Δεκ 08
25

Καλά Χριστούγεννα!

Κάτω από (Άνθρωποι, Εικόνες, Θρησκεία) από στις 25-12-2008 και με ετικέτα

xmass.jpg

 Γιατί υπάρχει τόσος ενθουσιασμός για τη γιορτή των Χριστουγέννων;
Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό:
* Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια “Britannica” υπάρχουν 1.8 δις χριστιανών στο κόσμο στο σύνολο των 5.5 δις ατόμων που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη, αυτό καθιστά τον Χριστιανισμό τη πιο δημοφιλή θρησκεία στον κόσμο.
* Οι βδομάδες των Χριστουγέννων είναι η χρονική περίοδος του έτους με τα μεγαλύτερα ποσοστά αγορών από μέρους των καταναλωτών. Πολλοί επιχειρηματίες συμπληρώνουν το 70% των ετήσιων εσόδων τους τον μήνα των Χριστουγέννων.
Γιατί ανταλλάσσουμε δώρα τη μέρα των Χριστουγέννων;
Η παράδοση της ανταλλαγής δώρων τη μέρα των Χριστουγέννων έχει προέλευση από τα δώρα που έφεραν οι 3 μάγοι στον Ιησού τη μέρα που γεννήθηκε. Παρόλα αυτά έως το 1800 δεν είχε συστηθεί ως έθιμο η ανταλλαγή των δώρων. Η ιστορία του Άγιου Βασίλη που δημιουργήθηκε αργότερα σε συνδυασμό με την βιομηχανική ανάπτυξη κατέστησαν την ανταλλαγή των δώρων μια από τις σημαντικότερες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.
Είναι η 25 Δεκεμβρίου η αληθινή ημερομηνία γέννησης του Ιησού;
Κανένας δεν ξέρει πραγματικά. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι το 336 π.Χ. ορίστηκε η ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου ως η ημερομηνία εορτασμού για μια πολύ γνωστή παγανιστική θρησκεία στην Ρώμη (σατούρνια) κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Κατά τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. οι θεολόγοι από την εκκλησία έγραψαν: «Ορίσαμε αυτή την ημερομηνία ιερή, όχι όπως οι παγανιστές λόγω της γέννησης του ήλιου, αλλά λόγω αυτού του ίδιου που έφτιαξε τον ήλιο». Αρχικά η γιορτή των Χριστουγέννων γιορτάζονταν από μια σχετικά μικρή ομάδα ατόμων, αλλά με την πάροδο των ετών τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν μια σειρά εορτών σε πολλές χώρες ενώ πλήθος παραδόσεων έχει προστεθεί σε αυτό τον εορτασμό.
Ποια η προέλευση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου;
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια παράδοση που προέρχεται από τη Γερμανία και ξεκίνησε στις αρχές του 1800μ.Χ. H παράδοση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου διασκορπίστηκε στην Γερμανία, στη συνέχεια στην Αγγλία και έπειτα στην Αμερική μέσω των Γερμανών μεταναστών.
Γιατί διακοσμούμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στολίδια, φώτα, κλωστές;
Κατά τη διάρκεια της Βικτωριανής εποχής, οι άνθρωποι είχαν ήδη αρχίσει να διακοσμούν δέντρα με διάφορα στολίδια. Το 1880 η εταιρία Woolworths προώθησε στην αγορά τα πρώτα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ο Martin Luther, που έζησε το 16ο αιώνα είναι ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα του φωτισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου με τη βοήθεια των κεριών. Ενώ το 1882 πρωτοπαρουσιάστηκε το πρώτο φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.



Αφήστε μια απάντηση