Αρχική » ΛΙΚΕΡ ΚΑΡΥΔΙ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΛΙΚΕΡ ΚΑΡΥΔΙ

1η Συνταγή

Υλικά

– 18 – 20 καρύδια φρέσκα και τρυφερά
– 750 ml. βότκα και 250 ml. κονιάκ
– 1 ξυλάκι κανέλας
– Φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο

Για το σιρόπι:

– 600 γρ. ζάχαρη
– 500 ml. νερό
– Χυμός λεμονιού
– Φλούδα από ½ λεμόνι

Εκτέλεση 

Εφοδιαστείτε με γάντια μιας χρήσεως γιατί θα χρειαστεί να χαράξετε τα καρυδάκια και ο χυμός τους βάφει και δεν ξεβάφει εύκολα. Να σας πω και τούτο, δοθείσης ευκαιρίας, η μαμά μου έβαφε με καρυδόφλουδες μάλλινη κλωστή και μας έπλεκε ωραιότατα πουλόβερ. Το χρώμα ήταν ανεξίτηλο…

Πλύντε και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας τα καρυδάκια και μ’ ένα μαχαίρι, χαράξτε τα βαθιά σε τρεις-τέσσερις μεριές…

Βάλτε τα χαραγμένα καρυδάκια σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Ρίξτε τη βότκα και το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και λεμονόφλουδα.

Κλείστε το καλά με το καπάκι και αφήστε το σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος για 40 μέρες ή και περισσότερο. Όσο περισσότερο καθίσει τόσο εντονότερη θα είναι η γεύση και τόσο πιο σκούρο το χρώμα…

Μετά από 40 μέρες είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο. Βάλτε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και βράστε τα για 3-4 λεπτά (μετρήστε από την ώρα που θα πάρουν βράση). Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίξτε και τον χυμό του λεμονιού.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Αφαιρέστε από το ποτό τα καρυδάκια, τη λεμονόφλουδα και τη κανέλα.

Σουρώστε το σε σουρωτήρι που έχετε τοποθετήσει βαμβάκι. Πετάξτε το βαμβάκι και επαναλάβετε τη διαδικασία ξανά και ξανά για να είστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα…

Ανακατέψτε το σουρωμένο ποτό με το κρύο σιρόπι, κλείστε το βάζο και φυλάξτε το σε σκιερό μέρος για άλλες 4-5 μέρες, ανακινώντας το ελαφρά, τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα.

Σουρώστε άλλη μία φορά, αν χρειάζεται και μετά είναι πανέτοιμο για να το προσφέρετε σε φίλους και γνωστούς ή να το απολαύσετε, σκέτο ή με παγάκια, μόνη-ος, παρέα με τον υπέροχο εαυτό σας!

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

 

 

1η Συνταγή

Υλικά  

1 κιλό φρέσκα καρύδια (πράσινα)
1 λίτρο κονιάκ
φλούδα λεμονιού
4 ξυλάκια κανέλας
2 κ.σ. μοσχοκαρφιά (γαρύφαλλα)
1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
3 φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. νερό

Εκτέλεση 

Για το σπιτικό λικέρ καρύδι, διαλέγουμε τρυφερά καρύδια πράσινα τέλος Μαϊου με μέσα Ιουνίου. Τα πλένουμε πολύ καλά. Τα κόβουμε σε κομμάτια ή τα σπάμε με σφυρί (πάντα με γάντια γιατί βάφουν τα χέρια). Τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο.

Προσθέτουμε το αλκοόλ. Σπάμε το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε καθώς και το γαρύφαλλο και την κανέλα. Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 40 ημέρες.

Αφού περάσει το χρονικό διάστημα των 40 ημερών, κάνουμε σιρόπι την ζάχαρη με το νερό. Μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Το προσθέτουμε στο αλκοόλ με τα καρύδια.

Αφήνουμε για 15 ημέρες στον ήλιο. Σουρώνουμε σε χωνί με βαμβάκι ή σε φίλτρο του καφέ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

 

Μυστικά για τέλειο λικέρ καρύδι

•Είναι σημαντικό τα καρυδάκια να είναι στο σωστό σημείο ωρίμανσης για να γίνει ωραίο το λικέρ μας. Ούτε παραγινομένα γιατί δεν θα έχει πολλά αρώματα, αλλά ούτε και εντελώς άγουρα γιατί το λικέρ θα βγει στυφό και πικρό.

•Η προτεινόμενη εποχή για τα καρυδάκια εξαρτάται πάντα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Αν δηλαδή την άνοιξη ο καιρός είναι κρύος και βροχερός, τότε η συλλογή των καρυδιών θα πρέπει να γίνει λίγο αργότερα, αφού ωριμάσουν περισσότερο οι καρποί.

•Σε κάθε περίπτωση με λίγο επιπλέον σιρόπι, μπορείτε να διορθώσετε την πίκρα.

•Φορέστε γάντια γιατί το χρώμα του άγουρου καρυδιού, βάφει το δέρμα σκούρο καφέ μαύρο και δεν καθαρίζει με τίποτα.

•Διαλέξτε καρυδάκια άγουρα πριν ακόμα σχηματιστεί ο εξωτερικός φλοιός όταν είναι καταπράσινα και το μεγεθος τους δεν ξεπερνάει σε μέγεθος μια μεγάλη ελιά

•Στα νότια μέρη της Ελλάδας το φτιάχνουμε τον Μάιο στα πιο βόρεια μέχρι μέσα Ιουνίου. Όλα όμως εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς.

•Αν δεν μπορείτε να κόψετε στη μέση τα καρύδια τότε σπάστε τον καρπό με σφυρί ώστε ανοίξει στη μέση.

•Όσο πιο πολύ αφήσετε τα καρύδια στον ήλιο μέσα στο αλκοόλ, τόσο πιο σκούρο θα γίνει το χρώμα του και τόσο πιο έντονο θα είναι το άρωμα από το καρυδάκι.

•Σουρώστε αρκετές φορές το λικέρ καρύδι σε φίλτρο του καφέ, για πιο διαυγές αποτέλεσμα και πιο διάφανο λικέρ

•Λικέρ μπορείτε να φτιάξετε με ό,τι ποτό θέλετε. Το έχω δοκιμάσει με τσίπουρο, με βότκα ,με καθαρό οινόπνευμα. Την πιο ωραία γεύση και το πιο αρωματικό λικέρ καρύδι πήρα όταν έκανα την εκχύλιση των καρυδιών με το κονιάκ. Βγαίνει πιο σκούρο αλλά και πολύ πιο γευστικό και αρωματικό το λικέρ.

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση