Μουσική Κεντιά

“Ή Άνασσα στο νησί της Μαστίχας”

Το φθινόπωρο του 2021 ενταχθήκαμε η τάξη της Α’ λυκείου, με παρότρυνση της καθηγήτριας κα Ερμιόνης Τάμαρη στο πρόγραμμα “Άχρονοι κύκλοι, επίμονες γραμμές, ταξίδια μεταμόρφωσης” που διοργάνωσε η Άνασσα, με σκοπό να αναδείξουμε το νησί μας , την ιστορία του και το μοναδικό μας προϊόν τη μαστίχα. Έχοντας καλλιτεχνική συναίσθηση αγκαλιάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δράση του προγράμματος και αποκτήσαμε ενεργό ρόλο σε όσα μας ζητήθηκαν.

Αρχικά δουλέψαμε ομαδικά στις διαδικτυακές, πρώτες συναντήσεις με σκοπό την εύρεση του θέματος της ταινίας. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων η κα Χρυσάνθη Μπαδέκα και ο κος Δημήτρης Μπιμπίλιας μας εισήγαγαν στο χώρο του κινηματογράφου, μεταδίδοντάς μας γνώσεις όπως στη σωστή διαμόρφωση ενός σεναρίου και κατ’επέκταση την παραγωγή μιας ταινίας.

Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα μέρη του σεναρίου καθώς και τη διαδικασία του ρεπεράζ. Ταυτόχρονα, δουλέψαμε το μουσικό μέρος της ταινίας, όπου αναδείξαμε και εξελίξαμε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Χίου, ενώ ντύσαμε με διάφορες μελωδίες συγκεκριμένα σημεία της ταινίας.

Έχοντας τελειώσει την προετοιμασία, αναμέναμε με αγωνία και ενθουσιασμό τις μέρες των γυρισμάτων! Όταν λοιπόν ήρθε η Άνασσα στο νησί μας και γνωρίσαμε από κοντά τους ανθρώπους που βλέπαμε τόσο καιρό πίσω απ’την οθόνη, αντιληφθήκαμε την πραγματική και ουσιώδη ομορφιά της όλης διαδικασίας. Πέρα απ’το πρακτικό κομμάτι στο οποίο χτίσαμε, λάβαμε συμβουλές και ερεθίσματα απ’τους καλλιτέχνες της παραγωγής τόσο για το χώρο του κινηματογράφου όσο και του θεάτρου.

Η όλη μας εμπειρία με την Άνασσα ήταν μια ευκαιρία απόδρασης από την μονοτονία της καθημερινότητας και μία καλλιτεχνική δίοδος που οδήγησε στην ουσιαστικότερη επαφή όχι μόνο με τον κινηματογράφο αλλά και μεταξύ μας. Άλλωστε ως γνωστόν, η τέχνη όχι μόνο μαθαίνει, αλλά και ενώνει τους ανθρώπους.

κείμενο: Σοφία Μπράβου -Γιώργος Φωτεινέλης

το video του προγράμματος “Μουσική Κεντιά”