Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum)

Απόσπασμα από youtube: Κανάλι ΡΟΔΟΣυλλέκτης ΡΟΔΟΣ

https://www.youtube.com/watch?v=gnZyOV627ZU

Στο χώρο της Κοιλάδας των Πεταλούδων ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2001, με πρωτοβουλία του δήμου Πεταλούδων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ρόδου.

Το νέο αυτό Μουσείο, στεγασμένο στα ανακαινισμένα ιταλικά κτίρια του 1930, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνδυάσει την απόλαυση ενός περιπάτου στην πανέμορφη Κοιλάδα με μιαν υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τη χλωρίδα και πανίδα του μοναδικού αυτού βιότοπου.

Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας, του νησιού της Ρόδου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και ορυκτά και πετρώματα. Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος είναι το εκκολαπτήριο -εκθετήριο πεταλούδων, με ζωντανά εκθέματα, που αναπαράγονται και συντηρούνται σε ειδικό θερμοκήπιο στον κήπο του Μουσείου. Στο χώρο του Μουσείου λειτουργούν επίσης βιβλιοθήκη και σύγχρονο εντομολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο. Στο Μουσείο, τέλος, λειτουργεί ειδικός χώρος ελέγχου της Κοιλάδας μέσω κλειστού κυκλώματος σε 24ωρη βάση, ώστε να αποφεύγεται η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του βιότοπου από τους επισκέπτες.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ρόδου με τις πολλαπλές του λειτουργίες συντελεί στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί όμως και ένα σημαντικό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διαχείριση και προστασία του μοναδικού φυσικού κάλλους βιοτόπου της Κοιλάδας των Πεταλούδων.