάνθρακα και του κουδουνιού της βάρδιας που καλούσε τους εργαζομένους για δουλειά.  Τέλος, άγγιξαν το κωκ και  ένιωσαν  τη ζέστη που υπήρχε μέσα στους φούρνους.

Καθαροδευτέρα πριν την Καθαροδευτέρα… (27-2-2020)

Φεβ 202027

Όταν το μάθημα της λογοτεχνίας συναντά τη γυμναστική το αποτέλεσμα φτάνει στα σύννεφα!!!

Πενταήμερο Εργαστήριο Animation στο Ειδικό (4 έως 8-11-2020)

Φεβ 202026

Η ταινία Animation με τίτλο “Το ελιξήριο της αγάπης” είναι δημιουργία 24 μαθητών στα πλαίσια του Εργαστηρίου Animation που οργανώθηκε στο σχολείο μας στις 4-8 Νοέμβρη 2019 με εκπαιδευτές τον κ. Κώστα Κατράκη και τον κ. Τάσο Ζέρβα σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο.

Το εργαστήριο ήταν μια μοναδική εμπειρία συνεκπαίδευσης και συνεργασίας των μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Αθηνών με τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης. Το εργαστήριο αποτέλεσε μία ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι μαθητές δύο διαφορετικών σχολείων, που όμως μοιράζονται τις ίδιες δημιουργικές ανησυχίες και την ίδια ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία.

Στα πλαίσια του πενταήμερου εργαστηρίου οι μαθητές έστησαν το σενάριο της ιστορίας, στη συνέχεια ζωγράφισαν και έκοψαν τις φιγούρες, ενώ παράλληλα μια δεύτερη ομάδα μαθητών πειραματιζόταν με πλαστελίνες στήνοντας ένα clay animation. Στη συνέχεια έμαθαν για τη χρήση των υπολογιστών, της κάμερας και έκαναν οι ίδιοι τις λήψεις της ταινίας.

Τέλος, παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός που απαιτείται, καθώς και τα κατάλληλα προγράμματα/ εφαρμογές τεχνολογίας για την δημιουργία και το μοντάζ των Stop Motion-Animation ταινιών. Παράλληλα με το εργαστήριο προβλήθηκαν ταινίες Animation και συζητήθηκαν διάφορες τεχνικές με τους μαθητές.

 

VIDEO: Το ελιξίριο της Αγάπης

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους δασκάλους του Animation Κώστα Κατράκη και Τάσο Ζέρβα για όσα δίδαξαν με αγάπη στους μαθητές μας, καθώς και το Νεανικό Πλάνο για την άψογη συνεργασία. Δράσεις σαν και αυτές προάγουν τον Πολιτισμό και την δημιουργική συνεργασία στα Σχολεία μας.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο Animation έγινε με την ευγενική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσκεψη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (17-2-2020)

Φεβ 202024

Οι μαθητές γνώρισαν τις κύριες λειτουργίες του πεπτικού, του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Βλέπουν πώς λειτουργούν συνεργατικά τα συστήματα αυτά και συνδυάζουν καθημερινές τους λειτουργίες με βασικές αρχές της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας.

Δοκίμασαν καραμέλες και διαπίστωσαν πόση ενέργεια έχει μία καραμέλα και πώς αυτή ελευθερώνεται στο ανθρώπινο σώμα και πως αλλάζει γεύση με το άκουσμα μουσικών ήχων και των αυξομειώσεων τους.

« Παλιότερα άρθρα

30 χρόνια ει-δικές μας ζωές 1987-2017

Ο χρόνος δεν είναι μόνο αριθμός που μετρά το διάνυσμα ανάμεσα σε δύο σημεία, το παρελθόν και το παρόν, είναι το περιεχόμενο που αφήνει το ει-δικό του βάρος στις ζωές των ανθρώπων. 30 χρόνια πέρασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου- Γυμνασίου και Λυκείου στην Ηλιούπολη-και οι μαθητές μας, νέοι και παλαιοί απόφοιτοι, εκφράζουν τα βιώματα, τις εμπειρίες και το αποτύπωμα που άφησε το σχολείο αυτό στις ει- δικές τους ζωές. Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη μας εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του σχολείου μας, θα ακολουθήσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Πληροφορίες :2109935714

Kατηγορίες

Σαν σήμερα

  1. 29/05/1453: «Πτώση» της Κωνσταντινούπολης. Η Πόλις εάλω έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου.

Πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς δικτύου σχολείων School Wellness τα οποία προστατεύουν την υγεία των μαθητών

European School Radio-το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο
Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων