Αρχείο για "Σεπτέμβριος, 2012"

είναι κόκκινο σαν αίμα!

76 περίπου χρόνια αφότου το φασιστικό απόσπασμα πήρε τον Λόρκα από το σπίτι στην Γρανάδα -όπου έμενε για λόγους ασφάλειας λίγο καιρό- ,δεν  έχει βρεθεί ακόμα ούτε η σωρός του ,ούτε εννοείται κάποιος τάφος ή κενοτάφιο. Ο ποιητής ,θεατρικός συγγραφέας και τόσα άλλα ,του έρωτα ,του πάθους αλλά και της ανθρώπινης κι επαναστατικής δικαιοσύνης ,χωρίς να δηλώσει επαναστάτης ,χάθηκε το όμορφο καλοκαίρι του ισπανικού ‘εμφύλιου’ στις 19-8-1936 σε ηλικία 38 ετών ,ίσως στο ρέμα του μικρού χωριού Βιθνάρ όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι δολοφονημένων απ’τους φασίστες ,όμως τα λόγια και τα έργα του θα λάμπουν πάντα και σαν τέτοια θα είναι η χειρότερη γροθιά στα στομάχια των κάθε είδους φρανκιστών όλων των τόπων κι εποχών .

ROMANCE DE LA LUNA ,LUNA
 La luna vino a la fragua
con su polisón de nardos.
El niño la mira mira.
El niño la está mirando.
En el aire conmovido
mueve la luna sus brazos
y enseña, lúbrica y pura,
sus senos de duro estaño.
Huye, luna, luna, luna.
Si vinieran los gitanos,
harían con tu corazón
collares y anillos blancos.

Niño, déjame que baile.
Cuando vengan los gitanos
te encontrarán sobre el yunque
con los ojillos cerrados.
Huye luna, luna, luna,
que ya siento sus caballos.
Niño, déjame, no pises
mi blancor almidonado.

El jinete se acercaba
tocando el tambor del llano.
Dentro de la fragua el niño,
tiene sus ojos cerrados.
Por el olivar venían,
bronce y sueño, los gitanos.
Las cabezas levantadas
y los ojos entornados.

Cómo canta la zumaya,
¡ay, cómo canta en el árbol!
Por el cielo va la luna
con un niño de la mano.

Dentro de la fragua lloran,
dando gritos, los gitanos.
El aire la vela, vela.
El aire la está velando.

ελευθερία ή ησυχία;

αγρύπνια…

πρόλογος…

το πρόσωπο του τέρατος…

του κυρ-Κώστα…

…του Βάρναλη ο στίχος : <<απ΄τα τσακάλια δεν γλυτώνεις με ευχές και παρακάλια>>.

χωρίς σχόλια…

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα πως αισθάνεται ένοχος για τα χρήματα που έχει κερδίσει.

“Αισθάνομαι συνεχώς ενοχές για τα λεφτά που κέρδισα από τη δουλειά μου και δεν το έκρυψα ποτέ. Αμείφθηκα από τη δουλειά μου έντιμα και καθαρά. Δυστυχώς, ποτέ δεν τα κατάφερα να ταυτιστώ με τον σύγχρονο τίτλο του πετυχημένου, ώστε να μην αισθάνομαι ενοχές. Δεν ισοπεδώθηκα” ήταν η δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Αγγελάκα.

Ο Γιάννης Αγγελάκας, σε επιστολή του προς τον Γιώργο Νταλάρα, τον καλεί να κρατήσει για τον εαυτό του και την οικογένειά του το απολύτως απαραίτητο κομμάτι της περιουσίας του και να προσφέρει την υπόλοιπη για να απαλύνει τον πόνο μερικών από τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

“ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ

Αγαπητέ κύριε Νταλάρα  όλοι γνωρίζουν πως οι ενοχές είναι το βασικό ψυχολογικό υπόβαθρο κάθε μεγάλης δημιουργικής καλλιτεχνικής ψυχής και πως είναι φυσιολογικό όσο ο καλλιτέχνης γιγαντώνεται πνευματικά να γιγαντώνεται παράλληλα και η υλική του  περιουσία, πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει σε ψυχολογικό  ηθικό και δημιουργικό αδιέξοδο.

