Το Blog της λέσχης ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου Σούδας.
Την Τρίτη 2 Απριλίου πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή που συνδιοργάνωσε η Λέσχη μας, με τις αντίστοιχες Λέσχες των Γυμνασίων 1ου και 2ου Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν μια κοινή δράση που αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους καθηγητές των προγραμμάτων, έτσι ώστε να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ των λεσχών μας, αλλά και γενικότερα μεταξύ των σχολείων μας. Μετά από ένα μήνα συνεννοήσεων και προετοιμασιών ξεκινήσαμε για το Ηράκλειο που ήταν και ο προορισμό μας.
Πρώτη μας στάση ήταν το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Μαθηματικό Τμήμα που μας υποδέχτηκε στο καινούριο του κτήριο. Φτάσαμε νωρίς οπότε είχαμε χρόνο για ένα γρήγορο σνακ στο κυλικείο του τμήματος. Ο χρόνος ήταν αρκετός και τον αξιοποιήσαμε διοργανώνοντας κάποια παιχνίδια έτσι ώστε καθηγητές και μαθητές να γνωριστούμε καλύτερα και να γίνουμε μια ομάδα.
[dailymotion k4OlywhcutTyf03X67w nolink]
Η ώρα πήγε 12 και το προκαθορισμένο ραντεβού με τον κύριο
[dailymotion kiYAJJ0fpMTzsq3Xdua nolink]
Μέτα το τέλος της διάλεξης, ο κ. Λάμπρου μας ξενάγησε στους νέους χώρους του Μαθηματικού τμήματος. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν μια και για πρώτη φορά επισκέπτονταν ένα αμφιθέατρο. Αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Λάμπρου, ξεκινήσαμε για το χωριό Μυρτιά που ήταν ο δεύτερος σταθμός της εκδρομής μας, για να επισκεφτούμε το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης.
Έπειτα από μισή ώρα φτάσαμε στο γραφικό χωριό Μυρτιά όπου τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο 1:30 περίπου ώρας για φαγητό και χαλάρωση. Όταν έφτασε τρεις (3) η ώρα μπήκαμε στο μουσείο όπου μας υποδέχτηκε το προσωπικό και μια καταπληκτική μουσειολόγος Στέλλα το όνομα της (δύστυχος δεν θυμάμαι το επίθετό της). Κατάφερε να κερδίσει τα παιδιά από την πρώτη στιγμή. Τα χώρισε σε ομάδες και με διάφορα παιχνίδια ξεναγήθηκαν στο χώρο μετατρέποντας την κάθε ομάδα και τον κάθε μαθητή ξεχωριστά σε ερευνητή της ζωής και των έργων του Καζαντζάκη. Επί δύο συνεχόμενες ώρες τα παιδιά και η κ. Στέλλα αλληλεπιδρούσαν δίνοντας άλλο νόημα στο όρο «ξενάγηση μαθητών σε μουσείο». Θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε για την ωραία εικόνα που μετέφερε στα παιδιά για το τι είναι μουσείο, σπάζοντας το στερεότυπο μουσείου=βαρετά που πολλές φορές διακατέχει τους μαθητές.
Η ώρα έφτασε πέντε (5) και ήρθε η ώρα της επιστροφής. Στα Χανιά φτάσαμε στις 8 (όπως προέβλεπε το πρόγραμμα) κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι, γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες που θα μείνουν στους μαθητές μας και ελπίζουμε να τους επηρεάσουν και να τους συντροφεύουν στην ζωή τους.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία Καλαθάκη (Σχολική Σύμβουλο στον κλάδο Π04 και στο συμβούλιο των Σχολικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Χανίων) για το ενδιαφέρον που έδειξε για τις Λέσχες μας και την επίσκεψη που μας έκανε στην Μυρτιά με το που έμαθε ότι θα πηγαίναμε εκεί.
Αφήστε μια απάντηση