Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας

Ο ιστότοπος του Ειδικού Σχολείου

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Ειδικό βασισμένο στo Fashion Revolution (2019)

Δεκ 201912

Το φετινό Bazaar του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Αθηνών βασίζεται στην επανάχρηση, στη δημιουργική ανακύκλωση του ρούχου. Συλλέξαμε ρούχα που δεν φοράμε πια και αντί να τα στοιβάξουμε σε κάποια γωνιά της ντουλάπας μας ή να τα πετάξουμε, αποφασίσαμε να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία «ζωής».

Παράλληλα προμηθευτήκαμε ρετάλια ρούχων από μοδίστρα και βιοτεχνία ρούχων και «παίξαμε» μαζί τους. Κάνοντας αυτήν την επιλογή, συνειδητοποιήσαμε και εμείς και οι μαθητές μας αλλά και η ευρύτερη κοινότητα στην οποία ανήκει το σχολείο μας  πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη της ανταλλαγής, επανάχρησης και της δημιουργικής ανακύκλωσης (creative upcycling) των παλιών ρούχων ή ρεταλιών από βιοτεχνίες της Αθήνας.

Σκοπός μας είναι να αρχίσουμε όλοι μαζί να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να μελετήσουμε όλο το ταξίδι του ρούχου που φοράμε: από την παραγωγή και την ποιότητα της πρώτης ύλης στον τρόπο ραφής, τους κατασκευαστές του, το οικονομικό και περιβαλοντικό κόστος της παραγωγής ενός ρούχου, τις συνθήκες εργασίας αυτών που εργάζονται στη βιομηχανία του ενδύματος, την μεγάλη οικολογική καταστροφή που συνδέεται με αυτή κ.α.

Μέσα από τις δράσεις και τη συζήτηση με τους μαθητές προσπαθήσαμε να παρατηρήσουμε το σύγχρονο τρόπο ζωής μας, σύμφωνα με τον οποίο όλα γίνονται με σκοπό καταναλωθούν γρήγορα και να πεταχθούν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, οργανώσαμε δράσεις και εργαστήρια στα οποία με τα παλιά μας ρούχα κάναμε τα εξής:

  1. ανταλλαγή ή δωρεάν διάθεση των second hand ρούχων (πλυμένα και σιδερωμένα).
  2. πώληση των ρούχων (με ένα συμβολικό ποσό) οργανώνοντας ένα εικονικό κατάστημα μεταχειρισμένων ρούχων.
  3. Επανάχρηση, μεταποίηση, δημιουργική ανακύκλωση των παλιών μας ρούχων ή ρεταλιών. Η ομάδα μαθητών και καθηγητών που συμμετέχει στη δράση δουλεύει πυρετωδώς και κατασκευάζει από τσάντες, κοσμήματα ώς χριστουγεννιάτικες κάρτες με τα υφάσματα που συνέλεξε.

Γιατί επιλέξαμε όμως ως πρώτη μας ύλη το ρούχο; Τι επιθυμούμε να μάθουν και να βιώσουν οι μαθητές τους σχολείου μας από μία δράση σαν και αυτή; Μια γρήγορη αναζήτηση Google θα εμφανίσει βασικές πληροφορίες:

Η μόδα είναι υπεύθυνη για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.  Η βιομηχανία του ρούχου είναι παγκοσμίως η δεύτερη πιο επιβλαβής για το περιβάλλον μετά το πλαστικό και το πετρέλαιο. Επίσης είναι αυτή στην οποία απασχολούνται το μεγαλύτερο ποσοστό σύγχρονων σκλάβων (στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες 70%).

Προσπαθήσαμε λοιπόν να συντονιστούμε σε μία προσπάθεια συνειδητοποίησης και υιοθέτησης μιας νέας στάσης ζωής μέσα και έξω από το σχολείο, για να χτίσουμε σιγά σιγά μία μικρή κοινότητα ανθρώπων που θα μπορεί να έχει τη γνώση και τη δύναμη να επιλέγει, να εκτιμά και να αναδημιουργεί αυτά που ήδη έχει, με σκοπό την προώθηση της Ηθικής μόδας (Ethical Fashion).

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε το θάρρος και τη δύναμη των επιλογών μας, να εφευρίσκουμε λύσεις και ρούχα που ταιριάζουν στη μοναδικότητά μας αλλά και  να βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία καλλιέργειας της δημιουργικότητάς μας.

Εκπαιδευόμαστε στη μεταμόρφωση του εαυτού μας και των πραγμάτων που χρησιμοποιούμε και φοράμε, σε συνάρτηση με  την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Για αυτό αποφασίσαμε να εντάξουμε τη δράση μας στην παγκόσμια καμπάνια του Fashion Revolution.

 

Αφήστε μια απάντηση

30 χρόνια ει-δικές μας ζωές 1987-2017

Ο χρόνος δεν είναι μόνο αριθμός που μετρά το διάνυσμα ανάμεσα σε δύο σημεία, το παρελθόν και το παρόν, είναι το περιεχόμενο που αφήνει το ει-δικό του βάρος στις ζωές των ανθρώπων. 30 χρόνια πέρασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου- Γυμνασίου και Λυκείου στην Ηλιούπολη-και οι μαθητές μας, νέοι και παλαιοί απόφοιτοι, εκφράζουν τα βιώματα, τις εμπειρίες και το αποτύπωμα που άφησε το σχολείο αυτό στις ει- δικές τους ζωές. Σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη μας εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του σχολείου μας, θα ακολουθήσει συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. Πληροφορίες :2109935714

KατηγορίεςΣαν σήμερα

  1. 27/01/: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο ʼουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς δικτύου σχολείων School Wellness τα οποία προστατεύουν την υγεία των μαθητών

European School Radio-το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων