Αρχική » 2015 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2015

Ιστορικό

Σαν σήμερα

30/12/1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται.

M&L webinar: Τα Ελληνικά Βραβεία στα Medea-Awards 2014

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 – 16:00-17:00

Παρακολουθήστε το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (Media & Learning webinar):  

Τα Ελληνικά Βραβεία στα Medea-Awards 2014

στη διεύθυνση: https:/eu42.spreed.com/checkin/jc/755606362

(δεν απαιτείται εγγραφή στην πλατφόρμα)

Τα βραβεία MEDEA αναγνωρίζουν και προωθούν την καινοτομία και τις καλές πρακτικές στην αξιοποίηση  των ψηφιακών και οπτικοακουστικών στην εκπαίδευση, όπως και την αριστεία στην παραγωγή και στον παιδαγωγικό σχεδιασμό των πολυμεσικά εμπλουτισμένων εκπαιδευτικών πηγών.  Στα βραβεία MEDEA του 2014, διακρίθηκαν δυο ελληνικές συμμετοχές: η πρώτη διάκριση ήταν το Βραβείο κοινού για την παραγωγή “To Pantopoleion” – The Grocery Store, που υποβλήθηκε από τη Safer Internet Hellas και η δεύτερη αφορά το Βραβείο Ευρωπαϊκής συνεργασίας (European Collaboration Award) για το έργο Digital Stories,  συνεργασία των σχολείων 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και του Vuorentaustan School, Ylöjärvi στη Φινλανδία  ατο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου etwinning.

pantopoleion Dig_story

Στο διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας μιας ώρας η Δρ Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και η εκπαιδευτικός-θεατρολόγος Μαρία-Αλεξάνδρα Κουμανάκου θα παρουσιάσουν τα βραβευμένα έργα τους και τους τρόπους με τους οποίους αξιοποίησαν τα ψηφιακά και οπτικοακουστικά μέσα με σκοπό την υποστήριξη της ασφαλούς πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό και τη συνεργασία μεταξύ σχολείων, αντίστοιχα.

Ομιλητές

Δρ Βερόνικα Σαμαρά

vsamaraΗ Βερόνικα Σαμαρά κατέχει μάστερ και διδακτορικό στην Πληροφορική από το Πολυτεχνείο του Darmstadt, Γερμανίας. Την περίοδο 1988-1993 εργάστηκε ως μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Γραφικών Συστημάτων του Fraunhofer στη Γερμανία. Την περίοδο 1993- 1997 διετέλεσε συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων πληροφορικής και σύμβουλος πολυμέσων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1997-2009 ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία πληροφορικής Extreme Media Solutions στην Αθήνα. Από το 2001 εργάζεται στο πρόγραμμα «Safer Internet» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το 2009 είναι συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Έχει συγγράψει περισσότερα από 300 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά σχετικά με την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και έχει λάβει μέρος ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια, workshops και ημερίδες για το παραπάνω θέμα. Μαζί με τον κύριο Γιώργο Κορμά, έχει συγγράψει το παιδικό βιβλίο «Η Φάρμα του Διαδικτύου».

Μαρία-Αλεξάνδρα Κουμανάκου

koumanakouΗ Μαρία Αλεξάνδρα Κουμανάκου είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πατρών με Master από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Αγγλίας. Από το 2002 διδάσκει στη Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ καθώς και σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ). Σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα, αξιοποιώντας τη μέθοδο project και τη ψηφιακή αφήγηση μέσα στην τάξη για παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού κάθε σχολικής κοινότητας για συγκεκριμένα θέματα. Για τη δράση εναντίον του σχολικού εκφοβισμού τη σχ. χρ. 2011-2012 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας και για τη συμμετοχή της τη σχ. χρ. 2012-2013 στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» βραβεύτηκε από τη Unicef με το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο. Παρακολουθεί τακτικά δια ζώσης ή εξ αποστάσεως προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην τάξη με εισηγήσεις και εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες, φεστιβάλ και διαγωνισμούς. 

Moderator

Σοφία Παπαδημητρίου

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση – Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προγραμματισμός και επιστήμη – Girls Go Coding @ INNOVATHENS

GCC_frozenΝομίζεις ότι ο προγραμματισμός είναι βαρετός, γεμάτος μαθηματικά και περίεργα σύμβολα; Εντάξει, δεν έχεις και πολύ άδικο, αλλά τα Girls Go Coding είναι εδώ για να ταξιδέψουν μαζί σου στη δημιουργική πλευρά του!

Οι «Κυριακές στην Τεχνόπολη» γεμίζουν τους υπολογιστές του Innovathens με χρώμα, κίνηση και επιστήμη, με τη βοήθεια των ηρωίδων της Disney και των επιστημονικών καινοτομιών του Athens Science Festival.

Εργαστήρια – Κυριακή 15 Μαρτίου

Η Anna και η Elsa ζωγραφίζουν με τον κώδικά σου
Έναρξη: 10.30πμ

Γονείς και παιδιά ζωγραφίζουν χιονονιφάδες στον υπολογιστή τους με προγραμματιστικά εργαλεία και τη βοήθεια της Elsa και της Anna, των δυο πρωταγωνιστριών της δημοφιλούς ταινίας Frozen («Ψυχρά κι ανάποδα») της Disney.
Μπορείς να κατευθύνεις τη Βασίλισσα και την Πριγκίπισσα του Arendelle με απλό και έξυπνο τρόπο, ώστε να χαράξουν με τα παγοπέδιλά τους τα σχήματα που θέλουν;

Η πρώτη μου web σελίδα : μια αφίσα για την επιστήμη
Έναρξη: 11.30οπμ

Φτιάχνουμε μικρά poster γεμάτα επιστήμη, σχεδιάζοντας web σελίδες και μαθαίνοντας πως λειτουργεί η HTML, η γλώσσα που περιγράφει το περιεχόμενο στο web. Με τη βοήθεια των νέων επιστημόνων του Famelab και του openscience.gr, που έχουν διακριθεί στην επικοινωνία της επιστήμης, μιλάμε για όλα τα θαυμαστά που θα δούμε στο Athens Science Festival και «πειράζουμε» σελίδες HTML, για να περιγράψουμε και να … διαφημίσουμε τα εκθέματα. Παράλληλα, βλέπουμε με άμεσο τρόπο τι συμβαίνει με τις αλλαγές και τις επιλογές που κάνουμε, φτάνοντας βήμα προς βήμα στο αισθητικό αποτέλεσμα που έχουμε στο μυαλό μας.

GCC

Τα εργαστήρια διοργανώνονται από τα Girls Go Coding με τη βοήθεια του openscience.gr, του διαγωνισμού Famelab και τη στήριξη του British Council, της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ), της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Εργαστηρίου Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δείτε βίντεο από προηγούμενο εργαστήριο:

  • Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά από 8 έως 15 ετών. Η διάρκειά τους είναι περίπου 1 ώρα.
  • Για το εργαστήριο « Η πρώτη μου web σελίδα : μια αφίσα για την επιστήμη», μπορείτε να φέρετε και να χρησιμοποιήσετε το δικό σας tablet ή laptop, αρκεί να είναι εγκατεστημένο το Mozilla Firefox.

http://www.openscience.gr/girls-go-coding

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση