Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας

Ο ιστότοπος του Ειδικού Σχολείου

Κοινωνική Υπηρεσία – Social service

Η Κοινωνική Υπηρεσία του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας προωθεί τις απαραίτητες ενέργειες προς την ανάπτυξη, ενδυνάμωση και εξέλιξη των μαθητών του σχολείου. Μέσω του ρόλου του ο κοινωνικός λειτουργός συχνά συνδέει ανθρώπους και δομές, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, αλλά και να ενισχύσουν την ευημερία τους.

Η Κοινωνική Υπηρεσία, λοιπόν, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ σχολείου, οικογένειας και άλλων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών με επίκεντρο το παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, ο κοινωνικός λειτουργός χρησιμοποιεί και τις τρεις μεθόδους Κοινωνικής Εργασίας με άτομα, ομάδες και κοινότητα και συγκεκριμένα:

Κατά την εγγραφή των μαθητών ενημερώνει τους γονείς για το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολικής μονάδας και τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας της.

Συγκεντρώνει τα στοιχεία της έκθεσης του κοινωνικού ιστορικού α) με ατομικές συνεντεύξεις με το γονέα και τα άλλα μέλη της οικογένειας, β) με επισκέψεις του στο σπίτι, γ) με συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Συνεργάζεται συστηματικά και προγραμματισμένα με τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου, επιδιώκοντας την ανάπτυξη υγιών ενδοοικογενειακών σχέσεων, την επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών και επεξεργασίας των σχέσεων.

Τέλος, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις – ενέργειες και οδηγίες παρέμβασης που θα διευκολύνουν το  μαθητή και την οικογένειά του στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος και θα στηρίξουν όλη την οικογένεια.

Οι συναντήσεις συμβουλευτικής γίνονται ατομικά ή ομαδικά σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας, την απόκτηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη κοινωνική ένταξη των μαθητών.

Διοργανώνει προγράμματα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Συνεργάζεται με το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. για την αξιολόγηση των μαθητών κατά την μετάβασή τους από τη Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια και κατά τη μετάβαση τους από το Γυμνάσιο στο Λύκειο ή σε άλλη δομή του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας.

Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ευρύτερους φορείς πρόνοιας, προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών.

Προετοιμάζει τους μαθητές και τους γονείς για την αποφοίτηση του μαθητή από το ειδικό σχολείο και φροντίζει για την προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτισή του.

Συνεργάζεται με το υπόλοιπο ειδικό επιστημονικό προσωπικό καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με στόχο την ομαλή φοίτηση του μαθητή και τη καλλιέργεια όλων των δεξιοτήτων του, καθώς και στη συνέχεια ενημερώνει συστηματικά τον ατομικό φάκελο του μαθητή, τηρώντας αυστηρά το απόρρητο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

30 χρόνια ει-δικές μας ζωές 1987-2017

Ο χρόνος δεν είναι μόνο αριθμός που μετρά το διάνυσμα ανάμεσα σε δύο σημεία, το παρελθόν και το παρόν, είναι το περιεχόμενο που αφήνει το ει-δικό του βάρος στις ζωές των ανθρώπων. 30 χρόνια πέρασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου- Γυμνασίου και Λυκείου στην Ηλιούπολη-και οι μαθητές μας, νέοι και παλαιοί απόφοιτοι, εκφράζουν τα βιώματα, τις εμπειρίες και το αποτύπωμα που άφησε το σχολείο αυτό στις ει- δικές τους ζωές. Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη μας εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του σχολείου μας, θα ακολουθήσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Πληροφορίες :2109935714

Kατηγορίες

Ιστορικό

Σαν σήμερα

15/4/1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός»
Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595 .
   - Σχετικές αναρτήσεις

15/4/421 π.Χ: Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
   - Σχετικές αναρτήσεις

15/4/: Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης
H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς δικτύου σχολείων School Wellness τα οποία προστατεύουν την υγεία των μαθητών

European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων