Αρχική » ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ

1η Παραλλαγή

Υλικά Συνταγής 1ης Παραλλαγής

750 γραμ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)

2 πρέζες ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)

3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές

3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια

1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι

αλάτι

2 χρωματιστές πιπεριές

1/4 φλ. ελαιόλαδο

λίγες ψιλοκομμένες ελιές

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Εκτέλεση 1ης Παραλλαγής

η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί και να κάνει το πρώτο φούσκωμα πριν μπει στο ταψί

η ζύμη είναι πολύ εύκολη και αξίζει να τη δοκιμάσετε

λάδωσε το ταψί που θα στρώσετε την λαδένια. Θα βοηθήσει το ζυμάρι να ξεροψηθεί και να τραγανίσει

αποφύγετε χοντρά σκεύη (πυρίμαχα). Το ταψί της κουζίνας ή ρηχό ταψί για πίτες είναι ιδανικό για τη λαδένια

να στεγνώσετε καλά την ντομάτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί γιατί τα ζουμιά της θα ποτίσουν τη ζύμη. Αν έχετε ντοματίνια, μπορείτε να τα βάλετε αντί

ντομάτας αφού πρώτα τα κόψετε στην μέση και ζουλήξετε στη μέση να βγουν τα υγρά τους

αδιαβροχοποιήστε τα λαχανικά της λαδένιας. Στεγνώστε καλά τα λαχανικά. Κόψτε τα και βάλτε τα απλωτά πάνω σε χαρτί κουζίνας. Πασπαλίστε με αλάτι, για

να βγάλουν τα υγρά τους και μετά με λίγο χαρτί κουζίνας ταμποναριστά στεγνώνουμε τα υγρά τους

μια επάλειψη της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο πριν μπουν τα υλικά θα την κάνει εν μέρη αδιάβροχη και τα λαχανικά θα ξεροψηθούν χωρίς να μουλιάσουν τη ζύμη

για καλύτερο αποτέλεσμα, ψήστε στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι

η λαδένια Κιμώλου τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι απολαυστική

τη ρίγανη αν βάλετε, ή θα την πασπαλίσετε από πάνω στα υλικά ή θα τη βάλετε στο ζυμάρι που θα το κάνει λαχταριστό και γεμάτο αρώματα

αντί για 3 φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 φλ. ντοματίνια ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας κιμουλιάτικο.

 

2η Παραλλαγή

Υλικά Συνταγής 2ης Παραλλαγής

250 γρ. νερό, χλιαρό

8 γρ. μαγιά ξηρή

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.γ. ρίγανη

 

 

Εκτέλεση 2ης Παραλλαγής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και χτυπάμε με τον γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί από 30-90 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Σε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. απλώνουμε τα 50 γρ. ελαιόλαδο και βάζουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το

ξίδι και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε όλα τα λαχανικά πάνω από τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για 60 λεπτά.

Σερβίρουμε με το σπανάκι και ελαιόλαδο.

 

Βίντεο για την ακριβή συνταγή και εκτέλεση εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση