Αρχική » 2015 » Ιανουάριος

Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2015

Ιστορικό

Σαν σήμερα

30/12/1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται.

Διαγωνισμός School Lab – Επικοινωνία της Επιστήμης στα σχολεία

inv2015-3

Στο πλαίσιο του διαδραστικού προγράμματος School Lab του British Council, υλοποιείται για τέταρτη χρονιά, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον οργανισμό SciCo, διαγωνισμός βίντεο στα σχολεία της επικράτειας, με στόχο την κατανόηση των συναρπαστικών προκλήσεων της επιστήμης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε επιστημονικά θέματα.

Καλούμε τους μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τάξεων του Γυμνασίου να σχηματίσουν ομάδες 2-5 ατόμων, να επιλέξουν ένα επιστημονικό θέμα είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με τους δασκάλους/καθηγητές τους και να το παρουσιάσουν με εύληπτο και ευρηματικό τρόπο. Για υποστήριξη θα έχουν ένα μέντορα από μια ομάδα νέων ταλαντούχων επιστημόνων που θα αναλάβει καθήκοντα καθοδηγητή στις τεχνικές της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Με τη βοήθειά του, κάθε ομάδα θα αναπτύξει το θέμα της επιλογής της και στην συνέχεια θα πρέπει να αναρτήσει ένα βίντεο διάρκειας 3 – 5 λεπτών, στο οποίο θα παρουσιάζει το θέμα της, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος www.school-lab.org

Στόχοι του προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να:

  • Κατανοήσουν  τις συναρπαστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές
  • αναπτύξουν κριτική και δημιουργική σκέψη
  • αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες παρουσίασης των ιδεών τους
  • να βλέπουν τους νέους επιστήμονες ως νέα πρότυπα
  • και να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών στην οποία θα συμμετέχουμε από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές.

 Οι καλύτερες ομάδες με τους εκπαιδευτικούς τους, θα παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, στο «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100, Αθήνα και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία και αποτελεί μια πρωτοβουλία του British Council που διενεργείται σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και με την SciCo (Επιστήμη Κοινωνία).

Παρακαλούμε να εγκρίνετε τη συνεργασία με τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Επικράτειας στην υλοποίηση του διαγωνισμού με τίτλο School Lab και να τα ενημερώσετε σχετικά για το πρόγραμμα.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι από Δευτέρα 26 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015.

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

2ndFestival_anakoinwsi-1024x600

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» συνδιοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ υλοποιείται και ο μαθητικός ραδιοφωνικός διαγωνισμός «Κάντο ν’ ακουστεί». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της χώρας. Η υποβολή των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί από 9 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου 2015. Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στις 3 Απριλίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. 

Σκοπός και Στόχοι

Βασικός σκοπός είναι ο εγγραμματισμός των μαθητών στα μέσα επικοινωνίας (media literacy) και συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο. Ειδικότεροι στόχοι είναι οι μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά παράγοντας ραδιοφωνικές εκπομπές, να κατανοήσουν το χώρο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ και να προβληματιστούν σχετικά με την λειτουργία των κοινωνικών δικτύων (social media).

Πιο αναλυτικά οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό και το φεστιβάλ πετυχαίνουν:

• Να γνωριστούν με άλλους μαθητές – παραγωγούς και να αναπτύξουν συνεργασίες

• Να επικοινωνήσουν με έμπειρους επαγγελματίες των ΜΜΕ

• Να γνωρίσουν το χώρο της επικοινωνίας και των μέσων

• Να προβληματιστούν σχετικά με τη διάχυση της πληροφορίας και να αναπτύξουν κριτική σκέψη

• Να προβληματιστούν σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων ως «χορηγοί» περιεχομένου και να μάθουν για τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση

• Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την κοινή παραγωγή ραδιοφωνικών προϊόντων με άλλες μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες

• Να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές ίδιας ή άλλης ηλικιακής ομάδας από όλη τη χώρα

• Να αναδείξουν τη δυναμική της σχολικής κοινότητας και να δημιουργήσουν κοινά ραδιοφωνικά προγράμματα από απόσταση αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα.

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται με εργαστήρια (workshops), συζητήσεις (discussion panels), παρουσίαση δράσεων των ραδιοφωνικών ομάδων (Posters), το διαγωνισμό για την παραγωγή ηχητικού υλικού και μουσική συναυλία. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλούνται:

• να παρουσιάσουν την εργασία τους σε Poster ή/και ηλεκτρονικά

• να έχουν παράλληλες, αλλά και κοινές με άλλες ραδιοφωνικές ομάδες δράσεις για την παραγωγή εκπομπών, με την υποστήριξη επαγγελματιών τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε τεχνικό επίπεδο

• να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio

• να μετέχουν με παρεμβάσεις στο φόρουμ της εκδήλωσης.

radioΌροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μεμονωμένοι μαθητές/μαθήτριες ή ομάδες μαθητών, οι οποίες υλοποιούν ραδιοφωνικές παραγωγές υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του σχολείου τους. Η ραδιοφωνική ομάδα του κάθε σχολείου μπορεί να υποβάλει μέχρι και δύο (2) ηχητικά σποτ.

Το περιεχόμενο των ηχητικών σποτ θα είναι ένα μήνυμα το οποίο θα αφορά έναν ή περισσότερους άξονες του κοινωνικού σχολείου (διατροφή / ευ-ζην, άθληση, ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες, διαδίκτυο, αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού, πρόληψη ατυχημάτων, αισθητική αγωγή, ολυμπισμός και κοινωνία, σεξουαλική αγωγή, ρατσισμός και ανθρώπινα δκαιώματα, σχολικός εκφοβισμός, ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα).

Η διάρκεια των ηχητικών σποτ θα είναι αυστηρά μέχρι 3 λεπτά (180 δευτερόλεπτα). Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής των αρχείων.

Εγγραφή Σχολείων

Ο διαγωνισμός προϋποθέτει ότι όλα τα συμμετέχοντα σχολεία είναι εγγεγραμμένα ή θα εγγραφούν στο European School Radio (www.europeanschoolradio.eu) και θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους (αρχεία ήχου) στην ειδική φόρμα υποβολής αρχείων.

Κριτική Επιτροπή

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από ειδική επιτροπή που αποτελείται από μέλη των φορέων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Κριτήρια Αξιολόγησης

– ο συνολικός αντίκτυπος του μηνύματος και η επίτευξη του στόχου του

– το περιεχόμενο (λόγος και κείμενα)

– ο τρόπος παρουσίασης

– η μουσική επιλογή

– η ισορροπία ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική

– η διάχυση της εκπομπής στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα

– ο πρωτότυπος και αποτελεσματικός τρόπος χρήσης νέων τεχνολογιών

– το λογότυπο της εκπομπής

Βράβευση

Τον Μάρτιο του 2015 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και τα τρία καλύτερα ηχητικά σποτ με βάση τα παραπάνω κριτήρια θα βραβευθούν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. Οι νικήτριες ομάδες θα παραλάβουν σημαντικά δώρα, ενώ όλες οι ομάδες θα λάβουν έπαινο συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το European School Radio στο esradio@sch.gr.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση