Little philosophers ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων «Διασκεδάζω με τις Φυσικές Επιστήμες»
Το επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων «Διασκεδάζω με τις Φυσικές Επιστήμες» με ερωτήσεις που σχετίζονται με πρόσωπα και νόμους από τις επιστήμες της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους μαθητές της Β τάξης με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ελένη Παπουτσίδου και την Ζωή Καραγεωργίου στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος «Επιτραπέζιο Παιχνίδι»
Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τη Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) με τίτλο: «H Μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο», την Πέμπτη 15 Ιουνίου και ώρα 17:00 που διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων και μαθητών/μαθητριών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, της Α΄ τάξης ΓΕ.Λ. και της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ για τις εκπαιδευτικές επιλογές τους μετά το Γυμνάσιο. Η ημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω livestreaming από το κανάλι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης : www.webtv.kmaked.eu
και θα παραμείνει αναρτημένη για να είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα στην πλατφόρμα ερωτήσεων www.submit.kmaked.eu έως και την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.
Εκπαιδευτική δράση υλοποιεί το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου σε συνεργασία με την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου και το Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας του Α.Π.Θ.
Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιήθηκε στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου η εκπαιδευτική δράση «Οι διαδρομές της γραφής μέσα από τα ενεπίγραφα μνημεία της βόρειας Πιερίας». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εργαστήριου Επιγραφικής και Παπυρολογίας του Α.Π.Θ. και του Γυμνασίου Μακρυγιάλου, με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης.
Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων, σεμινάριο επιγραφικής και βιωματικό εργαστήριο κατασκευής εκτύπων επιγραφών για τους μαθητές του Γυμνασίου Μακρυγιάλου. Συντονιστές της δράσης είναι οι εξής: Α. Αθανασιάδου (αρχαιολόγος, ΕΦΑ Πιερίας), Κ. Νούλας (αρχαιολόγος, ΕΦΑ Πιερίας), Ι. Ζ. Τζιφόπουλος (καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, ΕΡΕΠ/ΑΠΘ), Α. Οικονομάκη (μέλος Ε.ΔI.Π., ΕΡΕΠ/ΑΠΘ.) και Ε. Κανάλη (Διευθύντρια Γυμνασίου Μακρυγιάλου).
Τη διαδρομή της μη αλφαβητικής και της αλφαβητικής γραφής, τα χαράγματα, τα σύμβολα, τα γράμματα, το περιεχόμενο των επιγραφών, ανέλυσαν στους μαθητές της Γ΄ τάξης οι επιστημονικοί συνεργάτες της Μουσειακής Αποθήκης, κ. Ιωάννης Ζ. Τζιφόπουλος (καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, ΕΡΕΠ/ΑΠΘ) και κ. Ανδρονίκη Οικονομάκη (μέλος Ε.ΔI.Π., ΕΡΕΠ/ΑΠΘ.), με αφορμή ένα μοναδικό σύνολο ενεπίγραφων μνημείων από την αρχαία Μεθώνη. Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την επιστήμη της επιγραφικής και είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να κατασκευάσουν έκτυπα επιγραφών, αλλά να δείξουν με τη σειρά τους στους αρχαιολόγους τον τρόπο που κατασκευάζονται τα έκτυπα. Τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της επιστήμης, και συγκεκριμένα την τρισδιάστατη σάρωση/αποτύπωση αντικειμένων, παρουσίασε στους μαθητές ο κ. Ηλίας Γκότσικας, υποψήφιος διδάκτωρ του Α.Π.Θ.
Τους μαθητές συνόδευσαν στην περιήγησή τους η διευθύντρια του Γυμνασίου Μακρυγιάλου, κ. Ευαγγελία Κανάλη, και η καθηγήτρια Φυσικής κ. Ελένη Παπουτσίδου. Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με συνέντευξη που παραχώρησαν στους μαθητές-δημοσιογράφους του Γυμνασίου Μακρυγιάλου ο καθηγητής κ. Ιωάννης Ζ. Τζιφόπουλος και η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Αθηνά Αθανασιάδου για την εξέλιξη της γραφής και την επιγραφική επιστήμη.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση της ιδέας – δράσης, και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες, στους οποίους εύχεται καλή σταδιοδρομία, αφού από το Σεπτέμβριο θα περάσουν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Μακρυγιάλου ευχαριστούμε θερμά την κ. Αθηνά Αθανασιάδου για την εποικοδομητική συνεργασία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου με το σχολείο μας προς όφελος των μαθητών μας.
“ΕΛΕΝΗ” από τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Μακρυγιάλου
Tην Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Μακρυγιάλου πραγματοποιήσαμε εκδήλωση αφιερωμένη στο αρχαίο θέατρο, καθώς η θεατρική ομάδα του Σχολείου μας παρουσίασε την παράσταση “ΕΛΕΝΗ”, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και σε διασκευή του Βασίλη Αναστασιάδη.
Ο σπουδαίος δραματουργός Ευριπίδης έγραψε το διαχρονικής αξίας έργο του μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία και ανέδειξε με συγκίνηση και χιούμορ τον παραλογισμό του πολέμου, ο οποίος τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους έχει πάντα ολέθριες συνέπειες.
Η “ΕΛΕΝΗ” του Ευριπίδη αποτέλεσε μια καίρια επιλογή της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας, καθώς ανήκει στη διδακτέα ύλης της Γ’ Γυμνασίου, και μπορεί να συμπληρώσει τις γνώσεις και τους προβληματισμούς των μαθητών γύρω από τη θεματική του έργου. Ειδικότεροι στόχοι ήταν:
- Η παροχή παιδείας κατά την επαφή των νέων με τις ιδέες της δραματικής ποίησης.
- Η αισθητική απόλαυση και καλλιέργεια.
- Η ανάδειξη των διαχρονικών αξιών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέσα από το συγκινησιακό βίωμα και τη διανοητική εγρήγορση, που το θέατρο γεννά.
- Η βαθύτερη κατανόηση του διδασκόμενου κειμένου.
Ταυτότητα θεατρικής παράστασης
“ΕΛΕΝΗ” από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη
Διασκευή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Συντονισμός θεατρικής ομάδας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΠΟΥΝΙΔΗΣ & ΖΩΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Παίζουν οι μαθητές:
Νηρηίδες: ΚΑΡΑΛΗ ΓΙΟΛΑΝΤΑ – ΤΣΕΛΑ ΦΙΟΝΑ – ΧΑΤΖΗΠΟΥΡΓΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ
Ελένη: ΛΙΠΕ ΟΡΓΚΕΣΑ
Θεονόη: ΜΠΡΑΧΑΪ ΕΝΤΜΟΝΤΑ
Γερόντισσα: ΖΑΠΟΥΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μενέλαος: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Θεοκλύμενος: ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τεύκρος – Δημοσιογράφος: ΤΖΑΚΑ ΜΑΝΟΥΕΛ
Ερμής: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Έλληνας-Αιγύπτιος Αγγελιοφόρος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Διόσκουροι: Κάστορας: ΤΣΟΛΑΚΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ- Πολυδεύκης: ΦΕΛΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Πρωτέας: ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Φροντιστήριο (props): ΣΟΚΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Σύμφωνα με τον Όμηρο, την ωραία Ελένη, γυναίκα του Μενελάου -βασιλιά της Σπάρτης, απήγαγε ο Πάρης, ο γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Γι αυτό οι Έλληνες εκστράτευσαν εναντίον της Τροίας, την οποία κατέλαβαν έπειτα από δεκαετή πόλεμο. Έτσι η ωραία Ελένη ταυτίστηκε με τον Τρωικό πόλεμο και παρουσιάζεται ως υπαίτια για το θάνατο πολλών ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Ευριπίδη όμως, οι Έλληνες και οι Τρώες πολέμησαν δέκα ολόκληρα χρόνια όχι για την ωραία Ελένη, αλλά για το είδωλό της. Γιατί;
Γιατί, στην τραγωδία του Ευριπίδη η Ελένη βρίσκεται στην Αίγυπτο, στο παλάτι του Πρωτέα- βασιλιά της Αιγύπτου , καθώς δεν πήγε ποτέ στην Τροία η ίδια αλλά το είδωλό της. Ο Ερμής την άρπαξε και την έδωσε στον Πρωτέα, για να την προστατεύσει. Όταν όμως ο Πρωτέας πεθαίνει, ο γιος του ο Θεοκλύμενος θέλει να την παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της κι αυτή καταφεύγει ικέτισσα στον τάφο του Πρωτέα.
Στην Αίγυπτο καταφθάνει και ο Τεύκρος, ο οποίος λέει στην Ελένη ότι ο Μενέλαος χάθηκε στα κύματα. Η μάντισσα Θεονόη όμως της αποκαλύπτει πως ο άντρας της ζει. Πράγματι, ο Μενέλαος φτάνει στο παλάτι, καθώς έχει χάσει τα πλοία του στο πέλαγος και προσπαθεί να σώσει τους λιγοστούς συντρόφους του, που τους έχει αφήσει κρυμμένους σε μια σπηλιά. Ο Μενέλαος καταστρώνει σχέδιο με την Ελένη για να αποδράσουν. Θα τους βοηθήσει άραγε η μάντισσα Θεονόη να γλιτώσουν από τον Θεοκλύμενο και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;
Ας αφήσουμε την «Ελένη», «αιρετική» και βαθιά «αντιπολεμική», να ζωντανέψει πάνω στη θεατρική σκηνή και να μας παρασύρει στην περιπέτειά της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού.
Παιχνί-δια(2)-φυγής στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Μακρυγιάλου
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Παιχνί-δια(2)-φυγής” που υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου και με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση της νεοϊδρυθείσας σχολικής μας βιβλιοθήκης, οι μαθητές του εκπαιδευτικού προγράμματος με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Ζωή Καραγεωργίου, καθηγήτρια της πληροφορικής, δημιούργησαν ένα μοναδικό, μίνι δωμάτιο διαφυγής (Escape room) στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης.
Το Δωμάτιο Διαφυγής (Escape room) είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνδυάζει το παιχνίδι, τη γνώση και την τεχνολογία και το οποίο σχεδίασε η εκπαιδευτικός Ζωή Καραγεωργίου ΠΕ86 σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο Μεταπτυχιακών της Σπουδών μέσω έρευνας στα «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι μαθητές/τριες που έπαιξαν το παιχνίδι διαφυγής κλήθηκαν να λύσουν γρίφους, κρυμμένους σε βιβλία της βιβλιοθήκης που αφορούσαν σε θέματα λογοτεχνίας, ιστορίας και γενικότερου ενδιαφέροντος, για να μπορούν έτσι να ανοίξουν την πόρτα και να διαφύγουν ( Δωμάτιο Διαφυγής ). Η συμμετοχή των μαθητών/τριων σε τέτοια παιχνίδια σοβαρού σκοπού αποτελεί μία διαδικασία που καλλιεργεί τις ήπιες δεξιότητες των μαθητών, κεντρίζει το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και συντελεί στη δημιουργία θετικού κλίματος και συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση της υπολογιστικής και συστημικής σκέψης και παρέχει τόσο κίνητρα για πρωτοβουλία και αλληλοσεβασμό όσο και εκπαίδευση στην αξιολόγηση και στον έλεγχο ενός παραγόμενου έργου.
Αθλητικές δραστηριότητες
Επιμόρφωση Γονέων και Κηδεμόνων
Πρόσκληση σε διαδικτυακή συνάντηση για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό
Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες
Σας ενημερώνουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προτίθεται να υλοποιήσει ενημερωτικές ημερίδες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.). Ειδικότερα, πρόκειται για:
α) μία ημερίδα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες και γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών Γυμνασίου και έχει σκοπό την ευαισθητοποίησή τους ως προς τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και την ενημέρωσή τους για τις εκπαιδευτικές επιλογές μετά το Γυμνάσιο, και
β) μία ημερίδα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες, γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών Γ ́ τάξης Λυκείου και αποφοίτους Λυκείου με σκοπό την καθοδήγηση-ενημέρωση σχετικά με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ.
Η διαδικτυακή συνάντηση την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 και ώρες 11.00- 12.30. Για τη συμμετοχή σας παρακαλούμε όπως ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://minedu-secondary.webex.com/meet/sotirakig