Μονή Παναγίας Καλόπετρας (Monastery of Panagia Kalopetra)

Απόσπασμα από το βιβλίο: Η Ιστορική Μονή της Παναγίας Καλόπετρας Θολού Ρόδου, Δρ. Χάρης Κουτελάκης & Μαρία Καραγιάννη-Μαρμαροκόπου

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε ένα μικρό πλάτωμα που σχηματί­ζεται σε κείνο το σημείο του βουνού «Λευκόποδα» ή «Λευτόπαγος». Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με το όνομα της οικογένειας του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που στις 3 Φεβρουάριου του 1775 έ­γινε ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας και στη θέση αυτή έμενε ως τα 1782. Αυτό το γεγονός κάνει το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλόπετρας να θεωρείται ένα από τα ιστορικά μοναστήρια της Ρόδου αλλά και της Ελλάδος.

Σε μία πανέμορφη τοποθεσία στα ΝΑ της Κοινότητας Θολού (Θεολόγου Ρόδου) και ακριβώς εκεί που τελειώνουν τα σύνορα του Θολού στην περιοχή Καλαμώνα και αρχίζουν τα όρια της Κοινό­τητας Ψίνθου, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλόπετρας, στο οποίο φθάνουμε από την Ψίνθο, αλλά και από το Θολό πολύ εύκολα και άνετα, διασχίζοντας ένα σύγχρονο ασφαλτωμένο δρόμο, αφού περάσουμε τις «Πεταλούδες», τα «Μαλά» (Ομαλά) και αφού αντικρίσουμε στα δεξιά μας το «Κασιρί».

Γραπτές ιστορικές πηγές που αποδείχνουν τη σχέση της Μονής Καλόπετρας Θολού Ρόδου με την οικογένεια του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας είναι δύο μαρμάρινες ε­πιγραφές που σήμερα βρίσκονται εντοιχισμένες πάνω από την εί­σοδο του ναού, μια μικρή που φέρει τη χρονολογία 1784 και τα αρ­χικά ΑΛ ΞΑ ΥΨ ΒΒ ΜΛ ΔΒ (που σημαίνουν Αλέξανδρος Υψηλόντης, Βοεβόδας Μολδοβλαχίας) και μια άλλη μεγαλύτερη κιηιτορική επι­γραφή, σε διαστάσεις 43X46 εκ. και πάχους 0,7 εκ. Από την οποία πληροφορούμεθα ότι ο ναός είναι αφιέρωμα του Αλ. Υψηλάντη και ανοικοδομήθηκε στα 1782-1784 έπειτα από τάξιμο που έκαμε ο ηγεμόνας στην Παναγία.

Στο μοναστήρι και την περιοχή “Λάμνα” θα βρούμε τις χαρακτηριστικές υπεραιωνόβιες ελιές της κοιλάδας.