Αρχική » ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ

Υλικά 1ης συνταγής

  1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες

  1/4 φλ. ελαιόλαδο

  1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας

  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  1 πρέζα κανέλα τριμμένη

  1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο

  1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

  1 πρέζα μπαχάρι

  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  1 κ.γλ. ζάχαρη

  3/4 φλ. κόκκινο λιαστό κρασί Πάρου

  2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)

  2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)

  αλάτι

  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη

1η Εκτέλεση συνταγής

Για να φτιάξουμε τον κόκκορα κρασάτο κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά θα χρειαστούμε μία πλασοτέ κατσαρόλα. Σε αυτή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.

 

Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.

 

 

Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.

 

Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ.

 

Υλικά 2ης συνταγής

500 γρ. Μακαρόνια τρυπητά Νο5 MISKO

1 κόκορας (1 ½ κιλό), τεμαχισμένος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

½ κ.γ. κύμινο

1 ξύλο κανέλας

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

150 ml κόκκινο κρασί

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

200 ml νερό

100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

φρέσκια ρίγανη

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2η Εκτέλεση συνταγής

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.

 

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια κόκορα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την πέτσα προς το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα και όταν “ξεκολλάνε” από την κατσαρόλα, τα γυρνάμε να πάρουν χρώμα κι απ’ την άλλη πλευρά. Τα σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές.

 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

 

Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα, το μπαχάρι και το καγιέν και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

 

Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ξύνοντας ελαφρώς τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουμε τα υπολείμματα.

 

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσει ο κόκορας. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

 

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.

 

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τα Μακαρόνια τρυπητά MISKO Νο5. Ανακατεύουμε με μια πηρούνα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.

 

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και κρατάμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.

 

Σερβίρουμε τα μακαρόνια ζεστά, περιχύνοντάς τα με κομμάτια κόκκορα και σάλτσα, λίγη φρέσκια ρίγανη και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση