…ώρα 04:10 π.μ.,ο Ν. Μπελογιάννης και 3 ακόμη λαϊκοί αγωνιστές μεταφέρονται στο στρατόπεδο Γουδή και εκτελούνται από το μετεμφυλιακό κράτος ,ώρα και μέρα που δεν εκτελούσαν ούτε οι Γερμανοί. Λίγο ως πολύ .όλοι κάτι γνωρίζουν για την ιστορία του ,άκουσαν ή έμαθαν ,ξεφύλλισαν το βιβλίο του ”Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα” ,εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα…Όμως ο Μπελογιάννης ,ο Πλουμπίδης ,η ‘Ελλη Παππά και κυρίως οι άνθρωποι με καρδιά και χωρίς επώνυμο ,δηλαδή όλοι όσοι δεν αποδέχτηκαν τον ρεαλισμό της κατοχής και την ήττα του ’49 ,έδωσαν νόημα στην λέξη αντίσταση ,λάμπουν με πράξεις ενάντια στην συνεχιζόμενη κατοχή του κεφάλαιου και του ιστορικού κράτους ,αν και νεκροί βιολογικά ,είναι στους καθημερινούς αγώνες για την λεφτεριά ,πιο νέοι από ποτέ ,ενάντιοι σε κάθε τυρρανία ,ενάντιοι στον εξανδραποδισμό της λέφτερης σκέψης και πάλης ,μπροστά στον πόλεμο για ένα καλύτερο αύριο…αυτό που ενοχλούσε πάντα τους κατακτητές ,τους συνεργάτες, τους παραχαράκτες είναι η ηθική τους υπεροχή…οι άβουλοι ας κοιτάξουν την δουλίτσα τους…
Αρχείο για "Μάρτιος, 2012"
κυριακή 30 μάρτη 1952
Μαρ 12 31
Η παράδοση των μαθητικών παρελάσεων είναι πολύ παλιά στη χώρα μας. Οι ρίζες της φθάνουν στον προηγούμενο αιώνα. Οι πρώτοι που παρέλαυναν ήταν οι φοιτητές σε στιγμές εθνικής κινητοποίησης. Τα σχολεία εμφανίζονται παραταγμένα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1924, ημέρα που συνέπιπτε με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Τα επόμενα χρόνια ανφέρονται μόνο πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών που πλαισιώνουν τη στρατιωτική παρέλαση. Το 1932 στην Αθήνα τα σχολεία συμμετέχουν μαζί με τους προσκόπους, τη “φρουρά της πόλης” και τις “εθνικιστικές οργανώσεις” σε παρέλαση ενώπιον επισήμων στον Αγνωστο Στρατιώτη.
Ομως για πρώτη φορά η μαθητική παρέλαση παίρνει χαρακτήρα επίσημο και συμπληρωματικό ως προς τη στρατιωτική, από το 1936. Το Μάρτιο της χρονιάς αυτής παρελαύνουν τα σχολεία επικεφαλής της πομπής, μπροστά στον Μεταξά και τον Βασιλιά. “Πρώτον παρήλασαν τα σχολεία, άι οργανώσεις, οι τροχιοδρομικοί, αντιπροσωπεία χωρικών Μακεδόνων με τας εθνικάς των ενδυμασίας, οι παλαιοί πολεμισταί”, διαβάζουμε στο ‘Εθνος’ της 25.3.36. Ακολούθησε το στράτευμα. Ηταν μια πρώτη δοκιμή για τον επίδοξο δικτάτορα. Λίγους μήνες αργότερα, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνείδησης της νεολαίας και θα χρησιμοποιήσει γιορτές και παρελάσεις ως όργανα για την επίτευξη των σκοπών της. Το φασιστικό μοντέλο που θαύμαζε ο δικτάτορας πρόβλεπε κάθετη στρατιωτική οργάνωση της νεολαίας και έδινε ιδιαίτερο βάρος στις “γυμναστικές επιδείξεις”, στις “παρατάξεις”, στις “παρελάσεις” και στις “λαμπαδηφορίες”. Η ελληνική μίμηση δεν έφτασε βέβαια την εφιαλτική επιβλητικότητα των γιορτών που οργάνωνε ο Μουσολίνι ή ο Χίτλερ , αλλά ακολουθούσε πιστά τη συνταγή τους. Στο διάστημα αυτό, η προσοχή δόθηκε κυρίως στην οργάνωση της ΕΟΝ, και δια μέσου αυτής επιβάλλονταν στα σχολεία οι επιδιωκόμενοι καταναγκασμοί.
Ο ίδιος ο Μεταξάς σημειώνει στο Ημερολόγιό του στις 25 Μαρτίου 1938: “Τι όνειρο ήταν χθες και σήμερα! -Χθες στο πεδίον του Αρεως με την Εθνική Νεολαία. Το έργον μου! Εργον που ενίκησε μέσα σε τόσες αντιδράσεις! Σχεδόν 18 χιλιάδες παιδιά από Αθήνας και Πειραιά, περίχωρα και από πολλές επαρχίες. Φάλαγξ “Ι.Μεταξά” Πατρών! (…) -Σήμερα. Τελετή. Ενθουσιασμός. Αποθέωσις. Παρέλασις στρατού θαυμασία. Απόγευμα παρέλασις Σχολείων Προσκόπων κτλ. και Εθνικής Νεολαίας με τα Τάγματα εις την ουράν. Αι φάλαγγες της ΕΟΝ ατέλειωτοι! Ολοι ντυμένοι! Περίπου 12-14 χιλιάδες! Εντύπωσις εις τον κόσμον καταπληκτική!”
Σε μια από τις δεκάδες παρελάσεις μαθητών-φαλαγγιτών που οργάνωσε η 4η Αυγούστου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Μεταξάς απευθύνθηκε προς τον Γεώργιο Γλίξμπουργκ: “-Ιδού, Μεγαλειότατε, ο στρατός σας, εις τον οποίον και μόνον πρέπει να στηρίζεσθε.” Ο Βασιλιάς θυμόταν το μάθημά του. Και στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1941 συνεχάρη με ημερήσια διαταγή του την ΕΟΝ, η οποία “με πλήρη συνείδησιν της μεγάλης ημέρας, παρήλασεν ενώπιόν μου εις αρτίους σχηματισμούς και παρετάχθη κατά την δοξολογίαν με υπερηφάνειαν και κατανόησιν (…) Δια της τοιαύτης εμφανίσεώς της, ελάμπρυνε την ημέραν της Εθνικής μας Εορτής, αναπληρώσασα τον Στρατόν μας, όστις γενναίως μάχεται δια την τιμήν και Ελευθερίαν της Πατρίδος.”
Από τότε η σχολική παρέλαση συνδέθηκε απόλυτα με τη στρατιωτική, και η απουσία των μαθητών θεωρήθηκε αξιόποινη πράξη, ισοδύναμη με την παράβαση στρατιωτικού καθήκοντος. Η εμφυλιοπολεμική περίοδος δεν βελτίωσε φυσικά τις συνθήκες. Η δικτατορία δε χρειάστηκε να κάνει τίποτα περισσότερο απ’ το να κοντύνει λίγο τα μαλλιά των αγοριών και να μακρύνει τις φούστες των κοριτσιών. Ηδη στην πρώτη παρέλαση της επταετίας, ο τότε “αντιπρόεδρος” Σπαντιδάκης δήλωνε πολύ ευχαριστημένος: “Είμαι άπολύτως ικανοποιημένος από την εν γένει εμφάνισιν των παρελασάντων τμημάτων (sic) της μαθητιώσης νεολαίας Θεσσαλονίκης. Κατεδείχθη, ότι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, ενστενισθέντες τας αρχάς της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου, δίδουν ιδιαιτέραν προσοχήν εις την εκπαίδευσιν και μόρφωσιν της μαθητιώσης νεολαίας, της οποία το φρόνημα και το ήθος είναι λίαν υψηλά σήμερα.”
Και οι κυβερνήσεις της μεταπόλίτευσης δεν διανοήθηκαν να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα των υποχρεωτικών μαθητικών παρελάσεων. Φρόντισαν μόνο να απαλύνουν τις ακρότητες του στρατιωτικού καθεστώτος και να προσαρμόσουν τον καταναγκασμό στα “δημοκρατικά ήθη”. Αλλωστε και η Αριστερά που είχε απήχηση εκείνη την εποχή δεν ζήτησε ποτέ να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις. Απαίτησε μόνο να συμπεριληφθούν στους παρελαύνοντες και τα σωματεία των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης.
Για μία και μόνο φορά ετέθη θέμα κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων ως αναχρονιστικού θεσμού, αλλά αμέσως η ιδέα απερρίφθη κατηγορηματικά. Ηταν τον Φεβρουάριο του 1984, όταν δημοσιεύθηκε η είδηση. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ειδήσεις” επιδοκίμασε την απόφαση: “Αξια για κάθε έπαινο η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας να θέσει τέρμα στις παρελάσεις των μαθητών. Το ολοκληρωτικής νοοτροπίας έθιμο της στρατιωτικοποίησης των νέων, ακόμα και των εξάχρονων παιδιών, με τη ‘ζύγιση’ και τη ‘στοίχιση’, με την ‘κεφαλή δεξιά’, με την απόδοση τιμών στον υπουργό, στο νομάρχη ή στο δεσπότη, δεν συναντάται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οχι πάντως στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Γιατί καλλιεργεί στη νεά γενιά ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας, τέτοια που ελάχιστα συμβάλλει στη διαμόρφωση ελεύθερων κι ανεξάρτητων συνειδήσεων.”
Η εφημερίδα καλά τα έλεγε. Μόνο που την ίδια μέρα, ο τότε υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης έσπευδε να διαψεύσει την είδηση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ούτε απόφαση ούτε καν παρόμοια σκέψη δεν υπήρχε. Από τότε κανείς υπουργός δεν διανοήθηκε να αναρωτηθεί για τη σχέση μιας στρατιωτικής επίδειξης με τη διαδικασία της εκπαίδευσης.
(www.iospress.gr. Ελευθεροτυπία, 29/10/1995)
ένα τραγούδι για τον αργύρη.
Μαρ 12 18
Στις μέρες αυτές που ο κόσμος μετράει και την παραμικρή συναλλαγή του με κάθε σημείο της κατανάλωσης ,που προϋποθέτει μόλις λίγα ευρώ ,αλλά είναι άκρως απαραίτητη για την επιβίωση ,σαν από μηχανής θεοί εμφανίζονται τηλεοπτικοί σταθμοί ,αρχιμαντρίτες ,καταναλωτικές οργανώσεις ,πονηροί παραγωγοί αγροτικών προιόντων ,σουπερμάρκετ ,καλλιτέχνες κι άλλοι πολλοί για να δικαιολογήσουν και να απαλύνουν την επιβολή της χειρότερης λιτότητας που έχουμε ζήσει ,την ολοένα και μικρότερη αγοραστική μας ικανότητα ,που συνεπάγονται οι μειώσεις μισθών και μεροκάματων ,αλλά και η πνευματική και ηθική εξαθλίωση που την συμπληρώνουν.
Έτσι μας καλούν εμείς οι ίδιοι να μαζέψουμε τρόφιμα για τα συσσίτιά τους ή να παραγγέλνουμε μέσω ίντερνετ πατάτες ,ρύζια και λάδι ,να τραγουδήσουμε πάνω από τον εξοβελισμό κάθε κοινωνικής αντίδρασης τα ξινισμένα τους νοήματα κλπ ,κλπ…
Να ξεκαθαρίσουμε δυo πράγματα…
Δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τίποτα από τον μόχθο και την κλεμμένη υπεραξία των εργαζόμενων που έχουν συσσωρεύσει στα ταμεία ,στις τσέπες και στις εκκλησίες τους.Αντίθετα ζητάνε κι άλλα πάλι από τους εργαζόμενους.
Υποτίθεται χτυπούν το σύστημα διανομής αγροτικών προιόντων ,διατίθοντας σε χαμηλότερες τιμές κάποια προιόντα.
Πού βρίσκεται το ψέμα και πού η αλήθεια;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ,τα αδιάθετα της προηγούμενης σοδειάς ,αντί να καταστραφούν τα ρίχνουν στην αγορά. Αντί να τα διαθέσουν δωρεάν στον κόσμο ,όσα απ’ αυτά είναι σε καλή κατάσταση ,κάποιοι επιτήδειοι βγάζουν κι απ’ αυτό. Άθελά τους δείχνουν όμως πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα διανομής κι ανταλλαγής χωρίς μεσάζοντες .
Το ζήτημα της τιμής ενός προϊόντος είναι επίσης πολύ συζητήσιμο. Προφανώς ,δεν έχει στοιχίσει παρά ελάχιστα στους περισσότερους παραγωγούς το μάζεμα της πατάτας ,αφού στηρίζεται σε υποτυπώδη μεροκάμαατα , ανύπαρκτη ασφάλιση και κλοπή του μόχθου των μεταναστών .Συν του ότι κάποιοι κάνουν πολιτική πάνω σε αυτό τον κυκεώνα- που δείχνει την βάση ύπαρξης του συστήματος εκμετάλλευσης σήμερα- δήμοι ,μεταπράτες ,κοινωνικοί παντοπώλες κλπ.
Ο εργαζόμενος ,ο άνεργος κι όλοι αυτοί που συγκροτούν σήμερα την πλειοψηφία του πληθυσμού ,μπορούν να συνειδητοποιήσουν πού είναι η πραγματική τους δύναμη ,αντί να θελήσουν να την βγάλουν φτηνότερα. Ακόμα κι οι ξεπεσμένοι μικροαστοί που χάνουν την κοινωνική τους θέση ως συνέπεια των βίαιων μεταβολών ,κι οργίζονται λιγάκι περισσότερο ή παθαίνουν κατάθλιψη ,αρκεί να απαντήσουν σε στοιχειώδεις και πρωταρχικές ερωτήσεις .
Πώς εξηγείται ,ενώ ο κόσμος δυσκολεύεται έως πεινάει ,δίπλα στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας ή στους χώρους που πάτε για να ζητήσετε δουλειά ,η κανονική ροή των πραγμάτων ,σαν να μην συμβαίνει τίποτα;
Πώς εξηγείται η συσσώρευση όλου αυτού του πλούτου και η πληθώρα αγαθών στα μεγάλα καταστήματα και στα σουπερμάρκετ ,ενώ εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε ,παρά ελάχιστα;
Μήπως πρόκειται για την από δεκαετίες κλεμμένη μας υπεραξία και την ουσία της συσσώρευσης του κεφάλαιου;
Μήπως μπορούμε να διεκδικήσουμε άμεσα την επιστροφή των κλεμμένων μισθών μας και ταυτόχρονα δουλειά για όλους;
Μήπως το χρέος για το οποίο μας μιλάνε δεν είναι χρέος των εργαζόμενων και των ανέργων ,αλλά του συστήματος της καπιταλιστικής διαχείρισης ,των τραπεζών και των αφεντικών γενικότερα;
Μήπως πρέπει και μπορούμε να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα, να διεκδικήσουμε δωρεάν όλα τα καταναλωτικά και κοινωνικά αγαθά ,παιδεία ,υγεία κλπ ,αφού έτσι κι αλλοιώς μας ανήκουν όλα;
Μήπως αυτό το σύστημα ρύθμισης της καθημερινής ζωής του ανθρώπου και της κοινωνίας έφαγε τα ψωμιά του;
Μήπως πρέπει πρώτα δίπλα στους νέους ταγματαλήτες της πολιτικής εξουσίας να εμφανιστούν οι νέοι μαυραγορίτες και λαδέμπορες για να το συνειδητοποιήσουμε;
Σε μια κοινωνία που τείνει να αυτοκαταργηθεί ,συνθλίβοντας τις πραγματικές σημασίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης ,που η διαχείριση της μιζέριας ρίχνει στα τάρταρα της ανυποληψίας τα προτάγματα και τις πρακτικές της απελευθέρωσης του ανθρώπου ,αλλά και της ίδιας της κοινωνίας ,από τα δεσμά κεφάλαιου και πολιτικής εξουσίας ,της ιεραρχημένης και ανθρωποβόρας ρύθμισης των κοινωνικών υποθέσεων σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής ,οι νεοπρολετάριοι-φτωχοδιάβολοι μπορούν να βγάλουν από μέσα τους μια νέα προοπτική: αυτή της άμεσης ,ριζικής κι ισότιμης μεταβολής των καταστάσεων ,να ξεκολλήσουν από το τέλμα την ιστορία…
Για σηκωθείτ’ απάνω!
Μαρ 12 17
Ντάριο Φο: μήνυμα!
Μαρ 12 3
Ντάριο Φο, μήνυμα προς αγανακτισμένους
κολλεκτίβες!!!
Μαρ 12 3
Οι κολεκτίβες στην επαναστατημένη Ισπανία (1936-1938)