Κατανοώντας λοιπόν το δράμα που βιώνετε σαν τέτοιος καλλιτέχνης αυτό το καιρό, παράλληλα με το άλλο μεγάλο εθνικό μας δράμα, έχω να σας προτείνω (απορώ πως δεν το σκεφτήκατε μόνος σας) να κρατήσετε για σας και την οικογένεια σας το απολύτως απαραίτητο κομμάτι της περιουσίας σας και να προσφέρετε την υπόλοιπη για να απαλύνετε τον πόνο μερικών έστω από τους εκατομμύρια αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Προχωρήστε άφοβα στην προσωπική  και καλλιτεχνική σας απελευθέρωση και ενταχθείτε σιγά σιγά στο κίνημα του συναισθηματικού κομμουνισμού που γιγαντώνεται και αυτό τελευταία στους κύκλους των καλλιτεχνών και των διανοούμενων της πατρίδας μας”.

Από: NEWS247

radical desire…

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ…
Ι
Μην ψάχνεις ποτέ τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αντισταθείς. Δεν θα τους βρεις ποτέ, γιατί δεν υπάρχουν λόγοι να αντισταθείς. Η αντίσταση δεν βασίζεται σε λόγους. Η αντίσταση είναι προσανατολισμός της ύπαρξης, δεν ανήκει στην τάξη των έλλογων υπολογισμών.
ΙΙ
Όσο υποκρίνεσαι πως ψάχνεις τους λόγους, όσο ξοδεύεις τη ζωή σου ψάχνοντας εκεί όπου είναι σίγουρο ότι δεν θα βρεις τίποτε, τόσο θα σου προσφέρονται λόγοι να μην αντισταθείς. Γιατί βέβαια υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να συναινέσεις με ό,τι υπάρχει γύρω σου. Ο κόσμος είναι γεμάτος λόγους για να μην αντισταθείς. Η μεγαλύτερη νομιμοποίηση της πραγματικότητας, όσο άδικη ή δολοφονική και αν καταλήξει να είναι αυτή, είναι ότι υπάρχει.

ΙΙΙ
Το χειρότερο που συμβαίνει, το χειρότερο που μολύνει την κάθε σου μέρα, γίνεται συνώνυμο του οικείου, αυτού το οποίο καταντάς να φοβάσαι να χάσεις. Όσο φοβάσαι το χειρότερο που δεν έγινε ακόμα περισσότερο από το χειρότερο που συνήθισες και θα εξακολουθείς να συνηθίζεις, τόσο θα γίνεσαι ο ίδιος μέρος του προβλήματος για το οποίο υποκρίνεσαι πως ψάχνεις λύσεις.
ΙV
Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν λες ότι απλώς “προσπαθείς να ενημερωθείς αρκετά πριν αποφασίσεις για το πρακτέο.” Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Ποτέ δεν θα πεις “αρκετά” στην “ενημέρωση”. Η ενημέρωση που ζητάς είναι απλώς η εθιστική πρέζα που σου επιτρέπει να επιβιώσεις μέσα στο αβίωτο.
V
Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν λες ότι θα ήθελες να αντισταθείς αλλά δεν βρίσκεις άλλους που να αντιστέκονται. Η αντίσταση δεν βασίζεται στη θέληση, δεν αποτελεί πράξη θέλησης. Η αντίσταση προϋποθέτει μόνο ένα “δεν γίνεται αλλιώς”, χωρίς δόξα και χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για το αν τούτη η βεβαιότητα αφορά οποιονδήποτε άλλο.
VI
Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν λες ότι περιμένεις να σε πείσουν να αντισταθείς. Η απόφαση για αντίσταση δεν είναι συνέπεια επιτυχημένης πειθούς. Αυτό που είναι προϊόν επιτυχημένης πειθούς είναι η συνέργεια, η συνενοχή, και ο συμβιβασμός.
VII
Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν επικαλείσαι “επιπλοκές”, πολυπλοκότητες, δυσκολίες και δυσχέρειες που σε παρεμποδίζουν απ’ το να αντισταθείς. Αυτό που ήξερε ο τελευταίος αγράμματος χωρικός που σήκωσε κάποτε την τσουγκράνα απ’ το χώμα στον ουρανό είναι μόνο πως δεν μπορεί να ζήσει άλλο με τον ίδιο τρόπο, πως αυτό που ζει δεν είναι ζωή. Ο άνθρωπος αυτός δεν επέλυσε τίποτε, ούτε πίστεψε πως επιλύει κάτι. Απλά σταμάτησε να ψάχνει απαντήσεις και έγινε ο ίδιος η ερώτηση.
Από: lenin reloaded

Buena vista social club!

το μυριστό τ’αστέρι…

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση