Νίκος Αγγούσης…το κλαρίνο αλλιώς!

IMG 20230331 113752

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία νά επισκευθεί το σχολείο μας ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Νίκος Αγγούσης.
Κεντρικό θέμα της παρουσίασης ήταν η θέση της παραδοσιακής μουσικής στην σύγχρονη δημιουργία και πως τα διαφορετικά είδη μουσικής μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα μας παρουσίασε τις δυνατότητες του κλαρίνου σε διάφορες παραδοσιακές μελωδίες.

Ο Νίκος Αγγούσης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι μουσικός τρίτης γενιάς, της γνωστής μουσικής οικογένειας Δοϊτσίδη (Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη). Τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα προέρχονται από την οικογένεια του και συγκεκριμένα από τον παππού του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, ο οποίος

ο οποίος αποτέλεσε και το κύριο μουσικό του πρότυπο.

Η πρώτη συστηματική ενασχόληση του με το κλαρίνο (σε πρώτη φάση κλασικό) ξεκίνησε στην ηλικία των 12 ετών με πρώτο του δάσκαλο τον Γερμανό Johan Weis, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία ως τα τέλη 1995. Τη χρονιά αυτή επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται μαζί με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μαθητεύει στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης με δάσκαλο τον Φώτη Τερζή. Ταυτόχρονα κάνει και τα πρώτα του δειλά βήματα στην παραδοσιακή μουσική συμμετέχοντας σε συναυλίες της οικογένειας του, σε πρώτη φάση με ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ως βασικό μέλος του συγκροτήματος.

Αρχές του 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Εκτός από την θεωρητική κατάρτιση που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο τμήμα, μαθήτευσε και για ένα ακαδημαϊκό έτος με τον Γιώργο Καραφέρη, για δύο ακαδημαϊκά έτη με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο και για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο με τον Κώστα Ζέρβα.

Όσον αφορά στις καλλιτεχνικές του συνευρέσεις, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές όπως: Γιώτα Βέη, Γλυκερία, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σταυρούλα Δαλιάνη, Οικογένεια Δοϊτσίδη, Βαγγέλη Νανάκο, Βαγγέλη Δημούδη, Ματούλα Ζαμάνη, Αρετή Κετιμέ, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Παναγιώτη Λάλεζα, Ασπασία Στρατηγού, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Cigdem Aslan, Brenna McCrimmon, Dilek Koc, Μιχάλη Καλιοτζίδη, Αδέλφια Τσαχουρίδη, Θοδωρή Μέρμηγκα, Γιάννη Σαούλη, Μανώλη Σύριο και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες καθώς και με διάφορα μουσικά σχήματα

όπως: Villagers of Ioannina City, kontrabando ensemble, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Οδρύσες, Λαλητάδες της Ροδόπης (Θράκη), Θρακόμελο, κ.α.. Πέραν των άλλων είναι βασικό μέλος σε σχήματα όπως Λωξάντρα, Μπρατίμια.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ λαϊκής μουσικής στο εσωτερικό σε διάφορες ελληνικές πόλεις, αλλά και στο εξωτερικό όπως: Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία, Ολλανδία, Τουρκία, Ουγγαρία κ.α..

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Παραδοσιακό κλαρίνο σε διάφορα Μουσικά σχολεία και Ωδεία ανά την Ελλάδα.

Τέλος, παρουσιάζει πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα