Αρχική » ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Υλικά 1ης συνταγής

5 φύλλα χωριάτικα

1 /3 -1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

1 κιλό κρέας μοσχάρι (ή μίξη μοσχάρι και αρνί)

1/3 φλ. ελαιόλαδο

5 μικρά πράσα (ή 2 μεγάλα) τρυφερά σε φέτες

2 ξερά κρεμμύδια (σε φέτες)

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 φλ. πέτουρα (χυλοπιτάκι)

1/3 φλ. γάλα (ή γιαούρτι)

2-3 αυγά χτυπημένα

1η Εκτέλεση συνταγής

Για την παραδοσιακή κρεατόπιτα Κοζάνης με χυλοπίτες ή Γκιζλεμόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο στο χέρι κρέας ή χοντροκομμένο κιμά 1 φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά. Ζεσταίνουμε σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας ή τον κιμά και τον ροδίζουμε για 6-7΄ να πιει τα υγρά του.

 

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν για λίγα λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.

 

 

Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Προσθέτουμε τα πέτουρα (παραδοσιακές χυλοπίτες Κοζάνης) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγα λεπτά.

 

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα ή το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στη γέμιση ανακατεύοντας. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε τη γέμιση.

 

Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή μακρόστενο ταψί 35×28 εκ.) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά τσαλακωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά τσαλακωμένο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν πάνω στην πίτα και στρίβουμε σε χαλαρό κόθρο.

 

Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, αλλά μόνο τα πάνω φύλλα. Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.

 

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει καλά και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.

Δείτε το βίντεο της 1ης συνταγής εδώ.

 

Υλικά 2ης συνταγής

Υλικά για τη γέμιση:

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

120 ml φρέσκο γάλα

200 γρ. σπασμένες χυλοπίτες

Άλλα υλικά:

6 χωριάτικα φύλλα “Κιχί” alfa

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

2η Εκτέλεση συνταγής

1) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

 

2) Σοτάρουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να πάρει χρώμα.

 

3) Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά.

 

4) Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα και τις χυλοπίτες, ανακατεύοντας καλά.

 

5) Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί και στρώνουμε τα 3 πρώτα χωριάτικα φύλλα “Κιχί” alfa, λαδώνοντας καλά το καθένα.

 

6) Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.

 

7) Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και εάν μας περισσεύει πολύ φύλλο, κόβουμε λίγο από τις άκρες. Διπλώνουμε τις άκρες να σχηματίσουν γείσο και το λαδώνουμε και αυτό. Χαράζουμε την πίτα.

 

8) Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει το φύλλο.

 

9) Σερβίρουμε την πίτα ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Δείτε το βίντεο της 2ης συνταγής εδώ.

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση