Είναι τρελοί και το προδίδει το όνομά τους, είναι οι «σάικο» («SciCo» εκ του science communication, όχι… psycho) και δηλώνουν παλαβοί για την επιστήμη. Οχι για να τη μελετήσουν οι ίδιοι -αυτό το έχουν κάνει προ πολλού- αλλά για να τη… διδάξουν, και μάλιστα με τρόπο μοναδικό ή μάλλον θεατρικό. «Πώς καταφέρνει ο Aγιος Βασίλης και παραδίδει τα δώρα του μέσα σε μια νύχτα σε περισσότερες από 800 εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο;», «πώς οι τρεις μάγοι βρήκαν το δρόμο τους για τη Βηθλεέμ;», «γιατί ο άγιος των παιδιών είναι τόσο χοντρός;», «γιατί οι χιονονιφάδες μοιάζουν με αστέρια και γιατί δεν είναι ίδιες μεταξύ τους;», είναι κάποιες μόνο από τις ερωτήσεις που η ομάδα απαντά επί σκηνής, στη θεατρική παράσταση «Η Επιστήμη των Χριστουγέννων». Με στόχο να διασκεδάσει, να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει, το έργο εξερευνά τη «μαγεία» των Χριστουγέννων, μέσα από το μοναδικό πρίσμα της επιστήμης. einsteinaivasilis_98.gifΓια την απάντηση στο πρώτο ερώτημα «επιστρατεύεται» η θεωρία της σχετικότητας, ενώ για το άστρο των Χριστουγέννων γίνεται αναφορά στις θεωρίες που έχουν προταθεί, αν και καμιά τους δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα πειστικά στο μυστήριο. Για την παχυσαρκία του αγίου με τα κόκκινα, οι επιστήμονες αποφαίνονται: Δεν φταίει ότι τσιμπολογάει διαρκώς γλυκά στα σπίτια που επισκέπτεται.

Αντί απάντησης, οι «SciCo» διηγούνται την ιστορία δύο μικρών κοριτσιών, κατοίκων ενός χωριού που το λένε ανθρώπινο σώμα. Το πρώτο κορίτσι, η λεπτίνη, δεν πάει σχολείο. Δουλειά της είναι να δίνει πληροφορίες για το αν υπάρχουν τα απαραίτητα καύσιμα στον οργανισμό, ενώ αποστολή του άλλου κοριτσιού, της ινσουλίνης, να μοιράζει το καύσιμο (μόρια γλυκόζης) σε ίσα κομμάτια και να τα διανέμει σε όλους τους κατοίκους του χωριού, σ’ όλα δηλαδή τα κύτταρα του οργανισμού. Ζωντάνια, χιούμορ, γνώση αλλά κυρίως μεράκι γι’ αυτό που κάνουν είναι τα εφόδια που παίρνουν μαζί τους στη σκηνή οι νεαροί επιστήμονες, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Γάκη.

Βασικό χαρακτηριστικό τους ότι είναι πάντα έτοιμοι να «παίξουν» με το κοινό, προκαλώντας το να κάνει ερωτήσεις και να μαντέψει τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα που αυτοί θέτουν. Η παράσταση, η οποία φέτος παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, βασίζεται σε κείμενα της SciCo εμπνευσμένα από «The Physics of Christmas» του Ρότζερ Χάιφιλντ και ανεβαίνει σε σχολεία και σε πνευματικά κέντρα της Αθήνας. Την Παρασκευή (19/12) θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (ώρα: 18.30, είσοδος δωρεάν). Στόχος μας είναι να κάνουμε θεσμό το επιστημονικό θέατρο στην Ελλάδα, κάτι που ενώ στο εξωτερικό γνωρίζει ήδη άνθηση, στη χώρα μας κάνει μόλις τα πρώτα του βήματα», σημειώνει μιλώντας στον ΕΤ ο ιδρυτής της ΜΚΟ «ΕπιστήμηxΚοινωνία – SciCo (www.scico.gr), βιολόγος-ερευνητής στο Δημόκριτο κ. Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και προσθέτει: «Η ομάδα μας προετοιμάζει τέσσερις ακόμη παραστάσεις, με θέματα από την οικολογία, την ελληνική μυθολογία, τον αθλητισμό και την αγάπη. Αυτό που μακροπρόθεσμα θέλουμε να πετύχουμε είναι να πηγαίνουμε στα σχολεία (όλο το χρόνο όχι μόνο τα Χριστούγεννα) και να παρουσιάζουμε στα παιδιά έργα από τα οποία θα μπορούν να μαθαίνουν πράγματα».

 



Αφήστε μια απάντηση